Η ανατροπή των γκάλοπ και η «γενιά Μητσοτάκη» στη ΝΔ

Με αυτονόητα χαμόγελα υποδέχθηκαν στη Συγγρού τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παγιώνουν μια πραγματική αναστροφή του πολιτικού σκηνικού.

Η ανατροπή των γκάλοπ και η «γενιά Μητσοτάκη» στη ΝΔ

Με αυτονόητα χαμόγελα υποδέχθηκαν στη Συγγρού τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που παγιώνουν μια πραγματική αναστροφή του πολιτικού σκηνικού σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σημαντική προσωπική ενίσχυση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη και σημαντική άνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνολική ραγδαία πτώση της εικόνας της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και νέο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και στις μυστικές δημοσκοπήσεις που διενεργούνται παγιώνεται η τάση της αναστροφής υπέρ της Ν.Δ. «Πριν από τρεις μήνες, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. κανείς δεν πίστευε ότι θα άλλαζε τόσο σύντομα το κλίμα. Πρόκειται για μια ολική επαναφορά» λένε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη.

Παρά ταύτα, τα περισσότερα κομματικά στελέχη περιορίζονται στα χαμόγελα και αποφεύγουν τις θριαμβολογίες, υπολογίζοντας ίσως ότι το κλίμα μπορεί να χαλάσει με την ίδια ταχύτητα που διορθώθηκε.
Ανεξαρτήτως εκτιμήσεων, δύο νέα στοιχεία φαίνεται να αποκτούν μονιμότερο χαρακτήρα:

Πρώτον, το «νέο στυλ Μητσοτάκη», το οποίο οδηγεί εκ των πραγμάτων και σε ένα νέο μοντέλο ηγεσίας. «Από τη στιγμή που ξεκαθάρισε εσωκομματικά το κλίμα και κέρδισε κατά κράτος τον Αλέξη Τσίπρα προ ημερών στη Βουλή, άλλαξε υπέρ του και το κλίμα στην Κ.Ο.» έλεγε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι άλλαξε ακόμη και ο τόνος με τον οποίο ο Κυρ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους βουλευτές και στα στελέχη και σε όσοι συνεργάζεται. «Δίνει σαφείς οδηγίες, δεν διατυπώνει παρακλήσεις συνεργασίας» διευκρίνιζε ένας αυτήκοος μάρτυρας των τελευταίων συσκέψεων. Αυτό ενισχύει και το ηγετικό του προφίλ.

Δεύτερον, οι ανακατατάξεις σε επίπεδο ηγετικής ομάδας. Κάθε ημέρα που περνάει είναι όλο και περισσότερο προφανές ότι η Ν.Δ. ζει μια αλλαγή γενιάς, αφού διαμορφώνεται ένα σχήμα σχεδόν συνομήλικων εταίρων πρώτης γραμμής.

Την ίδια στιγμή η «γενιά Μητσοτάκη» έχει τη μερίδα του λέοντος στα σημαντικότερα πόστα και είναι αναμφισβήτητο όμως ότι η τράπουλα έχει μοιραστεί σε ένα νέο ηγετικό σχήμα.

Οι αντιπολιτευτικοί δρόμοι


Δύο απόψεις διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα μέσα στη Ν.Δ. για την ενδεδειγμένη αντιπολιτευτική τακτική απέναντι στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η πρώτη υιοθετούσε την παλαιότερη θεωρία της ΝΔ για το «ώριμο φρούτο», σύμφωνα με την οποία η φθορά της κυβέρνησης είναι αναπόφευκτη και ότι αρκεί σε αυτήν να παρουσιάσει ένα πιο θελκτικό πρόσωπο για να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Η δεύτερη επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ισχυρό μειονέκτημα έναντι των αντιπάλων του και ειδικά της Ν.Δ. στο λεγόμενο «δίλημμα διακυβέρνησης» και άρα η αξιωματική αντιπολίτευση έπρεπε να κινηθεί πιο σκληρά. Αυτό έγινε και ζήτησε εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Περιέργως, οι υποστηρικτές και των δύο αυτών απόψεων επικαλούνταν τις ίδιες δημοσκοπήσεις για να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματά τους. Ο καθένας όμως έδινε και δίνει έμφαση σε διαφορετικά ευρήματα αυτών των δημοσκοπήσεων.

Οι μεν καταγράφουν με ενδιαφέρον την ταχύτητα της κυβερνητικής φθοράς σε όλους σχεδόν τους τομείς. Και σημειώνουν ότι η Ν.Δ. είναι πλέον πολύ μπροστά, αλλά όμως χρειάζεται να βελτιώσει τα πολιτικά πολιτκά χαρακτηριστικά της, να παρουσιάσει ένα πιο νεανικό και ανανεωμένο πρόσωπο, να γίνει πιο φιλικό για τον πολίτη και να πετάξει από πάνω της «τη σκουριά από τα χρόνια της εξουσίας».

Γι’ αυτό δίνουν μεγάλη έμφαση σε κινήσεις που θα βοηθήσουν κυρίως στην ανάδειξη ενός «νέου προσώπου της Ν.Δ» που θα προκύψει από το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24 Απριλίου.

Οι δε επισημαίνουν ότι παρά την ταχύτατη φθορά της κυβέρνησης η Ν.Δ. έχει πρόβλημα σε ποιοτικά στοιχεία και θέλει πολύ δουλειά ακόμα.

Πολλοί παρά την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, και τη σύγκριση Αλ. Τσίπρα – Κυρ. Μητσοτάκη που αποβαίνει ως τώρα μάλλον συντριπτικά υπέρ του δεύτερου, συνιστούν λοιπόν μια εντονότερη πολιτική δράση και μια πιο «αρχηγική» δραστηριοποίηση του προέδρου της Ν.Δ.

Το ερώτημα είναι αν πίσω από αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις για την αντιπολίτευση κρύβονται διαφορετικές αντιλήψεις για την πολιτική και αποκλίνουσες στρατηγικές.

Στελέχη της Ν.Δ. παραδέχονται ότι η αδυναμία της κυβέρνησης και η ταχύτητα της φθοράς της αιφνιδίασε και τους ίδιους. Το κόμμα είναι σε πλήρη διάταξη, αλλά δεν βλέπουν άμεσα εκλογές, αν και τις ζήτησε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΕΡ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 12 Οκτ 2021 | 07:25

Ρελάνς της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει διεύρυνση της Εξεταστικής για τις δημοσκοπήσεις από το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την διερεύνηση της υπόθεσης που θα ερευνήσει η Εξεταστική από το 2015, δηλαδή από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά.

ΞΕΣΠΑΣΕ ΚΟΝΤΡΑ 10 Οκτ 2021 | 13:19

Η ΝΔ "φρεσκάρει τη μνήμη" του ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρωτοσέλιδα πριν τις εκλογές και οι "δημοσκοπήσεις μαϊμού"

Παραθέτοντας πρωτοσέλιδα και δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019, η ΝΔ απαντά στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σκάνδαλο Κουρτς στην Αυστρία

ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 25 Σεπ 2021 | 20:20

Γερμανικές εκλογές: Στα όρια του στατιστικού λάθους η διαφορά SPD-CDU στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση

H ποσοστιαία διαφορά των δύο πολιτικών δυνάμεων κινείται εντός του στατιστικού λάθους στο παρά πέντε της εκλογικής μάχης στη Γερμανία. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ 25 Σεπ 2021 | 10:04

Γερμανικές εκλογές - Μάχη για το 35% των αναποφάσιστων: Η αναμέτρηση - θρίλερ σε αριθμούς

Πάνω από το 1/3 των Γερμανών δεν έχουν αποφασίσει αν θα ψηφίσουν καν, αλλά και αν τότε ποιο κόμμα. Προηγείται το SPD, αλλά CDU/CSU αυξάνουν τα ποσοστά τους.

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ 24 Σεπ 2021 | 19:45

Γερμανικές εκλογές: Μάχη "πόρτα - πόρτα" για τους αναποφάσιστους - Μόλις μία μονάδα η διαφορά SPD και CDU

Αντίστροφη μέτρηση για τις Γερμανικές εκλογές - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις δύο ημέρες πριν τις κάλπες

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ 23 Σεπ 2021 | 10:29

Ανάλυση Deutsche Welle για τις γερμανικές εκλογές: Σε τι οφείλεται η "ανάσταση" των Σοσιαλδημοκρατών

Το SPD πρώτο κόμμα; Πριν ένα μήνα ακόμη το ενδεχόμενο αυτό ήταν αδιανόητο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 21:30

Δημοσκοπήσεις Pulse και MRB: Ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Τσίπρα στη ΔΕΘ - Γενικό lockdown βλέπει το 40% - Το προφίλ των αρνητών

Προηγείται και στις δύο δημοσκοπήσεις η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 21 Οκτ 2021 | 21:27

Δένδιας: Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, η Ελλάδα επιστρέφει στη Λιβύη

Του παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης στην ατζέντα του Νίκου Δένδια κατά τη συνάντηση με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21 Οκτ 2021 | 20:38

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και Κύπρο: "Θα απαντήσουμε στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας"

Η Άγκυρα εξαπέλυσε νέες απειλές και το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα δώσει απάντηση και στο πεδίο, αν Αθήνα και Λευκωσία ξεκινήσουν νέα γεώτρηση "στην υφαλοκρηπίδα μας"

ΣΤΟ ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 21 Οκτ 2021 | 20:30

Οι προτάσεις Τσίπρα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Επιδοτήσεις και μειώσεις ενοικίων για τους νέους

Σκληρή κριτική Τσίπρα στην κυβέρνηση - Πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΙΑΥΛΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» 21 Οκτ 2021 | 20:29

ΝΑΤΟ: Ο Ακάρ ζήτησε να δει τον Παναγιωτόπουλο - "Σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα" απαίτησε ο Έλληνας υπουργός

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε σύντομη συνάντηση με τον Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:23

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Nα μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος, με την οποία η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, μπορεί να γίνει η γέφυρα ενέργειας της Αφρικής με την Ευρώπη.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ 21 Οκτ 2021 | 20:00

ΚΙΝΑΛ: Εξι υποψήφιοι στην κούρσα της διαδοχής - Παπανδρέου και Ανδρουλάκης κέρδισαν στη μάχη των χιλιάδων υπογραφών

Έληξε η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ - Η "δύναμη" της υπογραφής