Ο κύβος ερρίφθη για πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες. Δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Ο κύβος ερρίφθη για πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο

Ειλημμένη θεωρείται πλέον η απόφαση του Μαξίμου για προσφυγή στις κάλπες και δεν αποκλείεται να μεταβεί ακόμα και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο για να ανακοινώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο την παραίτηση της κυβέρνησης. Μοναδική εκκρεμότητα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, για την οποία ο πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις: κάποιες από αυτές προκρίνουν κάλπες στις 13 ή 20 Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου, άλλες, εκλογές μετά τις 11 Οκτωβρίου ώστε να έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα της της πρώτης αξιολόγησης και να έχει διασφαλιστεί δέσμευση των εταίρων για το χρέος.

Το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ όμως θεωρείται και επίσημα δεδομένο μετά και τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη που επιτέθηκε ονομαστικά κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατηγορώντας τον ότι αυτός και η Αριστερή Πλατφόρμα έχουν λάβει την απόφαση να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αφορμή για την σκληρή δήλωση, που ασφαλώς συνδέεται με του σχεδιασμούς του Μαξίμου, ήταν συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία προανήγγειλε ότι ότι σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν θα υπερψηφίσουν όσοι καταψήφισαν το Μνημόνιο.

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής.

Το ερώτημα είναι απλό.

Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι;

Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα.

Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων;

Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς;

Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν.

Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας.

Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Τα εκλογικά σενάρια

Ξανά στο προσκήνιο τίθεται το εκλογικό σενάριο για την κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Σκουρλέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης επανέλαβε στον Πρωθυπουργό τη θέση του για άμεσες εκλογές το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο όσον αφορά τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας στον βαθμό που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι διατηρεί υψηλή δημοφηλία ακόμα και μετά την ψήφιση του Μνημονίου.

Εκτός του κ. Σκουρλέτη και άλλοι υπουργοί έχουν ταχθεί υπέρ της προσφυγής στις κάλπες το νωρίτερο δυνατό αφού παρατηρούν ότι μέρα με την ημέρα η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων αλλά και με την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο. Στο Μαξίμου βλέπουν ότι αυξάνονται οι αντιδράσεις τοπικών στελεχών του κόμματος στην αυτοδιοίκηση για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί στο κομματικό κοινό, η κυβέρνηση επιδίωξε να ισορροπήσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων με το προσωρινό κλείσιμο των μεταλλείων στην Χαλκιδική, όπως αποφάσισε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση Σκουρλέτη είχε συμβολικό και προεκλογικό χαρακτήρα αφού ουσιαστικά στέλνει μήνυμα… συνέπειας στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των μεταλλείων, ενώ παράλληλα εργάζεται για την επαναλειτουργία τους στο πλαίσιο ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή, όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε λίγες ώρες αποσύρθηκε η ειλημμένη απόφαση για την λειτουργία των θερινών τμημάτων της βουλής, η οποία είχε γνωστοποιηθεί και στους υπουργούς, για να πάρει την θέση της εκ νέου το εκλογικό σενάριο.

Η πρόταση των άμεσων εκλογών κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου, όμως σκοντάφτει στους ευρωπαίους εταίρους που φαίνεται ότι επιθυμούν την απρόσκοπτη εφαρμογή του Μνημονίου μετά την ψήφιση από τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών η καθυστέρηση στην λήψη της τελικής απόφασης από το Μαξίμου για να γίνουν εκλογές οφείλεται στο γεγονός ότι στο παρασκήνιο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για να στηθούν κάλπες στην χώρα. Χαρακτηριστική είναι η στάση που κράτησε η Γερμανική Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμι,α όπου ζήτησε εγγυήσεις για την ιδιωτικοποίηση τους λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην χώρα.

Για το Μαξίμου, το σενάριο των άμεσων εκλογών εμφανίζεται ως η ιδανική επιλογή σε αυτήν την φάση καθώς εκτιμάται ότι με την επιλογή της κάλπης ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα με διαφορά λόγω της αποδοχής του Πρωθυπουργού από την κοινωνία, ενώ παράλληλα θα κριθεί οριστικά η σχέση του κυβερνώντος κόμματος με την Αριστερή Πλατφόρμα αφού πριν γίνει το συνέδριο, θα τεθούν οριστικά εκτός λιστών του κόμματος.

Ξορκίζει τις κάλπες η Αριστερή Πλατφόρμα

Στην Αριστερή Πλατφόρμα ξορκίζουν το σενάριο των άμεσων εκλογών – όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του μέλους της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Καλύβη – αφού θα τους βρει απροετοίμαστους να προλάβουν την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα. Σε κοινωνικό επίπεδο, το Μαξίμου θα προτιμούσε να στηθούν κάλπες άμεσα πριν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το Μνημόνιο που θα προκαλέσουν πλήθος κοινωνικών αντιδράσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ αφού απαλλαγμένος από την Αριστερή Πλατφόρμα θα μπορεί να συνεργαστεί σε κυβερνητικό επίπεδο με το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και πιθανά την ΝΔ. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης, εκτιμούν ότι μετά τις εκλογές είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μία τέτοια προοπτική πιθανότατα θα έβρισκε σύμφωνους και τους εταίρους που ζητούν εγγυήσεις για την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ 19 Οκτ 2021 | 10:44

Καρφιά Τσίπρα για την αποφυλάκιση Πατέλη: Το σχόλιο με στίχους του Ελύτη

Την αποφυλάκιση του "πυρηνάρχη" της Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, καταδικάζει ο Αλέξης Τσίπρας με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

"ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΟΜΙΣΕΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ" 18 Οκτ 2021 | 12:36

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Αντιμετωπίζετε την πανδημία με ελαφρότητα- Για όλα φταίει η αντιπολίτευση

Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΚΛΕΙΣΟΥΝ 18 Οκτ 2021 | 10:22

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Στην αρχή μας λέγατε "δεν υπάρχουν εμβόλια" και μετά ο Πολάκης μας πρότεινε φάρμακο για αγελάδες

"Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση", ανέφερε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΒΟΥΛΗ 18 Οκτ 2021 | 07:53

Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία: Υψηλοί τόνοι και πρόγευση για την συζήτηση στην εξεταστική

Η σημερινή σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή θα αποτελέσει μία πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Οκτ 2021 | 22:04

Κακοκαιρία Μπάλλος - Τσίπρας: Το κράτος δεν λειτουργεί ούτε στη βροχή, ούτε στη φωτιά, ούτε στο χιόνι

"Υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για ένα Κράτος με αδυναμίες. Το να μη λειτουργεί όμως καθόλου, είναι κάτι που δεν το είχαμε ξαναζήσει".

ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ 13 Οκτ 2021 | 13:57

Με μαντινάδα υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο Αρκαλοχώρι: "Να δοθούν γρήγορα αποζημιώσεις", ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους σεισμόπληκτους και να χορηγηθεί εισόδημα έκτακτης ανάγκης υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας από την Κρήτη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 13 Οκτ 2021 | 11:48

Κρήτη: Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο Αλέξης Τσίπρας

Την σεισμόπληκτες περιοχές της Κρήτης επισκέπτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

12 Οκτ 2021 | 06:46

Ο "Τζάμπας", το Σαχέλ και ο Αλέξης...

Οι αντιρρήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την πιθανότητα αποστολής ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Σαχέλ δεν αποτελούν έκπληξη

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11 Οκτ 2021 | 19:34

Τάσος Κουράκης: Έγινε η πολιτική κηδεία - Παρών ο Αλέξης Τσίπρας με κόκκινο τριαντάφυλλο [εικόνες]

Με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, ο Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην πολιτική κηδεία του Τάσου Κουράκη.

10 Οκτ 2021 | 19:00

Ο Τσίπρας, ίδιος πάντα, στη Βουλή

Στον ορίζοντα του κ. Τσίπρα, όλα τα συμβόλαια που υπογράφουν οι Άλλοι είναι ύποπτα.

10 Οκτ 2021 | 15:55

Τσίπρας: Στην Αυστρία οι θεσμοί λειτούργησαν, στην Ελλάδα εκκωφαντική σιωπή

Πυρά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραίτηση Κουρτς στην Αυστρία.

10 Οκτ 2021 | 08:16

Σε διαφορετική ρότα Αποστολάκης και Τσίπρας - Γιατί ο ναύαρχος "άδειασε" τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τη Γαλλία

Η θετική στάση του Ευάγγελου Αποστολάκη απέναντι στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belharra, προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό στην Κουμουνδούρου

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 08 Οκτ 2021 | 07:29

Ελληνογαλλική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε τις αντιφάσεις του Τσίπρα που έμεινε οχυρωμένος στο... Σαχέλ

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία υπερψηφίστηκε. Για υποκριτικούς ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα που στάθηκε απέναντι σε μια ιστορική εθνική επιτυχία, μιλά το Μαξίμου.