Γιάννης Στουρνάρας: O survivor

Ο Γιάννης Στουρνάρας, η ...ανοικτή θάλασσα, η επιλογή ...διάσωσης, οι ήττες και το κολύμπι έως την ασφαλή νησίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Γιάννης Στουρνάρας: O survivor

Την ημέρα και την ώρα που Αντώνης Σαμαράς «αποψίλωνε» τον Γκίκα Χαρδούβελη από τις αρμοδιότητες του ως τιμωρία για την «λαθάρα» του ΕΝΦΙΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας διοργάνωνε στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδας μια «φιλική συγκέντρωση» για να γιορτάσει το «τιτάνιο έργο» των ελληνικών Τραπεζών που πέρασαν τα stress tests.

Η χρονική αυτή σύμπτωση ήρθε να επικυρώσει ότι ο μοναδικός «διασωθείς» υπουργός από την μαύρη τρύπα του υπουργείου Οικονομικών στον καιρό της κρίσης ακούει στο ονοματεπώνυμο: Γιάννης Στουρνάρας.

Ο Στουρνάρας εκτός από έμπειρος οικονομολόγος με θητεία σε θέσεις ευθύνης - όχι απαραίτητα της ίδιας υψηλής δημοσιότητας όπως του υπουργού Οικονομικών σε μια χώρα «καρυδότσουφλο» στο τσουνάμι της κρίσης - είναι και κολυμβητής ανοικτής θάλασσας.

Όπερ σημαίνει ότι διαθέτει μερικές δεξιότητες που εκ πρώτης μπορεί να δείχνουν ότι δεν έχουν και πολύ συνάφεια με την καρέκλα του υπουργού αλλά που όμως του φάνηκαν απολύτως χρήσιμες στο πέλαγος της διαπραγμάτευσης.

Ο Στουρνάρας έκανε αυτό που κάνει και ένας κολυμβητής.

Είδε κατά που πέφτει η ακτή και άρχισε να κολυμπάει με σταθερό ρυθμό. Άλλαζε πλευρά απ όπου ανέπνεε ανάλογα με τη φορά του κύματος.Oταν έπεφτε σε ρεύμα δυνάμωνε τη χεριά του. Έβγαζε κατά καιρούς το κεφάλι από το νερό και διόρθωνε πορεία.

Σιγά-σιγά με επιμονή και σταθερότητα κατάπιε τα χιλιόμετρα μέχρι την ακτή.

Η πρώτη επιλογή ...διάσωσης

Ως υπουργός μιας κυβέρνησης που εξελέγη με τη σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου ο Στουρνάρας κάνει νωρίς την πρώτη προσωπική στρατηγική κίνηση και δίνει απάντηση στο ερώτημα που έθεσε από την πρώτη στιγμή το Reuters όταν ανέλαβε υπουργός: αν δηλαδή θα είναι ο άνθρωπος που εκτός από την ένταξη στο ευρώ θα είναι και εκείνος που θα διαπραγματευθεί την έξοδο απ' αυτό.

Στην πρώτη του επαφή με την Τρόικα τον Ιούλιο του 2012 – με τον Τόμσεν γνωρίζονταν απ' όταν ήταν επικεφαλής του ΙΟΒΕ – ακούει να τον ενημερώνουν πως στο επικείμενο Eurogroup δεν θα περάσει καλά.

Ο Στουρνάρας δεν το εισέπραξε ως απειλή αλλά ως ειδοποίηση να λάβει τα μέτρα του.

Σπεύδει λοιπόν να ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου πως δεν σκοπεύει να μεταφέρει στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης τα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Και δένει και την προσωπική του ζώνη ασφαλείας – ίσως και τη ζώνη ασφαλείας της χώρας- με μια δήλωση στους Financial Times: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας προτού το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά».

Αυτό είναι το δικό του καθαρό σινιάλο στους συνομιλητές του δηλαδή ότι η αξιοπιστία και η τήρηση των δεσμεύσεων αποτελεί το πρώτο μέλημα του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.

Και είναι ταυτοχρόνως και η ηχηρότερη και πρώτη διάψευση στο εσωτερικό της χώρας των φληναφημάτων περί επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου που οδήγησε τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η στάση αυτή ,αλλά όχι μόνο, ανοίγει εύκολα ένα διάπλατο κανάλι επικοινωνίας με τον κρισιμότερο και σκληρότερο κρίκο των πιστωτών: τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σόιμπλε τον καλεί ξανά και ξανά στο Βερολίνο, του τηλεφωνεί ξανά και ξανά, συνομιλούν κατ ιδίαν στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup .

Αλλά είναι και ο ίδιος άνθρωπος που όταν ο Στουρνάρας τον Ιανουάριο του 2014 ενθαρρυμένος από τις δημοσιονομικές επιδόσεις και τις προτροπές της Λαγκάρντ και του Τόμσεν θέτει θέμα κουρέματος του χρέους, τον ακούει να ξεστομίζει το «forget it Yiannis».

Οι ήττες του Στουρνάρα

Το «forget it Yiannis» δια στόματος Σόιμπλε στο αίτημα της Αθήνας που κόμισε στο Βερολίνο ο Γ. Στουρνάρας δεν ήταν κάτι το οποίο δεν ανέμενε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Γνώριζε ότι αυτό που δεν μπορούσε να επιβάλλει η Λαγκάρντ και όλη η Ευρώπη στη Μέρκελ δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να το προσφέρει ο Σόιμπλε σε εκείνον .

Αυτό που δεν ανέμενε πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν η πεισματική άρνηση της Τρόικας τον Σεπτέμβρη του 2012 να δεχθεί τις προτάσεις του για διαρθρωτικές περικοπές και η αμετακίνητη αξίωση για νέες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.

Παρά την απειλή του για παραίτηση που διατυπώθηκε στον Τόμσεν με τη φράση: «Τελειώσαμε. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό να υπογράψει πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», τελικά ο ίδιος εξαναγκάστηκε μέσα Οκτωβρίου να ψαλιδίσει τις συντάξεις του ΟΓΑ για να βρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ που έλειπαν για να κλείσει το πακέτο της διαπραγμάτευσης και να απελευθερωθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν η τρόικα επανήλθε στο παρά ένα με νέες απαιτήσεις στα εργασιακά που απείλησαν την κυβερνητική συνοχή.

Μετά από ατελείωτα μερόνυχτα στο πέλαγος της διαπραγμάτευσης ο Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος που αποτελεί στη συνέχεια το μεγαλύτερο όπλο της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Μ' αυτό το επίτευγμα επιθυμεί να κλείσει και τελικά κλείνει τον κύκλο του στο υπουργείο Οικονομικών και μετακομίζει τον Ιούνιο του 2014 στην ασφαλή νησίδα της ΤτΕ παρά τα όποια τζαρτζαρίσματα με τον Βενιζέλο και την απροθυμία του Σαμαρά να τον χάσει.

Πως βγήκε σώος από τις συμπληγάδες των βουλευτών

Ο Στουρνάρας υπήρξε «ξωτικός» όπως χαρακτήριζε απαξιωτικά ο αείμνηστος Ευάγγελος Γιαννόπουλος του ΠΑΣΟΚ όσους βρέθηκαν σε υπουργική καρέκλα χωρίς να είναι εκλεγμένοι.

Με πατέρα στέλεχος του ΕΑΜ αλλά χωρίς ποτέ ο ίδιος να εγκλωβίσει το μυαλό του σε άκαμπτα ιδεολογικά σχήματα και δόγματα βρίσκεται μετά την Οξφόρδη σε μια διαδρομή παράλληλη με την κυβερνητική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.

Αν και δεν υπήρξε με την κλασσική έννοια στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ξεκινάει τη διαδρομή του στα δημόσια πράγματα από το υπουργείο Οικονομικών όταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας ήταν ο Κώστας Σημίτης με υφυπουργό τον Γιάννο Παπαντωνίου και καταλήγει πρόεδρος του ΣΟΕ να συνεπικουρεί τον Κ. Σημίτη ως πρωθυπουργό με υπουργό τον Παπαντωνίου στο στόχο για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Αυτή την πορεία του δεν μπορούν να χωνέψουν οι ακραιφνείς βουλευτές της Ν.Δ. που απορούν πως ένας «Σημιτάνθρωπος» - έτσι τον χαρακτηρίζουν στις μεταξύ τους συζητήσεις – έγινε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά.

Οι σχέσεις του Στουρνάρα με το ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές του ήταν ακόμη πιο πολύπλοκες.

Στήριξε τον Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές του 2007. Αλλά η σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση ήταν ένα διαρκές σκωτσέζικο ντους .

Με τον Γιώργο Παπανδρέου το ίδιο. Λίγο πριν το ραντεβού με την εξουσία το Σεπτέμβρη του 2009 συνεργάτης του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ καλεί τον Γιάννη Στουρνάρα σε μια σύσκεψη με τους ανθρώπους που προόριζε για το οικονομικό του επιτελείο , την Λούκα Κατσέλη, τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη. Η Λούκα Κατσέλη υποστηρίζει με ένταση το οικονομικό δόγμα που μέλλει από τότε να στοιχειώσει τον Παπανδρέου «το λεφτά υπάρχουν» προτείνοντας αναθέρμανση της οικονομίας με παροχές και αυξήσεις.

Ο Στουρνάρας κομίζοντας τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει πως το έλλειμμα θα είναι στο 10% και όχι στο 6% που υπολογίζει η Ν.Δ. και μιλούσε για περικοπές στο δημόσιο εξυγίανση ΔΕΚΟ περιστολές δαπανών.

Δηλαδή συνταγή αντίθετη με την αυτήν που πρόσφερε στον Γ. Παπανδρέου τη θριαμβευτική νίκη έναντι του Κώστα Καραμανλή που μόλις ψέλλιζε την ανάγκη συμμαζέματος.

Δεν τον θυμήθηκε να τον καλέσει κανείς ξανά για συμβουλές. Τον ξαναθυμήθηκε πάλι ο Γ. Παπανδρέου σ' εκείνον τον οδυνηρό ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2011 που καρατόμησε τον Παπακωνσταντίνου. Μέσω «απεσταλμένου» του πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών και όπως ήταν αναμενόμενο ο Στουρνάρας αρνήθηκε.

Για τους δεξιούς βουλευτές ήταν λοιπόν ο Σημιτάνθρωπος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ακαταχώρητος στα δυο στρατόπεδα – Βενιζελικών και Παπανδρεϊκών – όποτε όλοι μπορούσαν ευθέως να βάλουν εναντίον του.

«Άλλη η δουλειά του βουλευτή ,άλλη η δουλειά του υπουργού Οικονομικών» απαντούσε ψύχραιμα όταν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης πλην όλων των άλλων του φόρτωναν βολικά στην πλάτη ακόμη και το… προπατορικό αμάρτημα ,όπως προ ημερών είπε για τον εαυτό του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο Στουρνάρας και στα πλέον «ζόρικα» του αρνήθηκε να «θυματοποιηθεί» διατηρώντας έστω και αμήχανο το χαμόγελο της αισιόδοξης αυτοπεποίθησης.

Και μπήκε... ατσαλάκωτος στο νέο ρόλο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας την ώρα που άνοιγε ο λεγόμενος αδυσώπητος εκλογικός κύκλος που καταπίνει υπουργούς και κυβερνήσεις.

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 13:31
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 30 Μαϊ 2020 | 12:21

Στουρνάρας: Το Ταμείο Ανάκαμψης αλλάζει τελείως τα δεδομένα - Βασικό σενάριο για ύφεση 6% για φέτος

Πρώτη δημόσια παρέμβασή μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της ανανέωσης της θητείας του για έξι χρόνια

26 Μαϊ 2020 | 16:33

Βολές ΥΠΟΙΚ για το "Μένουμε Όρθιοι" του ΣΥΡΙΖΑ: Κοστίζει 36,5 δισ. θα άνοιγε τον δρόμο για νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με το υπουργείο, στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει σωρεία λαθών, αλλά και τελικός λογαριασμός που υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ και υπερβαίνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 22 Μαϊ 2020 | 15:48

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 71% τα έσοδα από τον τουρισμό τον Μάρτιο

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στις 411.000 ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 46,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ 21 Μαϊ 2020 | 07:57

Πακέτο μαμούθ 24 δισ. ευρώ για την οικονομία - Αναλυτικά όλα τα μέτρα της κυβέρνησης

Στο ποσό αυτό, περιλαμβάνεται "ζεστό χρήμα" που θα πέσει στην αγορά υπό μορφή άμεσων εισοδηματικών ενισχύσεων.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 17 Μαϊ 2020 | 11:19

Μειώσεις φόρων, τιμών και επιδοτήσεις μισθών στο νέο πακέτο της κυβέρνησης - Τι θα ισχύσει και πότε

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα διεκδικήσει περισσότερους πόρους μέσα από το πρόγραμμα SURE για να επιδοτήσει τους εργαζόμενους.

ΜΕΙΩΣΗ 17,2% ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 15 Μαϊ 2020 | 11:06

Τέλος η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων - Παράταση αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Μετά την διασταύρωση στοιχείων και με την "ΕΡΓΑΝΗ" ο τελικός αριθμός των δυνητικά δικαιούχων, φαίνεται να περιορίζεται στις 72.000.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ "ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ" ΦΟΡΩΝ 14 Μαϊ 2020 | 07:46

Φορολογική ανάσα: Έρχονται μηνιαίες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος - Νέα ρύθμιση λόγω της πανδημίας

Κάθε φορολογούμενος μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με εφιαλτικές καταστάσεις όπως η πληρωμή τριών ή και τεσσάρων φόρων μέσα στον ίδιο μήνα.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ 13 Μαϊ 2020 | 12:17

Κόντρα με τον Άδωνι στη Βουλή: "Είστε άσχετοι στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρετε ούτε το Google"

Οι αναφορές της κ. Καφαντάρη άνοιξαν νέο κύκλο έντασης, με τον κ. Γεωργιάδη να ξαναφέρνει στη συζήτηση το 2015, ενώ αναφορές έγιναν και για τον Γιάννη Στουρνάρα.

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΘΗΤΕΙΑΣ 12 Μαϊ 2020 | 14:29

Στουρνάρας: Η πρόταση του πρωθυπουργού αποτελεί μεγάλη και ιδιαίτερη τιμή για μένα

Διαβεβαιώνει ότι θα μείνει προσηλωμένος στη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας και της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 12 Μαϊ 2020 | 13:25

Νεύρα και ειρωνείες ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα θητεία Στουρνάρα στην ΤτΕ: "Θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα"

"Ετσι όπως τα φέρνει η ζωή, θα ξανασυναντηθούμε αργά η γρήγορα, οπότε θα έχει και πάλι όλο τον χρόνο στη διάθεσή του να υπονομεύει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση", λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 12 Μαϊ 2020 | 11:57

Ανανεώνεται η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας

"Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη την ανεξαρτησία και το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, προτείνει την ανανέωση της θητείας του νυν Διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα".

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ 09 Μαϊ 2020 | 16:21

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση είναι ικανή και θα συνεχιστεί το success story

Για την Ελλάδα προέβλεψε ότι το success story της αγοράς ομολόγων του 2019 θα συνεχιστεί.