Γιατί ξαφνικά ο Τόσκας άναψε φωτιές με τους πυροσβέστες

Από τις αγκαλιές Τσίπρα με τους πυροσβέστες στα βέλη του Τόσκα. Τι απαντούν οι πυροσβέστες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί ξαφνικά ο Τόσκας άναψε φωτιές με τους πυροσβέστες

«Ήταν ‘στρεβλό’ το κλήμα το έφαγε και ο γάιδαρος».

Αυτή η παράφραση της γνωστής παροιμίας, ενδεχομένως αποτυπώνει, το πόσο λάθος ήταν η διατύπωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα, ακόμη και αν αυτή μπορεί να εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό αλήθειας.

Δεν μπορεί να την λέει ο πολιτικός προϊστάμενος ενός Σώματος, που ταλανίζεται από τις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, και ουσιαστικά θα έπρεπε να είναι εκείνος που θα έπρεπε να τα λύσει μαζί με τις «στρεβλώσεις», που διαπίστωσε και δεν δίστασε να διατυπώσει εν μέσω μιας αντιπυρικής περιόδου, η οποία δεν έχει τελειώσει, ακόμη και αν αυτές προκλήθηκαν από την αδιαφορία άλλων κυβερνήσεων. Οι επίμαχες αναφορές του Ν. Τόσκα επιπροσθέτως ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός εξήρε τις ηρωϊκές προσπάθειες των πυροσβεστών.

«Να είστε καλά, είμαστε ευγνώμονες» ήταν η φράση του Αλέξη Τσίπρα προς τους πυροσβέστες, από ασυρμάτου μετά από πτήση με ελικόπτερο πάνω από τα καμμένα στον Κάλαμο στη μεγάλη φωτιά του Αυγούστου

Γιατί ξαφνικά ο Τόσκας άναψε φωτιές με τους πυροσβέστες

Θύελλα κατά του Τόσκα

Ο κ. Τόσκας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, υποστήριξε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί τον πιο στρεβλό μηχανισμό του κράτους και επί δεκαετίας χρησιμοποιήθηκε ως κομματικός μηχανισμός, που δεν είχε επιχειρησιακό σχεδιασμό, και σοβαρή εκπαίδευση των στελεχών του.

Αυτές οι αναφορές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο ίδιος περιορίστηκε αρχικά να απαντήσει στον «σχολιασμό» του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ κάνοντας λόγο για παράδοση «μαθημάτων παρερμηνείας και διαστρέβλωσης».

Ακολούθησαν οι σκληρές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ., Βασίλη Κικίλια: «24 ώρες μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του κ. Τόσκα κατά των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, η κυβέρνηση σιωπά. Οι Έλληνες πυροσβέστες, σύγχρονοι ήρωες στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς ατομικά μέσα προστασίας και με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό, σώζουν ζωές, προστατεύουν περιουσίες και το φυσικό πλούτο της χώρας». Ο κ. Κικίλιας, αναφερόμενος στον κ. Τόσκα, τόνισε πως κατηγορεί τους πυροσβέστες για ανεπάρκεια προσθέτοντας πως ο ίδιος ο υπουργός υπήρξε υψηλόβαθμος στρατιωτικός, αλλά όπως φαίνεται -τονίζει- δεν έμαθε ποτέ ότι την αποτυχία την αναλαμβάνει ο στρατηγός και δεν τη φορτώνει στους στρατιώτες του. «Καλούμε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει: Υιοθετεί ή καταδικάζει τις δηλώσεις Τόσκα;» καταλήγει στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού ήρθε και πάλι μέσω ανακοίνωσης με την οποία καλούσε τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας «πριν μιλήσει θα πρέπει να γυρίσει πίσω και να αναλογιστεί γιατί δεν έκαναν ούτε ένα βήμα στη βελτίωση του Πυροσβεστικού Σώματος σε αντίθεση με τη σημερινή Κυβέρνηση, η οποία ίδρυσε Σχολές και έβαλε τις βάσεις του εκσυγχρονισμού, αλλά και της δικαιοσύνης, κάτι που όλα τα στελέχη αναγνωρίζουν. Ο κ. Κικίλιας σκοπίμως επιμένει να διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα».

Για προσβολή των πυροσβεστών, που με αυταπάρνηση έκαναν το καθήκον τους όλο το καλοκαίρι στη μάχη με τις φωτιές, έκανε λόγο ο αρμόδιος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Για έναν υπουργό ο οποίος απέτυχε τόσο τραγικά στην Πολιτική Προστασία, είναι να μεταβιβάζει τις ευθύνες της δικής του αποτυχίας στο προσωπικό και στα στελέχη του υπουργείου, του οποίου προΐσταται. Είναι προσβλητικοί οι χαρακτηρισμοί του κ. Τόσκα για τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος, που με αυταπάρνηση έκαναν το καθήκον τους όλο το καλοκαίρι στη μάχη με τις φωτιές», ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου. Συμπλήρωσε δε «το ιταμό ύφος ενός υπουργού που κατόπιν εορτής λοιδορεί τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και τα κατηγορεί ότι είναι ο πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου και ότι έμπαιναν από το παράθυρο στο Σώμα». Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε μάλιστα από τον Νίκο Τόσκα να ανακαλέσει δημοσίως τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Σκληρή ήταν και η ανακοίνωση του Ποταμιού όπου επεσήμαινε:

«Η περίπτωση του κ. Τόσκα πρέπει να προβληματίσει τον Τσίπρα». Στην εν λόγω ανακοίνωση το Ποτάμι υπενθυμίζει τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τους πυροσβέστες και την ευγνωμοσύνη που είχε εκφράσει για τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν στις πυρκαγιές και καλεί τον Πρωθυπουργό να μην σπεύσει να καλύψει τον κ. Τόσκα.

Γιάννης Σταμούλης: «Τον αγαπάμε»

Με επιχειρήματα απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης: «Νομίζω ότι ο κ. Τόσκας δύο χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πλέον, έχει δει εάν είμαστε εκπαιδευμένοι ή όχι, εάν έχουμε επιχειρησιακούς σχεδιασμούς ή όχι και το σημαντικό εάν είμαστε αποτελεσματικοί ή όχι παρά τα προβλήματα που δεν έλυσε ο ίδιος... Οι άνθρωποι που είναι αυτή τη στιγμή στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι κατάταξης από το 1982-83, από το 1983 και μετά όλοι οι συνάδελφοι μπήκαν με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφιζαν οι εκλεγμένες νόμιμες κυβερνήσεις της ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1996 και μετά τα στελέχη που λέει ο κ. Τόσκας μπαίνουν μέσω των Πανελληνίων και από το 2014 το σύνολο πλέον του προσωπικού μπαίνει μέσω των Πανελληνίων εξετάσεων. Εάν ο κ. Τόσκας τα είχε διαπιστώσει αυτά θα έπρεπε να έχει κάνει τομές, να τα έχει αλλάξει».

Ο κ. Σταμούλης συμπλήρωσε: «Τον κ. Τόσκα τον αγαπάμε, είναι ένας αυθόρμητος άνθρωπος ο οποίος νομίζω καμιά φορά παρασύρεται από το θυμικό του, όπως μας έχει πει και ο ίδιος. Προφανώς και με τη δήλωση του που είδα και χθες το βράδυ δεν είχε λόγους να μας θίξει. Πιστεύω ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν είπε καλά».

Πυροσβέστες κατά Τόσκα: «Η στρεβλή και επικίνδυνη σκέψη ενός Υπουργού»

Και ξαφνικά ο Υπουργός Προστασίας της ασφάλειας των πολιτών της χώρας, χτύπησε πάλι ξεπερνώντας κάθε όριο σεβασμού απέναντί μας, σε μια ακόμα προσπάθεια υπεράσπισης της δικής του ανικανότητας, ανακαλύπτοντας ότι το Π.Σ. αποτελεί την πιο στρεβλή υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου!!!

Ενώ πριν λίγες ημέρες οι πάντες, ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αναγνώρισαν το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό μας, που επιδείχθηκαν κατά τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, ο αρμόδιος Υπουργός των λόγων και των μεγαλόστομων διακηρύξεων, πιστός και απόλυτα εγκλωβισμένος στις γνωστές πολιτικές ιδεοληψίες του χώρου του, αντί να υπερασπιστεί το έργο μας, μέμφεται το πυροσβεστικό προσωπικό για έλλειψη εκπαίδευσης κρίνοντας μας ως βολεμένους, αφού άκουσον, άκουσον, εισήλθαμε λέει από το παράθυρο στο Π.Σ.!!!

Έλεος κύριε Υπουργέ! Έλεος με την προσπάθεια απαξίωσής μας, την οποία επιχειρείτε συνεχώς, ατυχώς όμως εν τέλει! Δεν σας το έχουν πει ότι εκτίθεστε συνεχώς; Ποιούς ακριβώς κατηγορείτε; Αυτούς που έχετε αφήσει στο έλεος του θεού με γυμνά χέρια να παλεύουν με τις φλόγες; Αυτούς που καθημερινά δίνουν και την ζωή τους στο καθήκον με βαρύ τίμημα, αν κάνετε τον κόπο να ανατρέξετε στον μακρύ κατάλογο των θανόντων και τραυματιών τα τελευταία χρόνια; Τι ακριβώς επιδιώκετε με τα λεγόμενά σας; Την πλήρη απαξίωσή μας; Με ποιόν σκοπό και στόχο;

Όλα αυτά θα ήταν ίσως αποδεκτά αν ο κύριος υπουργός είχε αναλάβει χθες, αλλά όπως όλοι ξέρουμε ο κύριος υπουργός κοντεύει τα τρία χρόνια στη θέση του. Μια θέση που του δίνει την ευχέρεια να αλλάξει αλλά και να δρομολογήσει αλλαγές στις δομές του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτά τα τρία χρόνια γιατί δεν έσπασε τα δεσμά του Πυροσβεστικού Σώματος με τον κομματικό μηχανισμό;

‘Η μήπως το έκανε δίνοντας τις συμβάσεις εκεί που τον βόλευε, προάγοντας όποιους ήθελε χωρίς να ακολουθήσει την επετηρίδα, όπως είχε μάθει στον Ελληνικό Στρατό, και όπως ευαγγελιζόταν με την ανάληψη των καθηκόντων του;

Μήπως πρέπει να θυμηθούμε ποιοι προήχθησαν και με ποια σειρά στην επετηρίδα;

Μήπως πρέπει να θυμηθούμε γιατί ο προηγούμενος αρχηγός, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, τα βρόντηξε και έφυγε;

Μήπως πρέπει να μάθουμε για ποιες στρεβλώσεις μιλάει ο κύριος υπουργός;

Απαντήστε στην κοινή γνώμη που απευθύνεστε λοιπόν:

Σε εσάς δεν ανήκει η ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δασικών πυρκαγιών και της επιλογής των προσώπων που θα τον υλοποιήσουν ή αποποιείστε των ευθυνών σας;

Σε εσάς δεν ανήκει η ευθύνη της ολοκληρωμένης και άρτιας προετοιμασίας του μηχανισμού με την έγκαιρη μίσθωση των εναερίων μέσων, την σωστή λειτουργία του στόλου των οχημάτων όπως και την εξασφάλιση των ατομικών μέσων προστασίας του προσωπικού μας;

Σε εσάς δεν ανήκει η ευθύνη της σωστής κατανομής του προσωπικού στις Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια της χώρας; Εσείς δεν προχωρήσατε σε ξεσπίτωμα 500 συναδέλφων μας εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου χωρίς κανέναν σχεδιασμό και στοιχειώδη προετοιμασία;

Αν αποποιείστε τα παραπάνω και τόσα άλλα που έγιναν, τότε όντως φταίμε εμείς!

Αλλά δυστυχώς η κοινωνία γνωρίζει και βλέπει την πραγματικότητα που θέλετε επιμελώς να αποκρύψετε! Μην πετάτε την μπάλα στην εξέδρα! Εσείς σε συνεργασία με την φυσική ηγεσία του Π.Σ. ευθύνεστε για τα προβλήματα και αντί να ψάξουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις, ας μην ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους!

Κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να ανακαλέσετε τις ατυχέστατες δηλώσεις σας που έχουν εξοργίσει το πυροσβεστικό προσωπικό, ή αλλιώς να δώσετε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις στρεβλώσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, διότι σαν υπουργός κάτι θα έχετε δει, διότι δεν μπορεί ο Πυροσβεστικός υπάλληλος που καθημερινά μάχεται με τις φωτιές και βρίσκεται μακριά από την έδρα του να έχει στο μέτωπό του και την ρετσινιά ότι είναι αναποτελεσματικός και ανεκπαίδευτος. Εκτός και αν οι στρεβλώσεις και η διαπλοκή είναι ανάμεσα στους πυροσβέστες και την φωτιά.

Κύριε Υπουργέ, δίναμε, δίνουμε και θα δίνουμε τις καθημερινές μας μάχες από κάθε μετερίζι που η πατρίδα μας έταξε και εάν εσείς τόσα χρόνια θέλατε, μπορούσατε να βοηθήσετε.

Μπορούσατε να μας δώσετε καλύτερο ατομικό εξοπλισμό, καλύτερα και πιο σύγχρονα μέσα, την ηρεμία να παλέψουμε μόνο με τη φωτιά και όχι με τις πικρόχολες απόψεις των καρεκλοκένταυρων παρατρεχάμενων σας, τις οποίες εν τέλει υιοθετείται και που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδομήσουν τον μηχανισμό που κάθε χρόνο φέρνει αποτελέσματα στη μάχη με τη φωτιά, όπως ο ίδιος δηλώσατε, και όχι απλά να ετοιμάζεστε για κάτι που θα γίνει, εν ευθέτω χρόνο.

Κύριε υπουργέ, μπορούσατε να κάνετε πολλά δεν ξέρουμε όμως αν μπορείτε ακόμα και να χρησιμοποιείτε το Πυροσβεστικό Σώμα για να κάνετε ηρωική έξοδο από το θώκο σας.

Εμείς οι πυροσβέστες σε κάθε περίπτωση δεν θα σας αφήσουμε να γίνετε ένας ακόμα θήτης στην πλάτη μας. Τα έργα μας ενάντια στα λόγια σας απηχούν περισσότερο στα αυτιά και τα μάτια του Ελληνικού λαού αλλά και του Πρωθυπουργού, πιστεύουμε.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΝΙΑΊΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 17:04

Τσαβούσογλου στο Politico: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 23 Ιαν 2021 | 15:43

Είναι επίσημο: Ο Αντρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 14:28

Δένδιας: Δεν συζητούμε θέματα εθνικής κυριαρχίας - Προσερχόμαστε στο διάλογο με την Τουρκία καλή τη πίστει

"Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τον τελευταίο γύρο των διερευνητικών επαφών", τονίζει ο Νίκος Δένδιας

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία

ΤΙ ΑΝΗΡΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 23 Ιαν 2021 | 13:58

Το tweet που κανένας δεν περίμενε από τον Άδωνι Γεωργιάδη - Η ανάρτηση "έκπληξη"

Η ξεχωριστή ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον λογαριασμό του στο Twitter

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 23 Ιαν 2021 | 12:56

Γερμανικά ΜΜΕ: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο - Κίνδυνος συγκρούσεων

Η Ελλάδα επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά της και διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 23 Ιαν 2021 | 12:49

Αμετανόητος ο Βελόπουλος για τη "φίμωση" του Μανώλη Κωστίδη - Η κόντρα με την ΕΣΗΕΑ

Απάντηση της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Μανώλη Κωστίδη

23 Ιαν 2021 | 08:13

Περιμένουν τη σύνταξή τους για χρόνια - Tο μεγάλο στοίχημα του Χατζηδάκη με τις 300.000 που εκκρεμούν

Αναλαμβάνει ειδικός μάνατζερ και συγκροτούνται ειδικά κλιμάκια προκειμένου να μειώσουν στο ελάχιστο τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ 22 Ιαν 2021 | 19:53

Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα Rafale - Στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του θα υπογράψουν τη συμφωνία για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ» 22 Ιαν 2021 | 19:29

Τσαβούσογλου: "Casus belli" η επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο - Δεν μας επηρεάζει το Ιόνιο

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στο Αιγαίο επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας για "Casus Belli".

ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιαν 2021 | 17:47

Γεωργιάδης - Πάιατ Συνάντηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ

Ο κ. Γεωργιάδης "συζήτησε με τον Τζέφρι Πάιατ" και για την εξέλιξη των έργων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, το καζίνο της Mohegan στο Ελληνικό και τους διαγωνισμούς των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης.