
Προβάδισμα και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, πεντακομματική Βουλή -κάτι που φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία-, ανοδική τάση για το Κίνημα Αλλαγής και καθιέρωσή του στην τρίτη θέση, πολύ κοντά μάλιστα σε διψήφια ποσοστά, είναι μερικά από τα στοιχεία που καταγράφει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Η δημοσκόπηση καταγράφει, ωστόσο, ακόμη και ένα έντονο συναίσθημα απαισιοδοξίας καθώς το 74,5% εκτιμά πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, ένα 55% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και πιστεύει πως υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ ένα 36,5% δηλώνει πως δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις αναφορικά με ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι πλειστηριασμοί, με ένα 74,5% να εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν προστατεύει τη λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Στο ίδιο συμπέρασμα φέρεται να καταλήγει και ένα ποσοστό 60,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο θέμα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 30% έναντι 21% του Αλέξη Τσίπρα.
Η πρόθεση ψήφου
Με 12 μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που μία ακόμη δημοσκόπηση δείχνει το Κίνημα Αλλαγής σε ανοδική πορεία, ενώ η στην Bουλή μπαίνουν πέντε κόμματα. Σύμφωνα με την μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΙ. η ΝΔ συγκεντρώνει 30%, και ο ΣΥΡΙΖΑ 18% ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής 9,5% Χρυσή Αυγή 7% ΚΚΕ 6,5% Ένωση Κεντρώων 2,5% ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2% ΑΝΕΛ 2% ΛΑΕ 1,5%, Πλεύση Ελευθερίας 1% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15%.
Στην προηγούμενη μέτρηση που είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα μήνα η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ίδια, στις 12 μονάδες, αλλά και τα δύο κόμματα είχαν από μισή μονάδα παραπάνω 30,5% έναντι 18,5%. Την μία μονάδα που έχασαν συνολικά τα δύο κόμματα φαίνεται πως την πήρε το Κίνημα Αλλαγής που από το 8,5% που είχε τον Νοέμβρίο πήγε στο 9,5%.

Γενικευμένη απαισιοδοξία για το μέλλον
Οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 74,5% πως η κυβέρνηση κινείται προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ το 55% εκτιμά πως τους επόμενους 12 μήνες η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Τα ζητήματα της επικαιρότητας
Σημαντικά είναι τα ευρήματα που προέκυψαν από τα ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην χώρα μας.
Το 46,5% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ωφελήθηκε η Τουρκία, το 29% υποστηρίζει ότι δεν ωφελήθηκε καμία από τις δύο χώρες και μόνο 12% πιστεύει πως κέρδισε κυρίως η χώρα μας.
Όσον αφορά την υπόθεση Καμμένου και την πώληση στρατιωτικού υλικού στην Σαουδική Αραβία, 6 στους 10 πιστεύουν ότι υπάρχουν υπόνοιες σκανδάλου, την ίδια άποψη έχει όμως και το 48,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό ποσοστό που δείχνει αποδεικνύει το βαρύ κλίμα που υπάρχει στο κυβερνών κόμμα για τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.
Οι πλειστηριασμοί είναι ένα ζήτημα που έχει χτυπήσει την ιδεολογικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που επιβεβαιώνεται και από την μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Το 60,5 των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση δεν προστατεύει την λαϊκή κατοικία από τους πλειστηριασμούς ενώ το ίδιο πιστεύουν στο σύνολο τους οι πολίτες σε ποσοστό 74,5%.

Οι συσπειρώσεις
Η συσπείρωση στον ΣΥΡΙΖΑ κινείται χαμηλά φτάνοντας το 48%, με το 21,5% να επιλέγει το άκυρο, το λευκό ή την αποχή, το 9% κατευθύνεται προς την ΝΔ, το 2% στο Κίνημα Αλλαγής και το 7% δείχνει αναποφάσιστο.

Στην ΝΔ η συσπείρωση εδώ και καιρό έχει χτυπήσει «ταβάνι» και φτάνει το 86,5 %, ενώ το Κίνημα Αλλαγής έχει μικρές εισροές σχεδόν απ όλα τα κόμματα.

H προηγούμενη μέτρηση του ΠΑΜΑΚ
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη μέτρηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου διαμορφώνονταν ως εξής: ΝΔ 30,5%, ΣΥΡΙΖΑ 18,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 8,5%, Χρυσή Αυγή 7%, KKE 6,5%, Ένωση Κεντρώων 2%, ΑΝΕΛ 1,5%, Ποτάμι 0,5%, Άλλο κόμμα 9%, Δεν ξέρω/Δεν Απαντώ 16%.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr