H κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα «hotspots της ντροπής»

Ο κρατικός ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με το κόμμα του 4% αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Έλλειμα συντονισμού και ενημέρωσης μεταξύ κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
H κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα «hotspots της ντροπής»

Η αλληλεγγύη που δείχνει η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και έχουν ξεπεράσει τις 53.000 από την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορα από τον Βορρά, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει από μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

Μέρα με την ημέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα αντιδρούν στις αποφάσεις της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται εκρήξεις στις τοπικές κοινωνίες που μετά την αλληλεγγύη εκφράζουν φόβο απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο νέο αυτό σκηνικό η κυβέρνηση δείχνει να παίζει τον ρόλο του …τροχονόμου καθώς μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος και των αντιλήψεων που είχε για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος όταν ήταν το κόμμα του 4%.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις της τάσης των 53+ και της κυβέρνησης για το θέμα του Ασύλου με πρωταγωνίστριες της Τ. Χριστοδουλοπούλου και την Β. Κατριβάνου που δεν ψήφισαν τις σχετικές διατάξεις δηλώνοντας παρών ή αποχή. Η τάση των 53+ στην οποία συμμετέχουν περίπου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος Θ. Δρίτσας, αλλά και η Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Τ. Μπαλαούρας, η Β. Κατριβάνου, η Αννέτα Καββαδία και ο Χ. Καραγιαννίδης έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να εκκενώσει την Ειδωμένη και τον Πειραιά ενώ την ίδια στιγμή αστυνομία και λιμενικό έχουν λάβει εντολές να μην χρησιμοποιήσουν βία ακόμα και σε περίπτωση επεισοδίων. Έχει καταγραφεί ένα τεράστιο έλλειμμα στην ενημέρωση τόσο των προσφύγων για την κατάσταση στην Ελλάδα όσο και των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην έλευση μεταναστών στις περιοχές τους η οποία συνήθως πραγματοποιείται βραδινές ώρες.

Το κλίμα αυτό διευκολύνει την δράση της Χρυσής Αυγής που έχει κάνει την εμφάνισή της από την Ειδομένη έως και την Βέροια κρυπτόμενη πίσω από τον φόβο των κατοίκων. Παράλληλα η έλλειψη συντονισμού αφήνει ελεύθερο πεδίο σε κάθε λογής αλληλέγγυους και μη πιστοποιημένες ΜΚΟ τόσο στην Ειδωμένη όσο και στον Πειραιά που βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως την…Μέκκα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο ότι το κράτος απουσιάζει από την Ειδομένη και τον Πειραιά και μετά από σχεδόν δύο μήνες δεν έχει επισήμως ζητήσει από τους πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Ακόμα και η διανομή φυλλαδίων στα αραβικά και στα φαρσί από κρατικές υπηρεσίες που εξηγούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης συναντά την αντίσταση μερίδας αλληλέγγυων και ομάδων πολιτών που διαφωνούν με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Μάλιστα αναφέρονται γεγονότα όπου τα φυλλάδια που είχε ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έφεραν διακριτικά του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να μην μοιράζονται. Τα υπουργεία δεν συνεννοούνται μεταξύ τους λόγω των πολλαπλών συντονιστικών οργάνων και του δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόντρα Καμμένου Μουζάλα και αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το προσφυγικό.

Αλαλούμ με τις ΜΚΟ

Αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες τελούν υπό τις οδηγίες μερίδας αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προκαλούν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χίος όπου κατάφεραν και έφυγαν από το Κέντρο ταυτοποίησης κλειστού τύπου και απέκλεισαν το λιμάνι. Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναταράξεις από τα κέντρα κλειστού τύπου η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να έρθουν στην Ελλάδα 1.500 αστυνομικοί χωρών μελών της Ε.Ε. για να φυλάξουν τα κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Πέραν του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και ομάδων εθελοντών αξίζει να σημειωθεί και η απουσία συνεργασίας με τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι περισσότεροι χώροι υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα έγιναν μετά από συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ιδιώτες ή σε παλαιά στρατόπεδα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής στην ομιλία του στην βουλή για το προσφυγικό προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις με τους δήμαρχους προαναγγέλλοντας συντονιστικό όργανο κυβέρνηση – ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς και χρηματοδότηση στους δήμους.

Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση στους ΟΤΑ «κανένας δήμος δεν θέλει στην περιοχή του κέντρο υποδοχής» ενώ από την άλλη η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με ρυθμούς…ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν, καθώς φαίνεται ότι περιμένει να λάβουν διαστάσεις τα γεγονότα από την παρουσία των προσφύγων για να παρέμβει. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στον βαθμό που δεν ενημερώνονται από την κυβέρνηση για τις ενέργειες της στο προσφυγικό και αναμένουν αλλαγή του κλίματος στην αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

18 Οκτ 2021 | 22:36

Κόλιν Πάουελ: Το παιδί μεταναστών που έφτασε στο αμερικανικό ΥΠΕΞ - Γιατί τον "στοίχειωσε" ο πόλεμος στο Ιράκ

Η λαμπρή καριέρα του Πάουελ στο πεδίο της μάχης και στην πολιτική - Αμαύρωσε την καριέρα του, υποστηρίζοντας ακλόνητα τον πόλεμο στο Ιράκ.

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» 17 Οκτ 2021 | 22:38

Γερμανία: Οι Πράσινοι άνοιξαν τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας - Πρώτη υποψηφιότητα για το υπουργείο Οικονομικών

"Ας συνδέσουμε σωστά τις λάμπες του φωτεινού σηματοδότη", αναφέρουν οι Πράσινοι ενόψει των επίσημων διαπραγματέυσεων για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ "ΦΩΤΕΙΝΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗ" 15 Οκτ 2021 | 15:05

Εξελίξεις στη Γερμανία: Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι ανακοίνωσαν προκαταρκτική συμφωνία για κυβέρνηση

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι ανακοίνωσαν μια προκαταρκτική συμφωνία για να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΩΝ 15 Οκτ 2021 | 13:48

Γερμανία: Πυρετός διαβουλεύσεων για κυβέρνηση "Φανάρι" πριν τα Χριστούγεννα

Κοντά στη συμμαχία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι στη Γερμανία.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 15 Οκτ 2021 | 12:53

ΣΥΡΙΖΑ για κακοκαιρία "Μπάλλο": Επιτελικό μπάχαλο με μόνη απάντηση το lockdown και ειρωνείες στους πολίτες

Για "επιτελικό χάος" και "μπάχαλο" κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σημερινή ανακοίνωσή του για την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ 13 Οκτ 2021 | 12:14

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ΕΕ και ΗΠΑ: Θα έρθουν κύματα οι μετανάστες αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τη διεθνή κοινότητα για αύξηση των οικονομικών μεταναστών, αν δεν αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ Η ΣΥΝΟΔΟΣ 12 Οκτ 2021 | 23:01

Ερντογάν από G20: Η Τουρκία δεν μπορεί να επιτρέψει νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν

Ο Ερντογάν πρότεινε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με θέμα το μεταναστευτικό, υπό την προεδρία της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επόμενης G20.

"ΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ" 12 Οκτ 2021 | 12:21

ΣΥΡΙΖΑ: Καλοδεχούμενη η κίνηση πανικού της ΝΔ για διεύρυνση της εξεταστικής από το 2015

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΜΟ 11 Οκτ 2021 | 19:39

Εγκώμια από τον Γάλλο ΥΠΕΣ: Το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν εγκωμίασε το "ελληνικό μοντέλο" συνοριακών ελέγχων

ΚΕΜΕΑ 11 Οκτ 2021 | 16:14

Συνέδριο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας κατά μεταναστριών

Συνέδριο γνωριμίας με το έργο ARIADNE2, που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά γυναικών

"ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΟΠΩΣ ΚΟΥΡΤΣ" 11 Οκτ 2021 | 14:52

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εξεταστική επιτροπή για τη λίστα Πέτσα και τις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής θα αποτελέσει ο έλεγχος των κριτηρίων βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 11 Οκτ 2021 | 13:42

Ο Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων: Οργανωμένη προπαγάνδα διακινητών εναντίον της Ελλάδος

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαψεύδει τις "εξαφανίσεις" προσφύγων.

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΖΕΡΑΛ ΝΤΑΡΜΑΝΕΝ 09 Οκτ 2021 | 23:03

Μεταναστευτικό: Ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Παρίσι - "Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πληρώσει για τη φύλαξη των συνόρων"

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύτηκε στα τέλη Ιουλίου να πληρώσει στη Γαλλία 62,7 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2022 για τη χρηματοδότηση της ενίσχυσης των γαλλικών δυνάμεων επιβολής του νόμου στις ακτές.