Γιατί σκληραίνει η ρητορική της κυβέρνησης κατά του Ερντογάν

Η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξιμου, οι δηλώσεις Καμμένου και η σκλήρυνση της ρητορικής της Αθήνας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιατί σκληραίνει η ρητορική της κυβέρνησης κατά του Ερντογάν

Σε μια σαφή αναπροσαρμογή της τακτικής της απέναντι στην Άγκυρα δείχνει να προχωρά τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να ανεβάζει τους τόνους και να έρχεται εμφανώς εγγύτερα στη ρητορική του κυβερνητικού συνεταίρου Πάνου Καμμένου. Οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ερντογάν, με τις οποίες επέκρινε σφόδρα τον έλληνα πρωθυπουργό για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στη γείτονα, συσχετίζοντας εμμέσως την υπόθεση με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, έφεραν την Κυριακή το βράδυ μια ιδιαίτερα σκληρή αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση μιλά για έναν «ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων», ενώ κάνει λόγο -για πρώτη φορά- για «σουλτάνο». Είχε προηγηθεί η στήριξη Τζανακόπουλου στον υπουργό Άμυνας, όταν πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε θεμιτές και εύλογές τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία ηττήθηκε το... 1821.

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη αναλυτική ικανότητα για να αντιληφθεί κανείς τη συντελεσθείσα πολιτική και ρητορική μετατόπιση από τους χαμηλούς τόνους της προηγούμενης περιόδου. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι η ανακοίνωση του Μαξίμου ήταν πολύ πιο κοντά στην φρασεολογία που χρησιμοποιούσε ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος, μάλιστα, επανήλθε το απόγευμα της Δευτέρας με δηλώσεις του στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Αυτή τη φορά, ο κ. Καμμένος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από τις καταγγελίες περί ομηρίας των δύο ελλήνων. Όπως υποστήριξε, η σύλληψη των δύο ήταν προσχεδιασμένη ενώ το πόσο αυτοί θα παραμείνουν προφυλακισμένοι παραμένει αδιευκρίνιστο καθώς, σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο ίδιος, «ο τούρκος πρόεδρος έχει τρελαθεί εντελώς».

Πώς μπορεί, όμως, να εξηγηθεί αυτή η αναπροσαρμογή της τακτικής της Αθήνας προς το σκληρότερον; Υπάρχουν τέσσερις καλοπροαίρετες υποθέσεις και μια... κακοπροαίρετη, οι οποίες θα μπορούσαν βεβαίως να ισχύουν και σωρευτικά.

Οι τέσσερις υποθέσεις

1) Η διαμεσολάβηση που απέτυχε: Μετά τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών η αρχική ιδέα που είχε το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση ήταν να αποφύγει τις επαφές κορυφής, προκειμένου να μην δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα και να αποφύγει ένα διμερές «παζάρι» με τον Ερντογάν. Και σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει τη διαμεσολάβηση της Ευρώπης για να ασκήσει πλέον εκείνη την πίεση προς την Άγκυρα. Η συγκεκριμένη στρατηγική φαίνεται πως... απέτυχε. Το θέμα πήρε διαστάσεις και έκταση, ενώ οι σκληρές οχλήσεις του Γιούνκερ και του Τουσκ στην Βάρνα προς τον τούρκο πρόεδρο είχαν μηδενικό αποτέλεσμα.

2) Οι κατηγορίες που δεν απαγγέλλονται: Το δεύτερο καθοριστικό στοιχείο για την αλλαγή στάσης της Αθήνας φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 2 έλληνες στρατιωτικούς δεν έχουν ακόμη απαγγελθεί. Αυτό δυσκολεύει σημαντικά τον χειρισμό της υπόθεσης. Σε νομικό επίπεδο, κατ'αρχάς, κρατά τους δύο Έλληνες σε ένα οριακό καθεστώς όπου είναι προφυλακισμένοι, χωρίς όμως να ξέρουν ακριβώς το γιατί. Την ίδια στιγμή, σε πολιτικό επίπεδο, καταδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να διαιωνιστεί και να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο πίεσης από την τουρκική πλευρά.

3) Η υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών: Ένα ακόμη σημείο που θα μπορούσε να εξηγήσει την αλλαγή στάσης της Αθήνας είναι οι συνεχείς αναφορές του τούρκου προέδρου Ερντογάν στις «υποσχέσεις» -όπως ισχυρίζεται ο ίδιος- που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας για έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Το Μέγαρο Μαξίμου, για πρώτη φορά, διέψευσε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό, εκτιμώντας προφανώς ότι όσο δεν το κάνει αφήνει να πλανάται στον αέρα μια ιδιαίτερα βαριά υπόνοια. Την ίδια στιγμή, με αυτόν τον τρόπο επιθυμεί να καταδείξει ότι το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των οκτώ με τους δύο δεν μπορεί καθ'οιονδήποτε τρόπο να συζητηθεί.

4) Η αυξανόμενη προκλητικότητα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ: Μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες να μην είχαμε επεισόδια όπως εκείνα του διεμβολισμού ελληνικού σκάφους στα Ίμια ή της παρεμπόδισης γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία η ανησυχία παραμένει. Πολλώ δε μάλλον όταν ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ουσιαστικά προαναγγείλει την διενέργεια δικών του γεωτρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ την ίδια στιγμή μέλη της τουρκικής κυβέρνησης συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις για τα Ίμια. Μια πιθανή εξήγηση της σκλήρυνσης της ρητορικής της Αθήνας μπορεί να είναι και μια απόπειρα να απαντήσει με έναν πιο έντονο σε αυτήν τη συνεχή προκλητικότητα.

Και η... κακοπροαίρετη ανάγνωση

Υπάρχει βεβαίως και η κακοπροαίρετη ανάγνωση που θα μπορούσε να εξηγήσει την αλλαγή στάσης από μέρους της κυβέρνησης. Για την περίπτωση του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ, οι υψηλοί τόνοι στα εθνικά θέματα δεν συνιστούν βεβαίως κάποια αλλαγή. Εντάσσονται όμως σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί η δημοσκοπική πτώση του κόμματος το οποίο σε καμία μέτρηση δεν συγκεντρώνει το όριο του 3% για την είσοδο στην βουλή. Στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ εκτιμούν πως τα εθνικά θέματα είναι το τελευταίο τους χαρτί, καθώς έχουν «σβηστεί» όλες οι υπόλοιπες κόκκινες γραμμές που είχαν θέση στην προγραμματική τους συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου καταγράφουν πολύ μικρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να αντιστραφεί με μια πολιτική επένδυση στα εθνικά θέματα...

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αναλυτές εκφράζουν τον σοβαρό προβληματισμό τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ρητορικές εξάρσεις να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθιστώντας ολοένα και πιο δυσχερή τη συζήτηση και την διαχείριση των πολλών ανοιχτών ζητημάτων.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, η Άγκυρα απάντησε με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι επικαλείται το κράτος δικαίου όποτε την βολεύει. Λίγο νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου είχε απαντήσει στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, υποστηρίζοντας ότι αυτές εντάσσoνται σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις οικονομικές αποτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι έτσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, δηλώσεις του τύπου «ο σουλτάνος Ερντογάν», «είναι τρελός ο Ερντογάν» ή «τι να επικοινωνήσεις; Στον τρελό δεν μπορείς να απαντήσεις» δεν πρόκειται να βοηθήσουν στη διαχείριση δύσκολων διπλωματικών ζητημάτων και οριακών καταστάσεων, τα οποία απαιτούν υπομονή, επιμονή και κυρίως προσεκτικές, υπολογισμένες και νηφάλιες κινήσεις.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΗΧΗΣΑΝ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 26 Σεπ 2020 | 21:18

Πρόκληση στο Καστελόριζο: Drone από την Τουρκία πέταξε κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία [βίντεο]

Από τα ηχεία που είχε πάνω του το drone, άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος της Τουρκίας.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 25 Σεπ 2020 | 21:58

Αποκάλυψη Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας – Έτσι θα γίνουν οι συνομιλίες

Τριπλή η μορφή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σύμφωνα με τον Καλίν - Διερευνητικές, πολιτικές και στρατιωτικές οι συνομιλίες

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 25 Σεπ 2020 | 19:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα - Στο επίκεντρο ενέργεια και ασφάλεια

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ...ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 25 Σεπ 2020 | 13:53
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ 25 Σεπ 2020 | 10:47

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στήρηξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 25 Σεπ 2020 | 07:39

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Τα πρόσωπα "κλειδιά", οι σύμβουλοι και οι παγίδες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών ενόψει των διερευνητικών επαφών.

ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΣΤΟ 10,25% ΑΠΟ ΤΟ 8,25% 24 Σεπ 2020 | 15:40

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για να σταματήσει την κατρακύλα της λίρας

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κόντρα στις εντολές Ερντογάν

ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 24 Σεπ 2020 | 08:09

Παρέμβαση Βενιζέλου: Θετική εξέλιξη η επανάληψη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία

"Η νοοτροπία της μεταπολίτευσης, ήταν πως έχουμε άφθονο χρόνο. Έτσι πήγαμε από τον 1974 έως το 2020 με την αίσθηση ότι δεν πιεζόμεθα", είπε ο Ε. Βενιζέλος.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ 23 Σεπ 2020 | 18:56

DW: Το Βερολίνο απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας

Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας όπως μεταδίδει η Deutsche Welle