H «επανίδρυση» της ΝΔ και ο διεμβολισμός του κέντρου

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα.

H «επανίδρυση» της ΝΔ και ο διεμβολισμός του κέντρου

Σε ριζικές αλλαγές στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος προχωρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνει τη δική του στρατηγική, στα πλαίσια της νέας σελίδας που άνοιξε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με στόχο την «επανίδρυση της ΝΔ», ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου ή Απριλίου. Οι αλλαγές θεωρούνται επιτακτικές και θα γίνουν άμεσα, αφού η ΝΔ αντέγραψε την οργανωτική δομή και το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο.

Αυτό θα αλλάξει ριζικά και στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα, μια ΝΔ που θα χτιστεί από την αρχή, όπως λέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έχει ως στόχο η Ν.Δ. να έχει την οργανωτική δομή άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Αντιπρόεδροι Χατζηδάκης - Γεωργιάδης

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο θα επεξεργαστεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης. Τα ονόματα των δυο αντιπροέδρων, του Κ. Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα, ώστε εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής και των συντονιστών-τομεαρχών του κόμματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί την όσο πιο γρήγορα ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis ήταν θετική για τη Ν.Δ. υπό τη νέα της ηγεσία, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι συγκρατημένοι και σημειώνουν ότι οι μετρήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Παραδέχονται ότι δημιουργήθηκε θετικό κλίμα και καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς ξέρουν ότι είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας.

Σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και για αυτό τον λόγο θα ανατεθούν ειδικοί ρόλοι και σε πολλά νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως τού αν τον στήριξαν ή όχι και θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αποστρατεία της «παλαιάς φρουράς». «Ο πρόεδρος δεν θα λειτουργήσει με λογικές αποκλεισμού»υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του.

Αξιοποιούνται και οι «ηττημένοι»

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ενότητα, μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ήδη αξιοποιεί και πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του, πέραν των όσων τον στήριξαν, στη «σκιώδη κυβέρνηση» που θα σχηματίσει τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου αναφέρει συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», εμμένει στην υπέρβαση των διαφορών και στην αξιοποίηση του συνόλου του κόμματος, απλώς διευκρινίζει ότι δεν θα ανεχθεί την υπονόμευση.

Ήδη, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεδρίας του επιχειρεί, με συμβολικές κινήσεις και συναντήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ- είτε τον υποστήριξαν είτε όχι-, να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραγωγής αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Στις πρώτες συναντήσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης περισσότερο ακούει και λιγότερο εκδηλώνει τις προθέσεις του, ενώ κυρίως επιδιώκει να πληροφορηθεί τις απόψεις των συνομιλητών του σχετικά με την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της ΝΔ.

Στόχος η διεύρυνση

Ο νέος πρόεδρος θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπροσώπηση του μετώπου του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτωπο της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και Παραγωγικής Ελλάδας πρέπει άμεσα να εκπροσωπηθεί.

Βασικός του στόχος είναι να διεμβολίσει το Ποτάμι, ώστε να συνταχθούν μαζί του στελέχη του κόμματος, αλλά και να ενσωματώσει δυνάμεις του άλλοτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, στη νέα ηγετική ομάδα, θεωρούν ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού μετώπου που μπορούν κάλλιστα, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, να συνεργαστούν με τη νέα Ν.Δ. Π.χ. μια περίπτωση, όσο και εάν το αρνείται είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί τον όρο Δημιουργική Ελλάδα, εδώ και χρόνια.

Συναντήσεις με Παυλόπουλο - Τσίπρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος επισημαίνει σε όλους τους συνομιλητές του ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση –το είπε και στην ομιλία του στην Κ.Ο.- και ότι «δεν θα χαριστεί στην κυβέρνηση». Η μόνη συναίνεση που μπορεί και πρέπει να υπάρξει είναι για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό θα συζητήσει και με τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των θεσμικών κινήσεών του θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο και δεν είχε ψηφίσει, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Νοε 2020 | 14:31

Μήνυμα Μητσοτάκη για το πώς θα περάσουμε τα Χριστούγεννα - Το πολύ με μία οικογένεια ακόμη

"Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο" ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 28 Νοε 2020 | 10:23

Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: "Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Θα είναι δωρεάν"

Οι εργαζόμενοι στο "Ιπποκράτειο" υποδέχτηκαν με δώρα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ 28 Νοε 2020 | 08:43

Οι λοιμωξιολόγοι βάζουν "φρένο" στην άρση του lockdown – Πιθανή έξοδος στις 14 Δεκεμβρίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ - "Καμπανάκι" από τους λοιμωξιολόγους

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 27 Νοε 2020 | 23:04

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού για τον θάνατο του Βασίλη Πάικου

"Εκτιμούσα πάντα το ήθος, τη μετριοπάθεια, και κυρίως την ευγένεια με την οποία άσκησε το λειτούργημα της δημοσιογραφίας" έγραψε ο πρωθυπουργός για τον Βασίλη Πάικο

«Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑΖΕΙ» 27 Νοε 2020 | 18:33

Μητσοτάκης στους Έλληνες του brain drain: "Μείωση 50% του φόρου εισοδήματος για τα επόμενα 7 χρόνια για όσους επιστρέψουν"

Πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 27 Νοε 2020 | 11:38

Παρέμβαση Μητσοτάκη στην Πάτρα για τη γιορτή του Αγίου Ανδρέα: "Τηρήστε τα μέτρα" - Επικοινωνία με δήμαρχο και περιφερειάρχη

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 27 Νοε 2020 | 07:34

Χριστούγεννα: Τι θα γίνει με SMS, μετακινήσεις, ρεβεγιόν - Όλα τα σενάρια για το άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 26 Νοε 2020 | 22:59

Μητσοτάκης: Αποκάλυψε πώς περνάει το lockdown - Η ερώτηση μαθητή για την οικογένεια του πρωθυπουργού

Ο μικρός μαθητής από την Κρήτη έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια προσωπική ερώτηση για τον χρόνο που αφιερώνει ο πρωθυπουργός στην οικογένειά του.

ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ’ ΤΑΞΗΣ 26 Νοε 2020 | 18:47

"Τηλεκπαίδευση" για τον Μητσοτάκη με μαθητές δημοτικού: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν - Λίγη υπομονή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε ερωτήσεις για τα σχολεία, τις εκδρομές, την άθληση και τα εμβόλια - Η πρόταση της μαθήτριας που θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής.

ΑΦΟΥ ΗΡΘΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ 26 Νοε 2020 | 12:34

Γεννηματά: Γιατί ήρθε ο Μητσοτάκης στη Βουλή και δεν έκατσε 14 ημέρες καραντίνα;

"Η συζήτηση προφανώς μπορούσε να εξελιχθεί χωρίς την παρουσία του Πρωθυπουργού, που είχε έρθει σε επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, λέει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 26 Νοε 2020 | 12:21

Υμνοι FAZ για Μητσοτάκη: "Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της"

Με το σχέδιό του για την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ, γράφει ο γερμανικός Τύπος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 26 Νοε 2020 | 09:55

Τσακώθηκαν και για το... ρούτερ του Μαξίμου - Μητσοτάκης: Δεν το βρήκα - ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς το αφήσαμε

Καυγάς Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή για το... ρούτερ του Μαξίμου. Τι απάντησε ο πρωθυπουργός στο ανέκδοτο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.