H κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα «hotspots της ντροπής»

Ο κρατικός ΣΥΡΙΖΑ αντιμέτωπος με το κόμμα του 4% αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Έλλειμα συντονισμού και ενημέρωσης μεταξύ κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης και ΜΚΟ.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
H κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα «hotspots της ντροπής»

Η αλληλεγγύη που δείχνει η ελληνική κοινωνία στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα και έχουν ξεπεράσει τις 53.000 από την ημέρα που έκλεισαν τα σύνορα από τον Βορρά, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει από μόνη της το προσφυγικό πρόβλημα.

Μέρα με την ημέρα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που συνειδητοποιούν ότι έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα αντιδρούν στις αποφάσεις της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται εκρήξεις στις τοπικές κοινωνίες που μετά την αλληλεγγύη εκφράζουν φόβο απέναντι στους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο νέο αυτό σκηνικό η κυβέρνηση δείχνει να παίζει τον ρόλο του …τροχονόμου καθώς μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί μεταξύ των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος και των αντιλήψεων που είχε για την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος όταν ήταν το κόμμα του 4%.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι εσωκομματικές συγκρούσεις της τάσης των 53+ και της κυβέρνησης για το θέμα του Ασύλου με πρωταγωνίστριες της Τ. Χριστοδουλοπούλου και την Β. Κατριβάνου που δεν ψήφισαν τις σχετικές διατάξεις δηλώνοντας παρών ή αποχή. Η τάση των 53+ στην οποία συμμετέχουν περίπου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ,μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Ευ. Τσακαλώτος Θ. Δρίτσας, αλλά και η Τ. Χριστοδουλοπούλου, ο Τ. Μπαλαούρας, η Β. Κατριβάνου, η Αννέτα Καββαδία και ο Χ. Καραγιαννίδης έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να εκκενώσει την Ειδωμένη και τον Πειραιά ενώ την ίδια στιγμή αστυνομία και λιμενικό έχουν λάβει εντολές να μην χρησιμοποιήσουν βία ακόμα και σε περίπτωση επεισοδίων. Έχει καταγραφεί ένα τεράστιο έλλειμμα στην ενημέρωση τόσο των προσφύγων για την κατάσταση στην Ελλάδα όσο και των τοπικών κοινωνιών που αντιδρούν στην έλευση μεταναστών στις περιοχές τους η οποία συνήθως πραγματοποιείται βραδινές ώρες.

Το κλίμα αυτό διευκολύνει την δράση της Χρυσής Αυγής που έχει κάνει την εμφάνισή της από την Ειδομένη έως και την Βέροια κρυπτόμενη πίσω από τον φόβο των κατοίκων. Παράλληλα η έλλειψη συντονισμού αφήνει ελεύθερο πεδίο σε κάθε λογής αλληλέγγυους και μη πιστοποιημένες ΜΚΟ τόσο στην Ειδωμένη όσο και στον Πειραιά που βλέπουν πλέον την Ελλάδα ως την…Μέκκα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο ότι το κράτος απουσιάζει από την Ειδομένη και τον Πειραιά και μετά από σχεδόν δύο μήνες δεν έχει επισήμως ζητήσει από τους πρόσφυγες να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές.

Ακόμα και η διανομή φυλλαδίων στα αραβικά και στα φαρσί από κρατικές υπηρεσίες που εξηγούν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης συναντά την αντίσταση μερίδας αλληλέγγυων και ομάδων πολιτών που διαφωνούν με την πολιτική των κλειστών συνόρων. Μάλιστα αναφέρονται γεγονότα όπου τα φυλλάδια που είχε ετοιμάσει η ελληνική κυβέρνηση δεν έφεραν διακριτικά του ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα να μην μοιράζονται. Τα υπουργεία δεν συνεννοούνται μεταξύ τους λόγω των πολλαπλών συντονιστικών οργάνων και του δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κόντρα Καμμένου Μουζάλα και αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για το προσφυγικό.

Αλαλούμ με τις ΜΚΟ

Αντίστοιχα πρόσφυγες και μετανάστες τελούν υπό τις οδηγίες μερίδας αλληλέγγυων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που προκαλούν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των προσφύγων φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χίος όπου κατάφεραν και έφυγαν από το Κέντρο ταυτοποίησης κλειστού τύπου και απέκλεισαν το λιμάνι. Την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αναταράξεις από τα κέντρα κλειστού τύπου η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να έρθουν στην Ελλάδα 1.500 αστυνομικοί χωρών μελών της Ε.Ε. για να φυλάξουν τα κέντρα υποδοχής στα νησιά.

Πέραν του αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ και ομάδων εθελοντών αξίζει να σημειωθεί και η απουσία συνεργασίας με τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι περισσότεροι χώροι υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα έγιναν μετά από συμφωνία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με ιδιώτες ή σε παλαιά στρατόπεδα χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλής στην ομιλία του στην βουλή για το προσφυγικό προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις με τους δήμαρχους προαναγγέλλοντας συντονιστικό όργανο κυβέρνηση – ΜΚΟ και τοπικής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού καθώς και χρηματοδότηση στους δήμους.

Όπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες που γνωρίζουν την κατάσταση στους ΟΤΑ «κανένας δήμος δεν θέλει στην περιοχή του κέντρο υποδοχής» ενώ από την άλλη η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με ρυθμούς…ΣΥΡΙΖΑ, όπως σημειώνουν, καθώς φαίνεται ότι περιμένει να λάβουν διαστάσεις τα γεγονότα από την παρουσία των προσφύγων για να παρέμβει. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες στον βαθμό που δεν ενημερώνονται από την κυβέρνηση για τις ενέργειες της στο προσφυγικό και αναμένουν αλλαγή του κλίματος στην αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ Ο ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ 26 Οκτ 2020 | 08:00

Γιατί είναι fake η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πτωχευτικό - Τι προβλέπει για την α' κατοικία

Από τον Φεβρουάριο του 2019 με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει να υφίσταται η προστασία της κύριας κατοικίας.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 24 Οκτ 2020 | 18:18

Λέσβος: Άγρια συμπλοκή μεταναστών με μαχαιρώματα - Δύο τραυματίες

Φαρ ουέστ στην αγορά της Λέσβου όπου τρεις μετανάστες συνεπλάκησαν με μαχαίρια.

24 Οκτ 2020 | 15:37

Μηταράκης για Spiegel: Προπαγάνδα τα δημοσιεύματα περί επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

"Έχουμε βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι με οργανωμένη προπαγάνδα, με άρθρα τα οποία αναφέρουν την τουρκική ακτοφυλακή ως πηγή της πληροφόρησης", τόνισε ο κ. Μηταράκης.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ 20 Οκτ 2020 | 07:54

Ανασχηματισμό ετοιμάζει ο Μητσοτάκης: Ζητήμα ημερών οι ανακοινώσεις

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις, ο ανασχηματισμός θα είχε ήδη γίνει.

ΥΜΝΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 18 Οκτ 2020 | 14:36

Politico: Υπό την επιδέξια διοίκηση του Κ. Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός

Το Politico αναφέρει πως υπό την επιδέξια διοίκηση" του Κυριάκου Μητσοτάκη διατηρήθηκε υπό έλεγχο ο κορονοϊός.

ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ 17 Οκτ 2020 | 10:41

Έτοιμο το ηλεκτρονικό "μάτι" της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο -Πως θα λειτουργεί το Κέντρο διαχείρισης καμερών θερμικής απεικόνισης

Το νέο σύστημα δίνει εικόνα και επικοινωνία στα πληρώματα που επιχειρούν στις δύσβατες περιοχές του Έβρου, με αποτ'έλεσμα να έχει σχεδόν μηδενιστεί η ροή από εκεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ REAL FM 16 Οκτ 2020 | 14:09

Επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας: Πρέπει να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια- Είναι δικαίωμά μας

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ασκήσει το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

38% ΓΙΑ ΝΔ 16 Οκτ 2020 | 11:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 19,9 μονάδες - Ιστορικό χαμηλό για ΣΥΡΙΖΑ

Η νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll. Πώς κρίνουν οι πολίτες κυβέρνηση και αντιπολίτευση για Χρυσή Αυγή, πανδημία και ελληνοτουρκικά.

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ 12 Οκτ 2020 | 13:52

Μηταράκης: Μείωση κατά 73% στις προσφυγικές ροές - Επτά αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Κάθετη πτώση στις προσφυγικές ροές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος - Τι δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης - Ποιες είναι οι 7 αλλαγές στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

11 Οκτ 2020 | 13:03

Κεφαλονιά: Εντοπίστηκε σκάφος με 30 παράνομους μετανάστες - Ανάμεσά τους 6 παιδιά

Μεταξύ των τριάντα παράτυπων μεταναστών ήταν έξι παιδιά και τρεις γυναίκες.

11 Οκτ 2020 | 12:53

Μηταράκης: ΑΦΜ, ΙΒΑΝ και ΠΑΑΥΠΑ στους πρόσφυγες, προκειμένου να ενταχθούν στην αγορά εργασίας

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στη χώρα μας 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

10 Οκτ 2020 | 20:20

Πάνω από 1.000 μετανάστες από την Αφρική έφτασαν στα Κανάρια Νησιά

Ο ρυθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία δεν είχε παρατηρηθεί την τελευταία και πλέον δεκαετία.

ΦΙΛΙΠΟ ΓΚΡΑΝΤΙ 07 Οκτ 2020 | 13:40

Κορονοϊός: Θετικός βρέθηκε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Με ήπια συμπτώματα νοσηλεύεται κορονοϊού ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.