Γκρίνια στη ΔΗΜΑΡ για τη δημοσκοπική κατάρρευση

Βουλευτές εναντίον κομματικών στελεχών - Τι έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ – Διαβεβαιώσεις Κουβέλη για καλύτερο συντονισμό και περιοδεία σε Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα

gkrinia-sti-dimar-gia-ti-dimoskopiki-katarreusi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η δημοσκοπική κατάρρευση της ΔΗΜΑΡ με ποσοστά της τάξης του 1,7 έως και 2,8% έχει δημιουργήσει τεράστια ανησυχία στους βουλευτές του κόμματος οι οποίοι τα έχουν βάλει με την κομματική ηγεσία και τις αποφάσεις που έχει λάβει τον τελευταίο καιρό.

Oι βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στους κομματικούς ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος

Όπως παρατηρήθηκε στην χτεσινή κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος το κλίμα είναι τεταμένο μεταξύ των δύο πόλων εκ των οποίων οι βουλευτές επιρρίπτουν ευθύνες στους κομματικούς ότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος αφήνοντας υπόνοιες ότι έχουν συντελέσει στην διαμόρφωση του.

Για πρώτην φορά δε τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν άφησαν στο απυρόβλητο τον Φώτη Κουβέλη ζητώντας να παρουσιάζεται πιο συχνά στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Με το προκάλυμμα της ανάγκης καλύτερου συντονισμού μεταξύ του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, βουλευτές όπως ο Γιάννης Πανούσης, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Νίκη Φούντα και ο γραμματέας Χάρης Αναγνωστάκης που στο παρελθόν έχουν ταυτιστεί με τις επιλογές της κομματικής πλειοψηφίας και του Φώτη Κουβέλη εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά των μελών της Ε.Ε. που αποφασίζουν «ερήμην» των βουλευτών.

Τόνισαν δε ότι έχουν καθημερινή επικοινωνία με τους πολίτες και ότι το κόμμα θα πρέπει να συνυπολογίζει την άποψή τους και όχι να θέτει στόχους για τον προεκλογικό αγώνα χωρίς τουλάχιστον να έχει ερωτηθεί η κοινοβουλευτική ομάδα.

Πιο συχνή παρουσία του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή

Το σύνολο των βουλευτών ζήτησε από τον Φώτη Κουβέλη να παρουσιάζεται συχνότερα στη βουλή με στόχο να αναβαθμιστεί η παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας στις διαδικασίες του κοινοβουλίου. Υπήρξε και μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Κυρίευση και του Δημήτρη Χατζησωκράτη καθώς ο βουλευτής Τρικάλων διερωτήθηκε ποιος εντός του κόμματος έχει θέσει ως στόχο την εκλογή ενός ευρωβουλευτή «δείχνοντας» το μέλος της Ε.Ε.

Οι βουλευτές βλέπουν τη μείωση της επιρροής του κόμματος και χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου

Πίσω από την σύγκρουση κόμματος – βουλευτών στην ΔΗΜΑΡ κρύβεται η αποτύπωση των μικρών δημοσκοπικών ποσοστών του κόμματος που όπως δείχνουν οι μετρήσεις κοινής γνώμης φαίνεται να απορροφάται ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του από το «Ποτάμι».

Οι βουλευτές βλέπουν τη μείωση της επιρροής του κόμματος και χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου ενώ τα κομματικά στελέχη λειτουργούν με μια διαφορετική αντίληψη. Πιστεύουν ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων είναι ενθαρρυντικά και εκτιμούν ότι εντέλει θα καταφέρει το κόμμα να «πιάσει» ένα ποσοστό της τάξης του 3,5 - 4.0% από τους αναποφάσιστους που θα επιλέξουν να υποστηρίξουν τη ΔΗΜΑΡ έστω και την τελευταία στιγμή.

Όμως αυτή η προσέγγιση φαίνεται να εξοργίζει τους βουλευτές που βλέπουν ότι τον κλίμα είναι βαρύ και ζητούν ριζικές αλλαγές στο κόμμα ενώ κάποιοι επιρρίπτουν από τώρα τις ευθύνες μιας ενδεχόμενης ήττας στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Φώτης Κουβέλης σε μία προσπάθεια να υπερβεί τις συγκρούσεις και να κερδίσει χρόνο δίνοντας και διέξοδο στη συζήτηση διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό των κομματικών οργάνων και των βουλευτών και ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεδρίαση σήμερα στα κομματικά γραφεία.

Η αξιοποίηση του 70% του πλεονάσματος ήταν «ρήτρα ΔΗΜΑΡ» που ενσωματώθηκε στο Μνημόνιο

Εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατά την διάρκεια της ομιλίας του προτείνοντας την διανομή ενώ σημείωσε επίσης ότι η αξιοποίηση του 70% του πλεονάσματος ήταν «ρήτρα ΔΗΜΑΡ» που ενσωματώθηκε στο Μνημόνιο με παρέμβαση του κόμματος την περίοδο που συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Τόνισε δε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με άλλη πολιτική. «Όχι με υπερφορολόγηση, τεράστια μείωση μισθών και περικοπή των απαραίτητων κοινωνικών δαπανών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Κουβέλης ανακοίνωσε ότι θα ρίξει το βάρος του στον προεκλογικό αγώνα και γνωστοποίησε ότι θα επισκεφτεί την Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Λάρισα το επόμενο τριήμερο και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον καλύτερο συντονισμό των κομματικών οργάνων και της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η κοινή συνεδρίαση Ε.Ε. και ΚΟ θα συνεχιστεί σήμερα στα γραφεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Φωτογραφίες: EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook