Η συζήτηση στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως είναι η πανδημία, ανέδειξε την αλλαγή στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δείχνει να επιστέφει ολοταχώς στην εποχή που τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονοψήφια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν "γαλάζια" κοινοβουλευτικά στελέχη λίγη ώρα μετά την σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών.
Μάλιστα δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για την στάση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε να ποντάρει επικοινωνιακά σε μια υγειονομική κρίση που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη.
Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν πως η αλλαγή της αντιπολιτευτικής τακτικής οφείλεται κυρίως στην πίεση που δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του κόμματος του, λόγω της μεγάλης δημοσκοπικής διαφοράς με τη ΝΔ κάτι που δεν συμβαίνει κυρίως σε περιόδους μεγάλων κρίσεων.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η έλλειψη προτάσεων αλλά και αφηγήματος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα σε μια σειρά από ανακρίβειες, ατεκμηρίωτες επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης και απομόνωση στοιχείων με στόχο τις εντυπώσεις και όχι την ουσία.
Παρουσίασε τον… μισό χάρτη
Σημαντικό μέρος της συζήτησης στη Βουλή αναλώθηκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας που ήταν σφοδρότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη έλεγαν στο TheTΟC, πως την ώρα που η χώρα μας βρίσκεται σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σε καλύτερη θέση σε σχέση με περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και φαίνεται να ελέγχεται το δεύτερο κύμα, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να παρουσιάσει στην Bουλή τον χάρτη που στα τέλη του Νοεμβρίου και στις αρχές Δεκεμβρίου η Ελλάδα ήταν πρώτη σε αριθμό θανάτων, αλλά ήταν … μισός.
Το γεγονός αυτό επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. "Είναι αυτό το διάγραμμα εδώ, κ. Τσίπρα. Μόνο που δείξατε το μισό για ακόμα μια φορά. Εδώ πέρα πράγματι, ήμασταν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλο όμως το υπόλοιπο διάστημα ήμασταν καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που χαρακτήρισε "αναξιοπρεπή" την στάση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που απομόνωσε μία εβδομάδα των στοιχείων που υπήρξαν.
Μετά Χριστόν… προφήτης
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να χτυπήσει αντιπολιτευτικά στην κυβέρνηση για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως ενώ υπήρχαν προειδοποιήσεις, η κυβέρνηση δεν έλαβε άμεσα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπήρξε καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις, κάτι που δεν έχει γίνει αμφισβητηθεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Το ίδιο συνέβη – όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης – και από τον αντιπολίτευση η οποία ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς, εκ των υστέρων. Παράλληλα επανέλαβε πως σε εκείνη την κρίσιμη περίοδο είχε ενημερώσει τη Βουλή και κάνοντας αυτοκριτική παραδέχθηκε πως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα πιο δραστικά μέτρα.
Η "μπαγιάτικη" πρόταση της πατέντας
Η επιμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα με τις πατέντες των εμβολίων προκάλεσε πολλές απορίες μεταξύ των κοινοβουλευτικών στελεχών ακόμα και εκείνων της αντιπολίτευσης που αναρωτιόντουσαν πως από την στιγμή που υπάρχει ευρωπαϊκή συμφωνία για την αγορά των εμβολίων, πως είναι δυνατόν η χώρα μας να την παρακάμψει.
Ο Αλέξης Τσίπρας – όπως έλεγαν – επέλεξε να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να αναφερθεί στα όσα συζητιόντουσαν αρκετά πριν υπάρξει η απόφαση για την συμφωνία μεταξύ των "27" χωρών. Μάλιστα σημείωναν πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει εξηγήσει του λόγους που η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει τις πατέντες.
Επιλεκτικές συγκρίσεις εμβολιασμών
Μεγάλη συζήτηση έγινε στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τους ρυθμούς που γίνονται οι εμβολιασμοί. Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά επέλεξε να συγκρίνει την Ελλάδα με το Ισραήλ που είναι όμως εκτός Ε.Ε. και έχει κάνει διαφορετική συμφωνία με την φαρμακευτική εταιρεία.
Βλέποντας όμως τις αντιδράσεις που υπήρξαν στα "γαλάζια" έδρανα αλλά και από την πλευρά του πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως την Εσθονία, την Σλοβενία, την Λιθουανία και την Κροατία που υποστήριξε πως τρέχουν με διπλάσιους ρυθμούς. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα μας βρίσκεται στο ευρωπαϊκό μέσο όρο μετά από 15 ημέρες εμβολιασμών ένα στοιχείο το οποίο δεν αμφισβητήθηκε.
Κριτική για το ΕΣΥ αλλά για πριν την πανδημία
Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για την κριτική όσον αφορά την ενίσχυση του συστήματος υγείας από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα σε αυτό τον τομέα πριν όμως από την πανδημία, δηλαδή του 8 πρώτους μήνες που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Μάλιστα, όπως έλεγαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν τυχαία καθώς η ενίσχυση που έγινε στο ΕΣΥ στην συνέχεια δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τα όσα είχαν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν από 557 σε 1300 με στόχο να πάνε στις 1500 ενώ όλα τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν σε προσωπικό μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr