Η Αθήνα περιμένει την επόμενη κίνηση Ερντογάν: Αποκλιμάκωση και διάλογος ή επιστροφή στις προκλήσεις;

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και του Ερντογάν.

Η πιο κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Όλο το παρασκήνιο

Επιφυλακτικότητα και καχυποψία επικρατεί στην κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το "Oruc Reis" και τον τουρκικό στόλο από την ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ερωτήσεις που δέχθηκε στην συνέντευξη Τύπου για την κίνηση του Τούρκου προέδρου ήταν ιδιαιτέρως διστακτικός.

Χρησιμοποίησε αρκετές φορές τις λέξεις "ελπίζω" και "εμπιστοσύνη" δείχνοντας πως δεν έχει πειστεί ακόμα για τις ειλικρινείς προθέσεις της Άγκυρας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά, που η γειτονική χώρα δείχνει να επιδιώκει την αποκλιμάκωση και λίγες ώρες μετά η ίδια να την "πυρπολεί". Όπως, δηλαδή, συνέβη στο Βερολίνο με τις δύο χώρες, να συμφωνούν να ξεκινήσουν τις διερευνητικές επαφές και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να τις ακυρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι ζητά η Αθήνα

Στην Αθήνα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το πρώτο θετικό βήμα της Τουρκίας και εκείνο που αναμένει πλέον από τον Ταγίπ Ερντογάν είναι η αποκλιμάκωση της έντασης να διαρκέσει. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξουν "έμπρακτες και ειλικρινείς" κινήσεις από την Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ένα τραπέζι που υπάρχουν ήδη αρκετά "αγκάθια" πριν καν συνομιλήσουν οι δύο πλευρές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και ο Ταγίπ Ερντογάν ζητά διάλογο χωρίς προϋποθέσεις.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά επιθυμεί η συζήτηση γίνει σε ορισμένα στάδια και η αρχή να γίνει με τις διερευνητικές επαφές, να ακολουθήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στην συνέχεια να υπάρξουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο. Το Βερολίνο, αλλά και η Άγκυρα δείχνουν να επιθυμούν πιο γρήγορες διαδικασίες και όχι σε υπηρεσιακό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα υπάρξει τα επόμενα 24ωρα από την Άγκυρα, καθώς ήδη τόσο ο Χουλουσί Ακάρ όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισαν τις "εμπρηστικές" δηλώσεις, απειλώντας με νέες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματία κέρδισε τις απειλές

Το βέβαιο είναι πως κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη από αυτή την κρίση. Απέφυγε να ρίξει "λάδι στην φωτιά" της έντασης, πόνταρε στην διπλωματία και κέρδισε χρόνο και συμμάχους απέναντι στην Τουρκία. "Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία τους τελευταίους μήνες. Χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας, πράγμα το οποίο δεν ήταν κατ’ ανάγκη αυτονόητο", είπε ο πρωθυπουργός που δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση κατάφερε μία ελληνοτουρκική κρίση, κάτι που βόλευε τον Ταγίπ Ερντογάν, να την μετατρέψει σε ευρωτουρκικό πρόβλημα, καλώντας όλους να πάρουν θέση για τις απειλές που δέχονται δύο κράτη μέλη της Ε.Ε.

Φοβού τις κυρώσεις

Το ερώτημα πλέον που τίθεται στην περίπτωση που δύο χώρες καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου είναι τι θα γίνει με τις κυρώσεις. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως, ό,τι και να γίνει, ο κατάλογος με τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας θα είναι πάντα στο τραπέζι και θα λειτουργεί ως αποτρεπτικό μέσο προκειμένου να αποφευχθούν οι προκλήσεις από την Άγκυρα. "Η απειλή των κυρώσεων είναι πάρα πολύ σημαντική, και οι κυρώσεις εξακολουθούν να είναι - και θα είναι, θα παραμείνουν μέχρι και τις 24-25 Σεπτεμβρίου αλλά και στη συνέχεια- στο τραπέζι ως μία επιλογή της Ε.Ε." είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την τουρκική λίρα να καταρρέει και την οικονομία να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, το μόνο που δεν θα επιθυμούσε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα ήταν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που θα του δημιουργούσαν επιπλέον προβλήματα από τα όσα ήδη αντιμετωπίζει.

Ο ρόλος του Βερολίνου

Αθόρυβα το Βερολίνο όλο αυτό το διάστημα είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις μπορεί να μην έγιναν γνωστές, ωστόσο όλοι οι αξιωματούχοι μιλούσαν για την γερμανική πρωτοβουλία.

Άλλωστε, δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η αναφορά του Μάικ Πομπέο λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Λευκωσία, ο οποίος εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Βερολίνου. "Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες", είχε πει την Παρασκευή ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο την ημέρα δηλαδή που έληγε η τουρκική Navtex είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά όπως τόνισε ο ίδιος δεν συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά μόνο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Χτύπημα από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ, που δεν κρύβουν την δυσαρέσκεια τους για τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν, και βλέποντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντσιρλί και να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους πιθανότατα την Κρήτη.

Όπως αναφέρεται στο "Washington Examiner", οι ΗΠΑ βλέπουν το ελληνικό νησί ως εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση, εξαιτίας των ενοχλητικών ενεργειών του Ερντογάν. Παράλληλα, τονίζεται πως σε περίπτωση που κάτι συμβεί με την Τουρκία απειλείται η αμερικανική παρουσία εκεί, οπότε αυτός είναι ένας από τους λόγους που αυξάνεται και βελτιώνεται η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γαλλική "μέγγενη"

Σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν, αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα η στάση της Γαλλίας που αποδιοργάνωσε πλήρως την στρατηγική των Τούρκων. Η έμπρακτη στήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και οι πρωτοβουλίες που πήρε σε διεθνές επίπεδο, άλλαξαν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε, διαμόρφωσαν την στρατηγική της Άνγκελα Μέρκελ και έφεραν σε δύσκολη θέση την Τουρκία, που δεν περίμενε να έχει η χώρα μας τόσο ισχυρές συμμαχίες.

Το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έβαλε περισσότερο εναντίον του Εμμανουέλ Μακρόν παρά κατά της Ελλάδας, δείχνει πως η στρατηγική της Άγκυρας είχε βραχυκυκλώσει για τα καλά. Άλλωστε, όλα τα αιτήματα του Ταγίπ Ερντογάν προς το Βερολίνο για την απομάκρυνση της Γαλλίας από την ανατολική Μεσόγειο, έπεσαν στο κενό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 07:45

Επιχείρηση "Ελευθερία": Το κρυφό χαρτί του Μητσοτάκη με τους εμβολιασμούς - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Πάτησαν "γκάζι" οι εμβολιασμοί καθώς πραγματοποιήθηκαν 100.000 μέσα σε μία ημέρα. Θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. στο τέλος Μαΐου.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 06 Μαϊ 2021 | 06:45

Τσίπρας μετά την δήλωση των ΗΠΑ για τις πατέντες των εμβολίων: Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα κέρδη των πολυεθνικών

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι "δεν κατανοεί ότι οι καιροί αλλάζουν".

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ 05 Μαϊ 2021 | 15:39

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μισούστιν: Στην ελληνορωσική ατζέντα ο κορονοϊός και το άνοιγμα του τουρισμού

Στην επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Μιχαήλ Μισούστιν συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα διμερών σχέσεων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ 05 Μαϊ 2021 | 15:00

Μητσοτάκης για τα θύματα της Marfin: "Έντεκα χρόνια από την τραγωδία, δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ"

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα 11 χρόνια από την τραγωδία της Marfin.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Μαϊ 2021 | 14:30

Πρόβλεψη Μητσοτάκη στους "Financial Times": Η κατάσταση με τον κορονοϊό θα βελτιωθεί σημαντικά μέσα στον Μάιο

Η κατάσταση με τον κορονοϊό θα βελτιωθεί σημαντικά εντός του μήνα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους "Financial Times"

ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ TWITTER 05 Μαϊ 2021 | 13:44

Προκαλεί ο Τούρκος υφΥΠΕΞ από τη Θεσσαλονίκη: Απαράδεκτη η πίεση της Ελλάδας στην "τουρκική κοινότητα" [εικόνες - βίντεο]

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Κιράν είπε ότι η "τουρκική κοινότητα" δέχεται απαράδεκτες πιέσεις από την Ελλάδα- Μίλησε για περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 05 Μαϊ 2021 | 13:21

Τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφη της Frontex ανοιχτά της Χίου - Εντονες αντιδράσεις και επιστολή στην Κομισιόν

Τουρκικές ακταιωροί πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε σκάφη της Frontex στα ανοιχτά της Χίου.

SMART COVID-19 MANAGEMENT GROUP 05 Μαϊ 2021 | 11:53

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες: Αισιοδοξία για τον τουρισμό το καλοκαίρι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στο Smart Covid-19 Management Group την αισιοδοξία του για το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ 05 Μαϊ 2021 | 10:36

Τουρκία: Εισαγγελική έρευνα κατά του Ιμάμογλου για τον τρόπο που... περπάτησε

Ο εισαγγελέας εγκαλεί τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης για τον τρόπο που περπάτησε και και έβαλε τα χέρια πίσω από την πλάτη του όταν επισκέφθηκε τον τάφο του Σουλτάνου Μεχμέτ του II.

ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΞΑΝΘΗ, ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ 05 Μαϊ 2021 | 10:16

Στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών - Επισκέπτεται πρώην τζαμιά

O υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισκέπτεται το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ που στεγάζεται στον χώρο του προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 05 Μαϊ 2021 | 08:50

Διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου στο Κάιρο: "Στόχος η εξομάλυνση των σχέσεων"

Σήμερα και αύριο, 5 και 6 Μαΐου, διεξάγονται οι πολιτικές διαβουλεύσεις Αιγύπτου - Τουρκίας στο Κάιρο, όπως ανακοίνωσε το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 05 Μαϊ 2021 | 07:29

Το διπλό στοίχημα Μητσοτάκη: Αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς και το άνοιγμα του τουρισμού

Ο πρωθυπουργός το πρωί αναμένεται να πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα που διαχειρίστηκε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (Smart Covid-19 Management Group).

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 04 Μαϊ 2021 | 17:22

Νέο παραλήρημα Ακάρ: Η Ελλάδα συνεχώς προκαλεί και κλιμακώνει τις κρίσεις

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ