Γιατί η Μέρκελ «φοβόταν» τον Σαμαρά

Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος των αποκαλύψεων των Financial Times η κ. Μέρκελ μέχρι και το καλοκαίρι του 2012, λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, «φοβόταν» τον Αντώνη Σαμαρά.

giati-i-merkel-fobotan-ton-samara
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μπορεί το Μαξίμου και η ΝΔ να τηρούν σιγή ιχθύος για τις αποκαλύψεις των Financial Times για την ελληνική κρίση χρέους, ο Αμερικανός όμως ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ, στο δεύτερο μέρος των αποκαλύψεών του που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, ισχυρίζεται ότι ακόμη και τον Ιούνη του 2012, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, εξακολουθούσε να «φοβάται» τον τότε πρόεδρο της ΝΔ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος «φοβόταν» ότι ο κ. Σαμαράς, αν κέρδιζε το κόμμα του τις εκλογές, θα ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Η Γερμανίδα καγκελάριος «φοβόταν» ότι ο κ. Σαμαράς, αν κέρδιζε το κόμμα του τις εκλογές, θα ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, παρά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2011 είχε δεχθεί να υπογράψει τη δέσμευση που του ζητούσαν μετ’ επιτάσεως το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες για την εκταμίευση της 6ης δόσης, είχε σχηματιστεί η Κυβέρνηση Παπαδήμου, ενώ τον Μάρτιο του 2012, μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με μεγάλο κόστος από τη Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ συναντήθηκε για πρώτη φορά κατ’ ιδίαν με την κ. Μέρκελ, ισχυριζόμενοι πολλοί στην ημεδαπή ότι «είχε σπάσει ο πάγος».

Η ουσία είναι ότι από τις 23 Ιουνίου του 2011 στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος (ΕΛΚ) η κ. Μέρκελ φέρεται, φανερά εκνευρισμένη, να είπε στον κ. Σαμαρά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμφωνείς σε μια εθνική υπόθεση για την χώρα σου. Άλλαξε στάση», μέχρι το κατσικάκι και τη σφυρίδα στη σκιά της Ακρόπολης τον περασμένο μήνα, οι σχέσεις των δύο ηγετών έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Και η κ. Μέρκελ, ως γνήσια προτεστάντισσα, δεν ξέχασε ποτέ την στάση του κ. Σαμαρά όταν η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και η Κυβέρνηση Παπανδρέου διαπραγματευόταν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο. Άλλωστε σε μια κρίση ειλικρίνειας στο Γερμανικό κοινοβούλιο η κ. Μέρκελ είχε ισχυριστεί επί λέξη: «Ακόμα πιο πικρό για μένα είναι ότι είναι ο εκπρόσωπος της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα που αρνείται να συγκατανεύσει στη συμφωνία».

Ο κ. Ελμαρ Μπροκ, ηγετική μορφή της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας και για δεκαετίες από τα κορυφαία στελέχη του ΕΛΚ, ο οποίος κατά πολλούς ήταν εκείνος που άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα «επεισόδια» στις σχέσεις Μέρκελ – Σαμαρά.

Για την ουσία, τελικά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ νίκησε στις εκλογές του 2012, ούτε ο κ. Σαμαράς επέμενε στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Για να φτάσουμε σήμερα λίγα εικοσιτετράωρα από τις δίδυμες κάλπες να επανέρχεται, ως ιστορία αυτή τη φορά, το περίφημο Grexit και τα όσα δραματικά διημείφθησαν την επίμαχη περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook