Γιώργος-Βενιζέλος: Μιά σχέση που πέρασε από 40 κύματα

Η πολυτάραχη σχέση του Ευ. Βενιζέλου με τον Γ. Παπανδρέου. Από την σκληρή αντιπαράθεση των τελευταίων μηνών, στο σημερινό τετ α τετ στο υπουργείο Εξωτερικών στις 12.

giwrgos-benizelos-mia-sxesi-pou-perase-apo-40-kumata
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η  ανακοίνωση της σημερινής συνάντησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στο πολυτάραχο πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αρνούνταν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και απαντούσε θετικά σε ένα υποτιθέμενο σενάριο σύσκεψης του Αντώνη Σαμαρά με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκάλεσε εντύπωση η ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσκάλεσε τον Γιώργο Παπανδρέου σε συνάντηση με αφορμή την ενημέρωση για τα εθνικά θέματα και τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Οι σχέσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου έχουν περάσει από …40 κύματα με τελευταία την ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων στις 13 Νοεμβρίου

Είναι προφανές ότι στην συζήτηση θα τεθούν κυρίως θέματα που αφορούν το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Εξ άλλου η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται ενοχλημένη από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ενώ ακόμα και ο στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Δ. Καρύδης, δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να είναι στα ψηφοδέλτια. 

Ο κ. Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να απανασυσπειρώσει το «όλον ΠΑΣΟΚ» ενόψει πολιτικών εξελίξεων, προσκάλεσε σε συζήτηση τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη. Κυρίως όμως η συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου προκάλεσε εντύπωση αφού είναι πρόσφατη η παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου την 1η Σεπτεμβρίου όπου ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε μπροστά σε ένα κοινό το οποίο φώναζε συνθήματα όπως «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά». Τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αυτούς που προκάλεσαν τα επεισόδια ως «κλακαδόρους» ενώ με κάθε ευκαιρία επιτίθενται σε όσους διαμόρφωσαν το «πολεμικό κλίμα» εκείνης της ημέρας. Αντίστοιχα σε διαλόγους στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ που διέρρευσαν στον Τύπο μετά από μία έντονη αντιπαράθεση με τον Μ. Χρυσοχοϊδη, ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας το συγκεκριμένο περιστατικό είχε αναφερθεί σε «τσογλάνια που επισκέπτονται τα συνέδρια της Σύμης» αφήνοντας αιχμές κατά του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου και του περιβάλλοντός το ότι προκάλεσαν τις αντιδράσεις εναντίον του.

Το σημερινό τετ α τετ μεταξύ Βενιζέλου - Παπανδρέου είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών από το 2013 

Οι σχέσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Παπανδρέου έχουν περάσει από …40 κύματα με τελευταία την ταυτόχρονη διοργάνωση εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου: ο πρώην Πρωθυπουργός μιλούσε στην παρουσίαση του βιβλίου το Σ. Κεδίκογλου στην Χαλκίδα και την ίδια στιγμή ο Ευ. Βενιζέλος μιλούσε το Κάραβελ σε κομματικά και κοινωνικά στελέχη. Παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ θυμούνται ότι και το 2007 κατά την προεκλογική εσωκομματική περίοδο όπου διεκδικούσαν την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είχαν πραγματοποιήσει ταυτόχρονες εκδηλώσεις: ο Γ. Παπανδρέου στο γήπεδο το Σπόρτινγκ και ο Ευ. Βενιζέλος σε σχολείο της Νέας Ιωνίας.

Το σημερινό τετ α τετ μεταξύ Βενιζέλου - Παπανδρέου είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών από το 2013 και συγκεκριμένα από τις 30 Απριλίου του προηγούμενου έτους όπου συζήτησαν για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού «στη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την οργή του για τις απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές, που στηρίζονται σε ψεύδη, σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της Προεδρίας του. Πρακτικές που μετατρέπουν σε δήθεν "μαύρη τρύπα" τις γνωστές δανειακές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα και ανέρχονται σε περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ -τη στιγμή που και άλλα κόμματα έχουν ανάλογα ή και μεγαλύτερα οικονομικά δεδομένα να επιδείξουν- ή σχεδόν δεκαπλασιάζουν αυθαίρετα το κόστος ενός ταξιδιού του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ενώ, σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές» είχε αναφέρει μετά την συνάντηση ο Γ. Παπανδρέου.

Η επόμενη συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στην βουλή στις 31 Μαρτίου 2014 όπου ο Ευ. Βενιζέλος εισέβαλε στο γραφείο του ΓΑΠ μετά την αρνητική ψήφο που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε διάταξη για τις τράπεζες σε νομοσχέδιο που περιελάμβανε προαπαιτούμενα μέρα για την εφαρμογή του Μνημονίου. Τότε ο έντονος διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών είχε δει το φως της δημοσιότητας αφού η εισβολή του Ευ. Βενιζέλου στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού είχε ακουστεί σε όλη την Βουλή. Ο Ευ. Βενιζέλος τότε- σύμφωνα με πληροφορίες- είχε χαρακτηρίσει σε κομματικά στελέχη «ντροπή» την στάση του Γ. Παπανδρέου στην βουλή ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα είχε εισέλθει στο γραφείο του ΓΑΠ χτυπώντας το χέρι του στο γραφείο και κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου ότι επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του είχε δηλώσει ότι «Πράγματι, ουδείς έχει το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, σήκωσαν και σηκώνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί» χρησιμοποιώντας τις ίδιες εκφράσεις με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση 

Η πολιτική σχέση των δύο αντρών έχει περάσει από πολλές διακυμάνσεις αλλά η σημερινή συνάντηση είναι κρίσιμη αφού από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι κ.κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου θα κριθούν πολλά για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης καθώς και την παρουσία του στις επερχόμενες εκλογές. 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook