Γιώργος Παπανδρέου: Εθνική συνεννόηση χωρίς παζάρια

Νέο επεισόδιο στον εμφύλιο του ΠΑΣΟΚ. Σκληρό σχόλιο του συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου μετά τις αντιδράσεις Χ.Τρικούπη και Βενιζέλου στην πρότασή του πρώην πρωθυπουργού

giwrgos-se-benizelo-min-kanei-oti-den-katalabes
SHARE THIS
0
SHARES

O εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται και πλέον όχι κάθε μέρα αλλά κάθε ώρα προστίθεται ένα νέο επεισόδιο. Μετά τη φαρμακερή δήλωση Βενιζέλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ εθεσε τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός απαντά με μια εξίσου δηλητηριώδη ανακοίνωση του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου, σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου 

«Είναι αλήθεια ότι οι καθαρές θέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν συνηθίσει να φυτοζωούν στη θολούρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι «αρκετοί έκαναν πως δεν κατάλαβαν» και η ανακοίνωση καταλήγει: «Για συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι για παζάρια.»

Επίσης, ο υπεύθυνος τύπου του πρώην πρωθυπουργού διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα περί συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γιώργου Ελενόπουλου

1. Είναι αλήθεια ότι, οι καθαρές θέσεις δημιουργούν πρόβλημα σε όσους έχουν συνηθίσει να φυτοζωούν στη θολούρα. Αυτό ζήσαμε και με τη χθεσινή καθαρή και συνεπή τοποθέτηση - πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, για την πορεία του τόπου.

Αρκετοί έκαναν πώς δεν κατάλαβαν. Γιατί; Για να μπορούν να την ερμηνεύουν όπως θέλουν και να της αποδίδουν όποιον χαρακτήρα και όποια σκοπιμότητα τους βολεύει.

Αντί να εκτίθενται, καλό θα ήταν να εξηγήσουν στον Ελληνικό λαό, γιατί δεν αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης και συναίνεσης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου, αφενός μεν να υπερβούμε το αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη χώρα οι ηγεσίες της Κυβέρνησης και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τις αδιέξοδες επιλογές τους, αφετέρου δε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι στους οποίους εκθέτουν τις θυσίες των Ελλήνων και τα αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουν καταβάλει τα τελευταία χρόνια.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου, δεν χρειάζεται ερμηνείες, είναι σαφής και καθαρή και μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οφείλουν άμεσα, χωρίς δεύτερες σκέψεις, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και να καταστεί δυνατή, η συγκρότηση μιας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει:

- Να στηρίζεται σε ξεκάθαρο προγραμματικό πλαίσιο, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με σαφές δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο.

- Να επιδιώξει στοιχειώδη συνεννόηση οικοδόμησης διαπραγματευτικού πλαισίου για την αξιολόγηση των δεσμεύσεων της χώρα έναντι των εταίρων της.

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την οριστική διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

- Να προχωρήσει σε ουσιαστική, προοδευτική, ιστορικής σημασίας Συνταγματική Αναθεώρηση.

- Να αξιοποιήσει τον θεσμό του δημοψηφίσματος, δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσει ο ίδιος ο πολίτη, για την προώθηση μεγάλων θεσμικών τομών στη χώρα

- Να επιδιώξει εθνική συνεννόηση για την έξοδο από το Μνημόνιο και την ασφαλή μετάβαση στην "επόμενη μέρα".

Ευχής έργο είναι - και για να μην χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και για να διαμορφώσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και δίκαιη -, έστω αυτή την ύστατη ώρα, η μεν ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, η δε ηγεσία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί επιτέλους, ότι φέρει πρωτίστως την ευθύνη άμεσων πρωτοβουλιών, γνωρίζοντας ότι ουδεμία προσωπική πολιτική πορεία υπερτερεί της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος."

Για συνεννόηση και ευρύτερη συναίνεση μιλά ο Γιώργος Παπανδρέου, όχι για παζάρια.

2. Με αφορμή άλλο δημοσίευμα, που αναφέρεται σε πληροφορίες περί δήθεν συνάντησης του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα:

Θα ήταν χρήσιμο σε κάποιους, αντί να μοιράζουν στους αναγνώστες τους "χάντρες και καθρεφτάκια", να επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες τους πριν προχωρήσουν σε δήθεν βαρύγδουπες αποκαλύψεις. Ένα τηλεφώνημα αρκεί. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook