H «επανίδρυση» της ΝΔ και ο διεμβολισμός του κέντρου

Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα.

H «επανίδρυση» της ΝΔ και ο διεμβολισμός του κέντρου

Σε ριζικές αλλαγές στη «ραχοκοκαλιά» του κόμματος προχωρεί ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης που αρχίζει σταδιακά να διαμορφώνει τη δική του στρατηγική, στα πλαίσια της νέας σελίδας που άνοιξε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με στόχο την «επανίδρυση της ΝΔ», ο Κυρ. Μητσοτάκης θέτει πρώτη προτεραιότητα την οργανωτική ανασυγκρότηση στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του προσεχούς Μαρτίου ή Απριλίου. Οι αλλαγές θεωρούνται επιτακτικές και θα γίνουν άμεσα, αφού η ΝΔ αντέγραψε την οργανωτική δομή και το μοντέλο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρείται πλέον ξεπερασμένο.

Αυτό θα αλλάξει ριζικά και στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να παρουσιαστεί πριν από το συνέδριο, στα πλαίσια του σχεδίου με κωδικό «111 ημέρες», ένα «φρέσκο» και ανανεωμένο κόμμα, μια ΝΔ που θα χτιστεί από την αρχή, όπως λέει σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα, ο νέος πρόεδρος έχει ως στόχο η Ν.Δ. να έχει την οργανωτική δομή άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων.

Αντιπρόεδροι Χατζηδάκης - Γεωργιάδης

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο νέος πρόεδρος και στη σύνταξη του νέου προγράμματος της Ν.Δ. το οποίο θα επεξεργαστεί ο πρώτος αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης. Τα ονόματα των δυο αντιπροέδρων, του Κ. Χατζηδάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη, αναμένεται να ανακοινωθούν την Δευτέρα, ώστε εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογής και των συντονιστών-τομεαρχών του κόμματος.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιθυμεί την όσο πιο γρήγορα ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του κόμματος ώστε άμεσα να είναι έτοιμο σε όλα τα επίπεδα, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά για να αναμετρηθεί στα ίσα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και η πρώτη δημοσκόπηση της Metron Analysis ήταν θετική για τη Ν.Δ. υπό τη νέα της ηγεσία, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι συγκρατημένοι και σημειώνουν ότι οι μετρήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής. Παραδέχονται ότι δημιουργήθηκε θετικό κλίμα και καλλιεργήθηκαν υψηλές προσδοκίες με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., αλλά κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς ξέρουν ότι είναι αγώνας αντοχής και όχι ταχύτητας.

Σε όλους τους τόνους επισημαίνει ότι το κόμμα πρέπει να ανανεωθεί ριζικά και για αυτό τον λόγο θα ανατεθούν ειδικοί ρόλοι και σε πολλά νέα πρόσωπα, ανεξαρτήτως τού αν τον στήριξαν ή όχι και θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αποστρατεία της «παλαιάς φρουράς». «Ο πρόεδρος δεν θα λειτουργήσει με λογικές αποκλεισμού»υπογραμμίζουν στενοί συνεργάτες του.

Αξιοποιούνται και οι «ηττημένοι»

Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την ενότητα, μετά την εκλογική διαδικασία της περασμένης Κυριακής, ήδη αξιοποιεί και πλήθος στελεχών που δεν συντάχθηκαν μαζί του, πέραν των όσων τον στήριξαν, στη «σκιώδη κυβέρνηση» που θα σχηματίσει τις επόμενες ημέρες. Εξάλλου αναφέρει συνεχώς ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», εμμένει στην υπέρβαση των διαφορών και στην αξιοποίηση του συνόλου του κόμματος, απλώς διευκρινίζει ότι δεν θα ανεχθεί την υπονόμευση.

Ήδη, τα πρώτα εικοσιτετράωρα της προεδρίας του επιχειρεί, με συμβολικές κινήσεις και συναντήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη της ΝΔ- είτε τον υποστήριξαν είτε όχι-, να καταλαγιάσουν τα προεκλογικά πάθη, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις παραγωγής αξιόπιστου αντιπολιτευτικού λόγου.

Στις πρώτες συναντήσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης περισσότερο ακούει και λιγότερο εκδηλώνει τις προθέσεις του, ενώ κυρίως επιδιώκει να πληροφορηθεί τις απόψεις των συνομιλητών του σχετικά με την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση της ΝΔ.

Στόχος η διεύρυνση

Ο νέος πρόεδρος θέτει ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη διεύρυνσης του κόμματος προς το κέντρο και δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπροσώπηση του μετώπου του «Ναι» στο δημοψήφισμα. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το μέτωπο της λεγόμενης κατά τον ίδιο Δημιουργικής και Παραγωγικής Ελλάδας πρέπει άμεσα να εκπροσωπηθεί.

Βασικός του στόχος είναι να διεμβολίσει το Ποτάμι, ώστε να συνταχθούν μαζί του στελέχη του κόμματος, αλλά και να ενσωματώσει δυνάμεις του άλλοτε εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, στη νέα ηγετική ομάδα, θεωρούν ότι υπάρχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του εκσυγχρονιστικού μετώπου που μπορούν κάλλιστα, διατηρώντας τη δική τους ταυτότητα, να συνεργαστούν με τη νέα Ν.Δ. Π.χ. μια περίπτωση, όσο και εάν το αρνείται είναι η Αννα Διαμαντοπούλου, ένα πρόσωπο που χρησιμοποιεί τον όρο Δημιουργική Ελλάδα, εδώ και χρόνια.

Συναντήσεις με Παυλόπουλο - Τσίπρα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση του Κυρ. Μητσοτάκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος επισημαίνει σε όλους τους συνομιλητές του ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση –το είπε και στην ομιλία του στην Κ.Ο.- και ότι «δεν θα χαριστεί στην κυβέρνηση». Η μόνη συναίνεση που μπορεί και πρέπει να υπάρξει είναι για την αναθεώρηση του Συντάγματος και αυτό θα συζητήσει και με τον Πρωθυπουργό.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των θεσμικών κινήσεών του θα συναντηθεί την προσεχή Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο και δεν είχε ψηφίσει, πηγαίνοντας κόντρα στο κόμμα του, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 03 Δεκ 2021 | 15:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΕΣΑμεΑ: Ανακοινώθηκε συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα άτομα με αναπηρία

"Αποδέχομαι την πρόσκλησή σας, εντός του πρώτου εξαμήνου το 2022, να κάνουμε μία συζήτηση στη Βουλή", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 13:30

Μητσοτάκης για επένδυση Amazon: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

"Η χώρα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται πραγματικά κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επένδυση της Amazon Web Services.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ 03 Δεκ 2021 | 11:04

Podcast Μητσοτάκη: Η συζήτησή του με την Άδα Σταματάτου, μητέρα του αυτιστικού Γιάννη

Στο πρώτο podcast ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά την Άδα Σταματάτου, μια γυναίκα που μοιράζεται με θάρρος τις καθημερινές ιστορίες από τη ζωή της με τον ενήλικα αυτιστικό γιο της.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 03 Δεκ 2021 | 07:22

Εμβολιασμοί: "Κλειδώνει" η τρίτη δόση στο 4μηνο - Τι θα κρίνει την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε ποιους

Κορυφαίοι υπουργοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για άλλες ηλικιακές ομάδες ή επαγγελματικές κατηγορίες.

ΕΤΟΙΜΗ ΑΠΟ ΤΟ 2022 02 Δεκ 2021 | 22:26

Η Amazon έρχεται στην Ελλάδα με μεγάλη επένδυση - Συνάντηση Μητσοτάκη με στελέχη του τεχνολογικού κολοσσού

Η Amazon, η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα cloud στον κόσμο, περιλαμβάνει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεών της.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 02 Δεκ 2021 | 20:43

Τσίπρας από Κοζάνη: Μόνο στην Ελλάδα 150 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ - Αποκλειστική ευθύνη του Μητσοτάκη

Για διπλή πανδημία στη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας: Αυτή του κορονοϊού και αυτή της ακρίβειας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 02 Δεκ 2021 | 18:19

Μητσοτάκης - Κεραμέως παρουσίασαν τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών:Τι αλλάζει σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

Τα νέα προγράμματα αφορούν όλες τις βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο - Άρχισε η πιλοτική εφαρμογή σε πρότυπα και πειραματικά σχολεία

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:37

10 φορές πάνω τα ραντεβού για εμβολιασμό...μετά το πρόστιμο- "Τα μέτρα αποδίδουν" λέει στέλεχος του ΠΟΥ στον Μητσοτάκη

"Οι εμβολιασμοί πήγαν από 2.000 σε 20.000, άρα τα μέτρα αποδίδουν", είπε ο Χανς Κλούγκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξήρε το "πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα" της Ελλάδας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 02 Δεκ 2021 | 10:26

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή εμφανίστηκε ως αρνητής της πραγματικότητας και της επιστήμης"

"Αρνητή της πραγματικότητας και της επιστήμης",χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος,

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΕΒ 01 Δεκ 2021 | 19:44

Μητσοτάκης: Θέλουμε την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ανάπτυξη - "Πολύ φιλική στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση" το μήνυμα Γουάτσα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επενδυτή, Πρεμ Γουάτσα - Ο στόχος του πρωθυπουργού για τις επενδύσεις.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΗΓΕΣ 01 Δεκ 2021 | 18:07

Κορονοϊός: Στο τραπέζι να χορηγείται η 3η δόση νωρίτερα - Η πρόταση του πρωθυπουργού και το σχόλιο της Επιτροπής Εμβολιασμού

Το ενδεχόμενο να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό νωρίτερα, φαίνεται πως εξετάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 01 Δεκ 2021 | 15:58

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Απολύτως εσφαλμένο ότι αν είχαμε τα ποσοστά εμβολιασμού Πορτογαλίας δεν θα λύναμε το πρόβλημά μας

"Η μόνη πρόταση που άκουσα είναι να πάμε παρέα να πείσουμε τους καχύποπτους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν", ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΠΑΛΑΒΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 01 Δεκ 2021 | 15:55

Η πρόταση του "σοφού" Γεροτζιάφα (ΣΥΡΙΖΑ) για τους ανεμβολίαστους, που "έκαψε" τον Τσίπρα- Να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μεταφοράς

Η πρόταση του μέλους του think tank του Αλέξη Τσίπρα Γρηγόρη Γεροτζιάφα, οι ανεμβολίαστοι να μην μπαίνουν ούτε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άναψε φωτιές στη Βουλή