Γρίφοι και αμηχανία Τσακαλώτου για έξοδο στις αγορές

Αν βγήκε ένα συμπέρασμα από τις ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών κατά το συνέδριο του Economist είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Γρίφοι και αμηχανία Τσακαλώτου για έξοδο στις αγορές

Αν βγήκε ένα συμπέρασμα από τις επίσημες ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών κατά το διήμερο συνέδριο του Economist είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να κυριαρχεί. Οι προτροπές τόσο χθες όσο και σήμερα –και μάλιστα δια στόματος Κλάους Ρέγκλινγκ- να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2015 που κόστισαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα αυτή ακριβώς την έλλειψη εμπιστοσύνης δείχνουν. Το ίδιο μήνυμα προκύπτει και από τις συνεχείς και μονότονες παροτρύνσεις για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων με το επιχείρημα ότι «οι αγορές παρακολουθούν». Όσο για τη στάση της ελληνικής πλευράς; Για δεύτερη συνεχή ημέρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις απώλειες των βασικών στόχων. Χθες ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος τόνισε ότι «όλοι γνώριζαν εξ’ αρχής ότι δεν θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος» δικαιολογώντας έτσι την πρώτη απώλεια της ελληνικής πλευράς δηλαδή τη μετάθεση για το 2018 των όποιων αποφάσεων για το χρέος βάσει των γερμανικών απαιτήσεων. Σήμερα, ήταν η σειρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου να υποστηρίξει από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σχεδόν συμβολικό χαρακτήρα και ότι «η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές και χωρίς αυτό».

Στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στα συμφωνηθέντα του προγράμματος στάθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αυτή τη φορά, από το βήμα του συνεδρίου του Economist συνέδεσε την τήρηση του προγράμματος με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «ή αργότερα μέσα στο 2017 ή εντός του 2018». Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εάν η δουλειά συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, είτε εντός του 2017 είτε εντός του 2018». Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης, ο επικεςφαλής του ESM υποστήριξε ότι η καταβολή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 8,5 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει τώρα 6,9 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους (τα οποία θα δοθούν στο σύνολό τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Ιούλιο) και 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αν αυτά τα 800 εκατ. ευρώ διατεθούν και αν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού η χώρα θα αντλήσει 800 εκατ. ευρώ επιπλέον το φθινόπωρο επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει το επόμενο success story του ESM. Πρόσθεσε όμως ότι «Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων»

Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ

Για μια ακόμη φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στράφηκε κατά του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη «παράδοξο» για να σχολιάσει το γεγονός ότι το Ταμείο από τη μία επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις της επιλογής του και από την άλλη περιορίζει τον πήχη της μελλοντικής ανάπτυξης μόλις στο 1%. Κατά την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην προοπτική εξόδου στις αγορές, απέφυγε όμως να είναι σαφής όσον αφορά στον χρόνο. «Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 3-4 εξόδους» ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του με την οποία βέβαια έμειναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει μέσα στον Ιούλιο συνολικού ύψους 2,1 δις. ευρώ το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 (σ.σ ήταν η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας). Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ήθελε και μια δεύτερη έξοδο το φθινόπωρο για να αναχρηματοδοτήσει 5ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε το 2014. Μπορεί αυτό να λήγει το 2019 αλλά ο ΟΔΔΗΧ θέλει την αντικατάστασή του καθώς δεν μπορεί ένα ομόλογο που έχει λήξη μικρότερη των δύο ετών να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το αν τελικώς θα γίνουν αυτές οι δοκιμαστικές έξοδοι θα φανεί. Πάντως, οι δημόσιες αναφορές Ρεγκλινγκ και Κοστέλο μετέθεταν τις συγκεκριμένες δράσεις στην καλύτερη περίπτωση για το τέλος του 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 22 Σεπ 2021 | 10:32

Τσακαλώτος υπέρ Κούλογλου: Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα - Εκφράζουμε άποψη ακόμα και αν δεν είναι αρεστή στην ηγεσία

"Δεν είμαστε σταλινικό κόμμα, δεν υπακούμε τυφλά, εκφραζόμαστε ελεύθερα, ο καθένας έχει το ύφος του, είτε διαφωνείς είτε συμφωνείς, με συντροφικό τρόπο μπορούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας", είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 18 Οκτ 2021 | 22:45

Ντόρα Μπακογιάννη: Τα "περαστικά" του Παύλου Πολάκη - "Ως γιατρός και συντοπίτης"

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτησή του στο facebook εύχεται περαστικά στην Ντόρα Μπακογιάννη, "ως γιατρός και ως συντοπίτης", παρά τις πολιτικές τους διαφορές.

ΣΤΟ MEGA 18 Οκτ 2021 | 20:46

Ντόρα Μπακογιάννη: Βούρκωσε στον αέρα ο Γιάννης Πρετεντέρης - "Είναι ψυχάρα" [Βίντεο]

Η στιγμή που ο Γιάννης Πρετεντέρης συγκινήθηκε μιλώντας για την Ντόρα Μπακογιάννη στον αέρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων

ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 20:24

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ ετοιμάζει "έγγραφο επιλογών" για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε "απαράδεκτες" τις παρενοχλήσεις πλοίων στις ΑΟΖ κρατών-μελών.

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 18 Οκτ 2021 | 20:18

Δημοσκόπηση Alco: Προβάδισμα 10,1 μονάδων της ΝΔ - Ένας στους δύο "βλέπει" απειλή από την Τουρκία

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ την κρίνει θετικά

ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 19:57

Ντόρα Μπακογιάννη: Μήνυμα δύναμης στην πρώτη εμφάνιση - "Δεν είναι η πρώτη ατυχία στη ζωή μου, θα δώσω τη μάχη"

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση πως πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα τόνισε πως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην πολιτική, πρέπει να στέλνει δυνατό μήνυμα σε όλους.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 18 Οκτ 2021 | 19:32

Στο πλευρό της Ντόρας Μπακογιάννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Και σε αυτή τη μάχη θα βγει νικήτρια"

Σίγουρος πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας της είναι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 18 Οκτ 2021 | 18:29
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 18 Οκτ 2021 | 18:27

Συγκινεί ο Κώστας Μπακογιάννης: Η μάνα μου είναι ο πιο δυνατός άνθρωπος που ξέρω, αληθινός βράχος

Το μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη λίγη ώρα αφότου η μητέρα του, Ντόρα αποκάλυψε πως διεγνώσθη με πολλαπλό μυέλωμα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΟ ΜΥΕΛΩΜΑ 18 Οκτ 2021 | 16:31

Η Όλγα Κεφαλογιάννη για τη Ντόρα Μπακογιάννη: "Γενναία, που τολμάς να μιλήσεις για τα πιο δύσκολα"

Δημόσιο μήνυμα στήριξης στη Ντόρα Μπακογιάννη από την Ολγα Κεφαλογιάννη

ΟΛΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 18 Οκτ 2021 | 16:01

Δημοσκόπηση ProRata: Στο 8% η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Οι χαμηλοί μισθοί και τα εργασιακά απασχολούν τους πολίτες

Η ΝΔα προπορεύεται στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου σε δημοσκόπηση της Prorata με 34%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 26%

ΚΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 18 Οκτ 2021 | 15:59

Η πιο δύσκολη μάχη της Ντόρας Μπακογιάννη: Διαγνώστηκε με καρκίνο- Η συγκίνηση και η έγκαιρη ανακάλυψη

Την πιο δύσκολη μάχη της ζωή της δίνει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 18 Οκτ 2021 | 15:24

Γιώργος Παπανδρέου: Ο κύβος ερρίφθη- Ετοιμος να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

O Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ