Γιώργος Παπανδρέου: Πολλοί πολίτες δεν εκφράζονται πλέον από την ΕΕ

Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών γράφει ο Γιώργος Παπανδρέου. Εκφράζει τον φόβο του από την άνοδο της ακροδεξιάς και των ευρωσκεπτικιστών.

giwrgos-papandreou-polloi-polites-den-ekfrazontai-pleon-apo-tin-ee
SHARE THIS
0
SHARES

Νέα παρέμβαση αυτή τη φορά για τις ευρωεκλογές κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, εκφράζοντας την ανησυχία του για την άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Σε άρθρο που υπογράφει από κοινού μαζί με τον γ.γ. της Διεθνούς Λουίς Αγιάλα, ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρά και ανησυχητικά ζητήματα» που προέκυψαν από τις ευρωεκλογές και προχωρά σε μια ανάλυση του αποτέλεσματος, τονίζοντας τα ακόλουθα:

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν εκφράζονται από την σημερινή Ευρώπη»

  • «Πρώτο ζήτημα, η σταθερή αποχή των ψηφοφόρων, που αποδεικνύει την αποξένωση των Eυρωπαίων πολιτών από το ιστορικό όραμα μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που προωθεί την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση για την κοινή πρόοδο και την ειρήνη.
  • Δεύτερο ζήτημα, η στήριξη που έλαβαν σε πολλές χώρες, ακόμα και στα μεγαλύτερα κράτη – μέλη, εθνικιστικές, λαϊκιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις. Η στήριξη αυτή δεν είναι μόνο αντίθετη στις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης, αλλά απειλεί να ανακόψει την πορεία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»

Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις ζητούν «την επιστροφή σε κοντόφθαλμες και εθνικιστικές αντιδράσεις», επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι εθνικιστικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον αποκλεισμό όσων βλέπουν ως διαφορετικούς. Και ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνονται με σκοπό την αναζήτηση κοινών λύσεων, οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στην απομόνωση των ανθρώπων και των εθνών, για να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους».

  • Τρίτο βασικό ζήτημα για τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι το γεγονός ότι οι Συντηρητικοί και η Κεντροδεξιά, βγήκαν πρώτοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «παρά το ότι ήταν υπεύθυνοι για την δημιουργία της πρόσφατης χρηματοπιστωτικής κρίσης και σε δεύτερη φάση της επιβολής πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αρνητική ανάπτυξη, έκρηξη της ανεργίας, αύξηση της ανισότητας και αποδόμηση της κοινωνικής προστασίας».

Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «ένας μεγάλος αριθμός πολιτών δεν εκφράζονται από την σημερινή Ευρώπη» και κλείνοντας σημειώνει: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, για να βγει η Ευρώπη από την κρίση και να αντιμετωπίσει τους εθνικιστές, τους λαϊκιστές και τις συντηρητικές δυνάμεις, θα πρέπει να αγωνιστούμε σθεναρά για το όραμα μιας Ευρώπης σύμφωνα με τα ιδανικά μας, μια Ευρώπη που είναι ενωμένη, με αξίες που διατηρούν το κύρος τους στα μάτια των πολιτών της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook