
Επίθεση σε τρία μέτωπα επέλεξε να κάνει χθες ο πρωθυπουργός στη… δημοσκοπική του αντίπαλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας του στη Βουλή για το 12ετές πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας.
Την ίδια ημέρα, η δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Ant1 έφερνε την Πλεύση Ελευθερίας στην δεύτερη θέση, ενώ στο ερώτημα ποιο κόμμα ασκεί ποιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου παίρνει τα πρωτεία, με 19,9%.
Η μετωπική του Πρωθυπουργού, απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας άρχισε από την οικονομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει χρήση των λεγομένων της κ. Κωνσταντοπούλου σε πρόσφατη συνέντευξή της, όπου αναφέρθηκε στο ευρώ, βάζοντας ένα δίλημμα.
"Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα, αγαπάμε τον λαό" είχε πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τον Πρωθυπουργό να απαντά: "Όλοι αγαπάμε τον λαό, αλλά έχουμε νόμισμα το ευρώ και θέλουμε να το υπερασπιστούμε, δεν θέλουμε να πάμε στη δραχμή. Είναι απολύτως θεμιτό, και εγώ σας αναγνωρίζω μία ειλικρίνεια, κα Κωνσταντοπούλου. Μία ειλικρίνεια και στη θέση στην οποία ήσασταν όταν ήσασταν Πρόεδρος της Βουλής. Φύγατε από τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρήσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε όντως μία τεράστια "κωλοτούμπα". Θέλατε να οδηγήσετε τη χώρα στη δραχμή και στην άτακτη έξοδο από το ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια, γιατί δεν το λέτε;" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ζητώντας από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να τοποθετηθεί ανοιχτά για το εάν η χώρα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ξυπνώντας με αυτόν τον τρόπο μνήμες από την δύσκολη περίοδο των μνημονίων.
"Είναι η άποψή σας, είναι η πολιτική σας. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να την υπερασπιστείτε και να το πείτε δημόσια; Το εννοήσατε περίπου. Να το πείτε και δημόσια, όμως. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι Έλληνες -και σήμερα ενδεχομένως- οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό να είναι το καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι μια μειοψηφία, πιστεύω ότι αυτή η συζήτηση έχει κλείσει οριστικά" είπε ο Κ. Μητσοτάκης, περνώντας αμέσως και στο καυτό θέμα του μεταναστευτικού, για το οποίο η Ελλάδα, όπως και όλη η Ευρώπη, σκληραίνουν την στάση τους απέναντι στους παράτυπους μετανάστες.
Όχι στο μπάτε σκύλοι αλέστε και στην άμυνα με... καρδούλες
Αναφερόμενος στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, το οποίο όπως είπε περιγράφει την Ελλάδα, σαν "ένα μεγάλο ανοιχτό περιβόλι, το οποίο θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο, είτε αυτός δικαιούται άσυλο, είτε αυτός είναι αποτέλεσμα οικονομικής εκμετάλλευσης".
Για να συνεχίσει, φέρνοντας σε αντιπαραβολή τον κυβερνητικό σχεδιασμό στο μείζον θέμα του μεταναστευτικού:
"Όχι, κα Κωνσταντοπούλου, η Ελλάδα δεν είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε" με αυτή την κυβέρνηση. Έχει σύνορα, προστατεύουμε τα σύνορά μας. Σεβόμαστε απόλυτα αυτούς οι οποίοι έχουν δικαίωμα ασύλου και στους οποίους το χορηγούμε, αλλά είμαστε επίσης απολύτως ξεκάθαροι: αν θέλεις να μπεις παράνομα στην Ελλάδα και δεν δικαιούσαι άσυλο, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σε στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθες". Το τρίτο καρφί ήρθε για την άμυνα και το πρόγραμμα της Πλεύσης Ελευθερίας, με τον Πρωθυπουργό να γίνεται δηκτικός:
"Πραγματικά για την άμυνα τι λέτε; Μιλήσατε για τον πατριωτισμό, κάνατε αναφορές στο 1940, αλλά δεν μου λέτε: αν η χώρα δεχθεί επίθεση, με καρδούλες και με μαργαρίτες θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό; Πώς το καταλαβαίνετε, δηλαδή; Πρέπει ή δεν πρέπει η χώρα να έχει αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις, αν χρειαστεί, που να προβάλλουν ισχυρή αποτροπή; Καλές οι καρδούλες, αλλά όχι στην άμυνα.
Σε ποσοστά ευρωεκλογών η ΝΔ, δεύτερη η Ζωή
Την ίδια ώρα, στη μέτρηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1, η Νέα Δημοκρατία χάνει 2,8 μονάδες από την τελευταία μέτρηση του Ιανουαρίου, αλλά παραμένει σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη, με ποσοστό 28,6% και την Πλεύση Ελευθερίας να ακολουθεί στην εκτίμηση ψήφου με 16,2% έναντι του 5% που βρισκόταν τον Ιανουάριο. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,3% έναντι του 18% που βρισκόταν στην προηγούμενη μέτρηση, η Ελληνική Λύση με ανεβασμένη με 8,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,6%, το ΚΚΕ με 7,5%, το Κίνημα Δημοκρατίας με 3,5% η Φωνή Λογικής με 3,3% το Μέρα 25 και η Νίκη με 3,2% οι Σπαρτιάτες με 1,3 και η Νέα Αριστερά με 1,2%.
Σε άλλα ερωτήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός, με πτώση ωστόσο 4 μονάδων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης πέφτει στην τέταρτη θέση για την πρωθυπουργία, πίσω και από τον Κυριάκο Βελόπουλο.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταγράφεται πρώτη με σχεδόν 20% στο ερώτημα ποιο κόμμα κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο, έχοντας όμως απωλέσει πάνω από 20 μονάδες από την τελευταία μέτρηση του Ιανουαρίου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr