Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

«Είναι δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό», είπε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

Με θερμά λόγια μίλησε για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την χώρα.

Οι επαφές του ξεκίνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στις 10:00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου μεταξύ άλλων τόνισε: «Είναι δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα παρέμεινα πιστός στον ελληνικό λαό. Δεν είναι για μένα μια ουδέτερη χώρα. Εδώ γεννήθηκε η ιδέα της Δημοκρατίας. Εδώ εξελίχθηκε η ευρωπαϊκή σκέψη».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι «ούτε μια στιγμή δεν διαννοήθηκα ότι θα έφευγε η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή ήταν η στάση μου και ως προέδρου του Eurogroup και της Κομισιόν. Και ο φίλος μου Δ. Αβραμόπουλος είναι μάρτυρας ότι κάθε φορά που χρειάστηκε να υπερασπιστώ την Ελλάδα το έκανα».

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή σας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα από μία πολύ κρίσιμη συγκυρία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρών στη συνάντηση, και ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

Στο διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παυλοπουλος τόνισε ακόμη: «Σας διαβεβαιώνω επίσης ότι αυτή η συμβολή σας αποδεικνύει και το μέγεθος της προσωπικότητάς σας ως μεγάλου ευρωπαίου ηγέτη γιατί υπερασπιζόμενος την Ελλάδα στην ουσία υπερασπιστήκατε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρωπαΐκής Ένωσης και της ευρωζώνης».

Ενώ σε άλλο σημείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. έχει ανάγκη από την Ελλάδα, πέραν των άλλων, και ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Στη συνέχεια, λίγο πριν τις 11, ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ στη μία το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής. Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γιούνκερ σε Παυλόπουλο: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου - εικόνα 2

H επίσκεψη Γιούνκερ και οι κυβερνητικές φιέστες για την έξοδο

Η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα γίνεται ουσιαστικά για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, σε μια χρονική στιγμή που τα εθνικά θέματα έχουν φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να επαναφέρει στην επικαιρότητα το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» το οποίο όμως αμφισβητούν ακόμη και οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά το γεγονός ότι όλα τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ορθάνοιχτα, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί σε πανηγυρικούς τόνους τον Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος του, θα σταθεί στο υπερπλεόνασμα αλλά και στο τέλος των μνημονίων. Από την άλλη ο πρόεδρος της Κομισιόν που βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, θα τονίσει ότι η «Ευρώπη είναι στο πλευρό της Αθήνας», θα αναφερθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ενώ παράλληλα αναμένεται να στείλει μήνυμα και προς την άγκυρα με αφορμή την κράτηση και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Έξοδος με ανοιχτά μέτωπα και διαφορετικές γραμμές

Λίγες ημέρες μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με τα μηνύματα να μην είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά με το ερώτημα για το αν το Ταμείο θα συμμετέχει στο πρόγραμμα να παραμένει και διχάζει την κυβέρνηση. Επίσης πληθαίνουν τα σενάρια περί επίσπευσης της περικοπής των συντάξεων, όπως ακόμη και το ενδεχόμενο της παράτασης του προγράμματος καθώς η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στην νομοθέτηση των προαπαιτουμένων που απαιτούνται για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Παρ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» την ώρα που δεν έχει γίνει κανένα βήμα για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Παράλληλα για μία ακόμη φορά φαίνεται να υπάρχει διαφορετική ρητορική μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξοι και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κρατά μικρό καλάθι και να είναι πιο προσγειωμένος.

Οι καθυστερήσεις στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί στο κλείσιμο μίας ακόμη αξιολόγησης, ενδέχεται να επηρεάσουν ακόμη και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για εκκρεμότητες στα περισσότερα από τα 88 συνολικά προαπαιτούμενα. Το γεγονός ότι στα μέσα Μαίου οι θεσμοί θα βρίσκονται στην Αθήνα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, με τα περιθώρια να στενεύουν δραματικά. Ο χρόνος που θα απομένει για μία τεχνική συμφωνία μέσα στο Μάιο θα είναι πάρα πολύ λίγος: έως τις 24 του επόμενου μηνός που συνεδριάζουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Ζ.Κ Γιούνκερ τόσο στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρωθυπουργό όσο και κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της βουλής, θα επιχειρήσει να δώσει μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μία εικόνα την οποία δεν συμμερίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να τονίσει την αντίθεση του απέναντι στα υφεσιακά μέτρα και την υπερφορολόγηση της κυβέρνησης.

Το παρασκήνιο της ομιλίας στην Βουλή

Ωστόσο η επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα όπως ανέφερε από χθές το TheToc είχε έντονο παρασκήνιο, καθώς η απόφαση να μιλήσει στη Βουλή, λήφθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει ο Ζ.Κ. Γιούνκερ να μιλήσει στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής στην Φιλόθεη με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της ΝΔ.

Η πρόταση του Προκόπη Παυλόπουλου έγινε αρχικά δεκτή από το ίδρυμα, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Μόλις έγιναν γνωστά τα όσα προτίθεται να πει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος δεν μιλούσε μόνο για την ευρωπαϊκή πορεία αλλά θα αναφέρονταν στο έργο της κυβέρνησης, μιλώντας για «καθαρή» έξοδο από τα μνημόνια, αφήνοντας απ έξω τα όσα διαδραματίστηκαν το 2015, με την στάση της τρόικας απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θέλησαν να είναι ομιλητές τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο πρωθυπουργός, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις της Καραμανλικής πτέρυγας.

Παράλληλα υπήρχε ο κίνδυνος μια εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να μετατραπεί σε κυβερνητική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα πυροδοτούσε νέα σενάρια περί συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Μαξίμου, τα οποία έχουν διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μετά από αυτές τις εξελίξεις αποφασίστηκε η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν να πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια της Βουλής.

Το έντονο παρασκήνιο που επικράτησε ήταν σύμφωνα με πληροφορίες σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με την απόφαση του ιδρύματος και του Κώστα Καραμανλή. Επίσης με την απόφαση αυτή προφυλάχθηκε όπως λένε στην Φιλοθέη και ο πρόεδρος της Κομισιόν που είναι στο τέλος της θητείας του, και θα γινόταν εν αγνοία του, μέρος μιας προεκλογικής εκδήλωσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΜΠΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 27 Σεπ 2020 | 12:58

Οργή ΥΠΕΞ για Καστελόριζο: Περιμένουμε από την Τουρκία να οδηγήσει τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη

Καταδίκασε το ΥΠΕΞ την προκλητική ενέργεια στο Καστελόριζο. "Τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης".

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 27 Σεπ 2020 | 09:55

Ερντογάν: Η επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ με τα "θέλω" του - Αυτές είναι οι αξιώσεις του

Ο Ερντογάν απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην Ελλάδας και Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του.

27 Σεπ 2020 | 08:09

Τι φέρνει ο Πομπεο στην Αθήνα - Γιατί η επίσκεψή του εξοργίζει τους Τούρκους

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την χώρα μας για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόο- Σαφές μήνυμα σε Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΣΤΙΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Σεπ 2020 | 17:17

Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου για άσκηση

Δέσμευσε περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου στις 29 Σεπτεμβρίου από τις 8:00 έως τις 4:00.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 14:26

Σκυλακάκης: Δεν αποκλείω ένα lockdown στην Αττική -Αν συμβεί θα κρατήσει λιγότερο από το προηγούμενο

"Δεν θα κρατήσει τόσο πολύ, αλλά θα έχει μισή διάρκεια από το προηγούμενο", ανέφερε.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 13:21

Μπάχαλο με τις καταλήψεις: Επέμβαση της ΟΠΚΕ στη Χαλκίδα - Στην Καλαμάτα έκανε κατάληψη μόνο το...λουκέτο

Περίπου 200 σχολεία τελούν υπό κατάληψη σε όλη τη χώρα.Αποκλιμάκωση απο την επόμενη εβδομάδα "βλέπει" η κυβέρνησδη.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 26 Σεπ 2020 | 12:44

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μήνυμά του για την επέτειο της δολοφονίας Μπακογιάννη

"31 χρόνια μετά. Η ίδια αγάπη στη μνήμη μου", έγραψε στο μήνυμά του.

26 Σεπ 2020 | 12:12

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά...": Η συγκινητική ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη για τον πατέρα του

"Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε μέρα σε αγγίζω...", ανέφερε στην ανάρτυησή του.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 26 Σεπ 2020 | 10:34

Δολοφονία Παύλου Μπακογιάννη: Η συγκινητική ανάρτηση της Ντόρας Μπακογιάννη για τα 31 χρόνια

Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε το δικό της μήνυμα.