Η ανασφάλεια των «153» & τα ανοίγματα σε νέες συμμαχίες

Σημαντικές απώλειες για την κυβέρνηση. Σκληραίνει την στάση του ο Αλέξης Τσίπρας προς τους διαφωνούντες ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το δεύτερο πακέτο μέτρων.

Νίκος Τσίτσας
ΓΡΑΦΕΙ: ΝΙΚΟς ΤΣΙΤΣΑς
Η ανασφάλεια των «153» & τα ανοίγματα σε νέες συμμαχίες

«Θα προχωρήσουμε και με 153 βουλευτές. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο της προκειμένου να επιτευχθεί η απομείωση του χρέους και η επιστροφή στην ανάπτυξη», σημείωναν συνεργάτες του Πρωθυπουργού ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για διεύρυνση της κυβερνητικής συνεργασίας με άλλα κόμματα μετά τις απώλειες δύο βουλευτών κατά την χτεσινή ψηφοφορία στην Βουλή.

Ο Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ καταψήφισε τα μέτρα και ο Στάθης Παναγούλης δεν παρευρέθηκε στην ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας με αποτέλεσμα να ….καρατομηθούν και οι δύο από τις ΚΟ των κομμάτων τους. Τσίπρας και Καμμένος με συντονισμένες κινήσεις διέγραψαν τους αντιφρονούντες βουλευτές στο λεπτό στέλνοντας μήνυμα ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων όπου συμπεριλαμβάνονται και οι μειώσεις των συντάξεων.

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα

Ήταν η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός που ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην απόφαση να διαγράψει από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος βουλευτή που διαφώνησε με τις επιλογές του κόμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην περίπτωση της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας είχε αφήσει να εκφραστεί η διαφωνία των βουλευτών και χωρίς να προβεί σε διαγραφές, η ομάδα Λαφαζάνη αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε την Λαϊκή Ενότητα πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίστοιχα, ο Πρωθυπουργός στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για την αντικατάστασή της μέσω εκλογών. Η χτεσινή μέρα όμως ήταν ιστορική αφού μετά την …παραίτηση Σακελλαρίδη ακολούθησε η διαγραφή του Στ. Παναγούλη.

Το δραματικό μήνυμα Τσίπρα στον Παυλόπουλο

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μπροστά τις τηλεοπτικές κάμερες επί της ουσίας ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο να μεσολαβήσει στην αντιπολίτευση, προκειμένου να υπερψηφιστούν από τη Βουλή τα δύσκολα νομοθετήματα που έρχονται, με κορυφαίο το ασφαλιστικό και τις νέες μειώσεις στις συντάξεις. "Χρειάζεται στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση και σας ζητώ με το κύρος σας να συμβάλετε προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Αφήνοντας αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, επεσήμανε φανερά ενοχλημένος ότι «αυτοί που έριξαν το κάρο από την κορυφή στους πρόποδες, κάθονται τώρα στη γαλαρία και κάνουν κριτική σε αυτούς που το ανεβάζουν".

Όπως είπε, "είμαστε στο τέλος ενός πολύ δύσκολου κύκλου, είμαστε στις τελευταίες δύσκολες στροφές και πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, να σφίξουμε τα δόντια όμως και εσείς πρέπει να συμβάλλεται από το θεσμικό σας ρόλο για να υπάρξει σύμπνοια στα μεγάλα ζητήματα όπως το κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά το προσφυγικό το Σκοπιανό και τα κοινωνικά θέματα, όπως το ασφαλιστικό» είπε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο. "Αυτά που μου λέτε είναι ακριβώς αυτό που μου επιβάλει ο θεσμικός μου ρόλος και θα το κάνω", απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Χρειάζονται και πρόσκαιροι συμβιβασμοί»

Τη θέση ότι χρειάζονται επιμονή, υπομονή αλλά και πρόσκαιροι συμβιβασμοί «για να μην γίνει η Αριστερά ένας διάττων αστέρας», διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη δεύτερη πανελλαδική συνδιάσκεψη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ένας αγώνας μακροχρόνιος που χρειάζεται πολιτικές συμμαχίες, ανάδυση και ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων, συγκρότηση κοινωνικών δικτυώσεων και στρατηγικό σχεδιασμό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Με "τυράκι" το χρέος

Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την επόμενη μέρα καθώς οι βουλευτές του κόμματος μετά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τον φόρο στο κρασί που ψήφισαν μόλις χτες, θα κληθούν να ψηφίσουν άμεσα, μειώσεις σε συντάξεις και αύξηση της φορολογίας στους αγρότες. Σε αυτά τα δύο πεδία θα κριθεί και η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας μέχρι τα τέλη του έτους. Από το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων για να επισπεύσει την διευθέτηση του χρέους.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να επιτύχει την διευθέτηση του ελληνικού χρέους στις αρχές του 2016, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, προκειμένου να καταγράψει μία επιτυχία στην διαπραγματευτική τακτική έναντι των δανειστών και να αναδείξει τις αδυναμίες των πολιτικών του αντιπάλων που μέχρι χτες έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

"Ο Τσίπρας ωρίμασε"

Μπορεί όμως το …κίνητρο της διευθέτησης του χρέους να είναι τόσο ισχυρό ούτως ώστε να μηδενίσει το ενδεχόμενο και άλλων διαφοροποιήσεων στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες στην βουλή; Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συζητείται έντονα η διαγραφή Παναγούλη και η αποπομπή του Γ. Σακελλαρίδη πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα.

«Οι κινήσεις Τσίπρα δείχνουν ότι ωρίμασε ως ηγέτης του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράλληλα οι βουλευτές που διαγράφηκαν ή παραιτήθηκαν γνώριζαν πολύ καλά ποιες ήταν οι υποχρεώσεις τους με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές» , αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας στο TheTOC.gr.

Ποντάρουν στο Λεβέντη ως plan B

Το Plan B για την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να περιλαμβάνει άνοιγμα στην Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη.

Παράλληλα όμως στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης. Το Plan B για την διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναμένεται να περιλαμβάνει άνοιγμα στην Ένωση Κεντρώων του Β. Λεβέντη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι χρειάζεται χρόνος για να επιτευχθεί μία μίνιμουμ προσέγγιση με το κόμμα του Β. Λεβέντη την στιγμή που ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων χτες στην βουλή ζήτησε τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το Μέγαρο Μαξίμου θα ξεκινήσει την προσέγγιση ενόψει ασφαλιστικού όπου η Ένωση Κεντρώων έχει ζητήσει την επιβολή σημαντικών περικοπών σε όσους λαμβάνουν πάνω από 2 συντάξεις.

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν σκέψεις στο υπουργείο Εργασίας να καθυστερήσει για λίγο η ψήφιση των διατάξεων που αφορούν το ασφαλιστικό προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα η κυβερνητική πλευρά η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί σημαντικές κοινωνικές αντιδράσεις τόσο από τους αγρότες όσο και από τους συνταξιούχους. Μία ενδεχόμενη καθυστέρηση του ασφαλιστικού θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση αλλά θα μετατοπίσει την συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Σεπ 2020 | 15:33

Σταϊκούρας: Ακυρα τα εξώδικα για πλειστηριασμούς σε πληγείσες περιοχές από τον "Ιανό"

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του "Ιανού".

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 28 Σεπ 2020 | 15:14

Τσίπρας: Τώρα που φουντώνει η οργή των πολιτών, δίνετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν την πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση σπεύδει να δώσει επιπλέον 2 εκατ. στα κανάλια για την προβολή μηνυμάτων για την πανδημία, ενώ υποχρεούνται να τα προβάλλουν δωρεάν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 28 Σεπ 2020 | 12:52

Ηλιόπουλος: Ανάγκη η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ

Η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΥΡΑ 27 Σεπ 2020 | 13:14

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση παίζει κορώνα - γράμματα την κρίση στην υγεία και την παιδεία"

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει τη σύγκρουση με τους μαθητές για να καλύψει τα δικά της λάθη.

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ 26 Σεπ 2020 | 19:13

ΣΥΡΙΖΑ: "Μια κυβέρνηση που επιλέγει να κατηγορεί τους πολίτες, έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα"

"Πολύ γρήγορα θα φανεί ότι η κοινωνία δεν έχει ανάγκη αυτή την κυβέρνηση", τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 53 26 Σεπ 2020 | 11:15

Καζάνι που "βράζει" ο ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κάνει πίσω ο Τσίπρας στο εσωκομματικό "αντάρτικο"

Το πραγματικό "μπρα ντε φερ" είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 25 Σεπ 2020 | 15:11

Ξαναχτύπησε η Ζαννέτ Τσίπρα μετά την επίθεση σε Τσακαλώτο: "Δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, δικές μου οι απόψεις"

Σε νέα ανάρτησή η Ζαννέτ Τσίπρα τονίζει ότι "δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, οι απόψεις μου εκφράζουν εμένα αποκλειστικά".

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ 25 Σεπ 2020 | 13:05

Επίσκεψη Τσίπρα στον Ευαγγελισμό: "Η κυβέρνηση δείχνει εγκληματική αμέλεια στο ΕΣΥ" [εικόνες - βίντεο]

Toν φόβο ότι "με την εγκληματική αμέλεια που δείχνει η κυβέρνηση το ΕΣΥ πολύ γρήγορα θα επιβαρυνθεί" εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ευαγγελισμό

25 Σεπ 2020 | 11:40

Και όμως, ο Ευκλείδης έχει δίκιο

Το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν λύνεται με ύβρεις σε αντιπάλους ή διώξεις εσωκομματικών επικριτών.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ 25 Σεπ 2020 | 10:51

Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει πολιτικό νεκροταφείο, αλλά ο καθένας να εκπέμπει το σωστό στίγμα

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις. Δεν θα γίνουμε νεκροταφείο, δηλώνει ο Κ. Ζαχαριάδης.

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ 25 Σεπ 2020 | 10:12

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης έχει νεύρα - "Πρόεδρος είμαι εγώ", φώναξε στον Τσακαλώτο - Στο "πειθαρχικό" όσοι του κάνουν κριτική

Σε δίνη εσωστρέφειας βυθίζεται εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αιχμές Τσακαλώτου και την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην κριτική που δέχεται. Ολοι εναντίον όλων.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ "ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ" 24 Σεπ 2020 | 20:24

"Αναβρασμός" στον ΣΥΡΙΖΑ: Προειδοποίηση Τσίπρα σε Τσακαλώτο για την επόμενη... φορά - "Θα υπάρχουν κυρώσεις"

Eπιτροπή "δεοντολογίας" που θα αναλάβει να "συνετίζει" τα στελέχη που κινούνται εκτός γραμμής πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ 24 Σεπ 2020 | 14:47

Καρφιά της αδελφής Τσίπρα Ζαννέτ, για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ- "Οποιος έχει πρόβλημα παραιτείται…"

Την παρέμβαση της Ζαννέτ Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πολιτευτής της ΝΔ