Γιατί ο Τσίπρας ανοίγει μέτωπα με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε

Νέο μέτωπο τόσο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών όσο και με το ΔΝΤ ανοίγει η κυβέρνηση αυτήν την φορά με αφορμή την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Γιατί ο Τσίπρας ανοίγει μέτωπα με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε

Νέο μέτωπο τόσο με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών όσο και με το ΔΝΤ ανοίγει η κυβέρνηση αυτήν την φορά με αφορμή την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ ή ο Φ. Ολάντ.

Με αφορμή τη χθεσινή μετωπική σύγκρουση της ελληνικής πλευράς με τον Β. Σόιμπλε, όπου η Όλγα Γεροβασίλη με δηλώσεις απαντούσε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τις αναφορές του περί…. στάμνας, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και προκαλώντας ντόμινο διεθνών αντιδράσεων επί του θέματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με Ευρωπαίους αξιωματούχους όπως ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ ή ο Φ. Ολάντ. Πίσω από τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης και το νέο μέτωπο που ανοίγει ο Αλέξης Τσίπρας με το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε για την συμμετοχή του ΔΝΤ κρύβεται – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – η πρόθεση της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί τις περικοπές που απαιτεί το πρόγραμμα για το ασφαλιστικό καθώς και την πώληση των κόκκινων δανείων σε Funds του εξωτερικού.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Γερμανία με την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα πιέζει για σκληρές αλλαγές σε τομείς όπως το ασφαλιστικό και ο οικονομικός τομέας. «Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την οποία δεν χρειάστηκε η συμμετοχή του ΔΝΤ, η αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα θα σημάνει μία νέα περίοδο για την διαπραγμάτευση καθώς η χώρα θα αναζητήσει συμμάχους στην Ευρώπη όπου λειτουργούν τα συνδικάτα, οι κοινωνικοί εταίροι κτλ, προκειμένου να μην επιβληθούν οι περικοπές στις συντάξεις για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ και ένα τμήμα των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.

Για το λόγο αυτό θα αναζητήσουμε συμμαχίες στην Ε.Ε. και θα μετρήσουμε τους «φίλους» μας στην προοπτική αποχώρησης του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα» αναφέρει στο TheTOC.gr κυβερνητική πηγή.

Από την πλευρά της Ε.Ε. και κυρίως των Γερμανών τόσο με δηλώσεις της Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ όσο και με δηλώσεις του Β. Σόιμπλε στο παρελθόν έχει καταστεί σαφές ότι πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ δεν υφίσταται.

Η στάση του Μεγάρου Μαξίμου κατά του ΔΝΤ που κλιμακώνεται τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί ερωτηματικά αφού είναι δεδομένη η στάση της Γερμανικής κυβέρνησης την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η πλειοψηφία των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έχουν περιγραφεί αναλυτικά στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή.

Η Κυβέρνηση μπροστά στον κάβο του ασφαλιστικού βλέποντας ότι με δυσκολία θα καταφέρει να υπερψηφιστεί και από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ «βγάζει» μπροστά το θέμα του ΔΝΤ προκειμένου να κερδίσει χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει τις οδυνηρές περικοπές.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ισοδυναμεί για τους εταίρους με επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος.

Στην Αθήνα γνωρίζουν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ισοδυναμεί για τους εταίρους με επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος που είναι «κόκκινο πανί» για τις Βρυξέλλες μετά την εκλογικής περιπέτεια του καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά που αφορούν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση με δεδομένη την πρόθεση των Ευρωπαίων να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κύκλοι της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα οδηγείται σε μία επανάληψη του καλοκαιρινού σεναρίου όπου μετά το δημοψήφισμα υπογράφηκε ένα πιο σκληρό μνημόνιο.

Εκφράζουν δε την ανησυχία τους ότι η σύγκρουση κυβέρνησης – ΔΝΤ γίνεται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι η χώρα οδηγείται σε μία νέα κατάσταση άσκοπων συγκρούσεων με τους δανειστές όπου την τελευταία στιγμή η ελληνική πλευρά θα αποδεχτεί όλες τις περικοπές ως δείγμα «έντιμου συμβιβασμού» μετά από ..σκληρή μάχη με τους εταίρους.

Πόλεμος δηλώσεων κυβέρνησης - Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι το …σήριαλ με το ΔΝΤ έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα όπου κυβερνητικέ πηγές διέρρεαν ότι το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Ακολούθησαν οι αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην προχθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι δεν είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και ότι η θέση του δεν είναι εποικοδομητική.

Τις αναφορές σχολίασε σε έντονο ύφος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να αποφύγει την τήρηση των συμφωνηθέντων, ενδεχομένως και εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει», είπε ο κ. Σόιμπλε και υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τον ρόλο του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση απάντησε σε υψηλούς τόνους προτάσσοντας αυτήν την φορά την κριτική για το ΔΝΤ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι: «Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας την αντιπαράθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα, ότι προσπαθεί να αποφύγει την τήρηση των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού, ενδεχομένως εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει.

Ο Γερμανός υπ.Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο περιθώριο του χθεσινού Ecofin, είπε χαρακτηριστικά: «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης». Ανάφερε την παροιμία ότι «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει», για να σημειώσει ότι «αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας. Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον», είπε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν».

«Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους –διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε στις δηλώσεις Σόιμπλε, καταδεικνύοντας ότι η στρατηγική της Αθήνας και του Μαξίμου εστιάζει στην οικοδόμηση ενός μετώπου κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ευτυχώς που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 23 Οκτ 2021 | 13:50

Τσίπρας: Στόχος καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές - Να νικηθεί το παρακράτος της διαπλοκής

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη - Ζήτησε καθαρή νίκη για προοδευτική κυβέρνηση.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 19:07

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει με φόρα στην άθλια, διχαστική και μισαλλόδοξη ρητορική του 2011

Στο στόχαστρο της ΝΔ όσα είπε ο γραμματέας της ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου, στην έναρξη του 2ου συνεδρίου - "Με τον κ. Τσίπρα στην πρώτη σειρά να τον χειροκροτάει..."

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 20 Οκτ 2021 | 18:43

Αλέξης Τσίπρας: Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις 24-27 Φλεβάρη - Καμπάνια για ακρίβεια και πρόταση για 800 ευρώ κατώτατο μισθό

Πρωτοβουλίες για την ακρίβεια, την πανδημία, την ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον κατώτατο μισθό πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 19 Οκτ 2021 | 20:26

Τσίπρας: Χάνεται "ένα χωριό" κάθε βδομάδα και η κυβέρνηση έχει "σφυρίξει" τη λήξη της πανδημίας

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "παρακάμπτει τους επιστήμονες" και "εκπέμπει μήνυμα και κλίμα χαλαρότητας" για τους εμβολιασμένους.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΙ 19 Οκτ 2021 | 14:01

ΝΔ: 6 καυτά ερωτήματα στον Τσίπρα μετά την ποινική δίωξη κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Ματθαιόπουλου

Η ΝΔ απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ερωτήματα γύρω από τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Β. Ματθαιόπουλο.

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ “ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ” ΤΟΥ ΔΝΤ 18 Οκτ 2021 | 21:01

Σταϊκούρας: "Η Ελλάδα περνά από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή"

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις "Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού" του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥ CDU 17 Οκτ 2021 | 08:55

Σόιμπλε: Η... φαιά εξοχότης της γερμανικής πολιτικής παίρνει θέση στην πίσω σειρά ως "απλός" βουλευτής

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχωρεί από την προεδρία της Bundestag και παίρνει θέση στα έδρανα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος