Follow us

Η απάντηση Βαρουφάκη για την κυβέρνηση... "τεράτων": Ούτε με το "τέρας" του Μητσοτάκη, ούτε με το "τέρας" του Τσίπρα

Ο Βαρουφάκης αρνείται τη συνεργασία με το "τέρας" του Μητσοτάκη και το αντίστοιχο του Τσίπρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γιάνης Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές δήλωσε ότι οι λόγοι για να ψηφίσει κανείς το ΜέΡΑ25 είναι ότι δεν υπάρχει άλλη φωνή που να εκφράζει την αγωνία ότι τα βαρίδια του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους σπρώχνουν τους νέους να φύγουν από τη χώρα.

Επίσης, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον Απόστολο Μαγγηριάδη, ανέφερε ότι το ΜέΡΑ 25 έχει να παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα στην κοινοβουλευτική του παρουσία, ενώ ως προς την απλή αναλογική δήλωσε την πιστεύουν και την αγαπάνε, αλλά και ότι δεν έχουν γίνει προγραμματικές συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες και πως το ΜέΡΑ 25 ό,τι πιστεύει το λέει.

"Νομίζω ότι η Βουλή η προηγούμενη θα ήταν πολύ φτωχή χωρίς το ΜέΡΑ25 και η επόμενη θα ήταν στην κατεύθυνση μιας μη βιώσιμης πορείας αν δεν ενισχυθεί ένα κόμμα και μια φωνή σαν του ΜέΡΑ25",σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στους βασικούς πυλώνες των προτάσεων του ΜέΡΑ25 είναι το θέμα των "κόκκινων δανείων", το χρηματιστήριο ενέργειας, ο ΦΠΑ, κλπ.

"Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα, έχουμε προβλήματα και στα οποία ξέρει ότι υπάρχει και μία επιφανειακή συμπόρευση για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ναι, αλλά το να έχεις φτιάξει μία δευτερογενή αγορά που αγοράζονται και πουλιούνται με την ταχύτητα του φωτός, τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν ως εχέγγυα πρώτη κατοικία. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με αυτή την αγορά, πώς θα προστατεύσουμε την κατοικία όταν τα δάνεια που την περιέχουν αγοράζονται και πωλούνται", σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

"Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και δεν περιμένουμε να έρθετε εσείς σε μας, ερχόμαστε και εμείς σε εσάς, δεν είμαστε μικρομέγαλοι, τόνισε ο Γραμματέας του Μέρα25, ενώ άσκησε κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή τη δήλωσή του ότι απέκλεισε τη συνεργασία "με ανθρώπους που έπαιξαν με τη δραχμή", λέγοντας ότι εκφράζει ένα πολιτικό χώρο που έβαλε τον τόπο στα μνημόνια, απαντώντας σε κριτική που είχε δεχτεί από τον ίδιο για τις επιλογές του το 2015. "Αν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε, ξέρετε κάτι ήτανε λάθος και έκανε κακό στη χώρα και εγώ θα είχα κάνει εκείνο. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δεχτώ ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και τα κόμματα αλλάζουν. Αλλά όταν ο ίδιος λέει δεν αλλάζει τι θα κάνω εγώ, θα παραδεχτώ ότι αλλάζει, όταν ο ίδιος λέει ότι δεν αλλάζει", είπε αναφερόμενος στο Καστελόριζο και την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την "πολιτική τερατογέννεση" μίας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα25, δήλωσε αρχικά πως "θα ήθελα να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως τερατογένεση. Να πάμε σε αυτές τις εκλογές με ήπιους τόνους και με την ισχύ των ιδεών μας και των προτάσεών μας" και συμπλήρωσε ότι τερατογέννεση είναι να θέλει κάποιος να κυβερνήσει και να έχει απέναντί του το 70-75% του εκλογικού σώματος, επίσης το άλλο τέρας είναι να θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική σύγκλιση.

Eπανέλαβε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φοβάται τους νέους, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, γι’ αυτό οι επαναληπτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, που μεγάλο μέρος τους θα δουλεύει, κυρίως σε τουριστικές περιοχές μακριά από τους τόπους κατοικίας τους, τους στερεί ουσιαστικά την ψήφο.

Διαβάστε Επίσης

Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, λέγοντας:

"Όταν ο κ. Τσίπρας επιβάλλει ουσιαστικά στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν το δικαίωμα του κ. Λάτση, αφού του έχουν δώσει το Ελληνικό να το οικοπεδοποίηση αντί να το αναπτύσσει, να παίρνει δηλαδή τζάμπα δημόσια γη, να την κάνει κομματάκια και να την πουλάει ως οικόπεδα. Έχεις τον αρχηγό της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να δίνει εντολή στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν αυτό. Αυτό αν δεν είναι αυτό διαπιστευτήρια στην ολιγαρχία δεν ξέρω τι είναι".

Ακολούθως τόνισε πως: "Ο δυισμός μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, κάτι που είναι υπέρ του κράτους αλλά που είναι υπέρ των ιδιωτών μας αποσπά την προσοχή από το ζητούμενο. Έχουμε έναν απαίσιο κρατικό τομέα, ένα κρατικό τομέα που τον είδαμε και πρόσφατα. Έτσι τον βλέπουμε όπου πάμε κι όπου σταθούμε, ιδίως οι νέοι άνθρωποι. Αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κι ένα ιδιωτικό του τομέα που είναι τα μαύρα του τα χάλια. Έχεις ολιγάρχες, έχουμε διαπλοκή, έχουμε διαφθορά. Δεν είναι δηλαδή το καλό κράτος και ο κακός ιδιώτης, ο καλός ιδιώτης και το κακό κράτος. Ας πάρουμε τα τρένα για να μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να πάμε και σε άλλους τομείς αν θέλετε ακόμα και στη δικαιοσύνη. Το βασικό ποιο είναι, ούτε ο υπουργός, ούτε ολιγάρχες, ούτε το κράτος, ούτε η πτωχευμένη ιταλική εταιρεία που ήρθε. Εμείς θα θέλαμε να είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος να κάνει κουμάντο εκ μέρους του ελληνικού λαού. Ένα ενιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να φέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα".

O κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως: "Η Ελλάδα είναι βαθιά πτωχευμένη. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικό ομόλογο αν δεν του κλείνει το μάτι η κυρία Λαγκάρντ ότι τον καλύπτει. Άρα δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα από τη στιγμή που η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι βιώσιμο, γίνεται φαίνεται ότι είναι βιώσιμο, μετακυλίεται ελέω της καλής βούλησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν μπαίνει θέμα επενδυτικής βαθμίδας η επενδυτική βαθμίδα Αν θέλετε θα βοηθήσει όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το πόσο μη βιώσιμο είναι το χρέος. Γιατί τι ουσιαστικά θα γίνει. Ξέρεις τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα. Ότι θα μπορούμε να δανειζόμαστε λίγο πιο εύκολα από τους ιδιώτες".

Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε:

"Ο Τζορτζ Όσμπορν που ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας όταν ήμουν κι εγώ και τον γνωρίζω καλά και τον γνωρίζω και από πριν αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδίως το στίγμα. Της κλοπής από των Ελλήνων και από τις γενιές που ακολούθησαν, των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται όμηροι σε εκείνη την απαίσια αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ίδιος ξέρει ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. 60% του βρετανικού λαού θέλουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα ο ίδιος έχει μεγάλη ανάγκη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο λίρες από χορηγίες για να πάρει το Βρετανικό Μουσείο και θέλει μια συμφωνία με την Ελλάδα για να ξεπλύνει αυτή την ντροπή του Έλγιν. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για εμάς να βρούμε μια συμφωνία. Η συμφωνία όμως αυτή πρέπει να εμπεριέχει. Διαβάστε το άρθρο μου. Εγώ συμφωνώ με τη σπουδαία Μελίνα. Σημασία δεν είναι να πούμε ότι ανήκουν στους Έλληνες, ανήκουν στους Βρετανούς, ανήκουν στον Παρθενώνα, να έρθουν".

Εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία με την ελληνική κυβέρνηση: "Διαπραγματεύεται να δώσει τα το ένα τέταρτο στο Μουσείο της Ακρόπολης, να κρατήσει ομήρους τα υπόλοιπα έτσι ώστε να αναγκαστούμε να του επιστρέψουμε αυτά που είναι. Να γίνει μια εναλλαγή με την πλειοψηφία των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Να τους στείλουμε κι άλλους ομήρους γλυπτά για να μπορεί να πείθει το βαθύ κατεστημένο της Βρετανίας ότι ουσιαστικά έχει εχέγγυα από τους Έλληνες".

Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά πολυμερείς με συμμετοχή όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τα ζητήματά τους: "έχει μεγάλη σημασία να προσκαλέσουμε εμείς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας, τις πολυμερείς διαφωνίες μας, να δούμε αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και σε αυτά που δεν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση, τότε μπορεί να υπάρξει ένα πολυμερές, συνεπώς συνυποσχετικό όχι συνυποσχετικό Αθήνας Άγκυρας γιατί αυτό δεν θα προκύψει ποτέ. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις και τότε η Άγκυρα θα μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 09 Ιουν 2023 | 07:25

Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων: Ενισχύεται η ΝΔ και η Κωνσταντοπούλου που "μαδάει" τον ΣΥΡΙΖΑ

Το σενάριο μίας επτακομματικής Βουλής, με την είσοδο της Πλεύσης και της Νίκης, κινητοποιεί τη ΝΔ, καθώς δεν είναι ζητούμενο μόνο η αυτοδυναμία, αλλά η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 08 Ιουν 2023 | 23:16

ΠΑΣΟΚ για Τσίπρα: "Δεν μας ξενίζει, ουδέποτε έκανε την αυτοκριτική του- Ο λαός έστειλε καθαρό μήνυμα"

"Ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα βολικό συμπλήρωμα, όπως και ο κ. Μητσοτάκης" αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τον Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 08 Ιουν 2023 | 21:31

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα θα συμμετέχουν και ποια "κόπηκαν" από τον Άρειο Πάγο - Μέσα Μπογδάνος και Λατινοπούλου

Στις επικείμενες εκλογές θα συμμετάσχουν Μπογδάνος, Λατινοπούλου - Τα 32 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ 08 Ιουν 2023 | 21:16

"Μπλόκο" από τον Άρειο Πάγο στον Ηλία Κασιδιάρη: "Θα ψηφίσω, θα στηρίξω το κόμμα Σπαρτιάτες"

"Αποτελούν διαχρονικά και συμβολικά την πρώτη γραμμή των Ελλήνων στους αγώνες για την Ελευθερία" αναφέρει ο καταδικασμένος πρώην Χρυσαυγίτης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΑΛΟ 08 Ιουν 2023 | 21:01

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ: Προσχηματική η συγγνώμη Πνευματικού - Κρυφή ατζέντα της ΝΔ για διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ

Η δήλωση Πνευματικού περί διαχωρισμού στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου καθώς είναι οικονομικά ασύμφορη η θεραπεία τους.

ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ 08 Ιουν 2023 | 20:50

"Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών": Συνάντηση Κουτσούμπα με συγγενείς θυμάτων - Η μπλούζα που του έδωσαν

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημερώθηκε για τη μήνυση που έχουν υποβάλει οι συγγενείς των θυμάτων σε βάρος 18 ατόμων για τη τραγωδία στα Τέμπη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Ιουν 2023 | 20:38

Αλέξης Τσίπρας: Mea Culpa η απλή αναλογική, ανέλαβα την ευθύνη - Θα κριθούμε όλοι στις 25 Ιουνίου και εγώ μαζί

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 08 Ιουν 2023 | 20:30

Εκλογές 2023: Ο Άρειος Πάγος "έκοψε" ξανά τον Κασιδιάρη

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που έχει καταδικαστεί για την υπόθεση της Χρυσής Αυγή, είχε δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ 08 Ιουν 2023 | 20:11

Πειραιάς: Οι 15 πρώτοι υποψήφιοι του "Πειραιά Νικητή" για τις Δημοτικές Εκλογές

Οι υποψήφιοι κατέχουν θέσεις ευθύνης στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά ως Αντιδήμαρχοι, Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Οργανισμών.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 08 Ιουν 2023 | 18:01

Νίκος Φίλης: Τι πρόβλημα έχετε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ομιλούν για "τουρκική μειονότητα"; Ελα ντε Νίκο…

Μεγάλες αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη για "τουρκική μειονότητα"

ΔΕΚΤΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ 08 Ιουν 2023 | 17:31

Εκλογές 2023: Κλείδωσαν οι όροι διεξαγωγής του debate - Με ελεύθερη και διευκρινιστική ερώτηση η τηλεμαχία

Με δύο νέες προσθήκες, την ελεύθερη και τη διευκρινιστική ερώτηση, θα διεξαχθεί το debate των πολιτικών αρχηγών για τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ 08 Ιουν 2023 | 15:45

Καρφιά Μαρινάκη για Φίλη και τις δηλώσεις του για "τουρκική μειονότητα": Αυτή είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης "δεν περιμένουμε καμία αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την αποπομπή του Νίκου Φίλη".

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 08 Ιουν 2023 | 11:19

Στο Επικρατείας του ΝΙΚΗ ο πρ. αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης- Εχω στ΄αυτιά μου τον Αγιο Παΐσιο

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γεώργιος Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 κατέρχεται ως επικεφαλής του συνδυασμού Επικρατείας, του κόμματος ΝΙΚΗ.