Follow us

Γκάγκα: "Να βάλουμε και απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ"- Τι είπε για τους χαμηλόμισθους γιατρούς [Βίντεο]

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα τοποθετήθηκε πάνω στο νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε η Μίνα Γκάγκα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος μιλώντας για αρκετά φλέγοντα ερωτήματα, με κυρίαρχο το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, μέσω αντιδράσεων.

"Είναι πάρα πολλά πράγματα που έχουν σχέση με αυτό το νομοσχέδιο” ανέφερε αρχικά η κα. Γκάγκα για να συνεχίσει: "Το πρώτο είναι η κλινική άσκηση που δίνουμε στους απόφοιτους της Ιατρικής, όπως δίνεται άσκηση στους απόφοιτους της Νομικής Σχολής, πριν πάρουν την άσκηση επαγγέλματος. Εμείς δίνουμε άσκηση επαγγέλματος.

Είναι η άσκηση του επαγγέλματος του γιατρού ως γιατρός πια, αλλά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, με ανθρώπους που μπορούν να δώσουν συμβουλές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και παράλληλα δίνεται η δυνατότητα να ασχοληθεί κανείς με τα επείγοντα που είναι εξίσου σημαντικά. Υπάρχει ΦΕΚ για να μπορούν να κάνουν ανάνηψη. Άρα, αυτές είναι οι δυνατότητες που παρέχουμε για να ξεκινήσουν οι νέοι γιατροί πιο ομαλά”.

Διαβάστε Επίσης

"Θέλουμε να βάλουμε και απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ”

Στη συνέχεια η Μίνα Γκάγκα τόνισε: "Στόχος μας είναι ένα δημόσιο σύστημα υγείας, δημόσια νοσοκομεία που δουλεύουν περισσότερες ώρες και που μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς. Ξέρετε ότι ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε πρωϊνά και απογευματινά ιατρεία. Θέλουν να βάλουν πρωινά και απογευματινά χειρουργεία και θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα σε αυτούς που εργάζονται και προσφέρουν στο ελληνικό δημόσιο σύστημα, να μπορούν να έχουν και μία περιορισμένη δυνατότητα ελεύθερου επαγγέλματος, όχι απαραίτητα με την έννοια να δουν ασθενείς, αλλά να κάνουν οτιδήποτε από συμβουλευτικές υπηρεσίες ή οτιδήποτε άλλο θέλουν. Πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί έχει ελλείψεις το σύστημα και γιατί δεν είναι ελκυστικό για τους γιατρούς”.

Οι χαμηλοί μισθοί των υγειονομικών

Σχετικά με τους μισθούς στον τομέα της Υγείας, υποστήριξε: "Οι γιατροί πρέπει να αμείβονται περισσότερο. Για τους γιατρούς υπήρχε πάντα ένα ξεχωριστό μισθολόγιο. Οι γιατροί μας πράγματι είχαν πολλές μειώσεις. Τις είχα και εγώ η ίδια, ως γιατρός. Είναι η πρώτη φορά τώρα, μετά από πάνω από 10 χρόνια που δίνουμε μια αύξηση, όχι αυτή που θα θέλαμε να δώσουμε. Η αύξηση είναι από 200 έως 400 ευρώ σε κάθε γιατρό και επιπλέον χρήματα σε αυτούς που είναι στις μονάδες του ΕΚΑΒ, στην Αναισθησιολογία και στα επείγοντα που νομίζουμε ότι είναι σημαντικό. Σαφώς είναι μικρότεροι οι μισθοί μας από τις υπόλοιπες χώρες. Από την άλλη μεριά, σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τους ίδιους μισθούς. Σίγουρα πρέπει να είναι υψηλότεροι, αλλά δεν είναι μόνο το οικονομικό πρόβλημα γιατί τώρα, στην πανδημία δώσαμε 2.000 αφορολόγητα. Και πάλι δεν ήθελαν να έρθουν οι γιατροί μας. Το εθνικό σύστημα πρέπει να γίνει πολλαπλάσια, πιο ελκυστικό.

Οι γιατροί του δημοσίου συστήματος απέδειξαν στην πανδημία πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το πρώτο πράγμα που έχουν στο νου τους είναι οι ασθενείς. Ήταν παρόντες διαρκώς. Δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη όλοι οι γιατροί και νομίζω ότι πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται είναι οι άρρωστοί τους. Εγώ θεωρώ ότι είναι εντάξει οι γιατροί και ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους την πρωινή”.

Διαβάστε Επίσης

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει ημερομηνία λήξης και μάλιστα τόνισε ότι θα ακυρωθεί, αφού καταστρέφει τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, απάντησε: "Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα νησί μόνο του. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και καλό θα ήταν να δούμε πώς είναι τα άλλα συστήματα στην Ευρώπη, τα οποία είναι τελείως διαφορετικά.

Παντού στην Ευρώπη έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, έχουν άλλες δομές, έχουν ένα γενικά διαφορετικό προφίλ που ακολουθεί και τις ανάγκες των ασθενών. Νομίζω ότι πρέπει να ακολουθήσουμε τους καιρούς και όχι αυτό που πιστεύαμε ότι ίσχυε πριν 40 χρόνια. Θα πάμε πιλοτικά, θα βλέπουμε και θα αξιολογούμε. Γενικά κάθε αλλαγή θέλει το χρόνο της”.

Οι εξελίξεις στην υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου”

Η αναπληρώτρια υπουργός, σχετικά με την εν εξελίξει υπόθεση της "Κιβωτού του Κόσμου”, είπε ότι "Εμείς ως Υπουργείο Υγείας, έχουμε σχέση με τα παιδιά που έρχονται για λίγο καιρό στα νοσοκομεία, για να γίνει ένας έλεγχος ότι είναι καλά και ότι δεν έχουν επίσης κάτι μολυσματικό για να πάνε σε δομές, όπου αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας που έχει τις προνοιακές δομές. Στόχος μας είναι τα παιδιά να είναι προστατευμένα και να υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να το επιβεβαιώνουν”.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ 13 Ιαν 2023 | 11:23

Γεγονός τα νέα ασθενοφόρα σε Ιο και Ρόδο - Δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα παρέστησαν στην τελετή παράδοσης δύο ασθενοφόρων μικρού όγκου από το Ίδρυμα Ευγενίδου στην 2η ΔΥΠΕ για Ίο και Ρόδο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ 12 Ιαν 2023 | 12:00

Τι είναι η επέμβαση Mohs για τον καρκίνο του δέρματος στην οποία υποβλήθηκε η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ υποβλήθηκε σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση καρκίνου του δέρματος.

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 10 Ιαν 2023 | 09:52

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Νοσηλεύεται για 6η ημέρα - Δέηση στην Μητρόπολη έκαναν οι αδελφές, οι γιοι και οι νύφες του

Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, Μαρί Σαντάλ, Τατιάνα Μπλάτνικ και Νίνα Φλορ στο πλευρό του τέως βασιλιά που δίνει μάχη για τη ζωή του για 6η ημέρα.

ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ 09 Ιαν 2023 | 14:37

Σε κρίσιμη κατάσταση ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο πλευρό του οι αδελφές, η σύζυγος, τα παιδιά και τα 9 εγγόνια του

Όλη η οικογένειά του βρίσκεται στην Ελλάδα για να βρίσκεται στο πλευρό του - Περιορισμένη η επαφή με το περιβάλλον.

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» 03 Ιαν 2023 | 13:30

Γκάγκα για ελλείψεις φαρμάκων: Καλά και αποτελεσματικά τα γενόσημα - Πιθανή αύξηση τιμών στα φθηνότερα φάρμακα

Η αναπλήρωτρια υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές των φθηνών φαρμάκων. "Δεν είναι λογικό να τα παράγουμε σε τιμή κάτω από το κόστος".

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΤΖΑΚΡΗ 31 Ιαν 2023 | 19:26

ΣΥΡΙΖΑ: Η πρώτη αποχή σε ψηφοφορία της Βουλής - Για ποιο νομοσχέδιο

Καταγράφηκε η πρώτη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορία της Βουλής, με βάση σχετική ανακοίνωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 31 Ιαν 2023 | 18:16

Μητσοτάκης στο Τόκιο για Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί προηγούμενο ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με τη βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων - Τα στατιστικά στοιχεία για τις ιαπωνικές επενδύσεις.

ΔΗΛΩΣΗ 31 Ιαν 2023 | 18:08

Θεοδωρικάκος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Στα χρόνια που κυβέρνησε τη χώρα έμειναν 183 δολοφονίες ανεξιχνίαστες

"Είναι αμετάκλητη απόφασή μας να συνεχίσουμε την κάθαρση στην αστυνομία, παρά τις μεθοδεύσεις εναντίον μας και τις σκευωρίες", αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

ΤΙ ΑΛΛΟ ΖΗΤΑ 31 Ιαν 2023 | 17:56

Επιστολή Κούλογλου σε Europol, OLAF, εισαγγελέα για τον Μηταράκη: Να ελεγχθεί η καταγγελία του για διαφθορά ευρωβουλευτών

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κούλογλου, ο Μηταράκης άφησε αιχμές για οικονομικές συναλλαγές και διαφθορά ευρωβουλευτών που ασχολούνται με το προσφυγικό πρόβλημα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΜΕΡΑ25 31 Ιαν 2023 | 17:07

Γιάνης Βαρουφάκης για Αλέξη Τσίπρα: Ρεσιτάλ υποκρισίας η αποχή ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή

"3,5 χρόνια υπερψήφιζε όλα τα απίθανα της Μητσοτάκης ΑΕ: εκποίηση Ελληνικού, 600άρι επίδομα καταστολής κλπ" αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης για Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

ΔΡΙΜΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 31 Ιαν 2023 | 16:46

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σωσίβιο και άλλοθι του Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Ανεύθυνη στάση η αποχή από τη Βουλή

Δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τις εξαγγελίες περί αποχής από την κοινοβουλευτική διαδικασία

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 31 Ιαν 2023 | 16:23

Επίθεση Οικονόμου σε Τσίπρα για την αποχώρηση από τη Βουλή: Γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, είναι επικίνδυνος

Ο Γ.Οικονόμου κατηγορεί τον Α.Τσίπρα ότι επιχειρεί και πάλι, μετά το 2015, να καταστήσει την Ελλάδα τριτοκοσμική χώρα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 31 Ιαν 2023 | 16:13

Τσίπρας για Ράμμο: Κανένα μέλος ανεξάρτητης Αρχής δεν μπορεί να πολιτευθεί - Αθλιότητα και δολοφονία χαρακτήρων

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι "κρέμασαν στα μανταλάκια" τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ γιατί δεν υπέκυψε στον εκβιασμό και τόλμησε να πράξει αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει.