Γράφουν και διαγράφουν τα σενάρια για οικουμενική

Τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης επανέρχονται μετά την απώλεια δύο εδρών για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι δανειστές το επιθυμούν, το Μαξίμου το απορρίπτει.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γράφουν και διαγράφουν τα σενάρια για οικουμενική

Φουντώνουν τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση ή έστω διέρευνση της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 153 εδρών που απέμειναν πλέον σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά τη διαγραφή των Στ. Παναγούλη και Ν. Νικολόπουλου την εβδομάδα που μας πέρασε.

Αποκλειστικές πληροφορίες του theTOC από την άλλη όχθη του Ατλαντικού αναφέρουν πως οι δανειστές θα πιέσουν για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ειδικά αν προχωρήσει η πολυαναμενόμενη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ενώ η σχετική συζήτηση έχει ήδη απασχολεί έντονα τα πολιτικά και δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» των τελευταίων ημερών.

Ωστόσο, από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ευσεβείς πόθους της διαπλοκής» και επισήμως δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει «καθαρή πλειοψηφία και ισχυρό».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που συναντήθηκε την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, φέρεται να δηλώνει σε συνομιλητές του την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, ειδικά ενόψει κρίσιμων θεμάτων. Το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, υπενθυμίζεται όμως ότι ο νυν πρόεδρος Βαγγ. Μεϊμαράκης δεν είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τα δύο μικρότερα κόμματα του κέντρου ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που φέρονταν προεκλογικά ως πιθανότεροι κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται διαφορετικά. Η μεν Χαριλάου Τρικούπη τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η δε Σεβαστουπόλεως δηλώνει πως δε θα συμμετάσχει, ενώ και οι δύο ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να γίνουν "δεκανίκι" του Αλ. Τσίπρα.

ΔΝΤ και δανειστές πιέζουν για οικουμενική κυβερνηση

​Κάθε άλλο παρά μηνύματα ανησυχίας εκπέμπουν οι δανειστές για τις κυβερνητικές απώλειες που περιορίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία στους 153 βουλευτές και υπό άλλες συνθήκες θα έφερναν πιο κοντά το σενάριο μίας νέας πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα.

Αναλυτές αμερικανικών think tanks στην Ουάσινγκτον αλλά και στελέχη φορέων και οργανισμών που παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την χώρα μας, παραλληλίζουν την υπάρχουσα συγκυρία με την επανάληψη του έργου που παίχτηκε στα τέλη του 2011 επί κυβέρνησης Παπανδρέου όταν άνοιξε ο δρόμος για κυβέρνηση οικουμενικής συνεργασίας υπό την πίεση να ολοκληρωθεί η πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) και να αποφευχθούν οι εκλογές.

Όσοι επιλέγουν να κάνουν αυτόν τον ιστορικό παραλληλισμό με εκείνη την εποχή υποστηρίζουν ότι, όπως τότε έτσι και σήμερα, "ζητούμενο είναι μία οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα". Παρά τις διαψεύσεις από το κυβερνητικό επιτελείο, ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι ήδη θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες σε Αμερική και Ευρώπη έχουν ήδη διαμηνύσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η κατάσταση τους επόμενους μήνες δεν θα είναι διαχειρίσιμη χωρίς κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας. Προβλέποντας ότι το επόμενο κύμα ψήφισης μέτρων θα είναι ένα ακόμα τεστ σκληρής δοκιμασίας για την κυβερνητική πλειοψηφία, πιέζουν παρασκηνιακά ώστε ο Πρωθυπουργός να δρομολογήσει τις εξελίξεις για διεύρυνση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ρεπορταζ του TheToc απο την Ουάσινγκτον λέει ότι ΔΝΤ και Ευρώπη βρίσκονται κοντά σε έναν ακόμα συμβιβασμό για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι δανειστές έχουν ήδη θέσει ως προαπαιτούμενο για την υλοποίηση της δέσμευσης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους την δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού που τους επόμενους μήνες θα ανοίξει τον δρόμο με ψήφιση δύσκολων νέων προαπαιτούμενων ως αντάλλαγμα για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι δανειστές ήδη πιέζουν - όπως συνέβη το 2011- με κάθε τρόπο για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι αυτός θα είναι ο τρόπος να διασφαλιστεί η κυβερνητική σταθερότητα στην χώρα, που οι ίδιοι θα θέσουν ως προαπαιτούμενο για την πολυπόθητη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Υπό την σκιά αυτών των παρασκηνιακών διεργασιών που το ρεπορταζ του TheToc φέρνει στην επιφάνεια, η επίσπευση των διεργασιών για μια ευρύτερη κυβερνηση συνεργασίας στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει να εξυφαίνεται.

Μαξίμου: «Ευσεβείς πόθοι συγκεκριμένων κέντρων τα σενάρια περί οικουμενικής»

Απαντώντας στη σχετική φημολογία, πηγές της κυβέρνηση τονίζουν πως "τα σενάρια περί «οικουμενικής κυβέρνησης» δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κέντρων, που θα ήθελαν να ελέγξουν την κυβερνητική πολιτική, ιδιαίτερα στα ζητήματα αντιμετώπισης της διαφθοράς". Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν πως το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αφήνεται πλέον ελεύθερη να επιτελέσει τον ρόλο της, και υποθέσεις που παρέμεναν επί χρόνια στα συρτάρια μπαίνουν τώρα σε διαδικασία διερεύνησης, "είναι λογικό να δημιουργεί ανησυχίες σε κάποιους".

"Η κυβέρνηση", τονίζουν, "διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις".

Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να υπάρξει πολιτική συνεννόηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στα σημαντικά Εθνικά Θέματα, το Προσφυγικό, καθώς επίσης και τις κρίσιμες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και την Παιδεία. "Η επιδίωξη συνεννόησης δεν εκφράζει τίποτα περισσότερο από την αντίληψη διαλόγου και επικοινωνίας που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να χαρακτηρίζει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα".

Παππάς: Έχουμε καθαρή πλειοψηφία και ισχυρό κορμό

"Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ έχει σαφές πλαίσιο και σχέδιο, εγκεκριμένο πρόσφατα από τον λαό. Η πλειοψηφία είναι καθαρή και έχει ισχυρό κορμό που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις", τονίζει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", προσθέτοντας ότι "η χώρα έχει σταθερότητα, ανακάμπτει και προχωρά σε μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται βέβαια διάλογο και συναινέσεις".

Παυλόπουλος: Ανάγκη για πολιτική σταθερότητα

Σχολιάζοντας τα σενάρια περί αλλαγής κυβέρνησης, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας τόνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας είναι πάγιες από την επομένη των εκλογών .Εχουν εκφρασθεί κατά καιρούς και δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο".

Νωρίτερα, πληροφορίες από την Προεδρία που μετέδωσε το Mega, έλεγαν: «Τώρα που η χώρα μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της δικαιούται να διεκδικεί από τους εταίρους της σημαντικά πράγματα, όπως είναι ιδίως η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και η ελάφρυνση του χρέους, είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος για εκλογές ή άλλες εξελίξεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα».

«Η χώρα τουλάχιστον ως το τέλος του 2016 πρέπει να προχωρήσει ομαλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει ό,τι αρμόζει στο πλαίσιο του ρυθμιστικού του ρόλου», σημειώνουν ακόμη οι ίδιες πηγές.

ΠΑΣΟΚ: Κοίτα ποιός μιλάει για συνενόηση

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκ νέου "κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας όλων των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη".

Μιλώντας το Σάββατο στην κοινή συνεδρίαση των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στον Αλ. Τσίπρα για τα περί πολιτική συνεννόησης: "Ο επικεφαλής του κόμματος που πρωτοστάτησε στον αντιμνημονιακό πόλεμο, στον διχασμό του λαού, που ανέχτηκε τους προπηλακισμούς, που συνυπήρξε με τους ακροδεξιούς στις πλατείες κάνει μια τέτοια κριτική;

Αλλά επειδή ως φαίνεται ο κ. Τσίπρας έχει ασθενή μνήμη, ας του θυμίσω ότι το καλοκαίρι υπήρχε αυτή η Εθνική Συνεννόηση, μια ισχυρότατη πλειοψηφία 220 βουλευτών. Πέντε κόμματα και συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Και αυτός τι έκανε; Προτίμησε να αγνοήσει τα πάντα και τους πάντες. Οδήγησε τη χώρα σε εκλογές για να λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Ο ορισμός της υποκρισίας. Αληθινό θράσος! Η συνεννόηση απαιτεί πολιτική αξιοπιστία την οποία ο κ. Τσίπρας έχει απολέσει προ καιρού".

Ποτάμι: Δεν είμαστε δεκανίκι για συνέχιση της καταστροφής

"Η διαπίστωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ότι "η χώρα πρέπει να προχωρήσει ομαλά" μας βρίσκει, προφανώς, όλους σύμφωνους", αναφέρει το Ποτάμι και προσθέτει:

"Η ομαλότητα, όμως, έχει δυναμιτισθεί και δυναμιτίζεται συνεχώς από τα ψέματα, την ατζαμοσύνη και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος προεκλογικά μιλούσαν για ισοδύναμα και παράλληλο πρόγραμμα και σήμερα κυβερνούν μεταφράζοντας απλώς τις εντολές που τους έρχονται από το εξωτερικό ή από άγνωστους παράγοντες στο εσωτερικό. Στη Βουλή δεν διεξάγεται καμία ουσιαστική συζήτηση.

Το Ποτάμι κάνει προτάσεις που το νέο καθεστώς τις πετάει υπεροπτικά στο καλάθι των αχρήστων. Και ταυτόχρονα ο αρχηγός του διχασμού, ο εμπνευστής του άχρηστου δημοψηφίσματος που μοίρασε στα δύο την Ελλάδα - για να προδώσει στη συνέχεια και αυτούς που τον ακολούθησαν - ζητάει συναίνεση. Πάνω σε ποιο σχέδιο; Τι θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα; Ας το ξεκαθαρίσουν αυτό και μετά ας ζητήσουν βοήθεια. Αν πάντως ψάχνουν για δεκανίκι στη συνέχιση της καταστροφικής τους πολιτικής το Ποτάμι δεν διατίθεται".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21 Σεπ 2020 | 13:01

Έξαλλος ο Κούλογλου: Καταγγέλλει "λίστα Πέτσα" και στον ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισμό του Tvxs από τη συνέντευξη Τσίπρα

Άρθρο στο Tvxs του Στέλιου Κούλογλου που καυτηριάζει το γεγονός ότι το μέσο αποκλείστηκε από τη συνέντευξη Τσίπρα επειδή ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 20 Σεπ 2020 | 17:36

Ο Πέτσας "καρφώνει" τον Τσίπρα: Από ανεύθυνος, θέλησε να γίνει και επικίνδυνος

Ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε τη συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στο Thessaloniki Helexpo Forum.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 20 Σεπ 2020 | 13:04

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσω εκλογές όσο διαρκεί η πανδημία και η κρίση στα ελληνοτουρκικά"

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως αν πει η επιστημονική κοινότητα ότι είναι επιβεβλημένο να πάμε σε νέο lockdown, θα το στηρίξει.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 19 Σεπ 2020 | 19:29

Τσίπρας ΔΕΘ: Η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία - Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές-βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ 19 Σεπ 2020 | 15:42

Τσίπρας: Αυτή η κρίση θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλες ανακατατάξεις

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "λίγο αμήχανη" την παρουσία του στη ΔΕΘ-Helexpo, λόγω της ακύρωσης της 85ης Διεθνούς Εκθεσης.

ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 19 Σεπ 2020 | 08:24

Το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ: Δέσμη δέκα μέτρων

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει ο Αλ. Τσίπρας και να καταθέσει δέσμη 10 άμεσων μέτρων στο Thessaloniki Helexpo Forum

TΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Σεπ 2020 | 20:27

Δημοσκόπηση Alco: Διαφορά 16,9% ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - "Νταμπλ σκορ" Μητσοτάκη επί Τσίπρα για καταλληλότερος πρωθυπουργός

Tα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης για τον μήνα Σεπτέμβριο δείχνουν τη ΝΔ να λαμβάνει 39,1%, έναντι 22,2% του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 17 Σεπ 2020 | 13:53

Κραουνάκης: Υπάρχουν οι καλλιτέχνες που αρέσουν στην κυβέρνηση και άλλοι που καταδιώκονται βουβά

Υπάρχουν δύο ειδών κατηγορίες καλλιτεχνών, ανέφερε σε ανάρτησή του ο Σταμάτης Κραουνάκης.

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ 17 Σεπ 2020 | 11:39

Δημοσκόπηση ProRata: Αρνητική βαθμολογία παίρνει η κυβέρνηση στη διαχείριση του κορονοϊού

Η δημοσκόπηση της ProRata δείχνει πως οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως πριν την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΖΑΕΦ 16 Σεπ 2020 | 20:59

Τσίπρας με Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ σέβεται και δίνει μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τον Ζόραν Ζάεφ σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών πριν και μετά τις εκλογές.

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ 16 Σεπ 2020 | 15:32

Πρώην υπουργός Οικονομικών Ερντογάν: Η τουρκική οικονομία καταρρέει - Δεν μας σώζει ούτε το ΔΝΤ

Δυσκολεύει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ενώ υπάρχουν και οι φόβοι για κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 15 Σεπ 2020 | 21:28

Τσίπρας: Ευκαιρία για κάποιους η πανδημία ώστε να επιβάλλουν ακραίες απόψεις στην οικονομία

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας- Όλα όσα είπε για την πανδημία και την οικονομία - Μπηχτές για τα εξοπλιστικά

"ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ" 15 Σεπ 2020 | 14:05

Ηλιόπουλος για το φιάσκο με τις μάσκες: Να παραιτηθούν Κεραμέως - Θεοδωρικάκος

Σφοδρή επίθεση στην υπουργό Παιδείας και στον πρωθυπουργό από τον Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ.