Πάει καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να "μαδά" τη μαργαρίτα των εκλογών. Μήνες τώρα, χαρακτηρίζει "επικίνδυνη" και "καταστροφική" την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά πειστική απάντηση στο "εφόσον είναι έτσι γιατί δεν ζητάτε εκλογές" δεν υπήρχε.
Ει μη μόνον μία: Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα επιδιώξουμε να συρθεί η χώρα σε εκλογές εν τω μέσω πανδημίας. Επιχείρημα αληθοφανές μεν, αλλά κατέρρευσε από τη στιγμή που ο πρόεδρός του, εδώ και εβδομάδες δηλαδή, επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Τι απέμενε για να μην είναι "μετέωρη" η αιτίαση και να μην αντιμετωπίζεται με μειδίαμα και συγκατάβαση πως "φοβάται να ζητήσει εκλογές" από τους πολιτικούς του αντιπάλους; Η επίσημη διατύπωση του εκλογικού αιτήματος.
Όπως αναφέρει το "Κεφάλαιο", έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο και τελικώς τις ζήτησε. Έκτοτε, δε, τις ζητεί σχεδόν σε καθημερινή βάση ο ίδιος, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, και το αυτό πράττουν συντονισμένα όλα του τα στελέχη.
Ένωσε το αίτημα για εκλογές το κόμμα, αναμφισβήτητα. Όλες οι τάσεις το υποδέχθηκαν με περίσσια ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Έσπευσε, μάλιστα, να δείξει και δημόσια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ίδιο βράδυ του Προϋπολογισμού, πως στηρίζουν άπαντες το εκλογικό ροκ που άρχισε να χορεύει ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.
"Κλειδί" για την αλλαγή "γραμμής" στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πότε πρέπει να ζητήσουν εκλογές στάθηκε προδήλως η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ, τους θανάτους και τα ελλείμματα του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτή ήταν που εξαγρίωσε αφενός την Κουμουνδούρου και αφετέρου προσέφερε την ευκαιρία να αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο "όχι εκλογές εν μέσω πανδημίας". Την αναζητούσε την ευκαιρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο, καταρχάς για λόγους συσπείρωσης και επίδειξης ισχύος απέναντι σε ένα ΚΙΝΑΛ που γνωρίζει μεγάλες δημοσκοπικές δόξες υπό τη νέα ηγεσία του, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Παράλληλα, όμως, ήταν ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να διασκεδάσει, και δη με τρόπο άμεσο και δυναμικό, υπόνοιες και εντυπώσεις πως "δεν θέλει να κάνει δυναμική αντιπολίτευση" και παραμένει στην τακτική του "ώριμου φρούτου", που διατυπώνονταν κυρίως από το δικό του εκλογικό ακροατήριο.
Κλιμάκωση
Ακολουθεί κλιμάκωση εφεξής και στους τόνους και στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί φήμες −εξαρχής ανυπόστατες− που είχαν κυκλοφορήσει ανήμερα της ψήφισης του Προϋπολογισμού πως ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Αλέξη Τσίπρα, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής να μην επιβεβαιώθηκαν ευλόγως. Δεν θα είχε καμία πολιτική λογική μια πρόταση δυσπιστίας σε μια διαδικασία όπως ο Προϋπολογισμός, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, η οποία δεδομένα απολαμβάνει τη θερμή στήριξη και των βουλευτών της. Αποτελεί, ωστόσο, ένα κοινοβουλευτικό "όπλο", το οποίο κάπου παρακάτω θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης.
Οψέποτε οι συνθήκες γίνουν πιο πιεστικές για την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι θα συμβεί μετά το πέρας του "πολύ δύσκολου χειμώνα".
Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τσίπρας απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαίωσε το κλίμα που έδιναν συνεργάτες του στο "Κ" του περασμένου Σαββάτου πως δεν θα επιδιωχθεί πόλωση με το όμορο κόμμα, καθώς "αντίπαλος είναι ο Κ. Μητσοτάκης και η Δεξιά".
Πώς βαδίζει το ΚΙΝΑΛ μετά τον δημοσκοπικό θρίαμβο
Στο Κίνημα Αλλαγής απολαμβάνουν μεν τη δημοσκοπική εκτόξευση του κόμματος μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία, αλλά τα βήματα όπου βαδίζουν είναι και προσεκτικά και με συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Η διατήρηση της στρατηγικής για αυτόνομη πορεία είναι αδιαμφισβήτητη, εξού και δεν αντιδρούν ούτε στο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπαίνουν σε συζητήσεις και σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών. Δεν πρόκειται, πάντως, να μπουν σε λογική "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα σήμαινε "ετεροπροσδιορισμό" και το ΚΙΝΑΛ δεν ετεροπροσδιορίζεται, θα πορευτεί βάσει του σήματος που έχει στείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για ένα σύγχρονο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας.
Κοινώς, οι κινήσεις του εντός και εκτός Βουλής θα διαμορφώνονται ανεξαρτήτως της τοποθέτησης άλλων κομμάτων.
Σε ό,τι αφορά δε το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το σήμα το έστειλε ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ: Καλοδεχούμενες μεν, αλλά ζητείται σοβαρότητα εν τω μέσω της πανδημίας.
Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντισε να δώσει και νεύμα για το πώς αξιολογεί το κόμμα τη δημοσκοπική εκτόξευση: "Οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν τη στιγμή, και πράγματι είναι ένα καλό momentum για το Κίνημα, γιατί μόλις βγήκαμε από μια εσωκομματική διαδικασία. Από την άλλη, αντίστοιχα νούμερα καταγράφαμε και το 2015, δημιουργήθηκαν προσδοκίες και η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Συνεπώς, αυτά τα δικαιώνεις στην πορεία με σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια. Κανενός τα μυαλά δεν παίρνουν αέρα", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.
Από κει και πέρα, αμέσως μετά τις γιορτές το ΚΙΝΑΛ ανεβάζει ρυθμούς και στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησής του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την επικράτεια, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις του για να συμπληρωθεί το παζλ των νέων προσώπων του κόμματος.
Πηγή: Capital.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr