Follow us

Γιατί δεν είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα; Η Deutsche Welle αναλύει και απαντά στην επιμονή του

"Η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν ούτε ανακουφιστική για την ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και προσωρινή" αναφέρει η DW.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σόιμπλε για Ελλαδα: Το 2015 βρέθηκα πολύ κοντά στην παραίτηση

Τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πρώην Γερμανού υπουργού Οικονομικών που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας μας και των μνημονίων, έχουν μπόλικη Ελλάδα μέσα- πως θα μπορούσαν άλλωστε να μην έχουν;- και ξεχωριστά κεφάλαια με τους τότε υπουργούς, πρωθυπουργούς κτλ.

Με αφορμή το βιβλίο του, "Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική", η γερμανική Deutsche Welle (DW) προβαίνει σε ανάλυση-απάντηση στα όσα συνέγραψε και εξιστόρησε ο Σόιμπλε για την Ελλάδα και καταλήγει στα αυτά που δεν είχε δίκιο. Την ανάλυση της DW υπογράφει ο Γιάννης Παπαδημητρίου, Νομικός και δημοσιογράφος που ασχολείται κυρίως με ευρωπαϊκά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Διαβάστε Επίσης

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου επιβεβαιώνει την επιμονή του Σόιμπλε για "προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ" και προσθέτει ότι η έξοδος αυτή - σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του - δεν θα ήταν ούτε ανακουφιστική για την ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και προσωρινή. Σε κάθε περίπτωση θα οδηγούσε στην ανακύκλωση της οικονομικής εξαθλίωσης.

Γιάννης Παπαδημητρίου DW
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου είναι νομικός και δημοσιογράφος στην DW και ασχολείται κυρίως με ευρωπαϊκά, πολιτικά και οικονομικά θέματα.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυσή του αναφέρει:

"Η ιστορία θα είναι ευγενική μαζί μου, διότι σκοπεύω να τη γράψω ο ίδιος" έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Και έπραττε αντιστοίχως. Όπως και να το κάνουμε, οι πολιτικοί συνήθως ενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους. Αποχωρώντας από την ενεργό δράση, παρουσιάζουν συχνά μία δική τους εκδοχή των γεγονότων στα απομνημονεύματά τους. Ο καθένας με τον τρόπο του.

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η Γερμανία ανέμενε με αγωνία τα απομνημονεύματα του Χανς Ντίτριχ Γκένσερ. Τί θα έλεγε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών του Δυτικού Κόσμου για κοσμοϊστορικά γεγονότα όπως η Επανένωση της Γερμανίας και η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας; Όχι και πολλά, όπως τελικά διαπίστωσαν οι αναγνώστες ενός μάλλον διεκπεραιωτικού πονήματος, γεμάτου με αδιάφορες υπηρεσιακές σημειώσεις.

Εν έτει 2024 και μετά θάνατον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφήνει μία διαφορετική παρακαταθήκη. Δεν αγνοεί τα μεγάλα διλήμματα, δεν σιωπά σε κρίσιμα ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επιβεβαιώνει την επιμονή του για μία "προσωρινή έξοδο" από το ευρώ. Το επιχείρημά του: "Ένα σοκ είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί από τα χρόνια προγράμματα λιτότητας". Ή, όπως λέει ένα παραδοσιακό γερμανικό ρητό, "καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος".

Σόιμπλε Τσακαλώτος

Δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και "κούρεμα"

Ουσιαστικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει το πάγιο δόγμα του, ότι κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης οφείλει να κάνει τα "homework" που της αναλογούν, να ρυθμίζει τα του οίκου της, να θωρακίζει την ανταγωνιστικότητά της. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, διεκδικεί εύσημα για τη συμβολή του στο "κούρεμα" του 2011 απέναντι στους ιδιώτες πιστωτές (PSI), που έβαλε για πρώτη φορά σε τροχιά βιωσιμότητας το ελληνικό χρέος.

Σε αυτό δεν είχε άδικο, παρά τις παράπλευρες απώλειες για μικροομολογιούχους και ασφαλιστικά ταμεία. Σε παλαιότερο σημείωμα είχαμε επισημάνει ότι το "κούρεμα" δια χειρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ευάγγελου Βενιζέλου επέτυχε το αδιανόητο μέχρι τότε: Να "ελαφρύνει" το ελληνικό χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να εκλαμβάνεται ως πιστωτικό γεγονός η ουσιαστική αδυναμία εξόφλησης.

Σόιμπλε Βενιζέλος

Αλλά ούτε οι παραινέσεις περί δημοσιονομικής πειθαρχίας ήταν παράλογες σε μία συγκυρία που οι Ευρωπαίοι εταίροι καλούνταν να χορηγήσουν το μεγαλύτερο δάνειο που δόθηκε στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού

Σε ένα κρίσιμο ζήτημα δεν είχε δίκιο, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν ούτε ανακουφιστική για την ελληνική οικονομία, αλλά ούτε και προσωρινή. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας ή σε εποχές γεωπολιτικής σύγχυσης λόγω Ουκρανίας, με τις αμυντικές δαπάνες να πιέζουν ασφυκτικά τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θα έσπευδαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να δώσουν προτεραιότητα στην επανένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη;

Και αν η Ελλάδα όντως παρέμενε εκτός ευρωζώνης: Πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στον τουρισμό και την ελαφρά βιομηχανία τους γείτονές της (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Αίγυπτο) με κύρια όπλα το χαμηλό κόστος και τη συνεχή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος; Δηλαδή την ανακύκλωση της οικονομικής εξαθλίωσης, ιδιαίτερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα;

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη προσφέρει προνομιακή πρόσβαση σε πολύτιμα κεφάλαια. Αρκεί τα κεφάλαια αυτά να κατευθύνονται στην παραγωγή και στην καινοτομία, όχι στην ανέμελη κατανάλωση. Ας μη λησμονείται αυτό σε μία εποχή που η Ελλάδα ανακάμπτει μεν από την κρίση, αλλά επιμένει στο παραγωγικό μοντέλο που ακολουθούσε πριν από την κρίση, απολύτως ευάλωτο στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου. Και με την απειλή του χρέους να καραδοκεί, το αργότερο από το 2033, οπότε καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί οι τόκοι παλαιότερων δανείων που είχαν "παγώσει" στα πλαίσια ευνοϊκών ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ" 09 Μαϊ 2024 | 13:22

Γιατί ο Κουτσούμπας κάνει περιοδεία στη Γερμανία - Πολιτικές συγκεντρώσεις σε Μόναχο και Ντίσελντορφ

Η επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στη Γερμανία είναι κάτι παραπάνω από μία τυπική εκλογική καμπάνια κοντά σε ομογενείς

ΜΕΡΑ25 09 Μαϊ 2024 | 10:42

Ο Βαρουφάκης μηνύει το γερμανικό κράτος - Μετά την απαγόρευση εισόδου στη χώρα λόγω Παλαιστίνης

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μηνύει το γερμανικό κράτος για καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων και συκοφαντική δυσφήμιση.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ 07 Μαϊ 2024 | 13:06

Έρευνα στο γραφείο Γερμανού ακροδεξιού βουλευτή (AfD) - Συνεργάτης του συνελήφθη για κατασκοπία υπέρ της Κίνας

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ερευνά το γραφείο του ευρωβουλευτή Μ.Κρα στις Βρυξέλλες, αναζητώντας στοιχεία για συνεργάτη του, ο οποίος έχει συλληφθεί για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας.

ΝΕΑ ΕΞΑΕΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑ 06 Μαϊ 2024 | 18:38

Πούτιν: Ορκίζεται ξανά πρόεδρος της Ρωσίας - Αναγνώριση από τη Γαλλία, μποϊκοτάρουν οι Γερμανοί

Πιθανή διάσπαση στο δυτικό αντιρωσικό στρατόπεδο, υποδηλώνει η στάση του Παρισιού στην ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν

ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΥΓΙΩΝ 30 Απρ 2024 | 22:19

Μακάβρια ευρήματα κάτω από την κατοικία του αρχιναζιστή Γκέρινγκ στο "Λημέρι του Λύκου": Βρέθηκαν σκελετοί χωρίς χέρια και πόδια

Διαφορετικά σενάρια και πολλά ερωτήματα: Σε ποιον ανήκοιν οι σκελετοί που βρέθηκαν κάτω από το σπίτι του Γκέρινγκ, πότε πέθαναν, γιατί λείπουν τα άκρα τους.

ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ 26 Απρ 2024 | 17:48

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Εξαφανίστηκε το 2018 ενώ έκανε σκι, θεωρήθηκε νεκρός αλλά ίσως ζει στη Μόσχα

Εξαφανίστηκε στις ελβετικές Άλπεις το 2018, κηρύχθηκε νεκρός τρία χρόνια μετά αλλά σύμφωνα με νέα στοιχεία μπορεί να ζει στη Μόσχα με Ρωσίδα κατάσκοπο.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 24 Απρ 2024 | 17:06

Καβάλησε το πιο μεγάλο κύμα: Ο Γερμανός σέρφερ που είναι κοντά σε νέο παγκόσμιο ρεκόρ - Ζωή αφιερωμένη στον ωκεανό

Γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη αλλά από τα 16 του ζει στη Χαβάη και δαμάζει τα κύματα - Καβάλησε κύμα πάνω από 28μ και είναι πολύ κοντά σε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 Απρ 2024 | 12:14

Χατζηδάκης: Νομοθετική παρέμβαση για να μειωθούν κατά 50% οι χρεώσεις των τραπεζών στα POS

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση που θα τις μειώνει κατά 50% τις χρεώσεις για ποσά έως 10 ευρώ, ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Απρ 2024 | 13:09

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

"Χρέος μας να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα", τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Κωστής Χατζηδάκης.

ΕΥΟΣΜΟΣ 19 Μαϊ 2024 | 18:29

Στη Θεσσαλονίκη ο Κασσελάκης: Σας ευχαριστώ όταν μου λέτε "μη μασάς, κράτα γερά, δυνατά"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μία στάση στο περίπτερο του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ 19 Μαϊ 2024 | 17:00

Μητσοτάκης: Η Αλβανία καταπατά την αξία του κράτους Δικαίου - Θετικά βήματα στην συνάντηση με τον Ερντογάν

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε κανέναν λόγο να ακυρώσει την επίσκεψη Ράμα", σημειώνει ο πρωθυπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 19 Μαϊ 2024 | 14:30
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Μαϊ 2024 | 12:01

Η ξεχωριστή ζωή της Σοφίας Μπεκατώρου: Από την ιστιοπλοΐα στο #metoo και το "κλικ" με τον Κασσελάκη - Τι ρώτησε τα παιδιά της

Μία εκ βαθέων εξομολόγηση με αποκαλύψεις για τη ζωή της από τη Σοφία Μπεκατώρου