Γιούργκεν Μάτες: Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και το αντίπαλον δέος

Oι καταστροφικές συνέπειες που επέφερε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης στην ελληνική οικονομία έχουν αποτυπωθεί σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιούργκεν Μάτες: Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ και το αντίπαλον δέος

Όταν τον περασμένο Μάιο ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, Γιούργκεν Μάτες, κλήθηκε να σχολιάσει τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κάνει λόγο για μια τολμηρή, διόλου διπλωματική και εν τέλει καταστροφική για την Ελλάδα διαπραγματευτική τακτική της νέας κυβέρνησης, σημειώνει η Deutsche Welle. Κατά πόσον έχει ενδεχομένως αναθεωρήσει την τότε του εκτίμηση;

«Έχει αλλάξει κάτι εκ βάθρων υπό την έννοια ότι άλλαξε η ίδια η κυβέρνηση και ότι επανήλθε στην εξουσία ένας μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στηρίζει, παρά τις όποιες ενστάσεις, τη μεταρρυθμιστική πορεία. Εδώ έγκειται η ειδοποιός διαφορά. Από την άλλη πλευρά, οι καταστροφικές συνέπειες που επέφερε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης στην ελληνική οικονομία έχουν αποτυπωθεί σε όλους τους οικονομικούς δείκτες. Υπό αυτή την έννοια δικαιολογείται η εκτίμηση στην οποία είχα προχωρήσει τον περασμένο Μάιο».

Μισογεμάτο ή μισοάδειο το ποτήρι;

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, στην παρούσα φάση δεν υπάρχει μια σαφής εικόνα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Βάσει των όσων μεταδίδονται από την Ελλάδα αλλά και τους θεσμούς, μια σειρά μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να υλοποιούνται στον προκαθορισμένο χρόνο. Εντούτοις, όπως επισημαίνει, το συμπεφωνημένο με τους δανειστές τρίτο πρόγραμμα είναι αρκετά φιλόδοξο και σε αυτά τα συμφραζόμενα «το ποτήρι είναι μάλλον μισογεμάτο παρά μισοάδειο».

Τι θα πρέπει να γίνει για να γεμίσει το ποτήρι; «Αποφασιστικής σημασίας είναι να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα και για να γίνει αυτό απαιτείται νέα εμπιστοσύνη. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη δεν έχει επανέλθει ακόμη στα υψηλά επίπεδα που καταγράφονταν στα τέλη του 2014. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει καταρχήν μια συνεπής εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και οι αγορές να συμβάλουν στη συνέχεια στην ανάπτυξη με νέες θέσεις απασχόλησης».

Ορθή η πολιτική των μεταρρυθμίσεων

Επικαλούμενος τα παραδείγματα χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, ο Γ. Μάτες υποστηρίζει ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι επί της αρχής ορθή και μπορεί να αποφέρει καρπούς, εφόσον όμως «η πολιτική δεν προκαλεί σύγχυση».

Όταν ολοκληρωθεί επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος μπορεί να ξεκινήσει και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Πόσο πιθανό θεωρεί ο ίδιος το ενδεχόμενο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές;

«Σίγουρα θα βρεθεί συμβιβασμός, το ερώτημα είναι απλώς ποια μορφή θα έχει η ελάφρυνση του χρέους, αν θα υπάρξει, για παράδειγμα, νέα παράταση στη διάρκεια αποπληρωμής του. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει διάθεση για να συζητηθεί το ενδεχόμενο ενός κουρέματος (…) Το εύρος μιας τυχόν νέας παράτασης ή νέας περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων -με την οποία δεν συμφωνούμε εμείς (σσ. στο Ινστιτούτο)- είναι ανοιχτό. Επί της αρχής, και εμείς θεωρούμε αναγκαίο να γίνει μια παραχώρηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σε μακροπρόθεσμη βάση, εντούτοις μόνον όταν θα έχουν προχωρήσει και υλοποιηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι μεταρρυθμίσεις. Συνιστούμε λοιπόν να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο ζήτημα μετά την επιτυχή πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να βελτιωθεί βήμα-βήμα η βιωσιμότητα του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα πρέπει να συνδέεται όμως άρρηκτα με την πρόοδο στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Έξωθεν και «εκ δεξιών» πιέσεις

Στο ερώτημα, τέλος, κατά πόσον ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί Grexit, ο γερμανός οικονομολόγος εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστικός. Όπως εκτιμά, παρά τις όποιες αποκλίσεις, η νυν κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα τηρήσει επί της αρχής τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αυτό, όχι μόνον εξαιτίας των έξωθεν πιέσεων:

«Με τον κ. Μητσοτάκη η ΝΔ διαθέτει πλέον έναν υποψήφιο με καλύτερες προοπτικές από ό,τι στο παρελθόν και σύμφωνα μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό αυτή την έννοια στενεύουν αρκετά τα περιθώρια που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει νέα ριψοκίνδυνα παιχνίδια. Αυτό καταδεικνύει μάλλον ότι θα διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική πορεία και δεν θα επιστρέψει η συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Στην παρούσα φάση όμως όλα αυτά είναι καταρχήν εικασίες».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
05 Δεκ 2020 | 10:20

Τσουρέκια Τερκενλή

Το ερώτημα που τίθεται βεβαίως είναι μήπως η εξήγηση για τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση που ασκεί είναι οι παραισθήσεις.

ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 04 Δεκ 2020 | 20:46

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη το Σάββατο για τον κορονοϊό - Βασικό θέμα το σχέδιο εμβολιασμού και η καμπάνια ενημέρωσης

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός και η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών - Το σχέδιο Μητσοτάκη.

ΣΤΟ POLITICO 04 Δεκ 2020 | 17:37

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης: Δεν νοείται να μη βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Αυτό διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφο του Politico

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ 04 Δεκ 2020 | 16:35

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο που "κατέρρευσε" είναι το αφήγημα του κ. Τσίπρα για δήθεν "ύφεση Μητσοτάκη"

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανακοινώσεις του φαίνεται να παρακαλάει μήπως και αντλήσει κάποια μικροπολιτικά οφέλη αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας

ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ 04 Δεκ 2020 | 15:41

Τηλεδιάσκεψη με λοιμωξιολόγους: Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πλήρη διαφάνεια επιδημιολογικών στοιχείων ανά περιφέρεια

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με λοιμωξιολόγους ζήτησε πλήρη διαφάνεια στοιχείων ανά περιφέρεια. Οι προβληματισμοί που εξέφρασε.

"ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΑΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ" 04 Δεκ 2020 | 13:01

Βολές Κουτσούμπα για την πανδημία: Οι εργασιακοί χώροι μοιάζουν με ναρκοπέδιο

Επίθεση την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Δ. Κουτσούμπας μέσω ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 04 Δεκ 2020 | 12:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η νέα μήνυση Κουρτάκη σε βάρος Πολάκη - Στην επιτροπή δεοντολογίας την ερχόμενη εβδομάδα

Στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής το αίτημα για άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη μετά τη μήνυση του Γιάννη Κουρτάκη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Δεκ 2020 | 11:06

Βαρουφάκης σε Μητσοτάκη: Κρυφτήκατε στη Βουλή - Κάνατε την επιδημία ευκαιρία για αρπακτικά

Οργισμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 10:51

Η Ολγα Κεφαλογιάννη για την βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα: Εμείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα

Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλώντας στην τηλεοόραση του Κόντρα σχολίασε τη βόλτα Μητσοτάκη στην Πάρνηθα

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 23:07

Fake news ξανά από τον Τσίπρα στη Βουλή - Η ανάρτηση για το "πρόστιμο σε συνταξιούχο"

Η αλήθεια πίσω από την ιστορία με τον "συνταξιούχο" που του επιβλήθηκε πρόστιμο γιατί η μάσκα ήταν κάτω από τη μύτη του - Τι είπε ο Τσίπρας στη Βουλή

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ 03 Δεκ 2020 | 22:52

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ανάρτηση για την Ακρόπολη που τον συγκίνησε - Από μητέρα παιδιού ΑΜΕΑ

Με μια ανάρτηση στο Twitter ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη συγκίνησή του.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 03 Δεκ 2020 | 18:35

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη: "Είστε κυβέρνηση των Βερσαλλιών με Λουδοβίκους και Αντουανέτες"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έθιξε το θέμα των φωτογραφιών του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06