Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

«Είναι δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», είπε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την χώρα.

Οι επαφές του ξεκίνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 10:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό. Δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι «ούτε μια στιγμή δεν διαννοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν. Και ο φίλος μου Δ. Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έκανα».

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρών στη συνάντηση, και ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

Στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παυλοπουλος τόνισε ακόμη: «Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαΐκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Ενώ σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων, και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 11, ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ στη μία το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου - εικόνα 2

H επίσκεψη Γιούνκερ και οι κυβερνητικές φιέστες για την έξοδο

Η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα γίνεται ουσιαστικά για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, σε μια χρονική στιγμή που τα εθνικά θέματα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επαναφέρει στην επικαιρότητα το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» το οποίο όμως αμφισβητούν ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ορθάνοιχτα, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί σε πανηγυρικούς τόνους τον Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος του, θα σταθεί στο υπερπλεόνασμα αλλά και στο τέλος των μνημονίων. Από την άλλη ο πρόεδρος της Κομισιόν που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, θα τονίσει ότι η «Ευρώπη είναι στο πλευρό της Αθήνας», θα αναφερθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ παράλληλα αναμένεται να στείλει μήνυμα και προς την άγκυρα με αφορμή την κράτηση και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Έξοδος με ανοιχτά μέτωπα και διαφορετικές γραμμές

Λίγες ημέρες μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με τα μηνύματα να μην είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά με το ερώτημα για το αν το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα να παραμένει και διχάζει την κυβέρνηση. Επίσης πληθαίνουν τα σενάρια περί επίσπευσης της περικοπής των συντάξεων, όπως ακόμη και το ενδεχόμενο της παράτασης του προγράμματος καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στην νομοθέτηση των προαπαιτουμένων που απαιτούνται για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» την ώρα που δεν έχει γίνει κανένα βήμα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα για μία ακόμη φορά φαίνεται να υπάρχει διαφορετική ρητορική μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κρατά μικρό καλάθι και να είναι πιο προσγειωμένος.

Οι καθυστερήσεις στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί στο κλείσιμο μίας ακόμη αξιολόγησης, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για εκκρεμότητες στα περισσότερα από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα. Το γεγονός ότι στα μέσα Μαίου οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, με τα περιθώρια να στενεύουν δραματικά. Ο χρόνος που θα απομένει για μία τεχνική συμφωνία μέσα στο Μάιο θα είναι πάρα πολύ λίγος: έως τις 24 του επόμενου μηνός που συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ζ.Κ Γιούνκερ τόσο στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό όσο και κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής, θα επιχειρήσει να δώσει μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μία εικόνα την οποία δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να τονίσει την αντίθεση του απέναντι στα υφεσιακά μέτρα και την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο της ομιλίας στην Βουλή

Ωστόσο η επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα όπως ανέφερε από χθές το TheToc είχε έντονο παρασκήνιο, καθώς η απόφαση να μιλήσει στη Βουλή, λήφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ να μιλήσει στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Φιλόθεη με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.

Η πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου έγινε αρχικά δεκτή από το ίδρυμα, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μόλις έγιναν γνωστά τα όσα προτίθεται να πει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος δεν μιλούσε μόνο για την ευρωπαϊκή πορεία αλλά θα αναφέρονταν στο έργο της κυβέρνησης, μιλώντας για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αφήνοντας απ έξω τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, με την στάση της τρόικας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλησαν να είναι ομιλητές τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Καραμανλικής πτέρυγας.

Παράλληλα υπήρχε ο κίνδυνος μια εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μετατραπεί σε κυβερνητική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα πυροδοτούσε νέα σενάρια περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Μαξίμου, τα οποία έχουν διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν να πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Το έντονο παρασκήνιο που επικράτησε ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με την απόφαση του ιδρύματος και του Κώστα Καραμανλή. Επίσης με την απόφαση αυτή προφυλάχθηκε όπως λένε στην Φιλοθέη και ο πρόεδρος της Κομισιόν που είναι στο τέλος της θητείας του, και θα γινόταν εν αγνοία του, μέρος μιας προεκλογικής εκδήλωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΟΣ 26 Ιαν 2022 | 19:25

Στην αντεπίθεση ο Πατούλης: Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του- Είμαι 3 μέρες στους δρόμους...

Υπερασπίστηκε το έργο της Περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 19:17

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη

Με θέμα τις τακτικές κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

«ΥΠΗΡΞΕ ΥΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ» 26 Ιαν 2022 | 17:33

Στέφανος Μάνος για Αττική Οδό: Οι ίδιοι οι οδηγοί θα έπρεπε να πληρώσουν αποζημίωση 2.000 ευρώ

"Βιαστήκαμε να δώσουμε αποζημιώσεις σε οδηγούς που δεν είχαν αλυσίδες και είχαν φθαρμένα λάστιχα", σχολίασε ο Στέφανος Μάνος

«ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ» 26 Ιαν 2022 | 16:37

Τσίπρας για Μητσοτάκη: "Εμφανίστηκε για να αποποιηθεί τις ευθύνες - Να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία" [Βίντεο]

"Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σήμερα για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας

ΧΑΟΣ ΣΤΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 16:07

Απάντηση Πατούλη σε Μητσοτάκη: "Ευχαρίστως να αναλάβω όλες τις ευθύνες που μου αναλογούν"

H απάντηση στην αναφορά του Πρωθυπουργού για τις ευθύνες της Περιφέρειας

ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΕΣ 26 Ιαν 2022 | 15:53

Ποιος φταίει για το φιάσκο;- Η κόντρα Στυλιανίδη - Πατούλη & πώς γλιτώσαμε τα εγκλωβισμένα σχολικά

Διαφορετικές αναλύσεις υπάρχουν για τα αίτια του φιάσκου με την κακοκαιρία "Ελπίς".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Ιαν 2022 | 13:31

Καρφιά Κωνσταντινόπουλου: Αντί να ανοίξουν τους δρόμους, έκλεισαν τις επιχειρήσεις - Με λογική... ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ

"Είναι απίστευτο πόσο μακριά από τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων είναι η ΝΔ ακολουθώντας τη λογική ΣΥΡΙΖΑ, έχουν χρήματα ας πληρώσουν", λέει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 26 Ιαν 2022 | 13:16

Γιατί όλοι θυμούνται τώρα τον Χρυσοχοΐδη; - Πέρυσι έκλεισε την Εθνική Οδό και "τα άκουσε"

Πολλοί είναι αυτοί που θυμήθηκαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που πέρυσι με τον χιονιά έκλεισε εγκαίρως την Εθνική Οδό.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 26 Ιαν 2022 | 13:13

Ηλιόπουλος: Η ευθύνη για το χάος έχει πρόσωπο, είναι του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για το αλαλούμ με την κακοκαιρία Ελπίδα.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 26 Ιαν 2022 | 12:03

Μητσοτάκης για κακοκαιρία: Ζητώ ειλικρινή συγγνώμη από τους πολίτες- Σε ποιους αποδίδει ευθύνη για το φιάσκο στην Αττική Οδό

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη στους πολίτες και παραδέχθηκε αστοχίες στη διαχείριση της κακοκαιρίας "Ελπίς".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 26 Ιαν 2022 | 11:32

Τι συμβαίνει με τον Πατούλη; - Η "γαλάζια" Ομάδα Αλήθειας τον ειρωνεύεται και τον "αδειάζει"

Εντύπωση προκαλεί το βίντεο που ανάρτηση η νεοδημοκρατική "Ομάδα Αλήθειας", που βάζει στο στόχαστρο τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη

TΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ 26 Ιαν 2022 | 11:14

Και ο Πέτσας "αδειάζει" τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: Οφείλουμε μια συγγνώμη – Απολύτως ακριβής η πρόγνωση της ΕΜΥ

Για τις ευθύνες που αναλογούν στους αρμόδιους ως προς αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία Ελπίδα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας.

ΝΕΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΕΞ 26 Ιαν 2022 | 10:48

Ακάρ για Rafale: Πολύ λίγα για την Τουρκία - Ξεπερνούν το μπόι τους οι Έλληνες

"Τα όπλα που αγόρασαν είναι πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να προχωρούν με αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους" δηλώνει για τα Rafale ο Χουλουσί Ακάρ.