Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 6,2 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας ALCO που παρουσίαστηκε στο κεντρικό δελτίο του OPΕΝ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 5,3% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και 6,2% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της ALCO που παρουσίαστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας δημοσκοπήσεων, Κώστα Παναγόπουλο, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN με την Έλλη Στάη.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 18,4%, η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 6,2%, το ΚΚΕ με 5,3% και το ΚΙΝΑΛ με 4,6%. ακολουθεί η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό 2,5%, οι ΑΝΕΛ με 1,7%, η Ελληνική Λύση με 1,7%, η Ένωση Κεντρώων με 1,6%, το Ποτάμι με 1,1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 4,5% των ερωτηθέντων, ενώ τα ποσοστά των λευκών και της αποχής είναι 2,4% και 11,7% αντίστοιχα. Το ποσοστό των αναποφάσιστων βρίσκεται στο 13,6%.

Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Με αναγωγή επί των έγκυρων η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 6,2% ενώ τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: ΝΔ 27,6%, ΣΥΡΙΖΑ 21,4%, Χρυσή Αυγή 7,2%, ΚΚΕ 6,2%, ΚΙΝΑΛ 5,4%, Λαϊκή Ενότητα 2,9%, ΑΝΕΛ 2%, Ελληνική Λύση 2%, Ένωση Κεντρώων 1,9%, Ποτάμι 1,3% και ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 15,8% ενώ άλλο κόμμα ανέφερε το 5,2%.

Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 2

Οι συσπειρώσεις, οι μετακινήσεις και ο γρίφος των αναποφάσιστων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία των συσπειρώσεων των κομμάτων αλλά και των μετακινήσεων των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, ενώ η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 80%, εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ μετά βίας αγγίζει το 54%. Η συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στο 62%, ενώ υψηλή εμφανίζεται και η συσπείρωση της Χρυσής Αυγής.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ποσοστό 15% δηλώνει πλέον αναποφάσιστο, ενώ ποσοστό 9% και 8% κατευθύνεται προς την αποχή και τη ΝΔ αντίστοιχα. Το δεύτερο είναι οι εισροές στη ΝΔ. Έτσι, η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει μεν να χάνει ένα 9% που δηλώνει πλέον αναποφάσιστο, ωστόσο φαίνεται πως παίρνει ψηφοφόρους τόσο από το Ποτάμι (32%) όσο και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (19%). Από το Ποτάμι φαίνεται να “τσιμπάει” πάντως ψηφοφόρους και ο ΣΥΡΙΖΑ (10%).

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας και για τη σύσταση της κατηγορίας των αναποφάσιστων. Το 30% εξ αυτών είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, ενώ μόλις το 15% είχαν ψηφίσει ΝΔ.

Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 3

Νικητής ο… κανένας στο "κρας τεστ" Τσίπρα - Μητσοτάκη;

Την ίδια στιγμή, πάντως, μικρή σχετικά εμπιστοσύνη φαίνεται πως έχουν οι πολίτες στους δύο διεκδικητές της εξουσίας, καθώς στο άτυπο “κρας τεστ” της δημοσκόπησης νικητής αναδεικνύεται ο… κανένας. Στο ερώτημα “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη;”, ποσοστό 42% απαντά “κανέναν”. Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 27% βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ένα ποσοστό 25% δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο ερώτημα “ποιος νοιάζεται περισσότερο για εσάς, ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης;” νικητής αναδεικνύεται και πάλι ο κανένας με ποσοστό 55%. Ποσοστό 21% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ποσοστό 20% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο ερώτημα “μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι πολεμάει περισσότερο τη διαπλοκή”, όπου ο… “κανένας” συγκεντρώνει ποσοστό 51%, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ένα προβάδισμα με ποσοστό 26% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 14%.

Στο ερώτημα “μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ποιος πιστεύετε ότι μπορεί καλύτερα να αποκαταστήσει τις αδικίες των μνημονίων;”, 55% απαντά “κανένας”, 19% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας και ποσοστό 18% ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη, σαφές είναι το προβάδισμα του κ. Μητσοτάκη. Έτσι, ενώ ποσοστό 49% απαντά “κανένας”, ποσοστό 27% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ποσοστό 16% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, στο ερώτημα ποιον θα καλούσατε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας, 6 στους 10 απαντούν και εδώ “κανέναν από τους δύο”, ένα ποσοστό 18% τον Αλέξη Τσίπρα και ένα ποσοστό 15% τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 4

Πρόωρες εκλογές και αποτέλεσμα της κάλπης

Μοιρασμένα είναι τα πράγματα αναφορικά με τις εκτιμήσεις για το ποια οικονομική πολιτική μπορεί να έχει την πιο θετική επίδραση στην κοινωνία με ένα ποσοστό 26% να απαντά η πολιτική της κυβέρνησης και ένα 27% να απαντά εκείνη της ΝΔ.

Στο ερώτημα αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα εάν κυβερνούσε η ΝΔ, ένα ποσοστό 38% απαντά ίδια, ένα ποσοστό 25% απαντά καλύτερα και ένα 31% απαντά χειρότερα.

Διχασμένοι είναι οι πολίτες αναφορικά και με το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Στο ερώτημα “πότε πιστεύετε ότι είναι καλύτερα να γίνουν εκλογές;” ποσοστό 42% αναφέρει στο τέλος της τετραετίας. Ένα ποσοστό 27% απαντά τον Μάρτιο και ένα ποσοστό 15% απαντά τον Μάιο. Αθροιστικά τα δύο τελευταία ποσοστά βρισκονται στο 42%.

Στο ερώτημα “ποια εξέλιξη θα θέλατε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές” ένα ποσοστό 21% δηλώνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμη (7%) είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ (14%), ένα ποσοστό 34%, είτε αυτοδύναμη (15%), είτε με κορμό τη ΝΔ (19%), ενά ένα ποσοστό 21% απαντά ότι επιθυμεί νέες εκλογές, οι οποίες σημειώνεται ότι εάν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική.

Γκάλοπ Alco στο OPEN: Μπροστά η ΝΔ με 6,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ - εικόνα 5

Τι λένε οι πολίτες για τις παροχές

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών και στα λεγόμενα “ποιοτικά ερωτήματα” αλλά και σε εκείνα που αφορούν την πολιτική επικαιρότητα.

Έτσι, στο ερώτημα εάν το 2019 θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το 2018 για τους ίδιους και την οικογένειά τους, το 36% απάντησε το ίδιο, το 32% απάντησε καλύτερο ενώ το 26% απάντησε χειρότερο. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. διευθύνων σύμβουλος της ALCO, κ. Παναγόπουλος, για την πρώτη φορά εδώ και καιρό που στην συγκεκριμένη ερώτηση το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Στο ερώτημα του αν πιστεύουν ότι τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα εφαρμοστούν ή εάν αποτελούν εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα, το συντριπτικό ποσοστό του 58% απαντά “εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα”, ενώ μόλις ένας στους τρεις πιστεύει ότι θα εφαρμοστούν (32%).

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, 6 στους 10 πολίτες (63%) εκτιμά ότι η εφαρμογή των μέτρων θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών.

Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της δημοσκόπησης :

Διαξιφισμοί Κουμουτσάκου - Σκουρλέτη με αφορμή το γκάλοπ

Για τα ευρήματα της δημοσκόπησης του OPEN τοποθετήθηκαν οι Π. Σκουρλέτης και Γ. Κουμουτσάκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού.

Ο Π. Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης, είπε πως ο κόσμος στις πρώτες απαντήσεις του δίνει βαρύτητα στο πώς αντιλαμβάνεται και πιστεύει πως επηρεάζεται η καθημερινότητα της ζωής του από τα μέτρα που υλοποιούνται πλέον από την κυβέρνηση. "Δεν πιστεύω πως θα γίνει ανατροπή όμως η εικόνα θα είναι καλύτερη", είπε. Χαρακτήρισε δε "απόλυτα δικαιολογημένη την αντίδραση των πολιτών να είναι επιφυλακτικοί, τώρα όμως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει", πρόσθεσε.

Ο Γ. Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ, σχολίασε από τη μεριά του πως η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την πρωτιά της ΝΔ σε σχέση με την κυβέρνηση, την ώρα που το Μαξίμου "τα δίνει όλα" σε μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί με εντυπώσεις και όχι ουσία. "Η κοινωνία παρουσιάζεται διχασμένη γιατί οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, θέλουν αυτή η κυβέρνηση να φύγει", σημείωσε

"Καταγράφεται εμπιστοσύνη και πεποίθηση υπέρ του Μητσοτάκη για την ανάπτυξη για τις δουλειές όχι για τους πλούσιους", σχολίασε.

Οι δύο πολιτικοί αντιπαρατέθηκαν σχετικά με τα ευρήματα για τη διαπλοκή και τις υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη δικαιοσύνη

"Οι πόρτες της ΝΔ από πεποίθηση είναι ανοικτές αλλά όχι αφύλακτες" σχολίασε ο Γ. Κουμουτσάκος σχετικά με την επόμενη ημέρα και τη δυναμική μικρότερων σχηματισμών, ενώ για τις μικρές δυνάμεις εξ αριστερών ο Π. Σκουρλέτης είπε πως "προφανώς μας προβληματίζουν αλλά δεν μας ανησυχούν".

Δείτε το βίντεο :

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 20:57

Δέσμευση Στόλτενμπεργκ για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 01 Δεκ 2020 | 20:34

Στο 31ο Greek Economic Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άλμπερτ Μπουρλά

Στο 31ο Greek Economic Summit, αύριο το βράδυ (20.00') ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΩΣ "ΚΟΛΛΗΣΕ" 01 Δεκ 2020 | 20:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Γιώργος Πατούλης - Μπήκε σε καραντίνα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 19:11

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής και τις προκλήσεις Ερντογάν - "Να επιβληθούν κυρώσεις"

Τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυδής

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΕΞ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 01 Δεκ 2020 | 18:19

Ικανοποίηση Δένδια για την ξεκάθαρη θέση Πομπέο: Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Νίκος Δένδιας για την ξεκάθαρη θέση που εξέφρασε ο Μάικ Πομπέο

ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΤΔ 01 Δεκ 2020 | 18:09

Απύθμενο θράσος Λαγού: Κατέθεσε αγωγή κατά της Σακελλαροπούλου - Ζητά αποζημίωση 100.000 ευρώ επειδή "τον προσέβαλε"

Ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 18:06

Εκνευρισμένος ο Τσαβούσογλου με Πομπέο: "Λυπάμαι που υποστηρίζετε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας"

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν μπορούσε να κρύψει τα... νεύρα του απαντώντας στον Μάικ Πομπέο με επίθεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ 01 Δεκ 2020 | 17:26

H Aston Martin του Αντιδημάρχου Αθηναίων έφθασε μέχρι το Υπουργικό- Το αιχμηρό σχόλιο Μητσοτάκη

Μετά τον σάλο με την ανάρτηση του Αντιδημάρχου Μακρόπουλου για την Aston Martin που νοσταλγεί...το θέμα σχολιάστηκε και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ 01 Δεκ 2020 | 16:31

Ζητάει και τα ρέστα ο Ακσόι: Υπέρ του διαλόγου η Τουρκία - Η Ελλάδα έκανε πίσω λόγω Oruc Reis

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα διά στόματος Ακσόι που επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη πρόοδο των συνομιλιών.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 01 Δεκ 2020 | 13:59

Ζάεφ: Θα ενταχθούμε στην Ε.Ε. ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα

Ως Μακεδόνες που μιλούν τη μακεδονική γλώσσα θα ενταχθούμε στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 01 Δεκ 2020 | 12:36

Κορονοϊός: Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο Γιάννης Πλακιωτάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" εισήχθη ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται από το βράδυ του Σαββάτου με κορονοϊό.

ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ - ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ 01 Δεκ 2020 | 12:19

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ευρωπαίους ηγέτες για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής