Hurriyet: "Το 2021 αποκατάσταση δεσμών με Ελλάδα, ΕΕ, ΗΠΑ - Σαφές μήνυμα ο περιορισμός του Oruc Reis"

Ένα ενδιαφέρον αρθρο για την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις προοπτικές για το 2021 φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα ενδιαφέρον αρθρο για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας το 2020 αλλά και τις προοπτικές για το 2021 φιλοξενεί η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Το άρθρο υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα και ειδικός σε θέματα διπλωματίας, Σερτάν Ντεμιρτάς, και γίνεται αναφορά στα μεγαλύτερα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχολιάζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα ο τούρκος δημοσιογράφος αναφέρε "το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά για την Τουρκία να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση", κάνοντας αναφορά και στην "απόσυρση" του Oruc Reis από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις απο τις ΗΠΑ και τις σχέσεις των δύο χωρών ο Ντεμιρτάς εκτιμά ότι δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την τουρκική διπλωματία να συγκλίνει περισσότερο με τις διατλαντικές πολιτικές το 2021 Φυσικά, , κάτι όμως το οποίο, όπως σημειώνει, θα απαιτήσει κάποια προσαρμογή στους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Για τη Λιβύη αναφέρει ότι το 2021 η Τουρκία θα επιχειρήσει να κάνει τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική παρουσία της μόνιμη.

Ελληνο-τουρκικά: Σαφες μύνημα ο περιορισμός του Oruc Reis

Η τουρκική διπλωματία έπρεπε να αντιμετωπίσει σοβαρές κρίσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το σημείο αιχμής μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ανατολική Μεσόγειος.

Παρά τους έξι μήνες της οργής και περισσότερο από λίγο άγχος, ούτε η Άγκυρα ούτε οι Βρυξέλλες μπορούσαν να πάρουν την απόφαση να διακόψουν τις σχέσεις. Η Τουρκία επανέλαβε ότι βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη, ενώ το μπλοκ τόνισε και πάλι την προθυμία του να ακολουθήσει τη θετική ατζέντα καθώς επέβαλε πολύ ελαφρές κυρώσεις στην Τουρκία παρά την πίεση από την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κύπρο.

Το 2021 φαίνεται να είναι η χρονιά για την Τουρκία να αποκαταστήσει τους δεσμούς της με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα. Η απόφαση της Τουρκίας να περιορίσει τα σεισμικά έργα του Oruç Reis στον Κόλπο της Αττάλειας είναι ένα σαφές μήνυμα προς το σκοπό αυτό. Στο βαθμό που η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, καμία ανεπιθύμητη κλιμάκωση δεν είναι πιθανό να απασχολήσει την τουρκική και την ευρωπαϊκή διπλωματία.

Oruc Reis

Λιβύη: Μόνιμη στρατιωτική παρουσία

Η τουρκική διείσδυση στο θέατρο πολέμου της Λιβύης εξόργισε την ισχυρή συμμαχία υπέρ του Χαφτάρ, της οποίας ο μοναδικός στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα αυταρχικό καθεστώς υπό τον έλεγχό τους για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Υπάρχουν επίσης χώρες που αναγνώρισαν το γεγονός ότι η προστασία της κυβέρνησης της Τρίπολης εμπόδισε την αποσύνθεση της χώρας και δημιούργησε μια ισορροπία μεταξύ των δύο αντίπαλων κομμάτων, βοηθώντας έτσι στην προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας.

Η Τουρκία επέκτεινε πρόσφατα τη παραμονή των στρατευμάτων της στη Λιβύη για άλλους 18 μήνες, μεταφέροντας το μήνυμα ότι δεν θα αποσυρθεί από τη χώρα που έχει υποστεί πόλεμο. Αντιθέτως, οι ενέργειες της Τουρκίας καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021 θα επικεντρωθούν στη δημιουργία συνθηκών που θα κάνουν τη στρατιωτική, οικονομική και πολιτική παρουσία της μόνιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυρώσεις ΗΠΑ: "Νέα σελίδα" θέλει η Άγκυρα αλλά...

Εκτός από τον Δεκέμβριο, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αρκετά ήρεμεςτο 2020 λόγω των προεδρικών εκλογών. Αφού έχασε τις εκλογές από τον Joe Biden του Δημοκρατικού Κόμματος, η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε πέντε από τις 12 κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου Countering America’s Adversaries μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA) στην Τουρκία για την αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το πεδίο των κυρώσεων περιορίστηκε στη στόχευση της Τουρκικής Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, χτυπώντας την τουρκική οικονομία και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Αν και η Ουάσινγκτον τόνισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να υπονομεύσει την ικανότητα των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων, ειδικοί προτείνουν ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να βλάψουν την τουρκική αμυντική βιομηχανία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτό καθιστά την επίλυση της διαφοράς S-400 μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών προτεραιότητα για την αποφυγή μελλοντικών κινδύνων στους διμερείς δεσμούς.

Η πορεία των σχέσεων Άγκυρας-Ουάσινγκτον υπό την ευρύτερη έννοια απαιτεί περισσότερη προσοχή μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Biden σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Πρόσφατες δηλώσεις που εξέδωσε η τουρκική ηγεσία περιγράφουν ξεκάθαρα τη βούληση της Άγκυρας να ανοίξει μια νέα σελίδα σε δεσμούς με την Ουάσιγκτον παρά τις γνωστές απόψεις του Μπάιντεν για την τρέχουσα κυβέρνηση εδώ.

ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων την τελευταία περίοδο του 2020, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε την τουρκική διπλωματία να συγκλίνει περισσότερο με τις διατλαντικές πολιτικές το 2021. Φυσικά, ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει κάποια προσαρμογή στους δεσμούς της χώρας με τη Ρωσία.

Η διπλωματία του κορονοϊού

Η πανδημία COVID-19, αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεγονός του 2020, επηρέασε και επιρεάστηκε μέσω διεθνών σχέσεων. Η ανθρωπότητα, η οποία συγκλονίστηκε από το COVID-19 στις πρώτες μέρες της επιδημίας και απέτυχε να συνεργαστεί στην προμήθεια βασικού εξοπλισμού υγείας, άρχισε να δίνει μια πιο αποτελεσματική απάντηση στα μεταγενέστερα στάδια.

Η Τουρκία επωφελήθηκε από την πανδημία ενισχύοντας την εικόνα της ως χώρας ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρείχε εξοπλισμό υγείας σε περισσότερες από 150 χώρες και διεθνείς οργανισμούς και απέκτησε παγκόσμια φήμη.

Συρία: Έντονες συγκρούσεις στο Idlib

Το δεύτερο μεγάλο περιστατικό του 2020 ήταν οι έντονες συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Συρίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Idlib. Τον Φεβρουάριο, οι συγκρούσεις πυροδότησαν σχεδόν έναν πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας αφού η τελευταία (με τη στήριξη της Ρωσίας) επιτέθηκε σε μια τουρκική στρατιωτική συνοδεία, σκοτώνοντας δεκάδες τουρκικά στρατεύματα. Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία κατέστρεψε σχεδόν το συριακό στρατό στην περιοχή.

Οι συγκρούσεις τελείωσαν μετά την υπογραφή της Τουρκίας και της Ρωσίας μνημονίου συμφωνίας στις 5 Μαρτίου που άνοιξε το δρόμο για μια ρωσο-τουρκική αποστολή περιπολίας στον στρατηγικά σημαντικό αυτοκινητόδρομο Μ4. Η εκεχειρία συνεχίζεται στο Idlib, ενώ η Τουρκία έχει μετεγκαταστήσει ορισμένα από τα σημεία παρατήρησής της στις περιοχές νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσο-τουρκική επιτυχία στον από κοινού έλεγχο της κατάστασης, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και συγκρούσεις, έχει αποδειχθεί καθ 'όλη τη διάρκεια του χρόνου όχι μόνο στη Συρία αλλά και στη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Στη βορειοανατολική Συρία, οι συμφωνίες που έχει συνάψει η Τουρκία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία εξακολουθούν να ισχύουν, αν και υπάρχει ορατή αύξηση στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού κατά του YPG.

Με πληροφορίες απο Hurriyet, SigmaLive

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Ιαν 2021 | 15:30

Διερευνητικές επαφές: Η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι γκρίζες ζώνες, αποστρατικοποίηση νησιών και προσφυγικό

Η Τουρκία έθεσε θέματα στο τραπέζι των διερευνητικών που η Ελλάδα δεν δέχεται να συζητήσει- Κακή αρχή για τις διαπραγματεύσεις- Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος συνομιλιών.

«ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΞΕΚΙΝΟΥΝ» 25 Ιαν 2021 | 15:01

Ικανοποίηση Βερολίνου για τις διερευνητικές- Ελπίζουμε να βρεθεί καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 25 Ιαν 2021 | 14:07

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας Τουρκίας- Τρείς ώρες κράτησαν, σε λίγο ανακοινώσεις

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας που διήρκεσαν 3,5 ώρες.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 25 Ιαν 2021 | 13:50

Εμμεση απάντηση Πικραμμένου σε Σαμαρά: Δεν υπάρχουν Έλληνες μη πατριώτες – Ας μην τραβάμε το χαλί της ελληνικής αποστολής

Η απάντηση του αντιπρέδρου της Κυβέρνησης Π. Πικραμμένου για την αντίθεση του Α. Σαμαρά στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

ΣΕ ΟΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 25 Ιαν 2021 | 13:35

Αμηχανία Ταραντίλη για το "αντάρτικο" Σαμαρά: "Γνωστές οι απόψεις του"

Σε χαμηλούς τόνους και με ελαφρά αμηχανία οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις διαφοροποιήσεις Σαμαρά.

ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ 31 ΕΚΑΤ. ΔΟΣΕΙΣ 25 Ιαν 2021 | 13:23

Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για τις μειωμένες προμήθειες εμβολίων κορονοϊού

Η ΕΕ ζητάει εξηγήσεις από την AstraZeneca για την αιφνίδια μείωση στις προμήθειες εμβολίων που ανακοίνωσε

ΤΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ 25 Ιαν 2021 | 13:20

Φάουτσι: Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρος

Προβληματισμένος τόσο για τη βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού όσο και για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι στο γενικό πληθυσμό εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Άνθονι Φάουτσι.

ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 25 Ιαν 2021 | 11:10

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Εκπληξη η συμμετοχή του στενού συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν

Στις διερευνητικές επαφές Ελλάδος- Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπρήμ Καλίν

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 2,4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 25 Ιαν 2021 | 10:00

Κορονοϊός: Η Τουρκία παρέλαβε 6,5 εκατ δόσεις του εμβολίου της κινεζικής Sinovac

Μια πρώτη παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου είχε ήδη φθάσει στην Τουρκία και χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό 1,245 εκατομμυρίου πολιτών.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ 25 Ιαν 2021 | 07:34

Η ώρα των διερευνητικών: Χαμηλές προσδοκίες από την Αθήνα – Κρίσιμη η πρώτη επαφή για τις προθέσεις της Τουρκίας

Με φόντο τον Βόσπορο επανεκκινούν σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια.

ΧΩΡΙΣ ΦΡΕΝΟ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ 25 Ιαν 2021 | 06:30

ΗΠΑ: "Θερίζει" ο κορονοϊός - Έσπασε το φράγμα των 25 εκατομμυρίων κρουσμάτων

Ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ξεπέρασε χθες Κυριακή τα είκοσι πέντε εκατομμύρια.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 417.000 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 24 Ιαν 2021 | 18:48

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ δεν είχε σχέδιο διανομής του εμβολίου- Ξεπέρασαν τα 25 εκατ. τα κρούσματα

Η διαδικασία διανομής του εμβολίου για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ δεν υπήρχε στην πραγματικότητα, δήλωσε ο προσωπάρχης του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν

24 Ιαν 2021 | 16:17

Τα μουσεία - "διαμάντια" που θα ανοίξουν τις πύλες τους το 2021: Από την Αίγυπτο έως τον...πυθμένα της Μεσογείου

Το 2021 φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει τα εγκαίνια σημαντικών καινούργιων μουσείων τέχνης, των οποίων μόλις ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται η κατασκευή.