Γιούνκερ και Παυλόπουλος υπέρ της ένταξης χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Ο ελληνικός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος έπειτα από πολλά χρόνια που δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούνκερ και Παυλόπουλος υπέρ της ένταξης χωρών των Δυτ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο υποδέχτηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γiούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και στην έδρα της Επιτροπής, μετά από πρόσκληση του κ. Γιούνκερ.

Μετά τη διμερή συνάντηση των δύο ανδρών και το γεύμα εργασίας με το Κολέγιο των Επιτρόπων, στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στις σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας που τον συνδέουν με την Ελλάδα, λέγοντας ότι τιμά και θαυμάζει τον ελληνικό λαό για τη στάση του στην περίοδο της κρίσης.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένα διαρθρωτικό μέλος της ΕΕ και πως ο ίδιος πάντα ήταν κατά όλων αυτών που ήθελαν τη χώρα να αποκλειστεί από την ευρωζώνη, όμως, ευτυχώς, αυτοί που υποστήριξαν τη χώρα ήταν πολύ περισσότεροι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έκανε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα. Τόνισε ότι το 2011, όταν η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα στο 9,1% του ΑΕΠ, πολλοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να καλυφθεί, όμως σήμερα η χώρα έχει εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της στοιχεία έχοντας πλέον δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ ανέφερε, τέλος, ότι η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε έναν προϋπολογισμό, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν επιβλήθηκε από το πρόγραμμα προσαρμογής και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί από επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Ζ.Κ. Γιούνκερ για την πρόσκληση επίσκεψης στην Επιτροπή, τόνισε ότι η Ελλάδα μέσα στην «τρέχουσα βαθιά κρίση απέδειξε πόσο ειλικρινώς είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η εκλογή του Ζ.Κ. Γιούνκερ ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2014, αποδείχθηκε επιτυχής, αλλά και «σωτήρια» για την πορεία του ευρωπαϊκού σκάφους. «Σε όλη την δημόσια διαδρομή σας είχατε προηγουμένως αποδείξει, εμπράκτως, πως είσθε πραγματικός Ευρωπαίος», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι υπό την ηγεσία του κ. Γιούνκερ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες προκλήσεις για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, χωρίς, δυστυχώς, πάντα την στήριξη των κρατών-μελών της ΕΕ και των ηγετών τους.

Ο Π. Παυλόπουλος ευχαρίστησε, εκ μέρους του ελληνικού λαού, τον Ζ. Κ. Γιούνκερ για τη συμβολή του στην υπεράσπιση της ΕΕ στις κρίσιμες στιγμές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι έως το τέλος της θητείας σας -και ιδίως ενόψει των κρίσιμων προσεχών ευρωεκλογών- θα συνεχίσετε και θα εντείνετε αυτή την υπεράσπιση, για να εξουδετερώσουμε τα μορφώματα επικίνδυνου λαϊκισμού που ξεπήδησαν σε πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ και επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την ευρωπαϊκή δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Καταλήγοντας, ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του Ζ. Κ. Γιούνκερ στις κρίσιμες στιγμές, λέγοντας: «Δεν ξεχνάμε ότι είχατε το θάρρος να αναγνωρίσετε τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού για να ευοδωθεί η όλη προσπάθεια, καθώς και το ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε το αντίστοιχο βαρύ τίμημα, ακόμη και για λάθη που δεν θα μπορούσαν να του αποδοθούν».

Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι με τη στάση του αυτή ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, ανέδειξε τη διαχρονική φιλία του προς την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή ηγετική του φυσιογνωμία, καθώς σήμερα όλοι αναγνωρίζουν ότι η τότε υπεράσπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας ήταν και υπεράσπιση, γενικότερα, της συνοχής της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Ο Π. Παυλόπουλος πρόσθεσε, τέλος, ότι η Ελλάδα δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, πλην όμως και η ΕΕ δεν θα μπορούσε να διατηρήσει αλώβητη την ιστορική της φυσιογνωμία δίχως την Ελλάδα.

«Είμαι υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, τονίζοντας ότι πριν ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αυτών των χωρών θα πρέπει προηγουμένως να έχουν επιλυθεί όλες οι διαμάχες και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν συνοριακές διαφορές. «Θέλουμε να εξάγουμε τη σταθερότητα των χωρών της ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Δεν θέλουμε να εισάγουμε την αστάθεια» σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι ανοιχτή στους ευρωπαϊκούς λαούς των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κανόνες. «Δεν μπορεί μία χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν λύσει προηγουμένως τις διαφορές που έχει με άλλα κράτη και ιδίως με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει με γνώμονα την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν δεν σέβεται στο ακέραιο το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μέρος του οποίου είναι το διεθνές δίκαιο. «Ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι λέμε "ανοιχτές οι θύρες της Ευρώπης", αλλά απαιτεί από τον καθένα να έχει επιλύσει τις όποιες διαφορές του, σεβόμενος -εκτός από την ιστορία- το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 25 Νοε 2020 | 12:31

Βουλή: Ομόθυμη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα κόμματα - "Τρικ που δεν πείθουν"

Στη Βουλή όλα τα κόμματα καταδίκασαν τους "παιδαριώδεις χειρισμούς" της Άγκυρας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΔΕΝΔΙΑ 25 Νοε 2020 | 10:48

Προκαλεί πάλι το τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τίποτα με γλώσσα απειλών

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 25 Νοε 2020 | 08:23

Βία κατά Γυναικών: Θύματα 4.900 Ελληνίδες μέσα σε ένα χρόνο - Η Αττική κρατά τα "σκήπτρα"

Η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου, από το 1960.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 24 Νοε 2020 | 20:59

Γερμανίδα βουλευτής: H Τουρκία αγόρασε όπλα αξίας 600 εκατ. ευρώ από τη Γερμανία - Yποκρισία η αλληλεγγύη στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάντελεν, μιλά για τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στους Τούρκους

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 24 Νοε 2020 | 15:30

Το... βιολί του ο Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει τα λάθη της - Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis

Να αναγνωρίσει τα λάθη της η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει η Τουρκία, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ 24 Νοε 2020 | 12:39

Προφυλακιστέος ο 27χρονος τζιχαντιστής από τη Συρία - Ξαφνικά αρνείται ότι ήταν στον ISIS - "Με βασάνισαν για να ομολογήσω"

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 27χρονος Σύριος τζιχαντιστής μετά την απολογία του.

ΣΤΗΝ 66Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 19:36

Στόλτενμπεργκ: "Να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης" για Ελλάδα-Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΕΠΙΖΗΜΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ 23 Νοε 2020 | 15:46

Brexit: Βρυξέλλες & Λονδίνο συνεχίζουν για να αποφύγουν το "no-deal"

Το Brexit χωρίς συμφωνία πλησιάζει όλο και πιο κοντά αλλά Λονδίνο και Βρυξέλλες συνεχίζουν να μάχονται για να το αποφύγουν.

ΗΠΙΑ ΔΥΝΑΜΗ 22 Νοε 2020 | 19:05

Εγκώμια από το περιοδικό "Monocle": Η Ελλάδα στις Σούπερ Σταρ των χωρών που πετούν ψηλά

To περιοδικό "Monocle" έχει κάνει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στις χώρες που ξεχωρίζουν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Νοε 2020 | 14:27

Ελληνική αντι-Navtex για την παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε "παράνομη δραστηριότητα", σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

ΣΑΦΗ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 17:26

Η Ευρώπη χάνει την υπομονή της με την Τουρκία: Τελειώνει ο χρόνος και έρχονται κυρώσεις - Ηχηρό μήνυμα Μπορέλ

Σαφές μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία πως έρχονται κυρώσεις αν δεν σταματήσεις τις προκλήσεις

ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 19 Νοε 2020 | 15:01

Αντιτρομοκρατική: Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αθήνα - Μέλος του ISIS κατηγορείται για ανθρωποκτονία

Η αντιτρομοκρατική συνέλαβε ακόμα ένα τζιχαντιστή στην Ελλάδα- Διέμενε στην Δομή του Ελαιώνα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Νοε 2020 | 15:30

Ανάλυση Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν είναι η "απόλυτη καταστροφή" του Ερντογάν; - Aνάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt