H ώρα της Ράϊκου στην προανακριτική για τη Novartis

Η κ. Ράικου ήταν αποκαλυπτικότατη στην κατάθεση της ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μπορεί στην χθεσινή του κατάθεση ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, ο Εμμανουήλ Βουλκίδης να δήλωσε, μεταξύ άλλων, άγνοια για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο,  δεν ισχύει όμως το ίδιο για την επόμενη μάρτυρα που γνωρίζει και από την καλή και από την ανάποδη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ραίκου η κατάθεση της οποίας την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τα μέλη της επιτροπής, καθώς ήταν η πρώτη που είχε αναφερθεί στον ρόλο που διαδραμάτισε ο περιβόητος «Ρασπούτιν» καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο της.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελένη Ραίκου τον Μάρτιο του 2017 είχε παραιτηθεί από τη θέση της προισταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κάνοντας λόγο για παράκεντρα εξουσίας που δημιουργούν εμπόδια στην έρευνα για την υπόθεση Novartis. Τον Οκτώβριο του 2018 μέσω κύκλων της είχε αναφερθεί στον «Ρασπούτιν» κάνοντας λόγο για παρεμβάσεις στο έργο της.

Η κ. Ράικου ήταν αποκαλυπτικότατη στην κατάθεση της ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τότε φέρεται να είχε καταθέσει ότι ο «Ρασπούτιν» εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ υποδείκνυε πως έπρεπε να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης ακόμα και όταν δεν υπήρχαν οι σχετικές προυποθέσεις, ενώ σε άλλες υποθέσεις που ήθελε να εξυπηρετήσει τους εμπλεκόμενους απαιτούσε την αρχειοθέτηση, εδώ και τώρα των δικογραφιών.

Σημειώνεται ότι ανάλογες καταγγελίες είχε κάνει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής.

Σε ότι αφορά την κυρία Ραίκου, φέρεται να είχε αναφέρει στις καταθέσεις της, ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος καυχιόταν για τις ικανότητες του και ήταν ο ίδιος που είχε σκεφτεί για τον εαυτό του το προσωνύμιο «Ρασπούτιν» λέγοντας μάλιστα ότι όσοι τον γνωρίζουν καλά έτσι τον αποκαλούν.

Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς είχε καταθέσει ότι ήταν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ που της είχε τηλεφωνήσει ζητώντας της να στείλει το φάκελο της Novartis με πολιτικούς στη Βουλή.

Όταν εκείνη αρνήθηκε λέγοντας του ότι δεν ενεργεί χωρίς στοιχεία, εκείνος την απείλησε ότι θα δει και της έκλεισε οργισμένος το τηλέφωνο.

Η Ελένη Ραίκου στις καταθέσεις της είχε εμπλέξει εκτός από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την δημοσιογράφο του δικαστικού ρεπορτάζ Γιάννα Παπαδάκου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Ραίκου ανέφερε ότι η δημοσιογράφος πήγε δύο φορές στο γραφείο της ζητώντας της να «τρέξει» την υπόθεση, ενώ παράλληλα ήθελε να μάθει τι στοιχεία είχε για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.  Όταν εκείνη αποχώρησε δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ο οποίος ζητούσε ακριβώς τα ίδια.

Η ίδια δημοσιογράφος επισκέφτηκε εκ νέου το γραφείο της έπειτα από μικρό διάστημα.

Σύμφωνα με την κυρία Ράικου ήταν το ίδιο πιεστική όταν η δικαστικός λειτουργός επέμεινε να αρνείται να στείλει τον φάκελο στην Βουλή.  Μάλιστα στην συνάντηση εκείνη η Γιάννα Παπαδάκου φέρεται να της είχε πει ότι έχει στοιχεία για τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά και για τον Παναγιώτη Πικραμένο. Για τον πρώτο ότι έχει off shore με τον Παναγιωτάκη και παίρνουν χρήματα από τη Novartis. Για τον δεύτερο ότι υπάρχει βίντεο που φαίνεται  ότι παίρνει χρήματα και πως το βίντεο αυτό το έχει δει τόσο εκείνη όσο και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.  Όταν τελικά η δημοσιογράφος αποχώρησε, τηλεφώνησε εκ νέου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ζητώντας να μάθει γιατί δεν έστειλε τον φάκελο στην Βουλή.

Η κ. Ράικου φέρεται να έχει καταθέσει επίσης ότι στόχος της άλλη πλευράς ήταν να την απαξιώσουν και να εμφανίσουν την Ελένη Τουλουπάκη ως αποτελεσματική.  Τότε όπως είπε κατάλαβε ότι πίσω από τις μεθοδεύσεις αυτές ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.​