Γιατί δεν πήγαν οι "μητσοτακικοί" στη ''σύναξη'' των καραμανλικών

Δυο περιστατικά συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα που είχαν την ιδιαίτερη σημασία τους για τα εσωκομματικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία.

Γιατί δεν πήγαν οι "μητσοτακικοί" στη ''σύναξη'' των καραμανλικών

Την περασμένη Δευτέρα, συνέβησαν τα εξής δυο περιστατικά που είχαν την ιδιαίτερη σημασία τους για τα εσωκομματικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του οργανισμού «διαΝΕΟσις» παρουσία της Άννας Διαμαντοπούλου και πολλών άλλων κεντροαριστερών και την ίδια στιγμή στην Αθήνα, στην κεντρική αίθουσα του ΕΒΕΑ, ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής…«απολάμβανε» να ακούει σε εκδήλωση βιβλίου ότι δεν ευθύνεται αυτός για την είσοδο στα μνημόνια, αλλά οι κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.

Αυτά τα δυο περιστατικά συζήτησαν πολλοί, καθώς το πρώτο με πρωταγωνιστή τον Κυρ. Μητσοτάκη αναδείκνυε την επιχείρηση διεύρυνσης της κεντροδεξιάς και την ίδια στιγμή στην Αθήνα, υπό την παρουσία του Κ. Καραμανλή, οι «καραμανλικοί» σε μια μεγάλη σύναξη έδιναν το δικό τους παρών και έστελναν μήνυμα ότι μέσω της δικαίωσης του πρώην Πρωθυπουργού οφείλει να πορευτεί η παράταξη.

Εκ των πραγμάτων η πολιτική αναταραχή και η προοπτική πρόωρων εκλογών λόγω τους μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης, δημιουργεί εσωκομματική νηνεμία στη Ν.Δ., παρά τις κατά καιρούς ενστάσεις που υπάρχουν για πτυχές της στρατηγικής της ηγεσίας του κόμματος, ενώ το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και η προοπτική της εξουσίας κλείνει παλιές πληγές.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ. λειτουργεί ευεργετικά για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δίνει μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι υπάρχει τακτική και σταθερή επικοινωνία με τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς και επί σειρά ετών προέδρους του κόμματος,Κ. Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον έτερο πρόεδρο της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη που έδωσε το παρών, θέλοντας να στείλει και αυτός μήνυμα στη σημερινή ηγεσία, στη σύναξη των καραμανλικών για την παρουσίαση της Αγγλικής Έκδοσης του Συλλογικού Τόμου "The Greek Political Economy: 2000-2015" που δείχνει τον Κ. Σημίτη ως τον υπεύθυνο για την εκτόξευση του χρέους.

Οι καραμανλικοί εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα για την ανάγκη πολιτικής δικαίωσης του Κ. Καραμανλή που θεωρούν ως αναγκαία συνθήκη για την ομαλότερη πορεία της παράταξης προς την εξουσία, ενώ στην ηγεσία της Ν.Δ. μιλάνε για την στενή επικοινωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Κ. Καραμανλή αλλά και τις συχνές παρεμβάσεις του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή που επιχειρεί να εξουδετερώσει τα διάφορα δημοσιεύματα και συζητήσεις περί υπόγειων διαδρομών ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικών.

Οι συχνές συναντήσεις, που είχαν το τελευταίο διάστημα ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής,
φαίνεται να έχουν αποδώσει τα μέγιστα και χαρακτηριστικές του κλίματος, είναι οι διαρροές από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, όπου ο Κ. Καραμανλής δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη της παρούσας ηγεσίας και ξεκαθαρίζει πως πρέπει όλοι να τον βοηθήσουν για να γίνει πρωθυπουργός.

Ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, αν και δεν κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, παρίσταται σε όλες τις κομματικές εκδηλώσεις στέλνοντας με τον τρόπο αυτό το μήνυμα ότι η Ν.Δ. είναι το σπίτι του και καραμανλικές αναφορές εκτός Ν.Δ. δεν είναι νοητές. «Οι καραμανλήδες λειτουργούν παραταξιακά» όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του και τονίζει ότι ο Κ. Καραμανλής θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση αποδρομής και η Ν.Δ. προ των πυλών της εξουσίας, χωρίς όμως να παραλείπει να αναφερθεί στις δυσκολίες της επόμενης ημέρας.

Σημαντικές για την ηγεσία της Ν.Δ. είναι οι εκτιμήσεις του πρώην πρωθυπουργού, ότι οι συνθήκες είναι μη-αναστρέψιμες για την κυβέρνηση και για το λόγο αυτό δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές. Όπως ανέφερε πρόσφατα σε συνομιλητή του: «Όταν μια κυβέρνηση παίρνει την δημοσκοπική κατηφόρα, η πορεία είναι μη αναστρέψιμη».

Ακόμα όμως πιο εμφατικές ήταν οι τοποθετήσεις του νεότερου Κ. Καραμανλή που κινείται σε συνεννόηση με τον ξάδελφό του πρώην Πρωθυπουργό, και πολλές φορές εμφανίζεται καυστικός στις εικαζόμενες σχέσεις Καραμανλή – Τσίπρα που διάφοροι συντηρούν για δικούς τους λόγους.

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι αυτά ξεκίνησαν ως καφενειακή συνωμοσιολογία και δεν εκφράζουν τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι σε κομβικές στιγμές, όπως π.χ. στο περυσινό δημοψήφισμα, ο Κ. Καραμανλής έχει πάρει θέση απέναντι στον Αλ. Τσίπρα και ξεκαθάρισε ότι όποιοι επικαλούνται τον πρώην πρωθυπουργό εκφράζουν τον εαυτό τους και μόνο. «Και με τον Καραμανλή και με τον Τσίπρα δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μόνο σημείο που χρήζει ανάλυσης και επιδέχεται πολλών εσωκομματικών ερμηνειών, είναι γιατί μέχρι στιγμής ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει αναφερθεί με θέρμη στην πενταετία 2004-2009, ενώ αντίθετα επικαλείται συχνά τα αποτελέσματα της περιόδου 2012 – 2014 με Πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, συγκρίνοντας το πραγματικά ωφέλιμο για τη χώρα έργο εκείνης της εποχής, προστατεύοντας την υστεροφημία της πρωθυπουργίας του Μεσσήνιου πολιτικού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός και σχολιάστηκε αρνητικά από τους καραμανλικούς, ότι στη σύναξη για το βιβλίο που δικαίωνε την πολιτική Κ. Καραμανλή δεν παραβρέθηκε κανένας από την σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. Είχε και αυτό τη δική του σημασία για τα εσωκομματικά δεδομένα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Οκτ 2020 | 09:43

Μητσοτάκης: Πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες 49 και 50 ετών

Συνάντησή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο γραφείο του με 6 γυναίκες που νίκησαν τον καρκίνο του μαστού

ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ 23 Οκτ 2020 | 19:40

28η Οκτωβρίου: Δεν πάει στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης - "Φέτος ας πούμε ΟΧΙ και στον κορονοϊό"

Δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου για την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων.

ΕΚΑΝΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ 23 Οκτ 2020 | 16:23

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Ανοιχτά τα καταστήματα στις "κόκκινες" περιοχές

"Ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στην "κόκκινη" κατηγορία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 23 Οκτ 2020 | 15:16

Oruc Reis- Αποκάλυψη: Μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων στο Μαξίμου για το Oruc Reis και την τουρκική παραβατικότητα

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 22 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Με μάσκες και στα εστιατόρια - Πότε τη φοράμε και πότε τη βγάζουμε

Τι είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καφέ και εστιατόρια

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 22 Οκτ 2020 | 19:00

Κορονοϊός - Διάγγελμα Μητσοτάκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30 και χρήση μάσκας παντού - Και σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας στη χώρα

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ 19-24 ΕΤΩΝ 22 Οκτ 2020 | 16:00

Κορονοϊος: Φόβοι ότι τα κρούσματα σήμερα θα φτάσουν τα 1.000- Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί σήμερα θα είναι 4ψήφιος

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ 22 Οκτ 2020 | 11:47

Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 7 το απόγευμα: "Θα εξηγήσω τα μέτρα που θα λάβουμε"

Το δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΡΟΜΟΥ ΣΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 21 Οκτ 2020 | 21:44

Διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη: Το πρωί οι αποφάσεις για νέα μέτρα - Στο τραπέζι η μάσκα παντού

Τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό θα ανακοινωθούν από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες

ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 21 Οκτ 2020 | 13:48

Μητσοτάκης από Κύπρο: Η Τουρκία ονειρεύεται αυτοκρατορικές πρακτικές- Ζωγραφίζει αυθαίρετους χάρτες

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αθανασιάδη, αλ Σίσι στην Τριμερή Σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 21 Οκτ 2020 | 13:11

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι- Συμφώνησαν ότι η Τουρκία προκαλεί

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 20 Οκτ 2020 | 21:01

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Χαρδαλιά και Τσιόδρα - Ανησυχία για την έκρηξη των κρουσμάτων

Εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη μετά το ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 16:45

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Μπόρις Τζόνσον για Τουρκία, Brexit και κορονοϊό

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson