Η απάντηση της Opinion Poll στις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ: Δεν προσαρμόζουμε τις δημοσκοπήσεις για να γινόμαστε αρεστοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί τα ευρήματα δημοσκόπησης της Opinion Poll και φέρνει το θέμα στη Βουλή. Τι απαντά η εταιρεία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Τσίπρας Πολάκης

"Δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων για να προσαρμόζουμε τα ευρήματά μας ώστε να γινόμαστε αρεστοί", αναφέρει η Opinion Poll στην απάντησή της προς τον ΣΥΡΙΖΑ που αμφισβητεί ευθέως τα αποτελέσματα της πρόσφατης δημοσκόπησης που έκανε η εταιρεία, φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα για την οποία αναφέρει πως δεν φαίνεται πουθενά ο εντολέας της, κάνει λόγο για μείζον θέμα δημοκρατίας όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των δημοσκοπήσεων και του ελέγχου των εταιρειών που τις διεξάγουν. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία που έχουν ήδη κατατεθεί για πρόσφατες δημοσκοπήσεις και ζητώντας να διερευνηθεί και τυχόν θέμα παραβίασης του νόμου.

Η Opinion Poll εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα, στην οποία τονίζει ότι η δημοσκόπηση έγινε πλαίσιο του Βαρόμετρού της - κάτι το οποίο είναι απολύτων νόμιμο-, υπογραμμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τον ο εκφοβισμός της, την ενίσχυση τάσης "αυτοσυγκράτησης" στο τι αποτελέσματα παρουσιάζουμε και ξεκαθαρίζει πως "αυτή η Στρατηγική δοκιμάστηκε και δεν πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα περάσει και τώρα".

Η απάντηση της Opinion Poll στον ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η δημοσκοπική εταιρεία αναφέρει τα εξής:

"Έκπληκτοι ενημερωθήκαμε ότι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αμφισβητώντας για άλλη μια φορά την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και αιτoύνται να ασκηθεί έλεγχος από την Βουλή στις εταιρείες που τις διεξαγάγουν! Ως αφορμή εμφανίζεται η πρόσφατη έρευνα της OPINION POLL! Eπικαλούνται μάλιστα ότι δεν φαίνεται ο εντολέας της έρευνας , θέτουν ερώτημα γιατί δεν εναρμονίζονται τα αποτελέσματα της έρευνά μας με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου και θέτουν θέματα σεβασμού της νομιμότητας!!!

Είναι προφανές ότι το πρόβλημά δεν είναι τα θέματα που αναφέρονται . Γιατί ο εντολέας της έρευνας φαίνεται. Στο τεύχος της έρευνας αναφέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Βαρόμετρού μας και ότι δεν υπήρχε 'πελάτης', δηλαδή εξωτερικός εντολέας. Κάθε εταιρεία έχει κατά τον Νόμο το δικαίωμα να πραγματοποιήσει έρευνα επειδή η ίδια το επιθυμεί είτε για την κρατήσει για δική της γνώση, είτε για να την δημοσιοποιήσει. Αυτό πράξαμε και εμείς. Όπως επίσης φαίνεται από το τεύχος ότι δεν είναι συνδρομητική. Εντύπωση επίσης προκαλεί γιατί το Ευρωβαρόμετρο ορίζεται ως σημείο αναφοράς για τα αποτελέσματα των ερευνών των εταιρειών και πολύ περισσότερο πως γίνεται και εγκαλόμαστε γιατί σε έρευνα του Μαΐου δεν βρίσκουμε τα ίδια αποτελέσματα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέντε μήνες πριν!

Είναι επομένως φανερό, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επιχείρηση με διπλό στόχο:

ΠΡΩΤΟ: Την στοχοποίηση της OPINION POLL επειδή τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.600 νοικοκυριών πανελλαδικά έδειξαν πολύ καθαρά τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται και αυτό δεν αρέσει. Την δημιουργία κλίματος αμφισβήτησης των ερευνών μας.

Όποιος έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει, ότι μπορεί να πλήξει την αξιοπιστία μας , αυταπατάται. Όπλο μας είναι η πορεία και ιστορία μας, η επιστημονική αρτιότητα και ευθύνη με την οποία υλοποιούμε τις έρευνες τηρώντας όλους τους κανόνες δεοντολογίας, η επιτυχία των προβλέψεών μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που δεχόμαστε επίθεση, αν και οι προβλέψεις μας ήταν απολύτως επιτυχείς και στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015 και στις Ευρωεκλογές και Εθνικές Εκλογές του 2019. Είναι όμως η πρώτη φορά που ακούμε Βουλευτές να ζητούν συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή μια Έρευνα! Για να αποφασίσει άραγε τι; Υπάρχουν αρμόδιες Αρχές από τις οποίες ελεγχόμαστε.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όλων των εταιρειών, μιας και με μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά και κάποιες διαφορές όλες περιγράφουν την ίδια εικόνα της πραγματικότητας: Αύξηση του ποσοστού της κοινής γνώμης που σ αυτή την φάση θεωρούν ότι η χώρα οδεύει σε σωστή κατεύθυνση – βελτίωση σε όλους τους δείκτες που μετρούν την ικανοποίηση από την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και την ικανοποίηση από το συνολικό κυβερνητικό έργο, το ισχυρό προβάδισμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός έναντι του επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και άνοιγμα της διαφοράς ανάμεσα στην Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πρόθεση ψήφου.

Αυτά τα συμπεράσματα αναδεικνύονται από όλες τις έρευνες όλων των δημοσκοπήσεων και αυτό δεν αρέσει. Επιχειρείται ο εκφοβισμός μας, η ενίσχυση τάσης 'αυτοσυγκράτησης' στο τι αποτελέσματα παρουσιάζουμε. Ε λοιπόν όπως αυτή η Στρατηγική δοκιμάστηκε και δεν πέρασε τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα περάσει και τώρα. Δεν είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι μόνο με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων αλλά και μια ανησυχητική τακτική απέναντι στην Δημοκρατία, στην ελευθερία των ειδικών να κάνουν την δουλειά τους. Μια τακτική που πριν δύο χρόνια διαψεύστηκε από τις κάλπες, μια τακτική διασυρμού όσων προσεγγίζαμε με μικρότερη ή μεγαλύτερη προσέγγιση το επερχόμενο αποτέλεσμα , την ώρα που δοξάζονταν έρευνες που εμφάνιζαν την διαφορά στο +/- 1% ή 2% .

Είναι απολύτως αναγκαίο δε, να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες ότι οι Εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν λειτουργούμε ανεξέλεγκτα. Υπάρχει ένα σαφές και αυστηρό Νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας μας και κανόνων διεξαγωγής των ερευνών. Ακριβώς αυτή η τήρηση των επαγγελματικών κανόνων δεοντολογίας και επαγγελματικής πρακτικής καθώς και του ισχύοντος νομικού πλαισίου διασφαλίζουν την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Ως OPINION POLL τους τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια.

Οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελεγχόμαστε ως προς την τήρηση των κανόνων αυτών μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού. Υπόκεινται δηλαδή οικειοθελώς και σε τακτική βάση στους ελέγχους που προβλέπει ο Ν 3603/2007 για τις εταιρείες που διενεργούμε δημοσκοπήσεις.

Πέραν τούτου, έχει συσταθεί και λειτουργεί, βάσει των διατάξεων του Ν 3603/2007, ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο, η 'ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ' στην οποία μπορεί να προσφύγει κάθε πολίτης ή φορέας ο οποίος αμφισβητεί τα αποτελέσματα συγκεκριμένης δημοσκόπησης. Τα πορίσματα ελέγχου που διενεργεί η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων, διαβιβάζονται προς το Ε.Σ.Ρ., το οποίο μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις προσωρινής ή μόνιμης διαγραφής από το μητρώο φορέων/επιχειρήσεων δημοσκοπήσεων που οφείλει να τηρεί βάσει νόμου.

Το κράτος επομένως διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς τόσο για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων όσο και για το σύννομο των συμβάσεων του Δημοσίου. Κατά συνέπεια, ο πράγματι ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς.

Οτιδήποτε άλλο ερμηνεύεται ως προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την απονομιμοποίηση μιας καθ’ όλα νόμιμης δραστηριότητας η οποία συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού και άρα στην Δημοκρατία στην χώρα μας.

Όσα συμβαίνουν δεν μας επηρεάζουν. Θα συνεχίσουμε ως OPINION POLL να διεξάγουμε ανεπηρέαστοι, αντικειμενικοί, υπεύθυνοι την ερευνητική μας δραστηριότητα. Δεν είμαστε Εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων για να προσαρμόζουμε τα ευρήματά μας ώστε να γινόμαστε αρεστοί".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 12:47

Βορίδης για ΣΥΡΙΖΑ statistics: Ζήτησαν να υπολογίζονται στους επιτυχόντες του διαγωνισμού ιθαγένειας και όσοι δεν συμμετείχαν

Έχω ακούσει παραδοξολογίες εδώ μέσα αλλά αυτή είναι μία από τις καλύτερες, ανέφερε ο Μάκης Βορίδης

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιουν 2021 | 10:49

Νέα στοιχεία "φωτιά" κατέθεσε ο Καλογρίτσας: Τα SMS που "καίνε" τον Νίκο Παππά και η χρηματοδότηση του Documento

SMS "φωτιά" και τιμολόγια χρηματοδότησης του Documento φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τα όσα έχει καταθέσει. Τα απέστειλε ο Καλογρίτσας στην προανακριτική επιτροπή.

ΑΙΧΜΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 17 Ιουν 2021 | 19:33

ΝΔ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Συστήνει ο Τσίπρας στους κάτω των 60 να μην εμβολιάζονται ή λέει ανοησίες ο Πολάκης;

Η ΝΔ καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν οι δηλώσεις Πολάκη για τα εμβόλια εκφράζουν την επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ 17 Ιουν 2021 | 18:06

"Πυρά" Πελώνη σε Πολάκη που δεν έχει εμβολιαστεί: Ισοπεδώνει την επιστήμη - Ευτυχώς δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ

Επίθεση της Αριστοτελίας Πελώνη κατά του Παύλου Πολάκη που ομολόγησε πως δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:39

Οι ευρωσοσιαλιστές ξανακάλεσαν τον Τσίπρα: Στις Βρυξέλλες στις 24 Ιουνίου

Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προσκλήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ 17 Ιουν 2021 | 10:48

Ο Φλωρίδης "τρολάρει" τον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: Η μάχη των μαχών ήταν για να τα ψηφίσει σχεδόν όλα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγε ότι το εργασιακό θα είναι η "μητέρα των μαχών", εννοούσε ότι θα έδινε μάχη να ψηφιστούν τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου;", σχολιάζει ο Γιώργος Φλωρίδης.

ΤΑ "ΠΑΡΩΝ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ 17 Ιουν 2021 | 07:49

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τα μισά άρθρα από το νομοσχέδιο του "εργασιακού μεσαίωνα"

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν περίπου το 50% των άρθρων του νομοσχεδίου το οποίο είχαν χαρακτηρίσει με πύρινες ομιλίες "νεοφιλελεύθερο, μεσαιωνικό, ολετήρα" και είχαν ζητήσει την απόσυρσή του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 16 Ιουν 2021 | 23:34

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ κατέστρεψε μόνη της τις ζωές των εργαζομένων - Ψηφίσαμε μόνο τις ευρωπαϊκές οδηγίες"

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά σε ανακοίνωση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, για τα άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου που ψήφισαν οι βουλευτές του

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 16 Ιουν 2021 | 23:12

Εργασιακό νομοσχέδιο - Χατζηδάκης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα, αλλά όχι την κατοχύρωση του 8ώρου"

"Περιμένουμε εξηγήσεις γι' αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι' αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία", αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης - Πού ψήφισε "παρών" ο ΣΥΡΙΖΑ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ 16 Ιουν 2021 | 22:23

Βουλή: Πέρασε με 158 "ναι" το εργασιακό νομοσχέδιο - 74 άρθρα ψήφισε το ΚΙΝΑΛ, 56 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το εργασιακό νομοσχέδιο έλαβε 158 θετικές ψήφους - Σχεδόν τα μισά άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, πάνω από τα μισά το ΚΙΝΑΛ, παρά τη σκληρή κριτική που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 16 Ιουν 2021 | 20:41

Αδιόρθωτος ο Πολάκης: Μητσοτάκη, τελικά πρέπει να με βλέπεις στον ύπνο σου και να ξυπνάς ιδρωμένος

Ο Παύλος Πολάκης απάντησε σε ανακοίνωση της ΝΔ για όσα είπε στη Βουλή για τα εμβόλια με το γνωστό... απαράμιλλο στιλ που διαθέτει

16 Ιουν 2021 | 20:41

Live - Βουλή: Η ονομαστική ψηφοφορία για το εργασιακό νομοσχέδιο

Αυτή την ώρα διεξάγεται η ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας

ΤΑ 15 «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ» ΚΑΡΕ 16 Ιουν 2021 | 18:08

Το παρασκήνιο της μάχης στη Βουλή σε εικόνες - Πώς "έπιασε" η κάμερα Μητσοτάκη, Τσίπρα και κορυφαία στελέχη

Συνήθως ο φωτογραφικός φακός επικεντρώνεται στις ομιλίες. Ωστόσο, οι φωτογραφίες που "ζωντανεύουν" όσα συμβαίνουν μακριά από το βήμα, είναι πάντα ξεχωριστές