H λύση που είναι στο τραπέζι για κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία

Τελεσίγραφο από το Eurogroup για ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων τις επόμενες ημέρες. Νέα πρόταση για πλειστηριασμούς βάζει στο τραπέζι η Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
H λύση που είναι στο τραπέζι για κόκκινα δάνεια-πρώτη κατοικία

Μηνύματα για ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων στις προαπαιτούμενες δράσεις εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Παρά τα «καλά λόγια» για την πρόοδο που έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί επέμειναν πως τα ανοικτά ζητήματα -με πρώτο εκείνο των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας- πρέπει να επιλυθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρέπει να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν στη διοίκηση των τραπεζών και στα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να υπάρξει μια συνεδρίαση του EuroWorking Group στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και μια συνεδρίαση του ΔΣ του ESM (υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης) για να εκταμιευτούν τα χρήματα, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup. Όπως μάλιστα δήλωσε, ο έλληνας υπουργός κ. Τσακαλώτος έδωσε υποσχέσεις ότι θα κλείσουν οι εκκρεμότητες και πρόσθεσε ότι μέσα στην υπόλοιπη εβδομάδα πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά. Σημείωσε δε πως η πρόοδος είναι σημαντική για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με την εκταμίευση των 10 δισ. που βρίσκονται δεσμευμένα σε ειδικό λογαριασμό για αυτόν τον σκοπό.

Συζητήση για τα κόκκινα δάνεια στο Eurogroup

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών ήταν το θέμα των πλειστηριασμών. Αυτό επιβεβαίωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κάνοντας λόγο για μακρά συζητήση επί του θέματος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών. Χρειάζεται μια λύση που να προστατεύει τους ευάλωτους και να επιτρέπει στις τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν και πάλι, είπε χαρακτηριστικά. Ακόμη εξέφρασε την ανάγκη να θωρακιστεί ο τραπεζικός τομέας και δεσμεύτηκε ότι η λύση που θα βρεθεί θα είναι κοινώς αποδεκτή. Αναφερόμενος στις κατασχέσεις κατοικιών είπε ότι «θα πρέπει να προστατευτούν οι αδύναμοι, αλλά ταυτόχρονα να εμποδιστούν όσοι επιδιώκουν να κάνουν κατάχρηση του συστήματος».

Νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο φαίνεται να συζητείται νέα πρόταση για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που βάζει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση. Στη νέα αυτή πρόταση η Αθήνα αναμένεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις προκειμένου να ξεκλειδώσουν τα εμπόδια για την εκταμίευση της δόσης.

Ειδικότερα, με βάση τη νέα πρόταση, το μέγιστο όριο της προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι οι 180.000 αντικειμενική αξία για άγαμο, με προσαύξηση 50.000 για ζευγάρι και 25.000 για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά. Έτσι, για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά το όριο προστασίας θα ανέρχεται στα 305.000 ευρώ. Όσον αφορά τα κριτήρια προστασίας που σχετίζονται με το εισόδημα, η Αθήνα φαίνεται να θέτει ως όριο τα 30.000 ευρώ, ενώ σχετικά με το κριτήριο που αναφέρεται στα συνολικά χρέη του οφειλέτη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς φορείς, το όριο φαίνεται να τίθεται στα 200.000 ευρώ. Η νέα πρόταση αναμένεται να παρέχει προστασία στο 50% περίπου των δανειοληπτών, έναντι του 70% που επεδίωκε αρχικά η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή πάντως σε εκκρεμότητα παραμένουν και άλλα ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τις αλλαγές 100 δόσεις αλλά και τη διακυβέρνηση των τραπεζών στην οποία φαίνεται να επιμένουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους. Σε εκκρεμότητα παραμένει και η εύρεση ισοδυνάμου για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την Τρίτη το πρωί, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δις της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Οι ίδιες πηγές, επεσήμαναν πως διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

«Φρένο» από το ΔΝΤ σε.. πολιτική λύση

Τα πράγματα ωστόσο δεν αναμένεται να είναι καθόλου εύκολα για την Αθήνα, καθώς στη δύσκολη εξίσωση της διαπραγμάτευσης μπαίνει -και μάλιστα δυναμικά- και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc που επιβεβαιώνονται από αξιόπιστη πηγή, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά τηλεφωνικών επαφών με υπουργούς και στελέχη της ευρωζώνης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το ΔΝΤ δεν πρόκεται να δεχθεί καμία πολιτική λύση στο θέμα των πλειστηρισμών πρώτης κατοικίας. Η εκπρόσωπος του Ταμείου στους Θεσμούς, Ν. Βελκουλέσκου, θέλει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις, θέση που συμμερίζεται και η ηγεσία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον με την Κριστίν Λαγκάρτν να ζητά από την ευρωζώνη να μην κάνει βήμα πίσω από τις απαιτήσεις της από την Αθήνα για το θέμα.Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 14:02

Πρώτο καρφί Λοβέρδου σε Παπανδρέου: Οχι σε κυβερνητική συνεργασία ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ - Βαρουφάκη

Σε ανάρτησή του, από την Κρήτη όπου βρίσκεται, ο κ. Λοβέρδος εκφράζει κατηγορηματικά τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 21 Οκτ 2021 | 13:34

Στην Τρίπολη ο Δένδιας: Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας είναι προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του, Νάιλα ελ Μάνγκους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:32

Ξέσπασε ο Αδωνις για τους ανεμβολίαστους: "Κουράστηκα, δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις..." [βίντεο]

"Προσωπικά, κουράστηκα. Δεν θέλεις κύριε να εμβολιαστείς; Μη σώσεις", είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τους ανεμβολίαστους.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 21 Οκτ 2021 | 13:19

Ο Πάιατ "κάρφωσε" τον ΣΥΡΙΖΑ για την συμφωνία με τις ΗΠΑ- Η αμήχανη απάντηση Κατρούγκαλου και τα καρφιά από τη ΝΔ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κάρφωσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- Όλα ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε…

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 13:08

Απόστρατοι ζητούν 70.000 ευρώ από τον Νίκο Μπογιόπουλο για τον Γράμμο και το Βίτσι

Έντονες αντιδράσεις για την δίωξη του δημοσιογράφου Νίκου Μπογίοπουλου μέτα την αγωγή της ΕΑΑΣ, που εκδικάστηκε στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Οκτ 2021 | 12:22

Επιστρέφει και ο Λαλιώτης στην ενεργό δράση- Το παρασκήνιο για τους πρώην βαρόνους που στηρίζουν Γιώργο Παπανδρέου

Η υποψηφιότητα Παπανδρέου κινητοποίησε και τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλέον επαναδραστηριοποιούνται

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΟΛΠΑ 21 Οκτ 2021 | 11:47

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σαμποτάρει την αξιολόγηση με σκονάκι- Το κόλπο με τις βαθμολογίες

Να ακυρώσει την αξιολόγηση θέλει η ΔΟΕ και καλεί τους καθηγητές να δώσουν όλοι τις ίδιες απαντήσεις με σκονάκι

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 21 Οκτ 2021 | 11:37

Αποκάλυψη σοκ από Στυλιανίδη: Θα είχαμε 300 νεκρούς στην Αθήνα αν επιβεβαιώνονταν οι χειρότερες προβλέψεις για τον "Μπάλλο"

"Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΦΙΑ 21 Οκτ 2021 | 09:53

Αρχισαν τα όργανα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τσακαλώτος και "Ομπρέλα" δεν θέλουν "ξένους" στο συνέδριο - Διπλό όχι στον Τσίπρα

Η Ομπρέλα λέει "όχι" και αντιμετωπίζει με μεγάλη... περίσκεψη τόσο την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των προερχόμενων από Γέφυρα - ΔΗΜΑΡ κατά 20% στην Κεντρική Επιτροπή.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 21 Οκτ 2021 | 09:50

Κεγκέρογλου: Η υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα - Σήμερα θα αποφασίσω αν θα είμαι υποψήφιος

Για τη στάση που θα κρατήσει στην κούρσα για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Παπανδρέου, μίλησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 21 Οκτ 2021 | 09:33

Λοβέρδος από τα Χανιά: Δεσμεύομαι ότι θα υπερδιπλασιάσω τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ

Η παράταξη, ως ΠΑΣΟΚ, θα υπερδιπλασιάσει τις δυνάμεις της στις εκλογές του 2022 ή του 2023, είπε από τα Χανιά ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 21 Οκτ 2021 | 09:06

Χυδαία επίθεση Πολάκη σε Τσιόδρα: Κρατάς φανάρι στον Μητσοτάκη, έχεις ευθύνη για τους 15.000 νεκρούς - Θα έπρεπε να ντρέπεσαι

Ο Παύλος Πολάκης επέρριψε ευθύνες στον Σωτήρη Τσιόδρα για τους νεκρούς της πανδημίας στη χώρα μας.