Γιούνκερ: Τα στοιχεία την περίοδο 2004-2009 & η ελληνική κρίση

Ως ένα ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στην ιστορία της ευρωζώνης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την ελληνική κρίση

giounker-ta-stoixeia-tin-periodo-2004-2009--i-elliniki-krisi
SHARE THIS
0
SHARES

Ως ένα ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στην ιστορία της ευρωζώνης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ την ελληνική κρίση, μιλώντας σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία.

Ειδικότερα ανέφερε:

“Υπάρχει ένα τρίτο μάθημα και αυτό είναι ότι το ευρώ είναι ένα ζήτημα κοινού ενδιαφέροντος

Η τρίτη στιγμή, το τρίτο μάθημα έρχεται από την Ελλάδα, όταν τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό χρέος και τα ελλείμματα της χώρας για χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση επικαιροποίησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% στο 12.7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 15%. Παρομοίως, ο αριθμός για το χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. σε 301 δισ., με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέος προς ΑΕΠ σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Αυτό προκέλεσε καχυποψία και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Και από κάλυψε μια από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις και παραλογισμούς στην στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Η αλήθεια είναι ότι η Eurostat είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήναμε σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των στοιχείων από το 2004 έως το 2010. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη, μέσω πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών, αντιστέκονταν για χρόνια στο ενδεχόμενο αυστηρότερων ευρωπαϊκών κανόνων για τα στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από αξιόπιστα και συγκρίσιμα στοιχεία.

«Ηταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν από την Κομισιόν να μην ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Ψήφισα εναντίον της πρότασης της Κομισιόν για αύξηση της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας, και αναφερόμενος πια στο 2015, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε “δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ”. 

“Μία μάχη για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα”, τόνισε.

Δείτε όλη την ομιλία Γιούνκερ εδώ

Φωτογραφία: Reuters  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook