Η ανάλυση του Φρανσουά Ολάντ: Γιατί είναι επικίνδυνος ο Ερντογάν - Κόντρα με Γκάμπριελ στο συνέδριο του Economist

Κόντρα για την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Άγκυρας. Ο Ερντογάν έχει ηγεμονικές βλέψεις σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου, δήλωσε ο Ολάντ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς πρέπει η Ευρώπη να χειριστεί την Τουρκία ανέπτυξαν οι Φρανσουά Ολάντ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναπαράγοντας κατ' ουσίαν τις θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών τους. Μιλώντας στο πρώτο πάνελ του Συνεδρίου του Economist, ο μεν τ. Πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε η Τουρκία να πληρώσει τίμημα, από τη στιγμή που "έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου", την ώρα που ο τ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν λύση αντιπροτείνοντας τη "στρατηγική υπομονή".

Η στάση της Δύσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τη στάση της Δύσης έναντι της Άγκυρας, ο Φρ. Ολάντ παρέθεσε σειρά ερμηνειών, και πρώτα ότι, όπως υποστήριξε, "οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να μείνει εντός του πλαισίου (του ΝΑΤΟ). Και, πολλά κράτη της Ευρώπης που θέλουν να διατηρούν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ -γιατί θέλουν να έχει μέλλον το ΝΑΤΟ- προτιμούν να μην είναι απαιτητικοί έναντι του Προέδρου Ερντογάν. Αυτή είναι η πρώτη εξήγηση.

Η δεύτερη εξήγηση είναι ότι υπάρχουν κάποια κράτη που είναι υπό την επιρροή της Τουρκίας σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Δεν θα τα αναφέρω, αλλά είναι τα κράτη που δεν δέχονται να επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας", επισήμανε ο τ. Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η ανάλυση του Φρανσουά Ολάντ: Γιατί είναι επικίνδυνος ο Ερντογάν - Κόντρα με Γκάμπριελ στο συνέδριο του Economist

Μια τρίτη ερμηνεία έχει να κάνει με το ότι "υπάρχουν οι Τούρκοι που ζουν στην Ευρώπη, τη Γαλλία, τη Γερμανία -κι αυτό βαραίνει στις αποφάσεις των κυβερνήσεών τους. Νομίζω ότι πολύ καιρό ανεχτήκαμε τη δημιουργία τέτοιων επιρροών μέσα στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν πραγματοποιεί προεκλογικές εκδηλώσεις στην Ευρώπη, στη Γερμανία, τη Γαλλία, -κι αυτό εμείς το έχουμε ανεχθεί", δήλωσε εμφατικά επίσης.

"Η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου"

"Η Ευρώπη", συνέχισε, "θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία έχει ηγεμονικές βλέψεις τουλάχιστον σε ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η Τουρκία βιώνει σημαντική ύφεση, (ο Ρ. Τ. Ερντογάν) είναι λιγότερο δημοφιλής στη χώρα του, έχει κάνει διάφορες (στρατιωτικές) επιχειρήσεις στη Συρία, πάντα σε σύγκρουση με τους Κούρδους, κρατά διαφωνούντες και διανοούμενους στη φυλακή".

"Η μόνη λύση του Ερντογάν", σύμφωνα με την προσέγγιση Ολάντ, είναι "να ξαναδημιουργήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αξιοποιήσει τον εθνικισμό. Θα πρέπει ο Πρόεδρος Ερντογάν και η Τουρκία να πληρώσουν το τίμημα για αυτήν την πολιτική", ζήτησε επίσης ο ομιλητής εξηγώντας συγχρόνως το "γιατί":

"Αν αυτό ισχύει για τον Πούτιν, ισχύει και για τον Ερντογάν Αν αυτοί οι ηγέτες αντιμετωπίσουν κυρώσεις και περιορισμούς που τους δημιουργούν πρόβλημα στην κοινή τους γνώμη, τότε θα μειώσουμε την επιθετικότητά τους".

Ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι το "να έχουμε επιτρέψει, εντός του ΝΑΤΟ, στην Τουρκία να έχει αγοράσει ρωσικούς πυραύλους σε αντίθεση με το πνεύμα της Συμμαχίας, αυτό λέει πολλά για τις υποχωρήσεις ή για τις παραιτήσεις ορισμένων κρατών - μελών του ΝΑΤΟ αρχής γενομένης από τις ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας".

1

"Καθόλου απίθανη μια νέα μεταναστευτική κρίση"

Σε ερώτηση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ο κ. Ολάντ, αφού επισήμανε εισαγωγικά ότι δεν είναι "καθόλου απίθανη" μια νέα μεταναστευτική κρίση, δήλωσε ότι "ο Ερντογάν μπορεί να την χρησιμοποιήσει ως μορφή πίεσης, να αφήσει μετανάστες να έλθουν στην Ευρώπη, (και) τότε θα δούμε τα hot spots να μην μπορούν πιθανώς να δεχθούν άλλους πρόσφυγες, εκτός αν υπάρχει κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. Είναι, όμως, μια πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε εξάλλου.

"Μιλάμε και συζητάμε επί μακρόν για τα 400 ασυνόδευτους ανηλίκους, φαντασθείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει ο καταμερισμός 400.000 προσφύγων και μεταναστών. Θα πρέπει, λοιπόν, να προστατέψουμε τα σύνορά μας, να στηρίξουμε χώρες, όπως είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα. Θα πρέπει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να έχουμε εκπονήσει σχέδιο κατανομής των προσφύγων", πρότεινε κλείνοντας την ομιλία του ο τ. Πρόεδρος της Γαλλίας.

Γκάμπριελ: Σε περίπτωση κυρώσεων η πρώτη χώρα που θα υποστεί τις συνέπειες θα είναι η Ελλάδα και μετά η Γερμανία

Από τη δική του πλευρά, ο Ζ. Γκάμπριελ, αφού έθεσε τον προβληματισμό, όπως είπε, ότι η Τουρκία θα είναι η επόμενη πυρηνική δύναμη στη γειτονιά μας, σημείωσε πως καμία χώρα δεν εκδιώχθηκε από το ΝΑΤΟ, ούτε και η Ελλάδα επί δικτατορίας.

Και, στον πυρήνα του προβληματισμού του, "σε περίπτωση κυρώσεων, ποια είναι η πρώτη χώρα που θα υποστεί τις συνέπειες; Η Ελλάδα. Και μετά, η Γερμανία", υποστήριξε και συνέχισε με τις προτάσεις του:

"Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι πρώτον, να βρούμε συμμάχους στους γείτονές του, έτσι ώστε μην φαίνεται ότι είναι ο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου. Και δεύτερον, θα πρέπει να διαπραγματευθούμε. Η οικονομία του είναι στα πρόθυρα καταστροφής, έχει και τις εκλογές, ενώ όσο έχει έναν εξωτερικό εχθρό, ο λαός συσπειρώνεται".

1

Εν κατακλείδι, "σε αυτήν τη σύγκρουση η Γερμανία προσπαθεί να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, αυτή τη στιγμή μία λύση υπάρχει: η στρατηγική υπομονή. Δεν θα βρούμε μια γρήγορη λύση με το να τον διώξουμε (σ.σ. τον Ερντογάν) από το ΝΑΤΟ ή με κυρώσεις. Ο Ρούσβελτ είχε πει κάποτε, θα πρέπει να μιλάμε σοφά, αλλά να έχουμε και ένα μεγάλο ραβδί. Η Ευρώπη λειτουργεί διαφορετικά: μιλά με βροντερή φωνή, αλλά έχουμε ένα πολύ μικρό ραβδί", έκλεισε με νόημα ο τ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 01 Οκτ 2020 | 21:05

Αποκάλυψη Politico: Αυτό είναι το προσχέδιο που απορρίπτει η Ελλάδα - "Πάρα πολύ καρότο, όχι αρκετό μαστίγιο"

Πολλά από τα σημεία του προσχέδιου της Συνόδου Κορυφής ήταν μεταξύ των βασικών αιτημάτων της Άγκυρας, αναφέρει το Politico.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΝΑΤΟ 01 Οκτ 2020 | 20:57

Μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων Ελλάδας - Τουρκίας: "Πρώτο ραντεβού στις 5 Οκτώβρη - Η Άγκυρα δεσμεύτηκε στο Διεθνές Δίκαιο"

Συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ POLITICO 01 Οκτ 2020 | 20:17

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Συνάντηση Μητσοτάκη, Μέρκελ, Μακρόν, Αναστασιάδη - Η Ελλάδα απορρίπτει το προσχέδιο συμφωνίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρειαστούν πολλές αλλαγές και διορθώσεις προκειμένου να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα

ΣΤΟ SITE ΤΟΥ 01 Οκτ 2020 | 18:04

ΝΑΤΟ: Ραγδαίες εξελίξεις - Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Αν. Μεσόγειο

Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για τη δημιουργία μηχανισμού αποτροπής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 01 Οκτ 2020 | 17:57

Δυσάρεστη έκπληξη: Η Μέρκελ λέει όχι σε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- Θέλουμε εποικοδομητική σχέση

Οχι της Ανγκελα Μέρκελ στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΒΥΗ 01 Οκτ 2020 | 16:52

Κοινή δήλωση: Πούτιν, Τράμπ και Μακρόν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ- "Σταματείστε τώρα τον πόλεμο"

Κοινή δήλωση των Πούτιν, Τράμπ και Μακρόν για κατάπαυση τ0υ πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ 01 Οκτ 2020 | 16:38

Επιστολή Τσίπρα σε γερμανική προεδρία, ευρωσοσιαλιστές και προοδευτικές ευρωομάδες για μια "δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία"

Επιστολή Αλ. Τσίπρα στους Ευρωπαίους για να στηρίξουν μια δυναμική πολιτική απέναντι στην Τουρκία

ΔΗΛΩΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 01 Οκτ 2020 | 16:01

Αρχισε η συζήτηση για την Τουρκία - Μητσοτάκης: Ή θα επιλέξει τον διάλογο και τη διπλωματία ή θα υποστεί τις κυρώσεις

Με δήλωσή του λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής των 27, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ή η Τουρκία θα επιλέξει τον διάλογο ή θα υποστεί τις κυρώσεις

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ. 01 Οκτ 2020 | 15:43

"Πυρά" Ερντογάν: Αναποτελεσματική η ΕΕ - Κακομαθημένες η Αθήνα και η Λευκωσία

"To τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι η απάντησή μας στην προσπάθεια να μας εξαφανίσουν από τη Μεσόγειο", δήλωσε ο Ερντογάν.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ 4Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST 01 Οκτ 2020 | 15:26

Σακελλαροπούλου στο 4ο Συνέδριο του Economist: Ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα - "Κανείς να μην μείνει πίσω"

Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να προστατευθούν τα ευπαθή άτομα, τόνισε η Κατ. Σακελλαροπούλου.

ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Μητσοτάκης σε Σάρλ Μισέλ: Στο χέρι της Τουρκίας αν θέλει διάλογο ή κυρώσεις [βίντεο - εικόνες]

"Στο χέρι της Τουρκίας αν θα επιλέξει τη συνεργασία ή αν θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς της" ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 14:20

Ανάλυση - Σύνοδος Κορυφής: Γιατί παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.