Γιούνκερ, Τσίπρας, Ζάεφ και Ορμπαν στη φθινοπωρινή πρεμιέρα του Στρασβούργο

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούνκερ, Τσίπρας, Ζάεφ και Ορμπαν στη φθινοπωρινή πρεμιέρα του Στρασβούργο

Η τελευταία ετήσια ομιλία του Προέδρου Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ενωσης και η παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ δεσπόζουν στην πρώτη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο μετά το καλοκαίρι, που αρχίζει τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι και η ψηφοφορία των ευρωβουλευτών για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, παρόντος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης: Αποτίμηση του έργου του Γιούνκερ

Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές του Μαϊου του 2019, οι ευρωβουλευτές θα προβούν σε απολογισμό του έργου της Eπιτροπής Γιούνκερ.

Το πρωί της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσει τη συζήτηση της τέταρτης και τελευταίας ομιλίας του για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να αναφερθεί στο έργο της Επιτροπής στους δέκα τομείς προτεραιότητας που έθεσε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της και να εξηγήσει τι σκοπεύει να πετύχει μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα κάνουν και αυτοί απολογισμό του έργου της Επιτροπής και θα πουν τί περιμένουν από τα κράτη μέλη πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης, το πρωί της Τρίτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ένατος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα).

Ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο κ. Τσίπρας θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 12:45 (τοπική ώρα).

Η επόμενη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει προγραμματιστεί για την πρώτη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου στο Στρασβούργο με τον Εσθονό πρωθυπουργό, Γιούρι Ράτας.

Ως τώρα έχουν συζητήσει κατά σειρά στην ολομέλεια για το μέλλον της Ευρώπης: ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ , της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην ολομέλεια του ΕΚ

Ο πρωθυπουργός της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Πέμπτη το πρωί.

Στην ομιλία του, ο κ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της τελευταίας τον περασμένο Ιούνιο, μετά δύο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το νέο όνομα που έχει προταθεί είναι "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ψηφίσει έκθεση που θα αξιολογεί την έκθεση της Επιτροπής για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας- που δημοσιεύθηκε νωρίτερα το 2018 - αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ, Ιβο Βάιγκ (Φιλελεύθεροι, Σλοβενία) χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία για το όνομα.

Κράτος δικαίου στην Ουγγαρία: Ψηφοφορία για το αν η ΕΕ πρέπει να παρέμβει για να υπερασπιστεί τις αξίες της

Παρόντος του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία πριν διεξαχθεί ψηφοφορία που θα καλεί την Ένωση να αντιδράσει σε εξελίξεις στη χώρα αυτή.

Θεωρούν ότι οι εξελίξεις αυτές στοιχειοθετούν κίνδυνο σοβαρής παραβίασης των αξιών της. Ο ούγγρος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις απόψεις του κατά την έναρξη της συζήτησης.

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ έχει ήδη συμφωνήσει ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και προτείνει στην ολομέλεια να καλέσει, με ψήφισμά της τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το 'Αρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση με εισηγήτρια τη Γιούντιθ Σαργκεντίνι (Πράσινοι, Ολλάνδια), χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών του ΕΚ, δηλαδή 376 καθώς και τα δύο τρίτα των ψηφισάντων. Εφ όσον εγκριθεί, θα κατατεθεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο της Ένωσης

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος.

(Ψηφοφορία: Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου)

Η ολομέλεια θα ψηφίσει τη θέση του ΕΚ σχετικά με τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Δεδομένου ότι η ολομέλεια του ΕΚ αποφάσισε τον Ιούλιο να επανεξετάσει την πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, η συζήτηση της Τρίτης θα δώσει σε όλους τους ευρωβουλευτές την ευκαιρία να τοποθετηθούν και να συζητήσουν τις θέσεις που θα πρέπει να υπερασπιστεί το κοινοβούλιο στις διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη.

Η πρόταση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα ψηφιστούν την Τετάρτη.

Το κείμενο που θα προκύψει από τις ψηφοφορίες θα αποτελέσει την εντολή με βάση την οποία το Κοινοβούλιο θα διαπραγματευτεί με τις κυβερνήσεις στο Συμβούλιο, το οποίο είχε οριστικοποιήσει τις δικές του θέσεις το Μάιο του 2018.

Ψηφοφορία για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ΕΣΑ), το οποίο θα προσφέρει ευκαιρίες σε νέους για εθελοντισμό.

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα το κείμενο, οργανώσεις και νέοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για δραστηριότητες στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε άτομα ηλικίας 17 έως 30 ετών που μπορούν να εγγραφούν και να υποβάλουν αίτηση για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, την πρόληψη καταστροφών, την παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

Τα έργα θα διαχειρίζονται οργανισμοί που είναι αναγνωρισμένοι από την Επιτροπή βάσει συστήματος «ποιοτικής σήμανσης».

Για την περίοδο 2018-2020 προβλέπεται συνολικός προϋπολογισμός ύψους 375,6 εκατ. ευρώ. Η πρώτη προκήρυξη για χρηματοδότηση αναμένεται να δημοσιευθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσθετο προϋπολογισμό ύψους 1,26 δισ. ευρώ για την δημοσιονομική περίοδο 2021-2027 για τις δραστηριότητες που καλύπτονται από το νέο αυτό πρόγραμμα.

Βοήθεια ύψους 34 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα, Πολωνία, Λιθουανία και Βουλγαρία

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν το 2017 από σεισμούς στην Ελλάδα, πλημμύρες στη Βουλγαρία και τη Λιθουανία και καταιγίδες στην Πολωνία.

Η ενίσχυση περιλαμβάνει 2.535.796 ευρώ για έργα στην Ελλάδα, 16.918.941 ευρώ για τη Λιθουανία, 12.279.244 ευρώ για την Πολωνία, και 2.258.225 ευρώ για τη Βουλγαρία. Οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν θανάτους και μεγάλες καταστροφές.

Περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο Τύπου μετά την ψηφοφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ.

Περιφερειακή πολιτική: Αξιολόγηση των έκτακτων χρηματοδοτικών μέτρων για Ελλάδα

Τα ειδικά χρηματοδοτικά μέτρα, που συμφωνήθηκαν το 2015 και οδήγησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση έργων στην Ελλάδα, θα συζητηθούν τη Δευτέρα και θα ψηφιστούν την Τρίτη στην ολομέλεια του ΕΚ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η μεγάλη πτώση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ την οποία υπέστησαν όλες οι ελληνικές περιφέρειες ως αποτέλεσμα της κρίσης, σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας, την έλλειψη δημοσίων πόρων και το άνευ προηγούμενου προσφυγική κρίση κατέστησαν αδύνατη την ολοκλήρωση έργων, καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις απορρόφησής τους.

Ως εκ τούτου, το ΕΚ και το Συμβούλιο συμφώνησαν το 2016 στην εφαρμογή πρόσθετων στοχευμένων χρηματοδοτικών μέτρων για την Ελλάδα, με στόχο να απορροφηθούν τα κονδύλια της πολιτικής συνοχής για την προγραμματική περίοδο 2007-2013 αλλά και να ξεκινήσει η υλοποίηση έργων της τρέχουσας περιόδου (2014-2020) και ειδικότερα για το 2015 και το 2016.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η εφαρμογή του ειδικού κανονισμού (2015/1839) απέτρεψε τη διακοπή της υλοποίησης προγραμμάτων και σημαντικού αριθμού έργων μέσω της άνευ προηγουμένου αύξησης του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ στο 100% για την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

Παράλληλα, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση έργων στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) αυξήθηκε η προχρηματοδότηση από τα ταμεία συνοχής, με αποτέλεσμα να λάβει η Ελλάδα το 2015 και 2016 πρόσθετα κονδύλια ύψους 2 δις ευρώ. Ωφελήθηκε συνεπώς σημαντικά η ελληνική οικονομία σε μια περίοδο ανεπαρκούς ρευστότητας.

'Αλλα θέματα που θα συζητηθούν στην ολομέλεια

Ομιλία του Μισέλ Αούν, Προέδρου της Δημοκρατίας του Λιβάνου

Προϊόντα δύο ποιοτήτων στην ενιαία αγορά

Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία

Μέτρα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ηθικής και σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, στους δημόσιους χώρους και στην πολιτική ζωή της ΕΕ

Ο αντίκτυπος της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ) στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία»

Δημιουργία ενιαίας ψηφιακής πύλης

Η κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Η επείγουσα κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο - Δήλωση της Αντιπροέδρου της Επιτροπής/Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Η κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας

Συζητήσεις σχετικά με περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου

Ουγκάντα, σύλληψη βουλευτών της αντιπολίτευσης

Μυανμάρ, ειδικότερα η περίπτωση των δημοσιογράφων Ουά Λόν και Κιάου Σόε Οο.

Καμπότζη, η περίπτωση του Κέμ Σόκα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ: EPA

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«NΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» 20 Ιαν 2022 | 15:38

Απειλεί ο εκνευρισμένος Τσαβούσογλου: "Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" - Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι στηρίζουν τρομοκράτες

Η παρουσία των Rafale στην Ελλάδα φαίνεται πως δημιουργεί εκνευρισμό στην Άγκυρα - Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ 20 Ιαν 2022 | 13:19

Με πρωτοβουλία Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής για τις "λίστες Πέτσα"

Η πρόταση του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ κατατέθηκε στα Πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας και η συζήτηση θα προσδιοριστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«ΟΛΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ» 20 Ιαν 2022 | 12:31

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για τέταρτη δόση εμβολίου για όλους

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για την χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει πολύ ισχυρή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ 20 Ιαν 2022 | 11:54

Ο Πολάκης σε ταβέρνα στο Πικέρμι - Το "καρφί" για τους ελέγχους της αστυνομίας

Σε ταβέρνα στο Πικέρμι για φαγητό πήγε το βράδυ της Τετάρτης ο Παύλος Πολάκης.

ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 20 Ιαν 2022 | 10:27

Σφαγή στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από τη βάση: "Ζηλέψαμε Παπανδρέου και Μητσοτάκη;", του είπε ο Τσακαλώτος

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε εκλογή προέδρου από τη βάση και έφερε τα πάνω κάτω στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 20 Ιαν 2022 | 10:25

"Βόμβα" Ζωής Κωνσταντοπούλου για Novartis: Εντεταλμένος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Βαξεβάνης

"Το Documento δημοσίευσε καταθέσεις μαρτύρων που δεν είχαν ακόμη δοθεί", λέει η Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Εντεταλμένος και συνεργάτης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ" ο Βαξεβάνης.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 20 Ιαν 2022 | 10:23

Ανδρουλάκης: Σειρά επαφών με φορείς για το θέμα της ακρίβειας

Με φόντο την οικονομία και την ακρίβεια ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκινά σειρά επαφών με φορείς της αγοράς και ενώσεις των καταναλωτών.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ 20 Ιαν 2022 | 09:21

Ειρωνίες τουρκικών ΜΜΕ για τα Rafale: Η Ελλάδα χάρηκε με τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη

Έντονη είναι η ενόχληση της Άγκυρας για την άφιξη των έξι πρώτων Rafale στην Ελλάδα.

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 6 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 20 Ιαν 2022 | 07:29

Η Ελλάδα με Rafale- Έξαλλος ο Ερντογάν: "Εμείς φτιάχνουμε δικά μας αεροσκάφη" - Στήριξη από Μακρόν και Βερολίνο

Για κοινή Ευρωπαϊκή άμυνα έκαναν λόγω ο πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος με αφορμή την ιστορική άφιξη των 6 πρώτων Rafale στην Τανάγρα.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Ιαν 2022 | 07:12

Ανδρουλάκης για Rafale: Ντροπή να χρησιμοποιούνται για την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε τη ΝΔ για επικοινωνιακή προπαγάνδα με αφορμή την παραλαβή των έξι πρώτων Rafale.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 19 Ιαν 2022 | 21:17

Μακρόν σε Μητσοτάκη για Rafale: "Σε ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη της κοινής Άμυνας που χτίζουμε"

Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και στην τριτολογία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Εμανουέλ Μακρόν.

«ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ» 19 Ιαν 2022 | 19:48

CEO της TUI σε Μητσοτάκη: Φέτος η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα στον τουρισμό

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα Σύμβουλο του TUI Group, Fritz Joussen.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 19 Ιαν 2022 | 18:22

Βιασμός 24χρονης στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε τον δικηγόρο του 27χρονου, μετά την καταγγελία για "victim blaming"

"Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να εμπλέκεται σε καταγγελίες θύματος βιασμού για "victim blaming" αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.