Follow us

Γκαλμπρέιθ: Πώς δουλεύαμε με τον Βαρουφάκη για τη δραχμή

Το Thetoc εξασφάλισε και αναδημοσιεύει τα επίμαχα κεφάλαια του βιβλίου του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για για το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γκαλμπρέιθ: Πώς δουλεύαμε με τον Βαρουφάκη για τη δραχμή

Το Thetoc εξασφάλισε και αναδημοσιεύει τα επίμαχα κεφάλαια που ξεσήκωσαν σάλο από το βιβλίο του καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ με τίτλο «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα» (εκδ. Πατάκη), για το Plan B του πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρόκειται για αποσπάσματα που αποκαλύπτουν το λεγόμενο «Σχέδιο Β» ή «Σχέδιο Χ» που ετοιμαζόταν από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο συντονιστής του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη περιγράφει μυστικές συναντήσεις εκτός Ελλάδος -υπό τον φόβο να αποκαλυφθούν- στις οποίες επεξεργάζονταν το λεγόμενο Grexit.

Το «πολεμικό συμβούλιο», όπως το ονομάζει, δημιουργήθηκε γύρω στα μέσα Μαρτίου, σε μια συνάντηση στο Λονδίνο. «Δεν το αποκαλέσαμε ποτέ έτσι· ονομάζαμε την ομάδα μας ομάδα «Σχεδίου Β» ή «Σχεδίου Χ», όπως γράφει χαρακτηριστικά. Αυτή η ομάδα συνεδρίαζε μέχρι τις αρχές Μαΐου του 2015.

«Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα "πολεμικό συμβούλιο" μέσα στο υπουργείο, από περίπου πέντε άτομα που έκαναν τα εξής: επεξεργαστήκαμε θεωρητικά, στο χαρτί, ό,τι θα έπρεπε να γίνει για να προετοιμαστούμε για την περίπτωση ενός Grexit», είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ.

Διαβάστε τα επίμαχα κεφάλαια:

Η πρώτη επίσκεψη Γκαλμπρέιθ στο γραφείο του Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ

Μπήκα στο Υπουργείο Οικονομικών από την άθλια είσοδο και ανέβηκα με τον σαραβαλιασμένο ανελκυστήρα στον έκτο όροφο, στο γραφείο του υπουργού, έναν χώρο χωρίς καμία άλλη πολυτέλεια πέρα από την ανεμπόδιστη θέα προς το Κοινοβούλιο στην απέναντι πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Στο υπουργικό γραφείο εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν ούτε προσωπικό πέρα από δύο γραμματείς ούτε επίσημοι υπολογιστές ούτε έγγραφα· το ασύρματο δίκτυο θα άρχιζε να λειτουργεί την επομένη. Κάποιος είχε αφήσει μια εικόνα στο ράφι πίσω από το γραφείο του υπουργού· θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί πέντε μήνες αργότερα. Τα πρώτα λόγια που μου απηύθυνε ο φίλος μου ήταν: «Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα».

Οι απαρχές του σχεδίου Β

«Προβλέποντας ακριβώς αυτή την κατάληξη, ο Γιάνης Βαρουφάκης μού είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αρχίσω την προετοιμασία του «Σχεδίου Β» –ή «Σχεδίου Χ», όπως το ονομάζαμε–, μιας συνοπτικής περιγραφής του τι θα κάναμε εάν ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτό και έκανα επί έξι σχεδόν εβδομάδες, στηριζόμενος σε οικονομική και νομική βοήθεια και κάποια ελάχιστη εμπειρική γνώση από ντόπιους. Από πολλές απόψεις ήταν μια επιστημονική άσκηση: μελέτη, συνόψιση και επανεξέταση των δημοσιευμένων εργασιών άλλων ανθρώπων, όπως κάνουν οι πανεπιστημιακοί. Το ζήτημα ήταν ευαίσθητο από πολιτική άποψη και απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα, γεγονός που περιόριζε τόσο τις επικοινωνίες μας όσο και αυτά που μπορούσαμε να μάθουμε. Η πρόγνωσή μας περί εχθρικής εξόδου δεν ήταν ποτέ αισιόδοξη, και όσο καταγράφαμε ζητήματα και προκλήσεις γινόταν όλο και λιγότερο – σε βαθμό που, όπως πιστεύω σήμερα, μεγαλοποιούσε τις δυσκολίες και παρέβλεπε ορισμένες ευοίωνες προοπτικές. Τελικά αυτό δεν είχε καμιά σημασία· αν και πραγματοποιήθηκε (όπως πληροφορήθηκα αργότερα) μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δε ζήτησε ενημέρωση από εμάς, και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε για πρακτικούς λόγους με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου

«Θα εξακολουθήσουν να μας υποστηρίζουν όταν κλείσουν οι τράπεζες;»

... Έγινε αμέσως αντιληπτό ότι η ασφάλεια ήταν περιττή· ο άνθρωπος διέθετε 11 εκατομμύρια σωματοφύλακες. Οδηγοί κόρναραν ή σταματούσαν για να του σφίξουν το χέρι· μια παρέα μαθήτριες έτρεξαν και τον περικύκλωσαν· ένας οδηγός λεωφορείου σταμάτησε, άνοιξε το παράθυρό του και τον χαιρέτησε. Παντού μας ακολουθούσε πλήθος που φωτογράφιζε με κινητά τηλέφωνα. Εν μέσω αυτής της αναταραχής, ο Γιάνης αναρωτήθηκε: «Θα εξακολουθήσουν να είναι μαζί μας όταν κλείσουν οι τράπεζες;»

Για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

....Η κυβέρνηση σχηματίστηκε αμέσως με συμμαχία με ένα μικρό δεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα ξενοφο-βικό, ομοφοβικό κομματίδιο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα κοινό σημείο πέρα από την εναντίωση στη λιτότητα· αλλά από τη στιγμή που οι ΑΝΕΛ ήταν πρόθυμοι να αγνοήσουν οποιαδήποτε θέση τους προκειμένου να διατηρηθεί η εξουσία, ήταν ο ιδεώδης εταίρος.

Η «τρόικα εσωτερικού» και οι παραχωρήσεις του Μεγάρου Μαξίμου

....Τότε εμφανίστηκε στους πρωθυπουργικούς κύκλους μια «τρόικα εσωτερικού», που είχε την άποψη ότι η Ελλάδα έπρεπε να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία τής προσφερόταν τελικά. Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε συνεπώς να συνεχιστούν με συνεχείς παραχωρήσεις, αρχίζοντας με την αποδοχή της αρχής υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος – 3,5%, ελάχιστα καλύτερο από το 4,5% που ζητούσαν οι πιστωτές. Αυτή η παραχώρηση, την οποία ουσιαστικά συνέλαβε το περιβάλλον του πρωθυπουργού, παγίωνε τις φορολογικές αυξήσεις και τη μείωση δαπανών και ταυτόχρονα τορπίλιζε την επιχειρηματολογία υπέρ της μείωσης του χρέους.

Σχέδιο Β

Αδημοσίευτο προηγουμένως, Ιούλιος 2015.

Ο Γιάνης με απέτρεψε να το δημοσιεύσω για δύο λόγους: λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης κατά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων και τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης, και λόγω του ότι θεωρούσε ότι το κείμενο απέβλεπε κάπως στην αυτοδικαίωσή μας.

Είχε δίκιο και στα δύο σημεία· δημοσιεύω το κείμενο εδώ ως μία σύνοψη των βασικών ζητημάτων που αντιμετώπισε η ομάδα του «Σχεδίου Β».

Γνωρίζω τον Πολ Κρούγκμαν σαράντα χρόνια. Διαφωνούμε περιστασιακά, αλλά στα περισσότερα ζητήματα είμαστε σύμμαχοι· είμαστε και προσωπικοί φίλοι. Τον θαυμάζω και εμπιστεύομαι την κρίση του.

Κι εκείνος γνωρίζει πού βρισκόμουν –κατά διαστήματα, ομολογουμένως– τους τελευταίους πέντε μήνες. Οπότε πώς είναι δυνατόν να γράφει κάτι σαν κι αυτό, χωρίς να μου στέλνει ένα email για να το επιβεβαιώσει;

Κατά τα φαινόμενα ο Τσίπρας αφέθηκε να πειστεί, πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, ότι η έξοδος από το ευρώ ήταν εντελώς αδύνατη. Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καν προετοιμάσει κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για παράλληλο νόμισμα (ελπίζω να διαπιστώσει ότι αυτό είναι λάθος).

Δύο λάθη σε δύο προτάσεις. Πώς το ξέρω; Εγώ ήμουν το «Σχέδιο Β». Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο New Statesman, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε την ύπαρξη ενός «πολεμικού συμβουλίου» στο υπουργείο: Είχαμε μια μικρή ομάδα, ένα «πολεμικό συμβούλιο» μέσα στο υπουργείο, από περίπου πέντε άτομα που έκαναν τα εξής: επεξεργαστήκαμε θεωρητικά, στο χαρτί, ό,τι θα έπρεπε να γίνει [για να προετοιμαστούμε για την περίπτωση ενός Grexit].

Αλλά είναι άλλο να το κάνεις αυτό σε επίπεδο 4-5 ατόμων, και τελείως διαφορετικό να προετοιμάσεις τη χώρα γι’ αυτό. Για να προετοιμάσεις τη χώρα πρέπει να ληφθεί απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, κι αυτή η απόφαση ουδέποτε ελήφθη.

Για να είμαστε ακριβείς, το «πολεμικό συμβούλιο» δημιουργήθηκε γύρω στα μέσα Μαρτίου, λίγο πολύ σε μια συνάντηση στο Λονδίνο. Δεν το αποκαλέσαμε ποτέ έτσι· ονομάζαμε την ομάδα μας ομάδα «Σχεδίου Β» (ή «Σχεδίου Χ»).

Εξακολουθούσαμε να δουλεύουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου, οπότε παρουσιάσαμε μια εκτενή περίληψη με τη μορφή υπομνήματος στον υπουργό Οικονομικών. Το υπόμνημα περιέγραφε τα κυριότερα βήματα, τις νομικές αρχές και τα νομικά ζητήματα, καθώς και τα επιχειρησιακά προβλήματα που ενδεχομένως συνδέονταν με την αποχώρηση από την Ευρωζώνη διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει σαφής διαδρομή ή παραπλήσιο προηγούμενο.

Εργαζόμαστε με πλήρη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς επικοινωνίες και συχνά δρώντας εκτός υπουργείου ή και εκτός χώρας. Σε μία περίπτωση, όταν ενημερώναμε τον υπουργό (στο Παρίσι), είχαμε βάλει τα κινητά τηλέφωνα σ’ ένα ψυγείο του ξενοδοχείου.

Ακόμη και η ύπαρξή μας θα μπορούσε, αν γινόταν γνωστή, να εκθέσει τον Γιάννη Βαρουφάκη σε ακόμη δριμύτερες δημόσιες επιθέσεις (ήδη δεχόταν πολλές), που μπορεί να του στοίχιζαν τη θέση του και θα κατέστρεφαν τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Το χειρότερο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει τον τραπεζικό πανικό που όλοι φοβόμαστε, να γίνει το έναυσμα για την έξοδο και να μας αφήσει έκθετους στην κατηγορία ότι προκαλέσαμε την κατάρρευση του ευρώ. (Στα τέλη Ιουνίου, επισείοντας ακριβώς την απειλή εξόδου μέσω μιας ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, η ΕΚΤ συνέβαλε σε ένα όψιμο κύμα αναλήψεων από τις τράπεζες, το οποίο δικαιολόγησε τους ελέγχους κεφαλαίων.) Οι πληροφορίες μας ουδέποτε διέρρευσαν – και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, να κατηγορηθούμε για υποτιθέμενη ανυπαρξία «Σχεδίου Β».

Για να αναπτύξουμε τις ιδέες μας, στηριχτήκαμε σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία (που είναι περιορισμένη), συγκριτική εμπειρία ειδικά από τη Νότια Αμερική, μερικές πολύ διακριτικές βολιδοσκοπήσεις στην Αθήνα, και στις προσωπικές οικονομικές και δημοσιονομικές γνώσεις μας και την κοινή λογική.

Ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάσαμε ήταν οι έλεγχοι κεφαλαίων, οι υποσχετικές (scrip) ή παράλληλο νόμισμα και η πλήρης έξοδος από την Ευρωζώνη. Ανάμεσα στις δυσκολίες που συζητήσαμε ήταν το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε χιλιάδες λιμάνια εισόδου και εξόδου – κάθε μαρίνα της χώρας· το ζήτημα πώς θα διανέμονταν οι υποσχετικές και σε ποιους, ηλεκτρονικά ή σε χαρτί· το πρόβλημα της εκτύπωσης χαρτονομισμάτων· το ερώτημα πόσο θα διαρκούσαν τα αποθέματα καυσίμων· η ασφάλεια καταστημάτων και σούπερ μάρκετ· και κατά πόσο έπρεπε να πληρωθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Σκεφτόμασταν πώς λειτουργούν οι συντάξεις, πώς χρησιμοποιούνται τα ΑΤΜ, κατά πόσο μπορούσες να εξηγήσεις στον ελληνικό λαό τα IOU και αν μπορούσες να εκδώσεις IOU και κατόπιν, τελικά, να μην αποχωρήσεις από το ευρώ. Πιστεύω ότι καλύψαμε τα περισσότερα θέματα αρκετά καλά, από τις συμφωνίες για προμήθειες έως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τις καίριες προμήθειες και υπηρεσίες. Στις αρχές Μαΐου είχαμε κάνει ήδη ό,τι μπορούσαμε.

Το επόμενο βήμα θα ήταν να συγκαλέσουμε ομάδες εργασίας σε ολόκληρη την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οι ιδέες να δοκιμαστούν σε συνδυασμό με την τοπική γνώση και οι ομάδες να είναι έτοιμες όταν χρειαστεί. Γι’ αυτό απαιτούνταν εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό. Και ήταν βέβαιο ότι, από τη στιγμή που δινόταν αυτή η εξουσιοδότηση, θα άρχιζε η διαρροή πληροφοριών.

Πρώτα πρώτα, υπήρχε το βασικό γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι δημόσιος αλλά ιδιωτικός οργανισμός ο οποίος ελέγχεται από διοικητή διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οποιαδήποτε διαρροή προς αυτή την κατεύθυνση θα είχε ως αποτέλεσμα όλη η διαδικασία να γίνει αμέσως γνωστή στους αξιωματούχους στη Φρανκ φούρτη, που μπορεί να αντιδρούσαν –καθώς η έξοδος συνεπάγεται στάση πληρωμών προς τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ– διακόπτοντας την έκτακτη ενίσχυση σε ρευστότητα στην οποία στηριζόταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν έγινε ενημέρωση του πρωθυπουργού, δεν ελήφθη ποτέ απόφαση να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα και, όπως λένε, αυτό ήταν όλο. Η δουλειά μας δεν ήταν να υποστηρίξουμε τον τρόπο δράσης, αλλά απλώς να τον προετοιμάσουμε, κι αυτό από μόνο του μας προϊδέαζε να είμαστε επιφυλακτικοί. Τα προ- βλήματα ήταν τόσα πολλά που η διαδικασία φαινόταν μακρόσυρτη, επίπονη, επώδυνη και απειλητική για την κοινωνική ευημερία και την επιβίωση του κράτους. Ανησυχούσαμε για το αν η ελληνική διοίκηση θα μπορούσε να χειριστεί τα πολλαπλά καθήκοντα και αν ο ελληνικός λαός θα άντεχε το βάρος.

Παρ’ όλ’ αυτά, πιστεύω ότι αντιμετωπίσαμε αυτό το καίριο πολιτικό ερώτημα –κατά πόσο θα ήταν υπερβολικά δύσκολος ο χειρισμός της εξόδου– εντελώς λανθασμένα. Σήμερα πιστεύω ότι η διαδικασία μπορεί να μην ήταν εύκολη αλλά ήταν διαχειρίσιμη, και θα μπορούσε να υλοποιηθεί· και θα υλοποιηθεί, κάποια μέρα, στην Ελλάδα ή κάπου αλλού. Αυτή όμως είναι μια άλλη ιστορία.

Το εμπιστευτικό υπόμνημα Γκαλμπρέιθ στον Βαρουφάκη για τη δραχμή

Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το αδιέξοδο γινόταν όλο και πιο φανερό, προέκυψε η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις προοπτικές που θα είχε η Ελλάδα εκτός του ευρώ. Σ’αυτό το σημείωμα στον Γιάνη παρουσίαζα τις απόψεις μου, εν μέρει αντιδρώντας σε ένα έγγραφο των διαπραγματεύσεων που είχε φέρει προς συζήτηση στα τέλη Απριλίου.

Υπόμνημα – Εμπιστευτικό

Προς: Γιάνη

Από: Τζέιμι

Θέμα: Μακροπρόθεσμη στρατηγική μέσα από ρεαλιστικό πρίσμα

Ημερομηνία: 3 Μαΐου 2015

Το περίγραμμα του «Νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου» προδίδει ότι έχει την προέλευσή του στην αποτελμάτωση των ευρω-διαπραγματεύσεων. Κυρίαρχοι ρόλοι έχουν δοθεί στους δημοσιονομικούς στόχους, στο δημόσιο χρέος και στις τραπεζικές πολιτικές· υπάρχει ακόμη και ένα τμήμα σχετικά με τη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», ενώ αυτό για τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους θα αφορά, κυρίως, τις ιδιωτικοποιήσεις. Στον βαθμό που υπάρχει μια στρατηγική μεγέθυνσης, αυτή θεωρείται βιομηχανική μεγέθυνση – αυτός ή ο άλλος τομέας, που επιλέγονται για λόγους όχι πάντα σαφείς αλλά ενδεχομένως επειδή είτε (α) ήδη υφίστανται είτε (β) αποτελούν μέρος της κοινής κουλτούρας των οραματιστών βιομηχάνων την παρούσα στιγμή. Μπορεί κάποιος να κατανοήσει τη λογική πίσω από τη δομή, αλλά συγχώρεσέ με που το βρίσκω κάπως αποκαρδιωτικό.

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη εντός των υφιστάμενων οικονομικών δομών της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει επίσης καμία προοπτική να επιτύχεις αλλαγή αυτών των δομών. Την έχεις δοκιμάσει αυτή τη δεύτερη προοπτική. Αλλά από την αρχή της διακυβέρνησής σας, κάθε ευκαιρία να τεθούν για συζήτηση οι ιδέες του Modest Proposal ή παρόμοιες πανευρωπαϊκές αλλαγές πολιτικής έχει μπλοκαριστεί. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι συνεπής· από την αρχή επιχειρεί να σας εξουθενώσει όλους αυτούς τους μήνες από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. Δεν πρόκειται να αλλάξει τώρα, ακόμη κι αν τσιρίζετε μετά τα μέσα Μαΐου, αν και όταν αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Αν συνέβη κάτι, αυτό είναι ότι η μέχρι σήμερα αντίστασή σας επιτάχυνε τη σκλήρυνση των θέσεων – σκλήρυνση που ήταν έτσι κι αλλιώς αναπόφευκτη καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στην Ισπανία. Τώρα σου λένε να κάνεις τουλάχιστον μία σημαντική παραχώρηση για να περάσουν ακόμα μερικές ημέρες.

Τον Ιούνιο, κατά την άποψή μου, θα σου πουν να πάψεις τις διαμαρτυρίες και να υπογράψεις, τελικά, το παλιό πρόγραμμα. Ας υποθέσω λοιπόν για τον σκοπό αυτού του υπομνήματος ότι η ρήξη είναι κοντά. Το ζήτημα εδώ είναι να δούμε πέρα από τον γκρεμό και μετά τη στροφή και να αναρωτηθούμε: Ποια είναι η μακροπρόθεσμη προοπτική της Ελλάδας μετά τη μετάβασή της εκτός ευρώ και αφού ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής της; Τι πρέπει να γίνει για να καταστεί αυτή η προοπτική όσο το δυνατόν πιο ελπιδοφόρα στις παρούσες συνθήκες; Για τον σκοπό αυτό ας υποθέσω (α) ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει και (β) ότι η μετάβαση θα επιτευχθεί χωρίς να καταλήξει σε φιάσκο. Καμία απότις υποθέσεις αυτές δεν είναι ασφαλής, αλλά δεν αξίζει να προχωρήσουμε διαφορετικά.

Το υποτιθέμενο πλεονέκτημα του να έχεις δικό σου νόμισμα είναι ότι λύνει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας, στον βαθμό που μπορεί να επιλυθεί, μια κι έξω. Εκείνοι οι τομείς που είναι ανταγωνιστικοί στο εγχώριο κόστος και στην τιμή στις διεθνείς αγορές θα είναι σε καλύτερη θέση. Οι περιορισμοί είναι η ακαμψία των τιμών και η ανελαστικότητα της ζήτησης. Οι τιμές που χρεώνονται στον τουριστικό και φαρμακευτικό τομέα, μεταξύ άλλων, μπορεί να αποδειχτούν ανελαστικές σε τιμές ευρώ. Ακόμη και αν οι εξωτερικές τιμές υποχωρήσουν με τη δραχμή, το κέρδος από το χαμηλό κόστος δε θα αποφέρει αναγκαστικά μεγάλα κέρδη ως προς τον όγκο, ειδικά βραχυπρόθεσμα. Ιδιαίτερα μάλιστα αν πήγαιναν ήδη καλά για άλλους λόγους, όπως συμβαίνει στον τουρισμό. Το νόμισμα προφανώς δεν επηρεάζει τον ναυτιλιακό κλάδο.

Προκαταρκτικό συμπέρασμα: όσον αφορά τις εξαγωγές, η εξωτερική υποτίμηση δε θα αποδειχτεί περισσότερο αποτελεσματική από την εσωτερική υποτίμηση, έστω και αν προχωρά ταχύτερα. Υπάρχουν ωστόσο αρκετά πλεονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι η υποτίμηση δεν προκαλεί αποπληθωρισμό του χρέους, καθώς τα περισσότερα χρέη υποχωρούν μαζί με το νόμισμα. Οπότε θα υπάρξουν λιγότερες πτωχεύσεις. Εξαίρεση είναι τα εξωτερικά χρέη· αυτά θα πρέπει να τα αναδιαπραγματευτούν οι εμπλεκόμενοι ιδιώτες. Εδώ το καθοριστικό θα είναι να προστατευτούν οι οφειλέτες από κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε ελληνικό έδαφος. Περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν Έλληνες οφειλέτες στο εξωτερικό θα είναι ευάλωτα· ευτυχώς, δεν είναι πολλά.

Το δεύτερο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι εισόδημα που αποκτήθηκε σε τιμές προ ευρώ θα μεταφραστεί αυτόματα σε περισσότερες δραχμές όσο η δραχμή πέφτει και αυτό θα εμφανιστεί σαν αύξηση της χρηματικής αξίας των εξαγωγών ακόμη κι αν δε μεταβάλλονται οι ποσότητες. Ταυτόχρονα, η χρηματική αξία των εισαγωγών επίσης θα αυξηθεί, αλλά οι ποσότητες θα περιοριστούν λόγω υψηλότερων τιμών και μπορεί να περιοριστούν περαιτέρω με ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Επομένως ορισμένες δαπάνες που φυσιολογικά θα προσανατολίζονταν στις εισαγωγές θα στραφούν σε εγχώριους τομείς. Κάτι παρόμοιο συνέβη στη Ρωσία μετά το 1998.

Το αποτέλεσμα αυτών των δύο δυνάμεων θα πρέπει να είναι βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (υπολογισμένου σε δραχμές) και συνακόλουθη πολλαπλασιαστική επίδραση. Αν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικές πληρωμές και αποτυπωθεί στον ΦΠΑ, θα υπάρξει άνοδος στο κρατικό πλεόνασμα, το οποίο τότε θα μπορεί να διοχετευτεί σε επέκταση των δημόσιων υπηρεσιών, επισιτιστική βοήθεια ή συντάξεις. Το αποτέλεσμα θα είναι η περαιτέρω ισοσκελισμένη επέκταση της δραστηριότητας. Αυτό είναι το τρίτο πλεονέκτημα.

Το τέταρτο πλεονέκτημα της υποτίμησης θα είναι μια νέα πτώση των τιμών της γης, η τιμή εκκαθάρισης της οποίας ενδεχομένως δε θα αυξηθεί με το ευρώ έναντι της δραχμής. Φτηνότερη γη θα φέρει επενδύσεις από Έλληνες με περιουσία στο εξωτερικό και θα φέρει επίσης μερικές μη ελληνικές επενδύσεις. Οι εισπράξεις τότε θα εισρεύσουν στους δραχμικούς λογαριασμούς των πωλητών, καθώς και στις τσέπες αυτών που θα έχουν προσληφθεί για να πραγματοποιήσουν βελτιώσεις των ιδιοκτησιών. Θα υπάρξει βελτίωση στον τομέα της κτηματαγοράς, καθώς και στην εκμετάλλευση και διατήρηση εμπορικών κτιρίων.

Το πέμπτο και έκτο πλεονέκτημα θα είναι ότι εσύ και η κυβέρνηση θα απελευθερωθείτε από την αιμορραγία της καταβολής των πληρωμών χρέους και από την πίεση των διαπραγματεύσεων για την πολιτική. Στο σημείο αυτό η αθέτηση πληρωμής του χρέους είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματοοικονομικά ουδέτερη, αφού περαιτέρω πληρωμές θα απαιτούσαν επιπλέον δάνεια· όταν τίποτε δεν μπαίνει ή δε βγαίνει, τουλάχιστον δε θα είστε σε χειρότερη θέση. Το τέλος των συναντήσεων του Eurogroup και της φιλοξενίας των θεσμών στο Χίλτον θα είναι ένα μικρό συν στον προϋπολογισμό.

Η αναστολή των πληρωμών του εξωτερικού χρέους σε απελευθερώνει στο δημοσιονομικό μέτωπο, μέχρις ενός σημείου. Αντί να στοχεύεις σε πρωτογενές πλεόνασμα ίσο με τις εκροές χρέους, μπορείς να φτάσεις σε μηδενικό πρωτογενές και μηδενικό πραγματικό πλεόνασμα και έτσι να κερδίσεις αρκετές –ίσως και τρεις;– μονάδες στο ΑΕΠ σε σχέση με το δυνητικό. Αν υπάρξει εισροή κεφαλαίων, μπορείς να πας σε πρωτογενές και πραγματικό έλλειμμα, χρησιμοποιώντας ελέγχους κεφαλαίων για να συλλάβεις και να αναδιατάξεις τα συναλλαγματικά διαθέσιμα. Το βραχυπρόθεσμο κέρδος θα μπορούσε να είναι τέσσερις ή πέντε μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με το δυνητικό, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στην ανεργία ενώ είσαι ακόμη νέος για να το απολαύσεις.

Από τη στιγμή που έχεις μια συμφωνία για το χρέος, μπορείς να το περιορίσεις μέχρι μία μονάδα ως προς το ΑΕΠ. Η επιβάρυνση των αναδιαπραγματευθέντων χρεών δεν πρέπει να υπερβεί το νούμερο αυτό, ή ας πούμε να πάει στο μισό από το –υποθέτω– αναμενόμενο με τις τρέχουσες προβλέψεις για την επόμενη επταετία. Αλλά μια συνολική διευθέτηση του χρέους ανοίγει τις πιστωτικές αγορές, έτσι ώστε οι επενδυτικές εισροές να μπορούν να αντισταθμίσουν τις εκροές για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Σαφώς η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης παραμένει θεμελιώδες στοιχείο της στρατηγικής· επαναλαμβάνω ότι η υιοθέτηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και της αυτόματης απόδοσης του ΦΠΑ θα ωφελήσουν πολύ το κρατικό θησαυροφυλάκιο και τη σταθεροποίηση του συστήματος.

Στο μακροεπίπεδο, αυτή η στρατηγική θα πρέπει να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι δε θα εκτροχιαστεί λόγω φοροδιαφυγής, ανεξέλεγκτων δημόσιων δαπανών, σπειροειδών κινήσεων μισθών-τιμών ή μισθών-εισαγωγών-τιμών, φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό ή ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Οι έλεγχοι κεφαλαίων είναι ανάθεμα με το ευρώ, αλλά με τη δραχμή θα είναι αναγκαίοι. Και το ίδιο είναι, τελικά, η σταθεροποίηση του νομίσματος. Από τη στιγμή που η δραχμή θα έχει υποτιμηθεί αρκετά ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, θα πρέπει να σταθεροποιηθεί μέσω μιας συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων, αν μπορεί να βρεθεί κάποια, που θα νομιμοποιείται ίσως βάσει της ιδιότητας μέλους του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ.Αυτό μαζί με τη μισθολογική πειθαρχία θα κρατούσε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο εφόσον οι παγκόσμιες τιμές εμπορευμάτων, ειδικά του πετρελαίου, παραμένουν χαμηλές.

Από μακροοικονομική άποψη, η θεώρηση αυτή παραμένει συντηρητική. Δεν περιέχει στοιχεία ανοιχτών δημόσιων δαπανών, όπως ένα πρόγραμμα «εργοδότη τελευταίας καταφυγής» (σαν αυτό που ίσχυσε για κάποιο διάστημα στην Αργεντινή).5 Δε στηρίζεται στην προθυμία του ιδιωτικού τομέα της Ελλάδας να αποθησαυρίζει σε δραχμές όσο τα ευρώ είναι διαθέσιμα ως εναλλακτική. (Αν ήταν, ο ελληνικός δημόσιος τομέας θα είχε μεγαλύτερο έλλειμμα.) Δεν είναι πληθωριστική πέραν της επίδρασης της αρχικής υποτίμησης. Είναι ελαφρώς πιο επεκτατική από την τρέχουσα πολιτική, και επομένως θα έχει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα.

Αλλά είναι ουσιαστικά καλύτερη από την καταθλιπτική προοπτική πρωτογενούς πλεονάσματος 2% για απροσδιόριστο διάστημα στο μέλλον, υπό καθεστώς ατερμόνων διαπραγματεύσεων για τον ακριβή βαθμό και τη μορφή της λιτότητας που απαιτείται.

Η μακροπρόθεσμη επένδυση και το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό πρόγραμμα απαιτεί εισροή κεφαλαίων στη χώρα. Ας το επαναλάβω. Δεν έχει σημασία, και είναι μάταιο να εικοτολογούμε, ποιοι συγκεκριμένοι τομείς μπορεί να έχουν συγκριτικό ή παραγωγικό πλεονέκτημα και συνεπώς να είναι σε θέση να πουλήσουν στο εξωτερικό. Αυτό που έχει σημασία είναι ποιοι τομείς και ποιες δραστηριότητες μπορούν να ελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια, από οποιαδήποτε πηγή.

Με αυτό τον όρο, εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε προτιμήσεις, πρέπει να αφορούν τομείς που απορροφούν εργασία και παρέχουν απασχόληση. Η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι και δε θα είναι ποτέ σαν τη θέση της Γερμανίας. Μπορεί να πλησιάσει τη θέση της Φλόριντα ή της Κούβας σε ένα υποθετικό –αν και απίθανο– μέλλον με καλή διαχείριση. Τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας είναι η φύση, οι άνθρωποι και το κλίμα. Οι φυσικοί πελάτες τους είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη ομάδα: οι συνταξιούχοι όλου του κόσμου και άλλοι που διαθέτουν ελεύθερο χρόνο. Αυτοί πρέπει να ληφθούν τώρα υπόψη.

Ειδικότερα, μια αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να δίνει έμφαση σε (α) εκπαίδευση σε επαγγέλματα περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων της ιατρικής, της νοσηλευτικής και της προσωπικής φροντίδας· (β) ανάπτυξη διεθνών κοινοτήτων για άτομα μεγάλης ηλικίας για ετήσια απασχόληση, ειδικά στην επαρχία και στα νησιά· (γ) διεθνή πανεπιστήμια, που θα συνδυάζουν τους πόρους της Ασίας και της Μέσης Ανατολής με τα ταλέντα των αμερικανικών πανεπιστημίων σε κλίμα ακαδημαϊκής ελευθερίας· (δ) πολιτιστικές ανταλλαγές, αποικίες καλλιτεχνών και συγγραφέων και επιστημονική έρευνα.

Οχήματα για την εφαρμογή αυτής της στρατηγικής μπορούν να είναι, μεταξύ άλλων, αφορολόγητες ζώνες, κέντρα σχεδιασμού και χρηματοδότηση τόσο από διεθνείς υπηρεσίες όσο και από ιδιωτικούς φορείς. Εν προκειμένω, αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οικονομία η οποία στηρίζεται στις μικρές επιχειρήσεις και στους μικρούς επιχειρηματίες, που θα πρέπει να προστατεύονται από διεθνείς εταιρικές εξαγορές στις πωλήσεις και τη διανομή. Πρέπει να παραμείνει οικονομία μικρών επιχειρήσεων. Πρέπει να παραμείνει οικονομία των μικρών φαρμακείων. Πρέπει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα καφενεία της, τα βιβλιοπωλεία, τα μικρά ξενοδοχεία και εστιατόρια, τα μικρά αγροκτήματα, τους ανεξάρτητους οδηγούς ταξί και τους μανάβηδες, καθώς επίσης τις μπουτίκ, τους ράφτες κ.ο.κ. .....

Συνάντηση Βαρουφάκη-Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου 2015 και τα «ευρω-σοκολατάκια»

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ο Γκαλμπρέιθ, η συνάντηση των δύο υπουργών ξεκίνησε με μία κίνηση του Σόιμπλε να προσφέρει μια χούφτα σοκολατένια ευρώ στον Βαρουφάκη, λέγοντας «για τα νεύρα σας».

«Η συνάντηση ήταν πολύ εγκάρδια και μου επιβεβαίωσε ότι οι δυο τους είχαν μια ειλικρινή σχέση, βασισμένη σε αμοιβαία εκτίμηση. Ξεκίνησε με μια αστεία κίνηση του Σόιμπλε: πρόσφερε μια χούφτα σοκολατένια ευρώ, “για τα νεύρα σας”»

«Το πιο ενδιαφέρον ως προς τις αντιδράσεις του Σόιμπλε ήταν ότι είπε, επανειλημμένα και ανασηκώνοντας τους ώμους, ότι «δεν έχει ιδέα» πώς να λύσει αυτό το ζήτημα και δεν έχει «καμία εξουσιοδότηση» να διαπραγματευτεί αντίθετα προς τις προτεραιότητες των θεσμών, καθώς επίσης και καμία εξουσιοδότηση να συζητήσει τρόπους που μπορεί να οδηγήσουν σε έξοδο. Δεν έκανε καθόλου προτάσεις και φαινό- ταν να έχει διαγράψει το ζήτημα σαν να ήταν πρόβλημα που δεν ενδιαφερόταν πια να λύσει. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα θα έπρεπε να το χειριστεί χωρίς αυτόν».

Απόσπασμα από εμπιστευτικό σημείωμα προς Γιάνη Βαρουφάκη στις 10 Μαΐου 2015

Από εδώ που κάθομαι, φαίνεται (ολοφάνερα) πως δεν πρόκειται να υπάρξει καλή συμφωνία στις Βρυξέλλες και (σε δεύτερο επίπεδο) ότι η διαδικασία που οδηγεί σε κακή συμφωνία ελέγχεται από τους άλλους. Ένα μυστηριώδες έγγραφο 89 σελίδων που κατά τα φαινόμενα συντάχθηκε με βάση το περίγραμμα της τρόικα, ένας ακόμη πιο μυστηριώδης λαγός 650 εκατομμυρίων ευρώ που βγήκε από ένα μυστηριώδες καπέλο…Και τα δύο αυτά υποδηλώνουν ότι αυτή η διαδικασία σκηνοθετείται πλέον έξω από τις άμεσες περιοχές μας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλοι πάνε για ποτό στο πλάι της Μιχαλακοπούλου: Γιατί το Quinn's έχει τέτοιο σουξέ

Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι που το μαγαζί του Ηλία Μαρινάκη ξεχωρίζει και έχει χτίσει πιστό κοινό.

"ΙΘΑΚΗ" 04 Δεκ 2025 | 09:03

Βαρουφάκης για την παρουσίαση του βιβλίου Τσίπρα: "Εκανε οντισιόν στην ολιγαρχία με τον θίασο που διέλυσε"

"Ήταν μια θεατρική σκηνή με το ίδιο συνάφι από κάτω. Έμαθα ότι ήταν όλος ο θίασος που διέλυσε ο Τσίπρας.

«ΕΠΑΝΑΦΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» 25 Νοε 2025 | 15:11

Guardian για βιβλίο Τσίπρα και Βαρουφάκη: "Η μεγαλύτερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία

Αποφασισμένος να οργανώσει "πολιτική επιστροφή" ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Guardian - Κάνει "τη χειρότερη δολοφονία χαρακτήρα" στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

''ΙΘΑΚΗ'' 25 Νοε 2025 | 09:23

Βαρουφάκης για βιβλίο Τσίπρα: Αυτοεξευτελισμός τα περί πληρωμής με "κουπόνια" - Ηταν όρος για να αναλάβω το ΥΠΟΙΚ

"Έχω πολλά βιβλία να διαβάσω, γι' αυτό λέω να περιμένω την ταινία", σχολίασε καυστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25 24 Νοε 2025 | 11:49
ΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ 16 Νοε 2025 | 23:13

Το ΜέΡΑ25 "αποκηρύσσει" την ΑΡΑΣ μετά τα σοβαρά επεισόδια στο Πολυτεχνείο - Ομόφωνη απόφαση

Η Πολιτική Γραμματεία του ΜέΡΑ25 συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή 16/11 παραμονή της 52ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΣΤΟ OPEN 06 Νοε 2025 | 20:56

Γιάνης Βαρουφάκης: Η χιουμοριστική απάντηση για το βιβλίο του Τσίπρα - "Στο δικό μου δεν κάνατε τέτοια διαφήμιση"

"Ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει. Και με γεια του, με χαρά του" σχολίασε ο Γιάνης Βαρουφάκης - Τι απάντησε όταν ο δημοσιογράφος τού είπε "Δεν είστε Τσίπρας"

ΠΑΛΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 14 Οκτ 2025 | 14:18

Η ιστορία του συνθήματος "Γερούν γερά, σπάστου τον τσαμπουκά"- Ποιος το έγραψε , ποιον σχολίαζε

Το σύνθημα χρησιμοποιείται έκτοτε για να κατηγορηθούν ως μειωμένων πατριωτικών αισθημάτων, οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ

ΜΕΡΑ25 15 Σεπ 2025 | 10:07

Βαρουφάκης: "Αν η απάντηση είναι Τσίπρας, το ερώτημα είναι λάθος και εκ του πονηρού"

Εάν η απάντηση είναι Τσίπρας, το ερώτημα είναι λάθος, σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ 21 Μαϊ 2025 | 17:38

Νέα κόντρα Βαρουφάκη - Τουντούρη: "Η κυρία εξευτελίζει το επάγγελμά σας" - "Δεν πρόκειται να μείνω άπραγη νομικά"

Νέες δηλώσεις έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης για το επεισόδιο με τη Σοφία Τουντούρη σε πάνελ συνεδρίου - Τι απαντά η δημοσιογράφος

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ 15 Μαϊ 2025 | 22:23

Σοφία Τουντούρη: "Δέχτηκα προσβλητικούς χαρακτηρισμούς" - Ποια είναι η δημοσιογράφος που αποκάλεσε "γελοία" ο Βαρουφάκης

Η δημοσιογράφος που "πρωταγωνίστησε" στο περιστατικό με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατήγγειλε προσβλητική συμπεριφορά τόσο από τον ίδιο όσο και από παριστάμενους - Η δήλωσή της για το επεισόδιο

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 15 Μαϊ 2025 | 20:29

H Έλενα Ακρίτα "δίκασε" τη Σοφία Τουντούρη- Ποια είναι η δημοσιογράφος που άκουσε τον Βαρουφάκη να την λέει "γελοία"

Η Σοφία Τουντούρη ήταν- όπως και ο Γιάνης- Βαρουφάκης- προσκεκλημένη στο 13ου Regional Growth Conference, που διοργανώνεται από την εφημερίδα της Πάτρας "Πελοπόννησος"

«ΧΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ» 15 Μαϊ 2025 | 09:44

Επεισόδιο Βαρουφάκη σε συνέδριο στην Πάτρα με δημοσιογράφο: "Είστε γελοία, κυρία μου" [βίντεο]

Το ΜέΡΑ25 κατηγορεί τη συνομιλήτρια που βρισκόταν στο πάνελ ότι επαναλάμβανε συνεχώς τα κυβερνητικά συνθήματα και ότι επιτέθηκε εναντίον του κ. Βαρουφάκη.

ΤΟΥ ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΩΝ ΜΑΛΓΑΡΩΝ 21 Δεκ 2025 | 16:49

Ομάδα Αλήθειας: Ο αγροτοσυνδικαλιστής Κωνσταντίνος Ανεστίδης ελέγχεται για παράνομες επιδοτήσεις 122.000€

Ο Κωνσταντίνος Ανεστίδης φέρεται να έλαβε για 16 αγροτεμάχια, στα οποία εντοπίστηκαν αναντιστοιχίες στις δηλώσεις του, παράνομη οικονομική ενίσχυση ύψους 122.765,04 ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟ.ΠΟ. 21 Δεκ 2025 | 15:53

Χρυσοχοΐδης: "Δεν είναι στα μπλόκα οι αγρότες που δεν παίρνουν επιδοτήσεις - Παράδειγμα ο αδερφός μου"

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε πως "οι αγρότες που δεν παίρνουν επιδοτήσεις δεν είναι στα μπλόκα", δείχνοντας ως παράδειγμα τον αδελφό του που είναι αγρότης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 21 Δεκ 2025 | 15:39

Άκης Σκέρτσος: Τι έγινε τελικά με την Έκθεση Πισσαρίδη;

Από τις 525 συστάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη σε 23 πεδία δημόσιας πολιτικής, το 48% έχει εφαρμοστεί πλήρως ή μερικώς, ενώ ένα επιπλέον 35% βρίσκεται σε φάση υλοποίησης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 21 Δεκ 2025 | 14:57

Σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Νετανιάχου και Αμπάς

Στις 17:45 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 21 Δεκ 2025 | 12:39

Τσουκαλάς για ανάρτηση Μητσοτάκη: Επιτίθεται στους αγρότες με κυνικό και προσβλητικό τρόπο

"Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη διαιρεί την κοινωνία σε δύο Ελλάδες: μια των λίγων που καλοπερνούν και μια των πολλών που αγκομαχούν", λέει ο Κ. Τσουκαλάς.

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 21 Δεκ 2025 | 11:11

Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται, δεν έχω σκεφτεί τι μορφή θα έχει - Εργάζεται ήδη η επιτροπή "σοφών"

Αυτή την περίοδο εργάζεται μια επιτροπή "σοφών" -όπως τους χαρακτηρίζει- για τη σωτηρία της χώρας, με εξειδικευμένη ενασχόληση σε κρίσιμους τομείς.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Δεκ 2025 | 10:58

Νέος διευθυντής στην "Αυγή" ο δημοσιογράφος Λάμπρος Τσουκνίδας

Ο Λάμπρος Τσουκνίδας αναλαμβάνει την διεύθυνση της εφημερίδας "Αυγή".

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 21 Δεκ 2025 | 10:27

Μητσοτάκης για αγρότες: Ναι στον διάλογο, όχι στο παράλογο - Μη εποικοδομητική η στάση τους

Την καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου έκανε το πρωί της Κυριακής ο Πρωθυπουργός, εστιάζοντας στα μέτρα στήριξης των πολιτών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 20 Δεκ 2025 | 23:58

Άδωνις Γεωργιάδης: Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό - Δεν μπορείς να αποκλείσεις κανέναν επειδή δεν έχει χρήματα

"Το κράτος έχει απόλυτη ευθύνη να την παρέχει", δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από τις ΗΠΑ

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 20 Δεκ 2025 | 19:31

Μητσοτάκης: Στην Ιερουσαλήμ ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα – Συμμετοχή στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Ισραήλ λίγες μέρες μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023, κίνηση με μεγάλη συμβολική σημασία

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 20 Δεκ 2025 | 15:28

Μαρινάκης για αγρότες: Εμείς δίνουμε πραγματικά λεφτά που υπάρχουν, οι άλλοι τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν

"Τη συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, τα ικανοποιεί", είπε ο Π. Μαρινάκης.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 20 Δεκ 2025 | 14:02

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής για να κρύψει τις ευθύνες της

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρει ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που πριν οι αγρότες βγουν στα μπλόκα, τους θεωρούσε αόρατους.

ΓΙΑΣΑΡ ΓΚΙΟΥΛΕΡ 20 Δεκ 2025 | 13:40

Τούρκος υπουργός Αμυνας: Δεν είναι απειλή οι συμφωνίες Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ - Να μην τρέφουν υπερβολικές ελπίδες

Ο Γκιουλέρ επίσης κατηγόρησε Ελλάδα και Ισραήλ ότι εμποδίζουν την Τουρκία να αποκτήσει τα F35.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 20 Δεκ 2025 | 13:12

Τσιάρας για αγρότες: Το 74% των αιτημάτων έχει ικανοποιηθεί - "Τα μπλόκα και τα πείσματα δεν ωφελούν"

Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στον διάλογο "με ανοιχτά χαρτιά", επισημαίνοντας ότι "τα μπλόκα και τα πείσματα δεν ωφελούν ούτε τους αγρότες ούτε την κοινωνία".

ΚΟΝΤΡΑ 20 Δεκ 2025 | 12:50

Μυλωνάκης κατά Τζάκρη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Να ανασκευάσει το αδιανόητο ψέμα της, ουδεμία σχέση έχω

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ διαψεύδει τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι το όνομά του δεν αναφέρεται στους διαλόγους της δικογραφίας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 20 Δεκ 2025 | 12:01

Ποιος υπουργός είναι "βλαξ με τεράστια αυτοπεποίθηση"; - Το καρφί εκ των έσω που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση

"Τι συμβαίνει όταν κάποιος κατέχει μια δημόσια θέση, είναι βλάκας και έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση;"

ΠΟΙΟΙ ΠΗΓΑΝ 20 Δεκ 2025 | 11:42

Γιορτή της ΕφΣυν στο Ζάππειο για την εποχή Μελισσανίδη: Παρόντες Τσίπρας, Δένδιας, Δούκας [εικόνες - βίντεο]

Με πλήθος κόσμου από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο η εκδήλωση της ΕφΣυν στο Ζάππειο για τα 13 χρόνια της εφημερίδας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Δεκ 2025 | 09:01

Ζαχαράκη: Νέες αιτήσεις για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στο πρώτο δίμηνο του 2026

Η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι η Ελλάδα κάνει πλέον ένα "καθοριστικό βήμα προόδου", περνώντας "στο επόμενο, ώριμο στάδιο διεθνοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης".

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ 20 Δεκ 2025 | 08:15

Ποιοι φοβούνται τη Μαρία Καρυστιανού - Τι λένε οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις

Οι πιθανές δεξαμενές ενός κόμματος Καρυστιανού εντοπίζονται σε ένα ευρύ φάσμα του πολιτικού συστήματος

ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ 19 Δεκ 2025 | 22:56

Guardian: "Η Γκίλφοϊλ είναι οξυδερκής, αλλά πολύ απότομη και τόσο αντιδιπλωματική όσο ο Τραμπ"

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ έφτασε στην Αθήνα εν μέσω μεγάλης λαμπρότητας και διπλωματικής γοητείας τον Νοέμβριο, σχολιάζει ο Guardian

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ MEGA 19 Δεκ 2025 | 22:31

Γιαννόπουλος: Ο Παππάς λέει ψέματα - Και με χτύπησε από πίσω και με γρονθοκόπησε [βίντεο]

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος, τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα και μήνυση κατά του Νίκου Παππά

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 19 Δεκ 2025 | 20:55

Πλεύρης: Να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος - Εχουμε πολιτική ευθύνη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τι είπε ο υπουργός για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού προηγουμένως παραδέχθηκε ότι "έχουνε πολιτική ευθύνη για τα όσα έγιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ".

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 19 Δεκ 2025 | 17:41

Κριτική Μαρινάκη σε Ανδρουλάκη για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτεθειμένο στους αγρότες το ΠΑΣΟΚ - Καταψήφισε τις πληρωμές

Ο κ. Μαρινάκης διερωτάται για ποιο λόγο το ΠΑΣΟΚ είπε όχι στη νομοθετική παρέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν περισσότερα χρήματα οι νόμιμοι δικαιούχοι

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 19 Δεκ 2025 | 16:43

Αγρότες: Η απάντηση της κυβέρνησης στα αιτήματά τους - Ποια υλοποιούνται, ποια δεν γίνεται να επιλυθούν

16+4 αιτήματα αγροτών υλοποιούνται ή βρίσκονται υπό επεξεργασία για να βρεθεί λύση αναφέρουν πηγές του ΥΠΑΑΤ - Επτά δεν μπορούν να επιλυθούν

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 19 Δεκ 2025 | 16:42

Άδωνις: Εντελώς πρωτότυπο το βιβλίο μου "Ρώμη" - Οι τοξικοί έσκασαν από τον φθόνο τους για τη μεγάλη εκδοτική επιτυχία

"Ανόητος χρήστης του διαδικτύου "κατήγγειλε" ότι είχα κλέψει το βιβλίο της εξαιρέτου συγγραφέως Mary Beard" λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΗΣ 19 Δεκ 2025 | 16:12

Στο ΟΑΚΑ η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Της χάρισαν φανέλα του ΠΑΟ, συναντήθηκε με Δ. Γιαννακοπούλου, Ναν, Αταμάν

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ βρέθηκε με τον προπονητή του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, τον Κέντρικ Ναν και τη Δέσποινα Γιαννακοπούλου

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 19 Δεκ 2025 | 15:49

Επίθεση Φλωρίδη σε Κωνσταντοπούλου: Eίναι ό,τι πιο πολιτικά χυδαίο, ανήθικο και αντιαισθητικό

Στη ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε ο κ.Φλωρίδης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ 19 Δεκ 2025 | 14:22

"Γαλάζιος" καβγάς Καιρίδη - Δαβάκη στη Βουλή: "Πού είναι ο Δένδιας; Απαράδεκτο που δεν ήρθε" - "Πώς κάνεις έτσι;"

"Προσβάλει την επιτροπή και τη Βουλή με την απουσία του", είπε ο Καιρίδης στον Δαβάκη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 19 Δεκ 2025 | 13:58

Πέρασε με 159 "ναι" από τη Βουλή η ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετάβαση στην ΑΑΔΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ 19 Δεκ 2025 | 13:48

Ανδρουλάκης κατά κυβέρνησης για τα ΕΛΤΑ: "Το σκάνδαλο αυτό είναι η ωμή εκδοχή του κράτους - λάφυρου"

"Τα ΕΛΤΑ δεν απέτυχαν. Υπονομεύτηκαν", τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΒΟΥΛΗ 19 Δεκ 2025 | 13:43

Στέφανος Παραστατίδης: "Αν ομολογείτε ότι αδυνατείτε να αντισταθείτε στη διαφθορά, παραιτηθείτε"

"Νομοθετείτε την αβεβαιότητα" τόνισε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Παραστατίδης εξαπολύοντας βολές για τη μεταφορά ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 19 Δεκ 2025 | 13:36

Τουρκία: "Η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά με τη βοήθεια του Ισραήλ" - Εφτιαξαν και χάρτη

"Η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος η Χίος και τα Ψαρά. σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης" είναι αποστρατιωτικοποιημένα, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ 19 Δεκ 2025 | 12:40

Κώστας Τσουκαλάς: Μετά τα τελεσίγραφα, ήρθαν οι απειλές της κυβέρνησης κατά των αγροτών

"Ο κ. Βορίδης, βασικός πολιτικός υπαίτιος της ασφυκτικής κατάστασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ", σχολιάζει ο κ. Τσουκαλάς

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 19 Δεκ 2025 | 10:36

"Από αύριο μόνο φραπέ": Ο Καραναστάσης για την κλήση της Τροχαίας επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

"Αυτό που έγινε όμως την Τρίτη, δεν είναι είδηση δύο μέρες μετά. Μπορεί σήμερα κάτι να εξυπηρετεί", έγραψε ο πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Διαμαντής Καραναστάσης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ 19 Δεκ 2025 | 08:30

Μητσοτάκης για αγρότες: Ναι στον διάλογο, όχι στην αχρείαστη ταλαιπωρία της κοινωνίας - Δεν θα ενδώσουμε σε μαξιμαλισμό

"Η κυβέρνηση έχει σκύψει με προσοχή πάνω στα προβλήματα των αγροτών. Θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει πολλά από τα δικαιολογημένα αιτήματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ 19 Δεκ 2025 | 07:36

Επιμένουν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά θα ανοίξουν οι δρόμοι για τις γιορτές - Ανακούφιση στην κυβέρνηση

Ανοιχτοί δρόμοι από τους αγρότες, αναδίπλωση στο σχέδιο για τα ΕΛΤΑ. Οι κινήσεις της κυβέρνησης.

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ 19 Δεκ 2025 | 07:14

Μητσοτάκης για Ουκρανία: Η ενδεδειγμένη λύση το δάνειο από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

"Θεωρώ ότι η λύση η οποία προκρίθηκε, ένα δάνειο δηλαδή από το περιθώριο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ήταν η ενδεδειγμένη λύση", δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Δεκ 2025 | 23:09

ΠΑΣΟΚ: Η σιωπή της κυβέρνησης στις αποκαλύψεις στη δίκη του Predator είναι αποκαλυπτική της ενοχής της

Για το Predator "αποδεικνύεται κόλαφος για τη συγκάλυψη του σκανδάλου εκ μέρους της κυβέρνησης", σημειώνει το ΠΑΣΟΚ

ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA 18 Δεκ 2025 | 21:53

Ξεπέρασε τα όρια πρόκλησης συνεργάτης του Ερντογάν: Ζήτησε την προσάρτηση των Κατεχόμενων από την Τουρκία

Η παρουσία του Τουρκικού Στρατού στα Κατεχόμενα είναι "εγγύηση" για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σύμφωνα με τον Ισμαΐλ Οζντεμίρ

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ MEGA 18 Δεκ 2025 | 20:58

Δημοσκόπηση Metron Analysis: "Μπλόκο" αγροτών στα ποσοστά της ΝΔ - Πρώτη σε δημοτικότητα η Κωνσταντοπούλου

Μεγάλη ενίσχυση για την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση καταγράφει η δημοσκόπηση της Metron Analysis, άνοδος για ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ - Απώλειες για τη ΝΔ

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 18 Δεκ 2025 | 20:56

Νέο "ροντέο" στην Εξεταστική με Λαζαρίδη - Κωνσταντοπούλου: "Είστε επίορκος και συκοφάντης"

Νέο επεισόδιο Κωνσταντοπούλου με Λαζαρίδη και Συρεγγέλα στην Εξεταστική - "Ετοιμαστείτε για ομαδικές αγωγές και μηνύσεις"

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Δεκ 2025 | 19:42

Η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ καλωσορίζει τη φρεγάτα "Κίμων" - Είχε υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες

Η βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό, αψηφώντας την επίσημη γραμμή του κόμματος

ΤΙ ΛΕΝΕ 18 Δεκ 2025 | 19:06

Πηγές του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απαντούν στους αγρότες: "Ναι στον διάλογο, όχι στην ταλαιπωρία της κοινωνίας"

"Εχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφερόμαστε για το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα" αναφέρουν πηγές του Υπουργείου

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 18 Δεκ 2025 | 17:38

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Εξαιρετικά δυσλειτουργική η σχέση Σημανδράκου - Αυγενάκη", κατέθεσε ο Μπρατάκος

Η κατάθεση του Γιάννη Μπρατάκου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 18 Δεκ 2025 | 17:30

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: Με είπε επίτηδες παιδοβιαστή - Θα της κάνω μήνυση και αγωγή

Αν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν ζητήσει συγγνώμη, ο υπουργός Υγείας θα προσφύγει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 18 Δεκ 2025 | 17:29

Βέμπερ: Σπουδαίο επίτευγμα η εκλογή Πιερρακάκη στην προεδρία του Eurogroup - O Μητσοτάκης το πρόσωπο αυτής της επιτυχίας

"Συγχαρητήρια σε όλους σας και στον Κυριάκο (σ.σ Πιερρακάκη) εύχομαι καλή τύχη στη διαχείριση του Eurogroup", ανέφερε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 18 Δεκ 2025 | 17:29

Τριαντόπουλος σε ανακρίτρια: Δεν έδωσα εντολή για την αλλοίωση του χώρου της τραγωδίας στα Τέμπη

Ολοκληρώθηκε η ανάκριση και το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί αν θα υπάρξει Ειδικό Δικαστήριο ή θα προχωρήσει σε απαλλαγή του Χρήστου Τριαντόπουλου

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18 Δεκ 2025 | 16:16

Νίκος Παππάς: Πληροφορίες ότι βρίσκεται στην Αθήνα - Φυγαδεύτηκε μέσω Γερμανίας για να γλιτώσει το αυτόφωρο

Ο Νίκος Παππάς διαφεύγει τη σύλληψη για τη βίαιη επίθεση στον δημοσιογράφο Νίκο Γιαννόπουλο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 18 Δεκ 2025 | 15:26

Μαρινάκης: Η Κωνσταντοπούλου είναι η προσωποποίηση του φασισμού και του μισογυνισμού

Ντροπή η παρουσία της κ.Κωνσταντοπούλου στη Βουλή κατά τον κ.Μαρινάκη

ΟΠΕΚΕΠΕ 18 Δεκ 2025 | 15:02

Ζωή εκτός ελέγχου- Βιντεοσκοπούσε την Εξεταστική και φώναζε στον Λαζαρίδη: "Πες θρασύδειλε τι είπες για τον πατέρα μου"

"Η σεξίστρια Κωνσταντοπούλου αναίτια άρχισε να μας βιντεοσκοπεί" δήλωσε ο Μ. Λαζαρίδης

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 18 Δεκ 2025 | 14:30

Γενική Επιτροπεία Διοικητικών Δικαστηρίων: Δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης η σύζυγος του Α.Σκέρτσου

Διαβεβαιώνεται ότι έλαβε "ίδια ακριβώς μεταχείριση με όλους τους λοιπούς συναδέλφους της" η σύζυγος του Α.Σκέρτσου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ 18 Δεκ 2025 | 13:54

Πιερρακάκης για ΕΛΤΑ: Δεν προβλέπεται κλείσιμο, αλλά μετασχηματισμός των 158 καταστημάτων

"Το νέο σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ διασφαλίζει καθολική πρόσβαση, βιωσιμότητα και ισχυρή παρουσία σε όλη τη χώρα"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ 18 Δεκ 2025 | 13:53

Σκέρτσος για επίθεση Κωνσταντοπούλου στη σύζυγό του: Αδίστακτη και βαθιά κυνική - Αδιάφορη για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη

"Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκπροσωπεί με τον πιο αυθεντικό τρόπο την πολιτική δυστοπία για τον τόπο μας" , αναφέρει ο Άκης Σκέρτσος

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 18 Δεκ 2025 | 12:57

Σε ποιο βουνό θα κάνει Χριστούγενα ο Μητσοτάκης - Το σενάριο να μείνει στην Αθήνα

"Ως γνωστόν, ο πρωθυπουργός αρέσκεται να παίρνει αποφάσεις στα βουνά και ειδικά όταν είναι τόσο όμορφα όσο της Ηπείρου".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 18 Δεκ 2025 | 12:43

Ανδρουλάκης: Ο εμπαιγμός των αγροτών συνεχίζεται - Κανείς δεν θέλει να κάνει Χριστούγεννα στα μπλόκα

"Κανείς δεν θέλει να κάνει Χριστούγεννα στα μπλόκα", τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης για το αγροτικό.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 18 Δεκ 2025 | 12:26

Καρφιά Σακελλαρίδη σε Τσίπρα για τον "νταή" Νίκο Παππά: Τον ήθελε και υποψήφιο για Δήμαρχο της Αθήνας...

"Αυτή η "μεμονωμένη" ψηφίδα αποτελεί ένα κομμάτι της συνολικότερης εικόνας του προβλήματος της απαξίωσης της Αριστεράς, που σήμερα δεν πείθει και δεν εμπνέει, παρά τα φτιασιδώματα και τις επιστροφές".

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 18 Δεκ 2025 | 12:04

Παπασταύρου στην Εξεταστική: Διαχρονική παθογένεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ - Εγιναν τεράστια λάθη, η κυβέρνηση απέτυχε

"Υπήρξαν επιτήδειοι που εκμεταλλεύτηκαν τις παθογένειες για οικονομικό όφελος. Αυτό είναι ένα οικονομικό σκάνδαλο" είπε ο Σταύρος Παπασταύρου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 4 ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELHARRA 18 Δεκ 2025 | 11:51

Μητσοτάκης: "H καρδιά της Ελλάδας χτυπάει στο ναυπηγείο του Λοριάν" - Έτοιμη η Belharra Κίμων

"Η φρεγάτα Κίμων είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, με ανθρωπιά, περνάνε σε μια νέα εποχή", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ 18 Δεκ 2025 | 11:47

Μιλένα Αποστολάκη για δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Τροπολογία χωρίς διάλογο - Εγκλωβίζει τους δανειολήπτες

"Ανέγγιχτες οι απαιτήσεις των funds" σχολιάζει η Μιλένα Αποστολάκη προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καλεί τους καταναλωτές να σηκώσουν τα βάρη

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 18 Δεκ 2025 | 11:44

Ο Πάνος Καμμένος στο πλευρό της Καρυστιανού: "Μην τους απαντάτε, νικήστε τους"

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η Μαρία Καρυστιανού από "γνωστούς υπαλλήλους του συστήματος" οφείλονται στο γεγονός ότι "την υπολογίζουν και τη φοβούνται".

ΥΠΕΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 18 Δεκ 2025 | 11:16

Διαμαντοπούλου: Προφανώς θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση μη επιθυμητού αποτελέσματος

Υπό συζήτηση είναι το σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κατέλθει ως υποψήφια η Άννα Διαμμαντοπούλου - Απέκλεισε τη Θεσσαλονίκη, υποψήφια στην Αττική.

18 Δεκ 2025 | 10:42

Βουλή: Στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η λειτουργία των ΕΛΤΑ

Παρόντες στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ 18 Δεκ 2025 | 10:28

Άφαντος ο νταής Νίκος Παππάς μετά τις μπουνιές κατά δημοσιογράφου - Διαφωνεί με τη διαγραφή του ο Πολάκης

Ο Π. Πολάκης πρότεινε να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο της διαγραφής του Νίκου Παππά - Τα μηνύματα που έστειλε "στην ηγεσία της Κουμουνδούρου".

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ 18 Δεκ 2025 | 10:18

Βορίδης για Κωνσταντοπούλου: Κάποια στιγμή θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της - Αδικήματα κοινοβουλευτικά και ποινικά

"Όταν έχουν πληρωθεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ενισχύσεων και η βασική ενίσχυση, δεν μπορεί να συνεχίζουν να λένε "δεν μιλάω", είπε για τους αγρότες ο Μ.Βορίδης.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Δεκ 2025 | 09:17

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, με το μυαλό στα αγροτικά μέτωπα - Στην ατζέντα Ουκρανία και δημοσιονομικό πλαίσιο

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την περίοδο 2026-2027 αναμένεται να αποτελέσουν βασικό θέμα συζήτησης στη σημερινή Σύνοδο των "27".

ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ 18 Δεκ 2025 | 09:13

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Μήνυση Σκέρτσου κατά της Κωνσταντοπούλου μετά τις κατηγορίες εναντίον της συζύγου του

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσε ότι η σύζυγος του Α. Σκέρτσου "τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης μεταξύ των δικαστών" - "Αυτό που κάνετε λέγεται δολοφονία χαρακτήρα".

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 18 Δεκ 2025 | 06:45

Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες: Η λάθος πληρωμή τορπίλισε τον διάλογο - Σήμερα οι αποφάσεις

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Πανελλαδικό όργανο στις Σέρρες για να ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

"ΑΝΑΙΤΙΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ" 17 Δεκ 2025 | 23:51

Γιαννόπουλος για Παππά: Δεν θέλω να με πλησιάσει ξανά, είναι επικίνδυνος - Θα πάω μέχρι τέλους τον νομικό αγώνα [βίντεο]

"Ο Νίκος Παππάς "δεν μπορεί να κουμαντάρει τον θυμό και την οργή του - Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι παιδί", σχολίασε ο δημοσιογράφος

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 17 Δεκ 2025 | 22:42

Δημοσκόπηση Pulse: Μικρές απώλειες για ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και... κόμμα Τσίπρα - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα βλέμματα

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση συμφωνεί με τα αιτήματα των αγροτών, αλλά και με τα μπλόκα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ VIRAL 17 Δεκ 2025 | 22:14

"Εργα και ημέρες" του Νίκου Παππά: Οι βρισιές σε δημοσιογράφους, η επίθεση σε διαιτητή και οι χυδαιότητες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Παππάς πρωταγωνιστεί αρνητικά σε επεισόδιο, αφού το... βιογραφικό του είναι γεμάτο από ύβρεις, επιθέσεις και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 17 Δεκ 2025 | 20:41

Προκλητικός ο Παππάς για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου: "Δεν θα αναλύσω σε ποια κατάσταση ήταν - Αντέδρασα λάθος"

"Από σεβασμό στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι πατέρας δύο παιδιών, δεν θα αναλύσω δημόσια τουλάχιστον το τι έγινε", έγραψε ο Νίκος Παππάς

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ 17 Δεκ 2025 | 20:27

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Δεν έχω καμία ανάμειξη" λέει ο Σκέρτσος - Τι απάντησε για τη φωτογραφία του στο σπίτι Ξυλούρη

Η Μιλένα Αποστολάκη έδειξε στον κ. Σκέρτσο μια φωτογραφία με τον ίδιο να παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα στο σπίτι συγγενικού προσώπου του Ξυλούρη

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ 17 Δεκ 2025 | 20:22

MRB: Οκτώ στους 10 στηρίζουν τους αγρότες και καταδικάζουν την κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ - Τι λένε για Τσίπρα, Καρυστιανού

Η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, ενώ οι πολίτες δίνουν τις απαντήσεις τους για τα πιθανά κόμματα Τσίπρα, Σαμαρά και Καρυστιανού

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 17 Δεκ 2025 | 20:18

Ο Άδωνις "καρφώνει" τον Παππά για τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου: "Γενναίο παλικάρι, κρύβεται μην τον συλλάβουν"

"Τον βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας, τον έβαλαν στο ψηφοδέλτιο και τον ψήφισαν χιλιάδες διότι λέει "τους άρεσε η μαγκιά του", έγραψε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης για τον Νίκο Παππά

ΓΙΑ ΤΟ ACTION 24 17 Δεκ 2025 | 20:10

Δημοσκόπηση Opinion Poll: ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια "τρώνε" την κυβέρνηση - Ποια κόμματα είναι κερδισμένα

Μικρές απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και στασιμότητα για το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η δημοσκόπηση της Opinion Poll - Οι τάσεις για κόμματα Τσίπρα και Σαμαρά

ΟΠΕΚΕΠΕ 17 Δεκ 2025 | 19:39

Πυρά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση Μυλωνάκη: "Εκθέτει το Μαξίμου - Επιμένει στον κανόνα της σιωπής"

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου εξέφρασαν την οργή τους κατηγορώντας ευθέως το Μαξίμου για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Δεκ 2025 | 19:30

Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που γρονθοκόπησε ο Παππάς: "Πώς να μη σε χτυπήσω έτσι όπως είσαι;"

Η πρώτη αντίδραση του δημοσιογράφου που χτύπησε ο Νίκος Παππάς - Πώς έγινε το επεισόδιο, τι του είπε ο ευρωβουλευτής

17 Δεκ 2025 | 19:27

Ποιοι είναι οι 5 Έλληνες ευρωβουλευτές που καταψήφισαν το μπλόκο στο ρωσικό αέριο

Στο ίδιο "στρατόπεδο" καταγράφηκε και ο Φειδίας Παναγιώτου, ανεξάρτητος ευρωβουλευτής από την Κύπρο

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ 17 Δεκ 2025 | 19:10

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: "Ροντέο" με Κωνσταντοπούλου - Καβγάς με Συρεγγέλα, τράβαγε βίντεο Λαζαρίδη, Μυλωνάκη

Ένταση με Μ. Συρεγγέλα για το Μαξίμου που "άκουγε τηλέφωνα", το "είστε εγκληματίας" στον Γ. Μυλωνάκη και το "πες θρασύδειλε..." στον Μ. Λαζαρίδη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ 17 Δεκ 2025 | 18:46

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 το ΑΣΣ Ελλάδας-Τουρκίας

Για το πρώτο τρίμηνο του 2026 έχει συμφωνηθεί και ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ με την παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 Δεκ 2025 | 18:41

Η Γκίλφοϊλ δεν πήγε τελικά στην παρουσίαση της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη "Εσκομπάρ", αλλά έδωσε συγχαρητήρια

"Η κατάσχεση και οι συλλήψεις που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μια σημαντική νίκη στον συνεχιζόμενο αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών"

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 17 Δεκ 2025 | 18:41

Π. Μαρινάκης για το περιστατικό βίας του Ν. Παππά και τη διαγραφή του από ΣΥΡΙΖΑ: "Είναι αργά για… δάκρυα"

"Έπρεπε να χειροδικήσει για να αναγκαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει", σημειώνει ακόμη ο κ. Μαρινάκης και προσθέτει: "Τώρα, όμως, είναι αργά για… δάκρυα"

ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ 17 Δεκ 2025 | 18:17

Νέα σκληρή επίθεση Μωραΐτη σε Κασσελάκη: "Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό του"

"Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον αυτοεξευτελισμό του. Η ντροπή ήταν όλη δική μας", έγραψε στο X ο Νίκος Μωραΐτης

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΔΩΡΟ 17 Δεκ 2025 | 17:53

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έδωσε ασημένιο γούρι με τα αρχικά του στους βουλευτές της ΝΔ [εικόνες]

Το ασημένιο γούρι που προσέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ έμοιαζε με μεγάλο νόμισμα

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΠΑΠΑΧΕΛΑ 17 Δεκ 2025 | 17:29

ΣΥΡΙΖΑ: Ανιστόρητη, αμετροεπής, προσβλητική και συκοφαντική η τοποθέτηση του Μαρινάκη για το κόμμα μας

"Η χώρα δεν ξεκίνησε το 2015. Η κυβέρνηση Σαμαρά παρέδωσε μια χώρα με άδεια ταμεία", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις Παύλου Μαρινάκη

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 17 Δεκ 2025 | 17:18

Εκτός Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς: Γρονθοκόπησε Ελληνα δημοσιογράφο στο Στρασβούργο

Ο Νίκος Παππάς χτύπησε δημοσιογράφο σε μπαρ στο Στρασβούργο και αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου