Γιαννίτσης: Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι υπό διάλυση

Επίμονος στις προειδοποιήσεις του για το οριακό σημείο που βρέθηκε και βρίσκεται το ασφαλιστικό είναι ο Τάσος Γιαννίτσης.

Γιαννίτσης: Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι υπό διάλυση

Επίμονος στις προειδοποιήσεις του για το οριακό σημείο που βρέθηκε και βρίσκεται το ασφαλιστικό είναι ο Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος το απόγευμα παρουσιάζει το βιβλίο που έχει γράψει από κοινού με τον Σταύρο Ζωγραφάκη «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης».

Η αύξηση του χρέους από το 2000 έως το 2009 που φτάσαμε από τα 160 στα 300 δισ. το 80% των 140 δισ. ήταν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού

Μιλώντας στον 9,84 ο αρχιτέκτονας της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό επί Σημίτη που έμεινε «μετέωρη» και ενδεχομένως αν είχε γίνει τα πράγματα στη χώρα να ήταν αλλιώς υπογραμμίζει με γενναιότητα « Το ασφαλιστικό και τα ελλείμματά του έπαιξαν τεράστιο ρόλο για το πως φτάσαμε στην κρίση. Η αύξηση του χρέους από το 2000 έως το 2009 που φτάσαμε από τα 160 στα 300 δισ. το 80% των 140 δισ. ήταν τα ελλείμματα του ασφαλιστικού».

Για το σήμερα υπογράμμισε «στην Ελλάδα δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα, είμαστε στο σημείο μηδέν».

Το σύστημα που έχουμε είναι υπό διάλυση, υπό αμφισβήτηση από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Κανείς που πληρώνει σήμερα δεν πιστεύει ότι σε 20-30 χρόνια θα πάρει κάτι που αναλογεί στις εισφορές του

«Το να πάμε σε ένα μεικτό σύστημα που θα έχει διανεμητικό και με μορφές κεφαλαιοποιητικού είναι σημαντικό, για να ξεφύγει κανείς από τον φόβο που υπάρχει σήμερα, διότι η κάθε γενιά πλέον δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα αποκαταστήσει στη προηγούμενη γενιά αυτά που έδωσε εκείνη για τη προ-προηγούμενη», ανέφερε ακόμη ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε:

«Το σύστημα που έχουμε είναι υπό διάλυση, υπό αμφισβήτηση από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Κανείς που πληρώνει σήμερα δεν πιστεύει ότι σε 20-30 χρόνια θα πάρει κάτι που αναλογεί στις εισφορές του. Το διανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν λειτουργούν υπό νορμάλ συνθήκες,δεν έχουν σοβαρές διαφορές. Όμως, δεν είναι νορμάλ οι συνθήκες που ζούμε. Εάν το ασφαλιστικό λειτουργεί με αβεβαιότητα, όποιος μπορεί δεν πληρώνει, δεν δηλώνει εισοδήματα, επομένως, τινάζονται στον αέρα και τα φορολογικά και η ισορροπία πληρωμών-δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα».

Ακόμη, σε ερώτηση «μέχρι πότε οι κυβερνήσεις μπορούν να αναβάλλουν τη ριζική λύση του ασφαλιστικού», ο κ. Γιαννίτσης υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις μπορούν αυτό να το κάνουν αέναα και αυτό έχει γίνει έως τώρα με καταστροφικές επιπτώσεις. Με κριτήρια συλλογικού συμφέροντος, το "μέχρι πότε" υποκρύπτει ουσιαστικά μία ουτοπική αισιοδοξία... Μέχρι ποτέ, τώρα πρέπει να γίνει κάτι το οποίο είναι και αμφίβολο, όταν έχει γίνει τόσο μεγάλο μπέρδεμα».

«Στην ουσία μπορεί να δούμε να κινείται το ασφαλιστικό για πάρα πολλά χρόνια με τον τρόπο που κινείται τώρα και η λύση να είναι να κοπούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις προκειμένου να ισορροπήσουμε αριθμητικά. Το ζητούμενο όμως είναι η ισορροπία του ασφαλιστικού σε συνθήκες σταθερότητας ή συνεχούς βελτίωσης.

Τα μεσαία στρώματα γεμίζουν πλέον τις φτωχές κατηγορίες

Αναφερόμενος γενικότερα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στο ποια στρώματα έχουν πληγεί περισσότερο, ο κ. Γιαννίτσης τόνισε:

«Είναι περίπου όλοι. Πρέπει κανείς να δει διάφορες διακρίσεις, αν δεν θέλει κάποιος να μείνει στα στερεότυπα και στα σλόγκαν ότι: "οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι". Υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση από αυτό. Σε όρους εισοδήματος όλοι είναι χαμένοι και κυρίως τα μεσαία και υψηλότερα στρώματα πριν την κρίση. Τα μεσαία στρώματα γεμίζουν ουσιαστικά τις φτωχές κοινωνικές κατηγορίες».

«Δεν είναι μόνο το εισόδημα έχουμε και τους κοινωνικούς όρους που αφορούν αυτούς που είναι πολύ χαμηλά σήμερα! Η φτώχεια κατοικοεδρεύει αλλού, σήμερα από ότι το 2007, 2008. Αγγίζει τους άνεργους, επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, διάφορες κατηγορίες και όχι τους φτωχούς ,πριν από την κρίση. Πάνω από τους μισούς φτωχούς είναι καινούργιοι», συμπλήρωσε και πρόσθεσε:

«Αυξήθηκε η έκταση αλλά και η ένταση της φτώχειας δηλαδή, η απόσταση των φτωχών από το μέσο όρος της κοινωνίας είναι μεγαλύτερη και πολύ πιο σκληρή. Είναι αυτονόητο το πρόβλημα των "κάτω" αλλά και τα μεσαία και υψηλά κοινωνικά στρώματα έχουν σημασία γιατί η σταθερότητα, η αποταμίευση, οι καταθέσεις, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη εξαρτάται από τι αντιλήψεις και επιπτώσεις έχουν υποστεί όλα τα στρώματα και όχι μόνο κάποια. Έχουμε χάσει παντού και πρέπει να ξέρουμε τι έχει γίνει σε κάθε σοβαρό επίπεδο επιπτώσεων που έχει υποστεί η κοινωνία και η οικονομία όλα αυτά τα χρόνια».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 25 Οκτ 2020 | 21:52

Καταψηφίστηκε η πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα με 158 "όχι"

Η σημερινή ψηφοφορία διεξήχθη με τη φυσική παρουσία μόνο 60 βουλευτών, λόγω των μέτρων. Οι υπόλοιποι βουλευτές συμμετέχουν με επιστολικές ψήφους

25 Οκτ 2020 | 21:04

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα. "Εσείς καταργήσατε την προστασία της α' κατοικίας"

"Υποβάλλατε πρόταση δυσπιστίας στην πιο ακατάλληλη στιγμή, κάνατε δυο λάθη μαζί" είπε ο πρωθυπουργός.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 20:22

Στήριξη Μητσοτάκη σε Μακρόν: Μη αποδεκτή η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης

"Οι προσωπικές απειλές εναντίον του Προέδρου Μακρόν και η ρητορική μίσους της τουρκικής κυβέρνησης που βάζουν στο στόχαστρο τη Γαλλία είναι μη αποδεκτές" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

25 Οκτ 2020 | 19:49

Αποκάλυψη: Τουρκική επιστολή στον ΟΗΕ - Η Άγκυρα δεν αποκλείει τη Χάγη - Οι όροι για διάλογο με την Ελλάδα

Η Άγκυρα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος εάν η Ελλάδα δεν αποκηρύξει τον "χάρτη της Σεβίλλης".

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 25 Οκτ 2020 | 19:20

Επιμένει ο Τσίπρας: Ασκήστε το κυριαρχικό μας δικαίωμα των 12 μιλίων στην Κρήτη

"Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;" αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 49-50 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 18:15

Κικίλιας για προληπτικές μαστογραφίες: Ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ 25 Οκτ 2020 | 16:36

Οι Ένοπλες Δυνάμεις "σκεπάζουν" το Αιγαίο - "Καρφωμένες" στις κινήσεις του Oruc Reis [εικόνες]

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΓΕΕΘΑ φωτογραφίες από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο - Παρακολουθούν ασταμάτητα το Oruc Reis.

"ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ 25 Οκτ 2020 | 16:20

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν: Ο Μακρόν έχει εμμονή μαζί μου, πρέπει να κάνει εξετάσεις - "Φασίστας" και ο Βίλντερς

"Οι μεγάλες δυνάμεις μας έχουν βάλει στο σημάδι, επειδή χαλάμε τα παιχνίδια τους και αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο. Συνεχίστε έτσι..." δήλωσε ο Ερντογάν.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 25 Οκτ 2020 | 16:19

Πρόταση μομφής: Live η κόντρα των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή - Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 8 το βράδυ και αμέσως μετά θα αρχίσει η ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 25 Οκτ 2020 | 15:22

Κικίλιας για ΣΥΡΙΖΑ: Διαδίδει πλαστά στοιχεία για το ΕΣΥ, με στόχο να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στον κορονοϊό

Ο υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιδοθεί στη διάδοση πλαστών στοιχείων για την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με στόχο να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο ενάντια στην πανδημία.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ 25 Οκτ 2020 | 14:45

Αποστομωτική απάντηση Μαργαρίτη Σχοινά σε εκπρόσωπο του Ερντογάν: "Συγγνώμη, αλλά αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής"

Ο συνεργάτης του Τούρκου προέδρου έγραψε στο twitter πως ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους Μουσουλμάνους, αλλά και στις ιερές αξίες μας, στον προφήτη μας, στον τρόπο ζωής μας.

Ο ΥΠΑΤΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΕ 25 Οκτ 2020 | 14:44

"Ράπισμα" Μπορέλ στον Ερντογάν: Απαράδεκτες οι δηλώσεις για Μακρόν - Να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση

"Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση. Διαφορετικά, θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη" τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Οκτ 2020 | 14:13

Παναγιωτόπουλος για Τουρκία: "Η Ελλάδα ορθώνει το ανάστημά της - Εχουμε ισχυρή αποτρεπτική ισχύ "

"Η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα, γίνεται, είτε για εντυπώσειςκαι δεν συνδράμει σε αυτή την κρίσιμη καμπή" δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος