"Gov.gr": Ξεκίνησε με 501 και σε ένα χρόνο έφτασε τις 1.160 υπηρεσίες - Ποιες ακολουθούν στο μέλλον

To gov.gr ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με 501 διαδικασίες που ήταν διάσπαρτες στα διάφορα sites και περίπου ένα χρόνο μετά έφτασε τις 1.160 υπηρεσίες.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
1

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που έγινε αναγκαιότητα λόγω της πανδημίας και στο Gov.gr, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά το μήνυμά του στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ.

"Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον για τη χώρα μας μια πραγματικότητα, η οποία διαρκώς αλλάζει είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη, και υπό το πρίσμα της Covid-19 το τελευταίο διάστημα ήταν μια εκκρεμότητα που κατέστη αναγκαιότητα. Και στην δική μας περίπτωση και παγκοσμίως, γιατί πολύ απλά όπως και οι επιχειρήσεις, έτσι και τα κράτη έπρεπε να συνεχίσουν να λειτουργούν και να λειτουργούν καλά", τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε για μια χρόνια εκκρεμότητα του κράτους που είχε ως αποτέλεσμα δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και μεγάλες δυσκολίες για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις, η οποία αποτέλεσε αποστολή για την κυβέρνηση, που κατάφερε να θεμελιώσει μέσα σε δύο χρόνια το ψηφιακό οικοδόμημα του κράτους με κεντρικό πυλώνα το gov.gr.

To gov.gr ξεκίνησε, όπως είπε ο υπουργός, τον Μάρτιο του 2020 με 501 διαδικασίες που ήταν διάσπαρτες στα διάφορα sites των διαφορετικών οργανισμών του δημοσίου, οι οποίες οργανώθηκαν με βάση τις ανάγκες των πολιτών. Στη συνέχεια ξεκίνησαν να προστίθενται οι υπηρεσίες για να φτάσουμε περίπου ένα χρόνο μετά στις 1.160 υπηρεσίες.

1

Αυτή τη στιγμή προστίθενται ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες, αλλά ταυτόχρονα απλουστεύονται και διαδικασίες γιατί στόχος, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, δεν είναι να ψηφιοποιούνται οι υφιστάμενες αλλά και ο επανασχεδιασμός των διαδικασιών και η κατάργηση υπηρεσιών που έχουν ενδεχομένως έναν χαρακτήρα αλληλοεπικάλυψης.

Οι πρόσθετες υπηρεσίες που θα δούμε στο μέλλον στο gov.gr

Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος έχει θεμελιωθεί μέσα από αυτή την πλατφόρμα, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. "Φυσικά αυτή είναι μόνο η αρχή, υπάρχει μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα ακόμα που αντανακλάται σε μερικές χιλιάδες μικρές εκκρεμότητες ως προς τι ακόμα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας εστιάζει σε πρόσθετες υπηρεσίες που θα δούμε να αναρτώνται στο gov.gr, υπηρεσίες όπως οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι ανανεώσεις διπλωμάτων οδήγησης, η ίδρυση ατομικής επιχείρησης και πολλές άλλες", τόνισε μεταξύ άλλων και υπογράμμισε: "Υπάρχουν και τα λεγόμενα μεγάλα έργα τα οποία διαρκώς δημοπρατούνται, διαρκώς προχωράμε στην απόκτηση νέων μεγάλων υποδομών για το ελληνικό Δημόσιο, έργα όπως το ERP, το σύστημα ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του ελληνικού Δημοσίου που έχει ήδη δημοπρατηθεί,το HRMS, το σύστημα ανθρώπινου δυναμικού, όπως η υποδομή για δίκες μέσω της διαδικασίας των τηλεδιασκέψεων, έτσι να μπορεί κάποιος από όλη τη χώρα να μπορεί να συμμετέχει σε μια δίκη, χωρίς κατ' ανάγκη να προβαίνει σε φυσική μετάβαση και αυτή είναι επίσης μόνο η αρχή".

Ο κ. Πιερρακάκης χαρακτήρισε ακόμα το Ταμείο Ανάκαμψης ένα σχέδιο Μάρσαλ της εποχής μας και όπως είπε το 25% των πόρων αυτού του Ταμείου θα διοχετευτούν σε πολλαπλά ψηφιακά έργα μικρά και μεγάλα, τα οποία περιλαμβάνονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Λόγω της υλοποίησης των έργων αυτών μέχρι το 2025, εκτίμησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επέλθει μια μεγάλη αλλαγή όχι μόνο ποσοτική που αντανακλάται στους διάφορους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης της χώρας, αλλά και ποιοτική που θα αντανακλάται στην ποιότητα ζωής και στην καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος.

1

Επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες

Εκτός από τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες που είναι απολύτως κρίσιμες, καθώς περνώντας στην επόμενη ιστορική φάση της χώρας, την Δ' Βιομηχανική Επανάσταση είναι απαραίτητο η χώρα να αποκτήσει καλύτερες υποδομές στις τηλεπικοινωνίες. Ο υπουργός μίλησε και για την δημοπρασία του 5G στην Ελλάδα, που όπως είπε ήταν από τις πιο καινοτόμες διαδικασίες στον κόσμο και ολοκληρώθηκε εν μέσω πανδημίας μέσω στο 2020.

"Σε 2,5 χρόνια από τώρα το 60% θα έχει καλυφθεί από δίκτυα πέμπτης γενιάς και σε 5.5 χρόνια από τώρα το 94%" δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην επένδυση για τις οπτικές ίνες αλλά και στις ψηφιακές δεξιότητες και στην κάλυψη του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων, στο οποίο εστιάζει η κυβέρνηση εντός του δημοσίου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού που υλοποιήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις και έλληνες λειτουργούς του Δημοσίου μέσα σε λίγους μήνες αθροιστικά όχι μόνο κατάφερε να δείξει την ποιότητα των ελλήνων προγραμματιστών πανευρωπαϊκά και διεθνώς, έχουμε φτιάξει ένα από τα καλύτερα συστήματα εμβολιασμού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο αλλά επίσης κι έναν πολύ άρτιο σχεδιασμό υπηρεσίας τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό επίπεδο. Όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, τα ψηφιακά συστήματα έρχονται και συναντούν τη γνώση και το χαμόγελο των λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το σύστημα εμβολιασμού παράγει ένα ευρύτερο μήνυμα. Όχι μόνο για το εμβόλιο αλλά και για το κράτος. Και το μήνυμα είναι ότι έτσι θέλουμε να κάνουμε το κράτος. Για τα πάντα. Για κάθε αλληλεπίδραση του πολίτη με αυτό, για κάθε ανάγκη που ο πολίτης ή η επιχείρηση θα έχει", τόνισε καταλήγοντας ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ 22 Ιουν 2021 | 20:18

Γεωργιάδης: Αυτή η εβδομάδα συνοδεύεται από δύο μεγάλες υπογραφές

"Το Ελληνικό δεν είναι ένα έργο το οποίο διχάζει, είναι ένα έργο που ενώνει", ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ 22 Ιουν 2021 | 20:03

Μητσοτάκης για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό: "Η χώρα γυρίζει σελίδα"

"Το 2006 είχα τολμήσει την πρόβλεψη ότι αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα στην επέκταση του δικτύου του Μετρό η Αθήνα θα παραλύσει" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκδήλωση για τη σύμβαση έναρξης εργασιών για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 22 Ιουν 2021 | 19:21

Υπουργικό συμβούλιο τη Τετάρτη στις 11:00: Τα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση

Υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η συνεδρίαση του υπουργικού - Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τη Τετάρτη.

ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ 22 Ιουν 2021 | 14:57

Η ΕΕ προετοιμάζεται για την 3η δόση: Αγοράζει 150 εκατ. εμβόλια της Moderna προσαρμοσμένα στις παραλλαγές του ιού

Η σύμβαση της ΕΕ με τη Moderna προβλέπει την αγορά εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές του ιού, εμβόλια για παιδιατρική χρήση και αναμνηστικά εμβόλια

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΩΝ 22 Ιουν 2021 | 13:29

Πελώνη: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους

Αναφερόμενη στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους η κ. Πελώνη είπε ότι "όλοι ελπίζουμε ότι είμαστε κοντά" στην κατάργησή τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 22 Ιουν 2021 | 13:17

Γεωργιάδης για Ελληνικό: 10.000 θέσεις εργασίας στην πρώτη φάση του έργου – Τι είπε για τη Γραμμή 4 του Μετρό

Ξεκινούν το μεγαλύτερο ιδιωτικό και το μεγαλύτερο δημόσιο έργο στην Ελλάδα, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης για το Ελληνικό και τη Γραμμή 4 του Μετρό.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ 22 Ιουν 2021 | 13:05

Μητσοτάκης: Αρκετά πιθανή η τρίτη δόση εμβολίου για όλο τον πληθυσμό - Εχουμε επάρκεια για τον χειμώνα

"Φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας" δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ 22 Ιουν 2021 | 12:53
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ 22 Ιουν 2021 | 12:20

Θερμά λόγια από την Επίτροπο Κυριακίδου: Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας είναι άρτιο και σέβεται τον πολίτη

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, επισκέφτηκε το εμβολιαστικό κέντρο "Προμηθέας" στο Μαρούσι.

ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 22 Ιουν 2021 | 12:17

Απασφάλισε ο Πολάκης κατά λοιμωξιολόγων και στελεχών του... ΣΥΡΙΖΑ: "Ξεφτιλισμένοι, καθηγητάδες της μετριότητας"

Την ανοσία των εμβολίων αμφισβητεί ξανά ο Π. Πολάκης στρέφοντας τα βέλη του και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΝΤΡΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ 22 Ιουν 2021 | 10:30

Γλυκά Νερά: Αυστηροποίηση ποινών ζητά η Ασημακοπούλου - Μπαλάφας: Εκτεθήκαμε διεθνώς με τον ξυλοδαρμό του Γεωργιανού

"Είχαν συλλάβει έναν Γεωργιανό. Λέγεται ότι υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και από την πρεσβεία της Γεωργίας ότι αυτός ο άνθρωπος χτυπήθηκε ανηλεώς για να ομολογήσει", δήλωσε ο κ. Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ).

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ 22 Ιουν 2021 | 10:01

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Επίτροπο Κυριακίδου στο Μαξίμου - Ομιλία για τη γραμμή 4 του Μετρό το βράδυ

Με την ευρωπαία επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου θα συναντηθεί στο Μαξίμου ο Κ. Μητσοτάκης.