
Το ντοκιμαντέρ του γνωστού δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Liberation για την Ελλάδα προβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη γαλλική τηλεόραση.
Στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ελλάδα, η επόμενη ημέρα» ο Ζαν Κατρεμέρ καταγράφει την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την επαύριο των εκλογών του Ιανουαρίου μέχρι τη υπογραφή της συμφωνίας.
Μιλούν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, την συνέντευξη του οποίου δημοσίευσε ολόκληρη πριν από μερικές ημέρες η Liberation.Οι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματουχοι μιλούν για τη διαπραγμάτευση των Θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση και αποκαλύπτουν το άγνωστο παρασκήνιο των κρίσιμων στιγμών.
«Δεν κατάλαβα ποτέ την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω ότι δεν υπήρχε πραγματική στρατηγική. Την σχεδίαζαν μέρα με την ημέρα», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο οποίος ωστόσο χαρακτήρισε «πραγματικό κατόρθωμα» το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε, ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα, μια συμφωνία χειρότερη από εκείνη που απέρριψε ο ελληνικός λαός.
«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του διαπραγματεύονταν με την Ευρώπη όπως διαπραγματεύονταν στο εσωτερικό του κόμματός τους που δεν ήταν κόμμα. Δεν λέω ότι επρόκειτο για ανωριμότητα. Δεν το είπα ποτέ αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι δεν ήταν και πολύ επαγγελματικό, σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στη διαδιακασία της διαπραγμάτευσης.
Μιλώντας στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Πιερ Μοσκοβισί αναφέρει: «Ήθελαν να εξαντλήσουν το χρόνο, θεωρώντας ότι το Grexit θα μας τρομάξει και θα υποχωρήσουμε». Ενώ σχετικά με τη στάση του Γ. Βαρουφάκη σημείωνει πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν ερχόταν για να διαπραγματευτεί. Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρεται επίσης και στο ρόλο του Ν. Παππά στις διαπραγματεύσεις στο τέλος του Ιουνίου.
«Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε 'Όχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε απ' αυτή την βάση'. Επανέρχονταν λέγοντας: 'Δεν μπορώ, ξεκινάω απ' αυτή τη βάση'"», σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί.
Μιλώντας στον Ζαν Κατρέμέρ στο πλαίσιο του ίδιου ντοκιμαντέρ, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι 15 από τους 19 υπουργούς ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης δημοσιεύθηκε μάλιστα στη Liberation την Τετάρτη.
Δεν υπάρχει γερμανική «δικτατορία» στο Eurogroup, σημείωσε ο Σόιμπλε. Oλοι και οι 18 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συμφώνησαν ότι πρέπει να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αν θέλει και άλλα χρήματα. Oι 15 από τους 19 υπουργούς ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, τονίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και προσθέτει:
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει στο Βερολίνο πριν την νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μου είχε εξηγήσει ότι θεωρούσε την πολιτική μας λάθος και πως ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας, κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε, σημειώνει γερμανός υπουργός Οικονομικών.
«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Σκέφτηκε ότι θα βρει μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανείς δεν θα έλεγε «ναι» σε μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Γι 'αυτό και τράβηξε το σχοινί. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε χρόνος για τους Έλληνες πολίτες να παραδεχτούν ότι η υπόσχεση που έκανε ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές, δεν ευσταθούσε», σημειώνει.
Σε ότι αφορά την απόφαση για το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε απάντησε πως όταν το άκουσαν στο Βερολίνο έμειναν εμβρόντητοι. Ο Τσίπρας το ανακοίνωσε ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει. Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά προγραμματιστεί αυτό το δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας, είπε.
Σε ότι αφορά το αίτημά του για Grexit στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι 'αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».
Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ο συμβιβασμός της 13ης Ιουλίου θεωρήθηκε από όλους ένα «τελεσίγραφο» της Γερμανίας, ο Σόιμπλε απαντά πως δεν υπήρχαν γερμανικές υπαγορεύσεις. Οι 18 υπουργοί Οικονομικών, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν το ήθελε. Το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε. Και για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, 15 υπουργοί ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ και πως οι μόνοι που αντιτάχθηκαν σε αυτό ήταν οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Δεν ήταν γερμανική δικτατορία λοιπόν. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση.
Ερωτηθείς γιατί άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία κατάφεραν να βγουν από την κρίση, ο Σόιμπλε απάντησε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.
Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή τουως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.
«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν».
Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ:
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr