H πρώτη κατάθεση Παπαδήμου για την επίθεση εναντίον του

Η πρώτη τυπική κατάθεση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μέσα στην μονάδα αυξημένης φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός

H πρώτη κατάθεση Παπαδήμου για την επίθεση εναντίον του

«Πίστευα ότι είχαν ελέγξει την αλληλογραφία μου, όπως έκαναν κάθε φορά. Η διαδικασία ήταν η συνηθισμένη. Αυτή που ερχόταν στο σπίτι μου την έπαιρνε ο αστυνομικός και προέβαινε σε έλεγχό της στη Βουλή, ενώ εκείνη που ερχόταν στην Ακαδημία Αθηνών ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο έλεγχός της γινόταν στην τράπεζα. Το ίδιο είχε γίνει και την περασμένη Πέμπτη. Όταν μπήκα στο αυτοκίνητο η αλληλογραφία ήταν εκεί και θεώρησα ότι είχε περάσει από διαδικασία ελέγχου όπως γινόταν πάντα»: Αυτά φέρεται να είπε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε μία πρώτη τυπική κατάθεση που έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης, στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μέσα στην μονάδα αυξημένης φροντίδας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Ουσιαστικά ο κ. Παπαδήμος επιβεβαίωσε την διαδρομή του εκρηκτικού φακέλου έως τη στιγμή που τον πήρε στα χέρια του, ενώ στη συνέχεια περιέγραψε τη στιγμή της ανάφλεξης. Ανέφερε πως είχε τον φάκελο στον δεξί του μηρό, διαπίστωσε με την αφή ότι το περιεχόμενο ήταν λίγο σκληρό, ενώ διέκρινε το διπλωμένο χαρτόνι που έμοιαζε με εξώφυλλο CD και όταν το άνοιξε ακολούθησε ο ήχος της ανάφλεξης και η φωτιά. Ο πρώην πρωθυπουργός, σε πρώτη φάση δεν θυμάται το όνομα του φερόμενου αποστολέα, ενώ επιφυλάχθηκε να καταθέσει συμπληρωματικά ότι μπορέσει να ανασύρει από την μνήμη του.

Σημειώνεται ότι ο εκρηκτικός φάκελος για περίπου 24 ώρες βρισκόταν στο πεζοδρόμιο έξω από το φυλάκιο της κατοικίας του Λουκά Παπαδήμου στο Π. Ψυχικό. Από τα στοιχεία της ανασύστασης των υπολειμμάτων του εκρηκτικού φακέλου και τις καταθέσεις αστυνομικών και ιδιωτικών συνοδών ασφαλείας του Λουκά Παπαδήμου προέκυψε η «διαδρομή» του έως και τον επικίνδυνα… επιπόλαιο έλεγχό του στο μηχάνημα της Βουλής.

Ο φάκελος έφθασε την Τρίτη 23 Μαΐου στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι από την συλλογή γραμματοκιβωτίων στο κέντρο της Αθήνας. Στη συνέχεια έφθασε στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου στο Π. Ψυχικό, την επόμενη μέρα. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν κινήθηκε εκείνη την μέρα και ο εκρηκτικός φάκελος, έμεινε για περίπου ένα 24ωρο έξω από το φυλάκιο στο σπίτι του. Ο ταχυδρομικός διανομέας τον είχε «πετάξει» εκεί μαζί με ακόμη τρεις φακέλους καθώς δεν χωρούσαν στην θυρίδα. Το αστυνομικό φυλάκιο δεν χρησιμοποιείται συχνά μετά την μείωση της φρουράς του πρώην πρωθυπουργού από 12 σε 8 αστυνομικούς. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν καθαρή τύχη το γεγονός ότι η έκθεση του εκρηκτικού φακέλου για περίπου 24 ώρες στο πεζοδρόμιο, δεν κίνησε την περιέργεια κάποιου περαστικού που θα μπορούσε να τον ανοίξει και να τραυματιστεί.

Στις 10:40 το πρωί της Πέμπτης 25 Μαΐου, όπως κατέθεσε και ο αρχιφύλακας συνοδός του Λουκά Παπαδήμου, που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας που έφθανε εκεί, έφυγαν από την κατοικία του. Είχε πάρει μαζί του στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τους τέσσερις φακέλους ανάμεσα στους οποίους και αυτόν με το εκρηκτικό περιεχόμενο και τους πήγε για έλεγχο στο μηχάνημα XRAY της Βουλής.

Σημειώνεται ότι παρά την επιμονή στελεχών της φρουράς της Βουλής, ότι την περασμένη Πέμπτη δεν είχε πάει φρουρός του Λουκά Παπαδήμου για έλεγχο της αλληλογραφίας, όπως επίσης ότι δεν γνώριζαν τον αρχιφύλακα που την πήγε, από την έρευνα προκύπτει ότι ο ίδιος αστυνομικός μετέφερε για έλεγχο την αλληλογραφία του πρώην πρωθυπουργό τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Επισημαίνεται πως μετά τις διαπιστώσεις του επιπόλαιου ελέγχου του εκρηκτικού φακέλου στο μηχάνημα της Βουλής, ακολουθείται πλέον το πρωτόκολλο της καταγραφής του αστυνομικού που φέρνει την αλληλογραφία, του ελεγκτή του μηχανήματος που πραγματοποιεί την έρευνα και την τοποθέτηση σφραγίδας για την ολοκλήρωσή της.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. μετά την διαπίστωση των στοιχείων του φερόμενου αποστολέα και την διεύθυνση κατοικίας στο Κολωνάκι, συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή για τον εντοπισμό καμερών ασφαλείας που μπορεί να έχουν καταγράψει άτομο που προσέγγισε την πολυκατοικία της υπαλλήλου-αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άλλων κοντά στα σημεία γραμματοκιβωτίων με την ελπίδα να έχουν καταγράψει ύποπτες κινήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 18 Σεπ 2020 | 08:10

Κακοκαιρία Ιανός: To σχέδιο "Δάρδανος" της Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση του κυκλώνα σε 4 φάσεις

Αυτή τη στιγμή η Πολιτική Προστασία βρίσκεται στη δεύτερη φάση του σχεδίου "Δάρδανος".

ΥΠΟΠΤΕΣ 15 ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 17 Σεπ 2020 | 07:48

Φωτιά στη Μόρια: Φύλλο και φτερό τα κινητά των αλλοδαπών συλληφθέντων

Οι διωκτικές αρχές ψάχνουν ενδελεχώς τα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων για την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.200 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 16 Σεπ 2020 | 20:41

Καρά Τεπέ: "Αστακός" η νέα δομή - Με Αστυνομική Διεύθυνση και 350 αστυνομικούς

Σε... φρούριο μετατρέπεται η δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, με απόφαση Χρυσοχοΐδη

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 16 Σεπ 2020 | 07:37

Φωτιά στη Μόρια: Πώς η Αστυνομία έφτασε στη σύλληψη των έξι αλλοδαπών - Φόβοι για νέους εμπρησμούς

Τα σημαντικά στοιχεία που συνέλεξαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λέσβου. Οι "καθοδητητές" και η εμπλοκή τους με ΜΚΟ.

ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 12 Σεπ 2020 | 08:43

Φόβοι για νέες "Μόριες": Οι πληροφοριοδότες και το "σκανάρισμα" εμπρηστικών αναρτήσεων στα social media

Οι φόβοι για "νέες"… Μόριες, επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα.

ΜΕΛΗ ΜΚΟ ΣΕ ΡΟΛΟ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΗ 11 Σεπ 2020 | 07:42

Φωτιά στη Μόρια: Ποιοι πυροδότησαν την κατάσταση μέσω ...facebook - Καζάνι που βράζει η Λέσβος

Η Λέσβος είναι "καζάνι που βράζει" με 12.500 μετανάστες στους δρόμους από Μόρια μέχρι Καρά Τεπέ.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ 10 Σεπ 2020 | 07:28

Φωτιά στη Μόρια: ΕΛ.ΑΣ., ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική ψάχνουν ποιοι έκαψαν το ΚΥΤ - Οι "καθοδηγητές" και ο ρόλος των ΜΚΟ

Οι "καθοδηγητές" στη Μόρια, μεταξύ των οποίων και κάποιοι εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, δημιουργούσαν εκρηκτικό κλίμα στη δομή, λένε αστυνομικές πηγές.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΡΟΩΝ ΚΑΤΑ 20% 09 Σεπ 2020 | 09:07

Έβρος: Κλιμακώνεται ο ψυχολογικός πόλεμος της Τουρκίας με πυροτεχνήματα, εμβατήρια και παρεμβολές σε τηλέφωνα

Τον τελευταίο μήνα έχει έχει κλιμακωθεί ο ψυχολογικός και ηλεκτρονικός πόλεμος από την Τουρκική πλευρά.

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 08 Σεπ 2020 | 07:37

Αυξάνουν την πίεση στον Έβρο οι Τούρκοι - Τείχος από την ΕΛ.ΑΣ. με 2.000 άτομα, drones και θερμικές κάμερες

Στον Έβρο, τις τελευταίες 20 ημέρες διαπιστώνεται πως χρησιμοποιούν διάφορα σημεία του ποταμού, τουλάχιστον 15, σε Φέρες, Τυχερό και Σουφλί.

ΤΙ ...ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 07 Σεπ 2020 | 07:47

Ετοίμαζαν κινηματογραφική αιματηρή απόδραση στις φυλακές Κέρκυρας [εικόνες]

Στις συγκεκριμένες πτέρυγες των φυλακών Κέρκυρας που βρέθηκαν όπλα, κρατούνται σκληροί ποινικοί και ισοβίτες κρατούμενοι.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ 07 Σεπ 2020 | 07:45
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 07 Σεπ 2020 | 07:34

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα γηροκομεία της χώρας - Φόβοι για κατάσταση εκτός ελέγχου αν αυξηθούν τα κρούσματα

Η επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, όπως τα γηροκομεία, μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, λένε οι ειδικοί.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΑΡΑΧΩΝ 05 Σεπ 2020 | 12:24

ΕΛΑΣ: Άσκηση επί χάρτου για την εφαρμογή του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις- Ο ρόλος των "ειρηνοποιών"

Η άσκηση της ΕΛ.ΑΣ. περιελάμβανε και ακραία σενάρια παράλληλων εστιών ακραίας έντασης.