Follow us

Γιατί ζήτησε εκλογές τώρα ο Αλέξης Τσίπρας - Ο φόβος για τον Ανδρουλάκη και το όπλο παρά πόδα για πρόταση μομφής

Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο, οπότε και ζήτησε εκλογές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πάει καιρός που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αρχίσει να "μαδά" τη μαργαρίτα των εκλογών. Μήνες τώρα, χαρακτηρίζει "επικίνδυνη" και "καταστροφική" την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αλλά πειστική απάντηση στο "εφόσον είναι έτσι γιατί δεν ζητάτε εκλογές" δεν υπήρχε.

Ει μη μόνον μία: Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και δεν θα επιδιώξουμε να συρθεί η χώρα σε εκλογές εν τω μέσω πανδημίας. Επιχείρημα αληθοφανές μεν, αλλά κατέρρευσε από τη στιγμή που ο πρόεδρός του, εδώ και εβδομάδες δηλαδή, επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία πως ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τι απέμενε για να μην είναι "μετέωρη" η αιτίαση και να μην αντιμετωπίζεται με μειδίαμα και συγκατάβαση πως "φοβάται να ζητήσει εκλογές" από τους πολιτικούς του αντιπάλους; Η επίσημη διατύπωση του εκλογικού αιτήματος.

Όπως αναφέρει το "Κεφάλαιο", έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις του κ. Τσίπρα εντός και εκτός κομματικών οργάνων, ο κύβος ερρίφθη το περασμένο Σάββατο και τελικώς τις ζήτησε. Έκτοτε, δε, τις ζητεί σχεδόν σε καθημερινή βάση ο ίδιος, σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του, και το αυτό πράττουν συντονισμένα όλα του τα στελέχη.

Ένωσε το αίτημα για εκλογές το κόμμα, αναμφισβήτητα. Όλες οι τάσεις το υποδέχθηκαν με περίσσια ικανοποίηση και ενθουσιασμό. Έσπευσε, μάλιστα, να δείξει και δημόσια ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, το ίδιο βράδυ του Προϋπολογισμού, πως στηρίζουν άπαντες το εκλογικό ροκ που άρχισε να χορεύει ο κ. Τσίπρας, με ανάρτησή του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα.

"Κλειδί" για την αλλαγή "γραμμής" στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πότε πρέπει να ζητήσουν εκλογές στάθηκε προδήλως η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ, τους θανάτους και τα ελλείμματα του Εθνικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτή ήταν που εξαγρίωσε αφενός την Κουμουνδούρου και αφετέρου προσέφερε την ευκαιρία να αλλάξει στάση ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο "όχι εκλογές εν μέσω πανδημίας". Την αναζητούσε την ευκαιρία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο, καταρχάς για λόγους συσπείρωσης και επίδειξης ισχύος απέναντι σε ένα ΚΙΝΑΛ που γνωρίζει μεγάλες δημοσκοπικές δόξες υπό τη νέα ηγεσία του, μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Παράλληλα, όμως, ήταν ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να διασκεδάσει, και δη με τρόπο άμεσο και δυναμικό, υπόνοιες και εντυπώσεις πως "δεν θέλει να κάνει δυναμική αντιπολίτευση" και παραμένει στην τακτική του "ώριμου φρούτου", που διατυπώνονταν κυρίως από το δικό του εκλογικό ακροατήριο.

Διαβάστε Επίσης

Κλιμάκωση

Ακολουθεί κλιμάκωση εφεξής και στους τόνους και στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί φήμες −εξαρχής ανυπόστατες− που είχαν κυκλοφορήσει ανήμερα της ψήφισης του Προϋπολογισμού πως ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του Αλέξη Τσίπρα, ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση μομφής να μην επιβεβαιώθηκαν ευλόγως. Δεν θα είχε καμία πολιτική λογική μια πρόταση δυσπιστίας σε μια διαδικασία όπως ο Προϋπολογισμός, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, η οποία δεδομένα απολαμβάνει τη θερμή στήριξη και των βουλευτών της. Αποτελεί, ωστόσο, ένα κοινοβουλευτικό "όπλο", το οποίο κάπου παρακάτω θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης.

Οψέποτε οι συνθήκες γίνουν πιο πιεστικές για την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου ότι θα συμβεί μετά το πέρας του "πολύ δύσκολου χειμώνα".

Σε ό,τι αφορά τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τσίπρας απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, ο ίδιος σε τηλεοπτική του συνέντευξη επιβεβαίωσε το κλίμα που έδιναν συνεργάτες του στο "Κ" του περασμένου Σαββάτου πως δεν θα επιδιωχθεί πόλωση με το όμορο κόμμα, καθώς "αντίπαλος είναι ο Κ. Μητσοτάκης και η Δεξιά".

Διαβάστε Επίσης

Πώς βαδίζει το ΚΙΝΑΛ μετά τον δημοσκοπικό θρίαμβο

Στο Κίνημα Αλλαγής απολαμβάνουν μεν τη δημοσκοπική εκτόξευση του κόμματος μετά την ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία, αλλά τα βήματα όπου βαδίζουν είναι και προσεκτικά και με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η διατήρηση της στρατηγικής για αυτόνομη πορεία είναι αδιαμφισβήτητη, εξού και δεν αντιδρούν ούτε στο φλερτ του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπαίνουν σε συζητήσεις και σενάρια περί μετεκλογικών συνεργασιών. Δεν πρόκειται, πάντως, να μπουν σε λογική "ίσων αποστάσεων" μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα σήμαινε "ετεροπροσδιορισμό" και το ΚΙΝΑΛ δεν ετεροπροσδιορίζεται, θα πορευτεί βάσει του σήματος που έχει στείλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για ένα σύγχρονο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας.

Κοινώς, οι κινήσεις του εντός και εκτός Βουλής θα διαμορφώνονται ανεξαρτήτως της τοποθέτησης άλλων κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά δε το αίτημα για πρόωρες εκλογές που διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το σήμα το έστειλε ο Παναγιώτης Βλάχος, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και συνεργάτης του προέδρου του ΚΙΝΑΛ: Καλοδεχούμενες μεν, αλλά ζητείται σοβαρότητα εν τω μέσω της πανδημίας.

Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντισε να δώσει και νεύμα για το πώς αξιολογεί το κόμμα τη δημοσκοπική εκτόξευση: "Οι δημοσκοπήσεις αντανακλούν τη στιγμή, και πράγματι είναι ένα καλό momentum για το Κίνημα, γιατί μόλις βγήκαμε από μια εσωκομματική διαδικασία. Από την άλλη, αντίστοιχα νούμερα καταγράφαμε και το 2015, δημιουργήθηκαν προσδοκίες και η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Συνεπώς, αυτά τα δικαιώνεις στην πορεία με σκληρή δουλειά κι επίμονη προσπάθεια. Κανενός τα μυαλά δεν παίρνουν αέρα", ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Από κει και πέρα, αμέσως μετά τις γιορτές το ΚΙΝΑΛ ανεβάζει ρυθμούς και στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησής του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει περιοδείες ανά την επικράτεια, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις του για να συμπληρωθεί το παζλ των νέων προσώπων του κόμματος.

Διαβάστε Επίσης

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Μαϊ 2022 | 08:05

Κόλλησε πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις;

Η άρνηση σε όλα, η λυσσαλέα αντίδραση ακόμα και στα αυτονόητα, οι κραυγές και οι απίθανες υπερβολές, περιθωριοποιούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αποξενώνουν από το κεντροαριστερό κοινό που αναζητά συναινέσεις, ηπιότητα και κανονικότητα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Μαϊ 2022 | 07:21

Ανοίγει η "ψαλίδα" με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Και άλλα μέτρα για την ακρίβεια ζητούν οι πολίτες

Οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν αναγκαία τα μέτρα στήριξης αλλά χρειάζονται και άλλα ενώ, τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας σε ποσοστό 55%.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 Μαϊ 2022 | 21:11

ΝΔ: Fake news για το ταξίδι Μητσοτάκη στη Βοστώνη - "Η χυδαιότητα έχει γίνει ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ"

Η ΝΔ κάνει λόγο για αλλοίωση εγγράφου του ΥΠΕΞ και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 24 Μαϊ 2022 | 20:39

Δημοσκόπηση: 9,9% διαφορά για τη ΝΔ - Θετική η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ - Ο Ανδρουλάκης πιο δημοφιλής από Τσίπρα

Τι λένε οι πολίτες για ακρίβεια, ελληνοτουρκικά, Ουκρανία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Πώς είδαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ 24 Μαϊ 2022 | 18:58

Απάντηση Παναγιωτόπουλου σε ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελλάδα βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό από τα αποθέματά της

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι το αμυντικό υλικό που στάλθηκε στην Ουκρανία δεν αποδυναμώνει ούτε κατ' ελάχιστον την αμυντική δυνατότητα της Ελλάδας.

ΖΗΤΑ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24 Μαϊ 2022 | 13:09

Νέα αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία - "Μας εμπλέκει περισσότερο"

Οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ζητούν με κοινή δήλωση τους άμεση ενημέρωση από τον υπουργό Άμυνας.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 24 Μαϊ 2022 | 12:39

Ηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης για την "ολιστική ζωή" που έχει στο μυαλό του

"Σήμερα αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε για την "ολιστική ζωή" που έχει στο μυαλό του", αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αφήνοντας αιχμές για την παρουσία του πρωθυπουργού

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΟΝΤΡΑ 24 Μαϊ 2022 | 09:32

Επανέρχεται ο Απόστολος Κακλαμάνης για το "βυτιοφόρο" του ΣΥΡΙΖΑ: "Ο κόσμος το’χει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι"…

Σε νέα δήλωση για όσα στελέχη πρόδωσαν το ΠΑΣΟΚ για να αναλάβουν θέσεις σε άλλα κόμματα, προέβη το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Απόστολος Κακλαμάνης.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ 24 Μαϊ 2022 | 08:28

Αποκάλυψη Βίτσα: Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει F-35 από τις ΗΠΑ το 2017 - Διγλωσσία της Κουμουνδούρου

Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει επισήμως να αγοράσει από τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη F-35, δείχνοντας μια διαφορά με τις πρόσφατες δηλώσεις περί "νέου ράλι εξοπλισμών ύψους 4 δις"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 23 Μαϊ 2022 | 23:07

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και καταδικαστέες οι δηλώσεις Ερντογάν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως αναμένει αντίδραση των συμμάχων της χώρας και όχι ίσες αποστάσεις.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2022 | 12:16

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τον δημόσιο πλούτο σαν σμήνος από ακρίδες

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως η πιο κρίσιμη δημοσκόπηση είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΓΥΡΟΥΣ 23 Μαϊ 2022 | 11:14

Γαλλία: Μπροστά ο Μακρόν μόλις κατά μία μονάδα από την αριστερή συμμαχία - Νέα δημοσκόπηση για τις βουλευτικές εκλογές

Η δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των εκλογών του Ιουνίου φέρει τον Μακρόν και τους συμμάχους του να προηγούνται με το 28% των ψήφων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 23 Μαϊ 2022 | 10:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκνευρίστηκε με την ατάκα Κακλαμάνη περί "βυτιοφόρου" και "ποντικιών" - Πολάκης: Μπαστούνι του Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ

Σκληρή αντίδραση του Παύλου Πολάκη στον Απόστολο Κακλαμάνη, έπειτα από δηλώσεις του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ περί "ποντικιών που φεύγουν από το καράβι".