Η Αθήνα περιμένει την επόμενη κίνηση Ερντογάν: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή επιστροφή στις προκλήσεις;

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Η πιο κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο

Επιφυλακτικότητα και καχυποψία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το "Oruc Reis" και τον τουρκικό στόλο από την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ερωτήσεις που δέχθηκε στην συνέντευξη Τύπου για την κίνηση του Τούρκου προέδρου ήταν ιδιαιτέρως διστακτικός.

Χρησιμοποίησε αρκετές φορές τις λέξεις "ελπίζω" και "εμπιστοσύνη" δείχνοντας πως δεν έχει πειστεί ακόμα για τις ειλικρινείς προθέσεις της Άγκυρας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που η γειτονική χώρα δείχνει να επιδιώκει την αποκλιμάκωση και λίγες ώρες μετά η ίδια να την "πυρπολεί". Όπως, δηλαδή, συνέβη στο Βερολίνο με τις δύο χώρες, να συμφωνούν να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τις ακυρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ζητά η Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και εκείνο που αναμένει πλέον από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η αποκλιμάκωση της έντασης να διαρκέσει. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν "έμπρακτες και ειλικρινείς" κινήσεις από την Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ένα τραπέζι που υπάρχουν ήδη αρκετά "αγκάθια" πριν καν συνομιλήσουν οι δύο πλευρές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί η συζήτηση γίνει σε ορισμένα στάδια και η αρχή να γίνει με τις διερευνητικές επαφές, να ακολουθήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στην συνέχεια να υπάρξουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Το Βερολίνο, αλλά και η Άγκυρα δείχνουν να επιθυμούν πιο γρήγορες διαδικασίες και όχι σε υπηρεσιακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα από την Άγκυρα, καθώς ήδη τόσο ο Χουλουσί Ακάρ όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισαν τις "εμπρηστικές" δηλώσεις, απειλώντας με νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματία κέρδισε τις απειλές

Το βέβαιο είναι πως κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από αυτή την κρίση. Απέφυγε να ρίξει "λάδι στην φωτιά" της έντασης, πόνταρε στην διπλωματία και κέρδισε χρόνο και συμμάχους απέναντι στην Τουρκία. "Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία τους τελευταίους μήνες. Χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας, πράγμα το οποίο δεν ήταν κατ’ ανάγκη αυτονόητο", είπε ο πρωθυπουργός που δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση κατάφερε μία ελληνοτουρκική κρίση, κάτι που βόλευε τον Ταγίπ Ερντογάν, να την μετατρέψει σε ευρωτουρκικό πρόβλημα, καλώντας όλους να πάρουν θέση για τις απειλές που δέχονται δύο κράτη μέλη της Ε.Ε.

Φοβού τις κυρώσεις

Το ερώτημα πλέον που τίθεται στην περίπτωση που δύο χώρες καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι τι θα γίνει με τις κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως, ό,τι και να γίνει, ο κατάλογος με τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας θα είναι πάντα στο τραπέζι και θα λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι προκλήσεις από την Άγκυρα. "Η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, και οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι - και θα είναι, θα παραμείνουν μέχρι και τις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά και στη συνέχεια- στο τραπέζι ως μία επιλογή της Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την τουρκική λίρα να καταρρέει και την οικονομία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, το μόνο που δεν θα επιθυμούσε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ήταν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα του δημιουργούσαν επιπλέον προβλήματα από τα όσα ήδη αντιμετωπίζει.

Ο ρόλος του Βερολίνου

Αθόρυβα το Βερολίνο όλο αυτό το διάστημα είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις μπορεί να μην έγιναν γνωστές, ωστόσο όλοι οι αξιωματούχοι μιλούσαν για την γερμανική πρωτοβουλία.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά του Μάικ Πομπέο λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Λευκωσία, ο οποίος εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου. "Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες", είχε πει την Παρασκευή ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο την ημέρα δηλαδή που έληγε η τουρκική Navtex είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όπως τόνισε ο ίδιος δεν συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά μόνο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Χτύπημα από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ, που δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, και βλέποντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντσιρλί και να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους πιθανότατα την Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στο "Washington Examiner", οι ΗΠΑ βλέπουν το ελληνικό νησί ως εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση, εξαιτίας των ενοχλητικών ενεργειών του Ερντογάν. Παράλληλα, τονίζεται πως σε περίπτωση που κάτι συμβεί με την Τουρκία απειλείται η αμερικανική παρουσία εκεί, οπότε αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυξάνεται και βελτιώνεται η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γαλλική "μέγγενη"

Σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα η στάση της Γαλλίας που αποδιοργάνωσε πλήρως την στρατηγική των Τούρκων. Η έμπρακτη στήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που πήρε σε διεθνές επίπεδο, άλλαξαν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε, διαμόρφωσαν την στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ και έφεραν σε δύσκολη θέση την Τουρκία, που δεν περίμενε να έχει η χώρα μας τόσο ισχυρές συμμαχίες.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε περισσότερο εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν παρά κατά της Ελλάδας, δείχνει πως η στρατηγική της Άγκυρας είχε βραχυκυκλώσει για τα καλά. Άλλωστε, όλα τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν προς το Βερολίνο για την απομάκρυνση της Γαλλίας από την ανατολική Μεσόγειο, έπεσαν στο κενό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 26 Σεπ 2020 | 12:12

Νέα πρόκληση: "Ομοβροντία" δηλώσεων Ερντογάν - Ακάρ για "Γαλάζια Πατρίδα" και Αν. Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ εμφανίζεται διαλλακτικός και υπέρ του διαλόγου στη διεθνή κοινότητα, σήμερα επέστρεψε στο γνωστό προκλητικό ύφος του.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΗΠΑ 26 Σεπ 2020 | 08:14

Δεύτερο χτύπημα Πομπέο στην Άγκυρα μετά την Κύπρο: Εκτός προορισμού του αμερικανού ΥΠΕΞ έμεινε και πάλι η Τουρκία

Ο Μάικ Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια κρίσιμη χωρίς στα πλάνα του να υπάρχει μέχρι στιγμής αντίστοιχο ταξίδι προς την Άγκυρα.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 25 Σεπ 2020 | 21:58

Αποκάλυψη Καλίν: Σε τρία επίπεδα ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας – Έτσι θα γίνουν οι συνομιλίες

Τριπλή η μορφή διαλόγου μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σύμφωνα με τον Καλίν - Διερευνητικές, πολιτικές και στρατιωτικές οι συνομιλίες

ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SAMP/T ΤΗΣ EUROSAM. 25 Σεπ 2020 | 20:33

Αποκάλυψη Bloomberg: ο Ερντογάν προσέγγισε τον Μακρόν για τους ευρωπαϊκούς πυραύλους "S-400"

Ο Ερντογάν προσέγγισε τον Γάλλο πρόεδρο για να τον πείσει - Τι γράφει το δημοσίευμα

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΠΕΞ 25 Σεπ 2020 | 19:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για επίσκεψη Πομπέο: Ενέργεια και ασφάλεια στην ατζέντα

Στο μικροσκόπιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας λίγες μέρες πριν την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα - Στο επίκεντρο ενέργεια και ασφάλεια

«ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» 25 Σεπ 2020 | 16:51

Πέτσας σε ΣΥΡΙΖΑ: Βγάλτε το κεφάλι από την άμμο, υπάρχει παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού

Σε στρουθοκαμηλισμό απέδωσε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ 25 Σεπ 2020 | 16:43

Ανάλυση DW: Πόσο αξιοποιήσιμα είναι τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο; - Τι αποκαλύπτουν Γερμανοί ειδικοί

Πόσο πιθανό είναι να βρεθούν στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία θαλάσσια ζώνη μεγάλα κοιτάσματα;

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΤΕΛΟΣ 25 Σεπ 2020 | 15:10

Αποκλιμάκωσης συνέχεια...Τέλος στην αναστολή των αδειών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Η απαγόρευση στις άδειες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθη με την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο

ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ...ΤΗΣ ΕΓΡΑΨΕ 25 Σεπ 2020 | 13:53
ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ VORIA.GR 25 Σεπ 2020 | 11:08

Δημοσκόπηση GPO: Υπεροχή Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα στη ΔΕΘ - Προβάδισμα ΝΔ στη Θεσσαλονίκη

Σαφής είναι η υπεροχή Μητσοτάκη έναντι του Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ 25 Σεπ 2020 | 10:47

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στηρίζει την Κύπρο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Στήρηξη της Ελλάδας στην Κύπρο για την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 25 Σεπ 2020 | 07:39

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Τα πρόσωπα "κλειδιά", οι σύμβουλοι και οι παγίδες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα διπλωματικά επιτελεία των δύο χωρών ενόψει των διερευνητικών επαφών.

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 24 Σεπ 2020 | 21:12

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου θέτει ο Ερντογάν

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.