Στοχοποιούν τους αγρότες και δίνουν αόρατες υποσχέσεις

Μια από τα ίδια και χωρίς καμία είδηση για τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στις εθνικές οδούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες η συνέντευξη Κατρούγκαλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στοχοποιούν τους αγρότες και δίνουν αόρατες υποσχέσεις

Καμία είδηση για τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στις εθνικές οδούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι στους δρόμους δεν έβγαλε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Γ. Κατρούγκαλου, Τ. Αλεξιάδη, Ο. Γεροβασίλη και Β. Αποστόλου.

Στην συνέντευξη η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών.

Αντιθέτως οι υπουργοί "στοχοποίησαν" τους αγρότες ως φοροφυγάδες, λέγοντας πολλές φορές ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνει αφορολόγητο εισόδημα...

Στην συνέντευξη η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική –φυσικά υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς- να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών. Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος υπονόησε ότι σταδιακή αύξηση των εισφορών που βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2019, μπορεί να πάει και αργότερα.

Επί της ουσίας οι τρεις υπουργοί επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να αιτιολογήσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επιχειρήματα όπως ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και μείωση των εισφορών για τους πιο αδύνατους εισοδηματικά και ότι δεν μπορεί να συνεχίζει ένα σύστημα που παρουσιάζει τα σημερινά ελλείμματα.

  1. Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δις. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η μέση σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 172 ευρώ προσθέτοντας ότι θα … εξαφανιστεί μέχρι το 2027 αν δεν υπάρξει η μεταρρύθμιση.
  3. Ο κ. Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.
  4. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Αυτά βέβαια τα οποία ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν μόνο για το 2017 καθώς για το 2018 και για το 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ολοένα και υψηλότερο συντελεστή.
  5. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ έχει προγραμματιστεί η αύξηση του συντελεστή στο 26% σταδιακά μέχρι το 2017) και η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών. Η μοναδική επιπρόσθετη φορολογική αλλαγή που προωθείται σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, είναι η αποσαφήνιση της έννοιας του αγρότη προκειμένου να μην δημιουργείται παράθυρο φοροδιαφυγής.

Κατρούγκαλος: Η τέλεια καταιγίδα

«Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης στις συντάξεις σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Δεν ξέρω τι θα πουν στο μέλλον. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Δεν θέλουμε να γίνεται μέσω προβοκατόρικων διαρροών.

Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα. Εμείς επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό με ίδιους κανόνες για όλους. Για τους αγρότες θέλουμε να ισχύσουν και γι αυτούς οι βασικοί κανόνες

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να ανήκουν σε ένα ταμείο με ίδιους κανόνες. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, ούτε είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι.

Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Τα νούμερα είναι σκληρά αλλά είναι η αλήθεια. θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο στο μυαλό των αγροτών.

Στον ΟΓΑ το 90,6 σήμερα είναι η εισφορά του κράτους. Όλοι οι Έλληνες και οι αγρότες θα παίρνουν τη βασική σύνταξη.

Οι αγρότες έχουν λιγότερα εισοδήματα. Το 88% εξ αυτών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ. Γι αυτό προβλέπουμε και μια μεταβατικότητα ώστε να φτάσουμε από το 6% που πληρώνουν σήμερα για την ασφάλισή τους στο 20% των μισθωτών.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις σε θέματα που προκαλούν στρεβλώσεις φτάνει να τηρηθούν η αρχή της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχούν οι αγρότες μετά από 5 χρόνια μνημόνια και μαυρίλα.

Δεν μπορεί να παραμείνει η σχέση 90% το κράτος και 10% οι αγρότες στις συντάξεις του ΟΓΑ».

Αλεξιάδης: Δεν έχουμε φορολογικό αγροτών

Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης.

«Στα θέματα φορολογίας αυτήν την εποχή δεν έχουμε αλλαγές. Στα ζητήματα φορολογίας δεν υπάρχει επεξεργασία νομοσχεδίου και δεν περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση. Στα ζητήματα φορολογίας υπάρχει μία σύγχυση στους αγρότες.

Τώρα πάμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο στη Βουλή. Αυτές είναι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Αυτήν την περίοδο δεν επεξεργαζόμαστε άλλες αλλαγές για τον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες πληρώνουν μέσω όρο φόρου εισοδήματος 386 ευρώ την ώρα που οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πληρώνουν πάνω από 900 ευρώ».

Αποστόλου: Σε αυτήν την συνέντευξη εγώ είμαι μια ιδιαιτερότητα

Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

«Εγώ είμαι μια ιδιαιτερότητα στη σημερινή συνέντευξη. Θέλω να καλέσω τους Έλληνες αγρότες να δούμε την επόμενη ημέρα. Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. Το κύριο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση και η παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθούν οι αγρότες. Αυτήν την ώρα θεσμική συγκρότηση δεν υπάρχει. Ο διάλογος είναι μονόδρομος.

Έχω καλέσει τον αγροτικό κόσμο να αντιμετωπίσουμε δυο γκρίζες ζώνες: το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα με βιβλία εσόδων - εξόδων και την καθιέρωση του εργόσημου ως μέσω πληρωμής στον αγροτικό χώρο. Να την κάνουμε αυτήν την συζήτηση. κερδισμένοι θα βγουν οι αγρότες από αυτήν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαιτήσεις των Θεσμών και τι θα κάνει η κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε να απαντήσει: «Εμείς δεν είμαστε με τον κ. Ντάισλεμπλουμ, εμείς είμαστε με τον κόσμο. Εμείς γράψαμε το νομοσχέδιο δεν μας ήρθε από έξω. Οι έξω είναι δεκτικοί στις προτάσεις μας. Αλλά εμείς απολογούμαστε στον κόσμο.

Σε ερώτηση πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θέλει να ελπίζει ότι το ν/σ θα ολοκληρωθεί ενώ για το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει ξεχάσει.

Θα εξετάσουμε την πρόταση εξαίρεσης του ΟΓΑ από το ασφαλιστικό

Σε ερώτηση αν θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το ασφαλιστικό όπως λέει το συντονιστικό των αγροτών ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτήν την προοπτική, αλλά όπως είπε αυτό είναι προσωπική του θέση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 12 Νοε 2021 | 16:59

Nέοι Αγρότες: Άνοιξε η πλατφόρμα - Έως 40.000 ευρώ σε κάθε ωφελούμενο - Οι σημαντικότερες αλλαγές

Η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών άνοιξε σήμερα - Αυξημένο στα 420 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα περιόδο το πρόγραμμα

ΟΡΙΣΤΙΚΟ 06 Δεκ 2021 | 01:25

ΚΙΝΑΛ: Ο Νίκος Ανδρουλάκης ο μεγάλος νικητής των εκλογών- Στον β γύρο με "αέρα νίκης" και αντίπαλο τον ΓΑΠ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάει στον β γύρο με αντίπαλο τον Γιώργο Παπανδρέου- Με αέρα νίκης και τα προγνωστικά υπέρ του

ΚΑΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 06 Δεκ 2021 | 01:11

Η λιτή ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές…

Με μια πολύ λιτή ανακοίνωση ο Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στην δεύτερη Κυριακή

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ 06 Δεκ 2021 | 01:00

"Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει", η πρώτη δήλωση του νικητή των εκλογών Νίκου Ανδρουλάκη

Η πρώτη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 00:39

ΚΙΝΑΛ: Αυτό είναι το εκλογικό τμήμα που σάρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης - Πήρε 600 από τις 777 ψήφους

"Θηριώδες" είναι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εκλογικό τμήμα

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ 05 Δεκ 2021 | 23:16

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Πρώτη αντίδραση Ανδρουλάκη - "Όλα καλά" [Βίντεο]

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έγινε δεκτός από το επιτελείο του με αγκαλιές και χειροκροτήματα

ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ 05 Δεκ 2021 | 23:12

Μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη στο επιτελείο Παπανδρέου- Περίμεναν νίκη από τον πρώτο γύρο

Μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη στον Γιώργο Παπανδρέου προκάλεσε η ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 05 Δεκ 2021 | 21:41

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Προβάδισμα Ανδρουλάκη με 37,1% - Μάχη Παπανδρέου με Λοβέρδο για τον β΄γύρο

Η ροή αποτελεσμάτων των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Καθαρό προβάδισμα Ανδρουλάκη. Στη δεύτερη θέση ο Γ. Παπανδρέου, σε μικρή απόσταση ο Ανδρέας Λοβέρδος.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 05 Δεκ 2021 | 20:25

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Ψήφισαν πάνω από 260.000 πολίτες - Σε εξέλιξη η καταμέτρηση - Τα πρώτα αποτελέσματα

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη νέου προέδρου ξεπέρασε την αντίστοιχη διαδικασία του 2017. Συνεχής ενημέρωση.

ΟΥΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 05 Δεκ 2021 | 18:10

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Τουλάχιστον 224.000 έχουν ψηφίσει - "Έσπασε" το "ορόσημο" του 2017 - Δόθηκε παράταση

Κλείνουν στις 8 οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 05 Δεκ 2021 | 16:21

Εκλογές του ΚΙΝΑΛ: Τεράστιες ουρές από το πρωί - 195.000 ψήφοι σε 9 ώρες - Προς παράταση η διαδικασία [Εικόνες]

Πολύ αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις εκλογές για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 05 Δεκ 2021 | 15:37

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Παράταση της ψηφοφορίας ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρεου λόγω αυξημένης συμμετοχής

Αυξημένη προσέλευση του κόσμου, πέραν του αναμενόμενου - Να δοθεί παράταση ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 05 Δεκ 2021 | 14:34

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Διέρρευσαν αποτελέσματα από την Αυστραλία - Ποιος προηγείται

Διαρροή αποτελεσμάτων για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στην Αυστραλία