Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη μετωπική για τις άδειες

H Ν.Δ. μεταδίδει πως «η υπόθεση Καλογρίτσα και Σαββίδη, αποδεικνύει ότι συμμετείχαν υποψήφιοι που είτε δεν είχαν τα αναγκαία οικονομικά μέσα.

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τη μετωπική για τις άδειες

«Ο διαγωνισμός - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες έχει ήδη καταρρεύσει στη συνείδηση των πολιτών» μεταδίδεται από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ως στρατηγική επιλογή την μετωπική σύγκρουση με τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Αυτό φάνηκε και από την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει εντολή στους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καταθέσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, και ενώ έχουν αρχίσει από σκληροπυρηνικούς βουλευτές να ακούγονται φωνές ακόμα και για…«γουνάκια», δηλ. Ειδικό Δικαστήριο, η Ν.Δ. προειδοποιεί τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να μην διανοηθεί να φέρει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, για να καλύψει βαριές ευθύνες και παραλείψεις που θα προκύψουν από τη διαδικασία των τηλεοπτικών αδειών. «Η Βουλή δεν θα γίνει πλυντήριο των ευθυνών τους» είναι το σήμα που στέλνει η Ν.Δ. προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση που βλέπει ότι με την υπόθεση αυτή χάνεται οριστικά το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, θα ανεβάσει και άλλους τους τόνους, θέλοντας να πλήξει περαιτέρω την κυβέρνηση, ενώ έχει επιλέξει να μιλά για τριανδρία και να αναφέρεται στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στις βαρύτατες ευθύνες τους.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η κίνηση της κατάθεσης μηνυτήριας αναφοράς, καθώς στη Ν.Δ. διαπιστώσανε ότι η ηγεσία της Δικαιοσύνης είτε αργούσε χαρακτηριστικά να ασχοληθεί με την υπόθεση είτε είχε επιλέξει να αδιαφορήσει, παρά τα όσα αποκαλύπτονται σε συνδυασμό και με τη Τράπεζα Αττικής και το πόθεν έσχες του υπερθεματιστή Καλογρίτσα.

Ο στόχος της μήνυσης

Η βασική επιδίωξη της Ν.Δ. με την μηνυτήρια αναφορά είναι να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία της Δικαιοσύνης, καθώς εκτιμούν στην ηγεσία της, ότι αυτή θα είναι η αφετηρία και το έναυσμα, προκειμένου αυτή η υπόθεση, με απόλυτη διαφάνεια, με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο, να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί ποινικά.

«Είναι φανερό ότι στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά», λέει η ΝΔ.

Τη μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ., μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μάκης Βορίδης (μιλά για κακούργημα), Όλγα Κεφαλογιάννη, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου που σημειώνουν μεταξύ άλλων, ότι: «η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Ν.Δ., οι δηλώσεις ενός εκ των υποψηφίων ότι η στρατηγική του ήταν να ανεβάσει το τίμημα και κεντρικά της στελέχη σημειώνουν πως τα όσα βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον μη, επί της ουσίας έλεγχο πόθεν έσχες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νόμο, αλλά και στην σχετική προκήρυξη, έχουν ήδη τινάξει το διαγωνισμό στον αέρα.

«Συνολικά η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού είναι προβληματική, όπως και η μηχανική του ελέγχου πόθεν έσχες» υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη και συμπληρώνουν: «Είναι φανερό ότι στη συνείδηση των πολιτών ο διαγωνισμός έχει καταπέσει ηθικά, πολιτικά και νομικά».

Αυτό, κατά τη Ν.Δ., συμβαίνει διότι, ο έλεγχος πόθεν έσχες θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το πρώτο στάδιο, ούτως ώστε οι προσφορές των υποψηφίων να είναι διασφαλισμένες ότι είναι πραγματικές και στηρίζονται σε πραγματικά και νόμιμα οικονομικά μέσα.

Ποιοί είναι οι «λαγοί»

Το ενδιαφέρον όμως στοιχείο είναι ότι η Ν.Δ. μεταδίδει πως «η υπόθεση Καλογρίτσα και Σαββίδη, αποδεικνύει ότι συμμετείχαν υποψήφιοι που είτε δεν είχαν τα αναγκαία οικονομικά μέσα, είτε λειτούργησαν ως «λαγοί», αλλοιώνοντας τις συνθήκες του διαγωνισμού».

Μάλιστα, κεντρικά στελέχη της υπογραμμίζουν ότι σύμφωνα με την Προκήρυξη η διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες πραγματοποιήθηκε από 5μελή Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού, που συγκροτήθηκε από παντελώς μη ειδικούς (πληροφορικάριο, προϊστάμενο των ΕΛΤΑ, ηλεκτρολόγο μηχανικό της ΕΕΤΤ, νομικό και διοικητικό υπάλληλο) και η οποία είχε και τη συνολική ευθύνη του διαγωνισμού. Δεν συμμετείχε ούτε ένας δικαστικός λειτουργός ή ένας ειδικός σε θέματα ελέγχου περιουσιακής κατάστασης.

«Είναι σαφές ότι η αρμοδιότητα ελέγχου θα μπορούσε να αποδοθεί στην καθ’ ύλην αρμόδια «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης», στην οποία υποβάλλονται και όπου ελέγχονται όλα τα πόθεν έσχες υπόχρεων προς υποβολή και διαθέτει απολύτως τα μέσα και την τεχνογνωσία. Προφανώς προτιμήθηκε πολιτική χειραγώγηση και έλεγχος αντί του τεχνικού οικονομικού ελέγχου» τονίζουν.

Επίσης, αναφέρουν ότι η επιτροπή διαγωνισμού κλήθηκε εντός 5 ημερών (ακατανόητα σύντομος χρόνος όπως προέβλεπε η προκήρυξη) να κάνει ενδελεχή έλεγχο των υποβληθέντων οικονομικών στοιχείων τόσο σε σχέση με την επάρκεια των πόρων («έσχες») όσο και την προέλευση («πόθεν»). «Ο έλεγχος αυτός δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρόχειρος και επιφανειακός. Κατά την Προκήρυξη, η Επιτροπή σε αμφισβητούμενα πόθεν έσχες θα μπορούσε να ζητήσει από τους προσωρινούς υπερθεματιστές πρόσθετες καταθέσεις ή εγγυητικές επιστολές (για διασφάλιση πόρων) αλλά δεν έπραξε ούτε καν αυτό λειτουργώντας στην ουσία ως πλυντήριο» υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ν.Δ., πονηρά η προκήρυξη δεν αναφέρει ότι καταπίπτει η εγγυητική σε περίπτωση έκπτωσης λόγω πόθεν έσχες αλλά μόνον αν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση από τον οριστικό υπερθεματιστή.

«Τυπικά δηλαδή θα πρέπει να επιστραφεί η εγγυητική στον κ. Καλογρίτσα, σε περίπτωση που αποκλειστεί σε αυτήν τη φάση» λένε συνεργάτες του Κυρ. Μητσοτάκη και μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι από τη στιγμή που συμμετείχαν στη διαδικασία υποψήφιοι που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούσαν γνησίως να καταστούν υπερθεματιστές αλλοιώνεται όλο το ισοζύγιο του διαγωνισμού που στηριζόταν (κατ’ επίφαση) στο ότι όλοι είχαν τη δυνατότητα να πάρουν άδεια και ότι δεν υπήρχε καμία μεταξύ τους αλληλεπίδραση.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ντόμινο πλημμελειών που πλήττει συστημικά και όχι σημειακά τη δημοπρασία. Είναι, εν τέλει, το τίμημα του να διαχειρίζεσαι ένα δημόσιο αγαθό, σύμφυτο με τη Δημοκρατία, ως αγοραίο προϊόν και να κομπάζεις ότι έλαβες τεράστια ποσά από την εκχώρησή του» μεταδίδεται από την Πειραιώς.

«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το σκάνδαλο αυτό ελαφρά. Είναι κακούργημα οι πράξεις αυτές και πρέπει να ελεγχθούν. Αν αποδειχτεί ότι ο κος Τάδε δεν έχει φράγκο αλλά πήγε στον διαγωνισμό και πήγε για πλάκα, αυτός ο διαγωνισμός υφίσταται; Υπάρχει; Και πολιτικά; Έχει ακυρωθεί πρώτα απ’ όλα στη συνείδηση του λαού. Έχουμε μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο και η ηθική νομιμοποίησή του έχει συμπαρασύρει την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρει πίσω η κυβέρνηση ό,τι έχει δημιουργήσει» είναι η άποψη του Μ. Βορίδη, συντονιστή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 25 Σεπ 2020 | 16:41

Ορκίστηκε ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Πολύ περήφανος πατέρας! Λυπάμαι που δεν μπόρεσα να σε καμαρώσω"

Στην Αλεξανδρούπολη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο νεότερος για να υπηρετήσει στο στρατό – Περήφανος πατέρας δηλώνει ο πρωθυπουργός.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:58

Στους δρόμους 100 νέα λεωφορεία από τη μεθεπόμενη βδομάδα - Άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου

Λόγω της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι προσεχώς μπαίνουν σε κίνηση άλλα 100 λεωφορεία – Θα γίνουν 500 μέχρι το τέλος του χρόνου

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 24 Σεπ 2020 | 18:40

Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός: Lockdown σημαίνει ανεργία και μεγάλη ύφεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown, που κοστίζει πολύ στην οικονομία της χώρας

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ Η ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ 24 Σεπ 2020 | 18:30

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ: Στο "μενού" η αποκλιμάκωση στην Ανατ. Μεσόγειο μέσω ΝΑΤΟ

Με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Βασικό θέμα η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 24 Σεπ 2020 | 17:30

Μητσοτάκης για κορονοϊό: Το δίλημμα είναι αυτοπροστασία ή καραντίνα - Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο [Βίντεο]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν πιστά τα μέτρα, καθώς δεν πρέπει να πάμε σε νέο lockdown

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 24 Σεπ 2020 | 15:20

Στο πατρικό σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ο Μάικ Πομπέο

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο δέχθηκε πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ

ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 24 Σεπ 2020 | 12:48

Κορονοϊός: Διάγγελμα Μητσοτάκη στις 6 το απόγευμα - Ανησυχία για την Αττική

Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, δεν θα ανακοινώσει νέα μέτρα ή lockdown.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 18:03

"Πυρά" ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η Τζάκρη - Χυδαία η κεντρική γραμμή του κόμματος

Η απόσταση που χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει λέει η ΝΔ εξ αφορμής των δηλώσεων Τζάκρη

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.