H κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή 10 νέα νομοσχέδια - φωτιά

Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης μετά την ψήφιση του πολυνόμου & την επίσκεψη Πούτιν. Τα νομοσχέδια που έρχονται, η συνταγματική αναθεώρηση & ο ξαφνικός ανασχηματισμός.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
H κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή 10 νέα νομοσχέδια - φωτιά

Τρεις μόλις ημέρες έχει η κυβέρνηση για να οριστικοποιήσει τα μέτρα- ουρά της συμφωνίας του Eurogroup προκειμένου να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση και στο Μ. Μαξίμου παράλληλα με την επίσκεψη Πούτιν πήραν φωτιά οι συσκέψεις και οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό όπλο που θα αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός.

Το Μαξίμου έχει βάλει πλώρη για να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης μετά την ψήφιση του πολυνόμου και την θεσμοθέτηση των έμμεσων φόρων, των κόκκινων δανείων και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί απογοήτευση για την απόφαση που αφορά το χρέος καθώς το Μ. Μαξίμου είχε ανεβάσει πολύ τον πήχη για το συγκεκριμένο θέμα και τελικώς δεν κατάφερε να λάβει μία απόφαση που θα έδινε προοπτική για την οριστική διευθέτηση του χρέους.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης επικρατούν δύο απόψεις για το χρέος με την μία πλευρά στην οποία ανήκουν οι κ.κ. Φλαμπουράρης και Παππάς να υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί κύριο στόχο των διαπραγματεύσεων αφού δεν θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ο οποίος υποστηρίζει ότι το χρέος είναι η βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο το Μ. Μαξίμου θα επιδιώξει μία φυγή προς τα εμπρός προκειμένου να σηματοδοτήσει την αλλαγή της πολιτικής της κυβέρνησης με την προώθηση 10 νέων νομοσχεδίων αλλά και το άνοιγμα της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο μέσα στο καλοκαίρι.

Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται ο αναπτυξιακός νόμος και ακολουθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θεσμοθετεί ένα νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τον Ιούνιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων και τα σχέδια νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις αδήλωτες καταθέσεις και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο "νέος Καλλικράτης", το νομοσχέδιο για το σύνολο της εκπαίδευσης καθώς και το σχέδιο νόμου για το λαθρεμπόριο καπνικών.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούν δύο απόψεις για την επόμενη μέρα της συμφωνίας. Η πρώτη την οποία υποστηρίζουν στελέχη όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο Ν. Βούτσης και ο Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζει την προώθηση των κοινωνικών πολιτικών προκειμένου να καταγραφεί το θετικό πρόσημο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων μία ομάδα υπουργών μεταξύ των οποίων είναι ο Ν. Παππάς, ο Αλ. Φλαμπουράρης, ο Χρ. Σπίρτζης και ο Γ. Κατρούγκαλος εκτιμούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση και η συζήτηση για την αλλαγή των θεσμών αποτελούν προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.

Υποστηρίζουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο πεδίο και πως εάν ανοίξει η συζήτηση της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορέσει να στριμώξει την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι διευρύνοντας τις πιθανότητες συνεργασιών δημιουργώντας μέτωπο με την ΝΔ.

Εάν δεν πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός τον Ιούνιο δεν πρόκειται να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν ή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ένα σημαντικό όπλο που θα αξιοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός. Οι δημόσιες αντιπαραθέσεις των βουλευτών και υπουργών για τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην βουλή αλλά και η κόπωση του κυβερνητικού σχήματος αποτελούν τις βασικές αιτίες που θα επισπεύσουν τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα σύμφωνα με κομματικά στελέχη.

Στον βαθμό που το συνέδριο του κόμματος θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να αποφασίσει την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος εντός του Ιουνίου προκειμένου να φρεσκάρει το υπουργικό συμβούλιο με νέα πρόσωπα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την Κεντροαριστερά.

Παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα στους νέους υπουργούς να ενημερωθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους δανειστές στην επόμενη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες εάν δεν πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός τον Ιούνιο δεν πρόκειται να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα λίγο πριν ή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 27 Ιαν 2021 | 12:36

Γιάννης Μαντζουράνης: Ο δικηγόρος του Τσίπρα απαντά στη ΝΔ για τα βοσκοτόπια και τον Καλογρίτσα

Τι απαντά ο δικηγόρος του Αλέξη Τσίπρα στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους δημοσιογράφους Κουρτάκη και Παπαχρήστο

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 26 Ιαν 2021 | 16:32

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ λειτουργεί ως συνήγορος υπεράσπισης των συκοφαντών του κ. Τσίπρα - "Δεν προξενεί εντύπωση"

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με αφορμή την αγωγή που κατέθεσε σε βάρος των δημοσιογράφων Γιώργου Παπαχρήστου και Γιάννη Κουρτάκη ο Αλ. Τσίπρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 26 Ιαν 2021 | 14:24

ΝΔ για αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη και Παπαχρήστο: Επιχειρεί την οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων για εκφοβισμό

Η ενέργεια του κ. Τσίπρα λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική, αναφέρει η ΝΔ για τις αγωγές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά των δημοσιογράφων

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ 26 Ιαν 2021 | 11:48

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των συναθροίσεων - Αν και η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε χαλάρωση των μέτρων...

Οργή στον ΣΥΡΙΖΑ για την κυβερνητική απόφαση περι συναθροίσεων- Επιτρέπονται πλέον οι συναθροίσεις έως και 100 άτομα

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 26 Ιαν 2021 | 11:32

Αγωγές Τσίπρα σε Κουρτάκη - Παπαχρήστο για τη βίλα στο Σούνιο με δικηγόρους τον Μαντζουράνη και τον Καμπαγιάννη

Αγωγή Τσίπρα σε Παπαχρήστο και Κουρτάκη "για τις συκοφαντίες για αγορά βίλας 1 εκατ. ευρώ".

ΟΛΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2021 | 07:05

Επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα έως την 1η Φεβρουαρίου - Ολο το παρασκήνιο - Τι δεν αφορά

Από σήμερα Τρίτη 26 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου απαγόρευση όλων των δημοσίων συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 25 Ιαν 2021 | 13:43

Σάλος με ανάρτηση υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ για την Μπεκατώρου: "Οι κυρίες αν δεν έχουν ευαρέσκεια δεν μπαίνουν σε δωμάτια ανδρών"

Αλγεινές εντυπώσεις έχει δημιουργήσει η δήλωση της Ελένης Αξιόγλου, σχετικά με την Σοφία Μπεκατώρου. Τι απαντά η ίδια.

Η ΟΜΠΡΕΛΑ... ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ 25 Ιαν 2021 | 11:54

Ξέσπασε καυγάς ανάμεσα σε Θανάση Καρτερό και Αυγή - Για τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τάσεις βάζουν μπουρλότο στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:51

Ηλιόπουλος: Όμηρος του Σαμαρά ο Μητσοτάκης - Αμφισβητεί το σύνολο της εξωτερικής πολιτικής

Κρατάει ψηλά στην ατζέντα το άρθρο Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να σημειώνει πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την ομηρία του πρώην πρωθυπουργού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ 25 Ιαν 2021 | 09:02

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη: Ηταν πολιτικός αντίπαλος αλλά ποτέ εχθρός

Για τον αδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη έκανε δήλωση ο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΔΙΑΥΛΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 24 Ιαν 2021 | 12:33

Αποκάλυψη: Ο επικοινωνιολόγος του Καραμανλή, Γιάννης Λούλης συνεργάζεται τώρα με τον Αλέξη Τσίπρα

Ανοικτούς διαύλους με τον Λούλη, είχε ο Τσίπρας και την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 19:20

Σίγουρος ο Πολάκης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση παρότι "γαμ@@@@ τη μεσαία τάξη"

Στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ανακουφίστεί και η μεσαία τάξη που είναι "πικραμένη" από την προηγούμενη διακυβέρνηση του κόμματος του, τόνισε ο Παύλος Πολάκης

23 Ιαν 2021 | 14:01

Η βία είναι δεξιά ή αριστερή;

Από την ημέρα της ίδρυσής του, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε μια διαφορετική στάση απέναντι στα κινήματα και τις ομάδες της ριζοσπαστικής αριστεράς και στην ακτιβιστική βία