Στοχοποιούν τους αγρότες και δίνουν αόρατες υποσχέσεις

Μια από τα ίδια και χωρίς καμία είδηση για τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στις εθνικές οδούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες η συνέντευξη Κατρούγκαλου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στοχοποιούν τους αγρότες και δίνουν αόρατες υποσχέσεις

Καμία είδηση για τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στις εθνικές οδούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι στους δρόμους δεν έβγαλε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Γ. Κατρούγκαλου, Τ. Αλεξιάδη, Ο. Γεροβασίλη και Β. Αποστόλου.

Στην συνέντευξη η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών.

Αντιθέτως οι υπουργοί "στοχοποίησαν" τους αγρότες ως φοροφυγάδες, λέγοντας πολλές φορές ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνει αφορολόγητο εισόδημα...

Στην συνέντευξη η μοναδική συγκεκριμένη αναφορά είχε να κάνει με την προοπτική –φυσικά υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς- να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβατικότητα όσον αφορά στην αύξηση των εισφορών των αγροτών. Ουσιαστικά ο κ. Κατρούγκαλος υπονόησε ότι σταδιακή αύξηση των εισφορών που βάσει του νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει μέχρι το 2019, μπορεί να πάει και αργότερα.

Επί της ουσίας οι τρεις υπουργοί επιχείρησαν για μια ακόμη φορά να αιτιολογήσουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με επιχειρήματα όπως ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει και μείωση των εισφορών για τους πιο αδύνατους εισοδηματικά και ότι δεν μπορεί να συνεχίζει ένα σύστημα που παρουσιάζει τα σημερινά ελλείμματα.

  1. Ο κ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι από τα 3,3 δις. ευρώ που είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΟΓΑ, από τις εισφορές τους προέρχεται ένα ποσό της τάξεως των 340 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το 91% του προϋπολογισμού του ΟΓΑ καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  2. Ο κ. Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι η μέση σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 172 ευρώ προσθέτοντας ότι θα … εξαφανιστεί μέχρι το 2027 αν δεν υπάρξει η μεταρρύθμιση.
  3. Ο κ. Αλεξιάδης, υποστήριξε ότι ο μέσος φόρος που πληρώνει ο κάθε αγρότης είναι 350 ευρώ ενώ ο μέσος φόρος που καταβάλλει κάθε Έλληνας φορολογούμενος ξεπερνά τα 950 ευρώ.
  4. Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι για το 2017 θα υπάρξουν αγρότες που θα πληρώνουν και λιγότερες εισφορές. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ στην 4η ασφαλιστική κλάση για τους οποίους υποστήριξε ότι θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. Όσο για τους ασφαλισμένους στην 3η κλάση, ανέφερε ότι θα καταβάλλουν 129 ευρώ παραπάνω. Αυτά βέβαια τα οποία ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, ισχύουν μόνο για το 2017 καθώς για το 2018 και για το 2019, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται ολοένα και υψηλότερο συντελεστή.
  5. Ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει άμεσα φορολογικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι και η αύξηση του συντελεστή φορολογίας θα προχωρήσει κανονικά (σ.σ έχει προγραμματιστεί η αύξηση του συντελεστή στο 26% σταδιακά μέχρι το 2017) και η κατάργηση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών. Η μοναδική επιπρόσθετη φορολογική αλλαγή που προωθείται σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, είναι η αποσαφήνιση της έννοιας του αγρότη προκειμένου να μην δημιουργείται παράθυρο φοροδιαφυγής.

Κατρούγκαλος: Η τέλεια καταιγίδα

«Πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα της διαπραγμάτευσης. Δεν τέθηκε ζήτημα μείωσης στις συντάξεις σε αυτήν την διαπραγμάτευση. Δεν ξέρω τι θα πουν στο μέλλον. Η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη. Δεν θέλουμε να γίνεται μέσω προβοκατόρικων διαρροών.

Στο ασφαλιστικό διαχειριζόμαστε την τέλεια καταιγίδα. Εμείς επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το ασφαλιστικό με ίδιους κανόνες για όλους. Για τους αγρότες θέλουμε να ισχύσουν και γι αυτούς οι βασικοί κανόνες

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να ανήκουν σε ένα ταμείο με ίδιους κανόνες. Η σημερινή κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, ούτε είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί έτσι.

Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αγρότες υποκινούνται. Τα νούμερα είναι σκληρά αλλά είναι η αλήθεια. θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το φόβο στο μυαλό των αγροτών.

Στον ΟΓΑ το 90,6 σήμερα είναι η εισφορά του κράτους. Όλοι οι Έλληνες και οι αγρότες θα παίρνουν τη βασική σύνταξη.

Οι αγρότες έχουν λιγότερα εισοδήματα. Το 88% εξ αυτών δηλώνουν εισόδημα κάτω από 5000 ευρώ. Γι αυτό προβλέπουμε και μια μεταβατικότητα ώστε να φτάσουμε από το 6% που πληρώνουν σήμερα για την ασφάλισή τους στο 20% των μισθωτών.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε διορθώσεις σε θέματα που προκαλούν στρεβλώσεις φτάνει να τηρηθούν η αρχή της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχούν οι αγρότες μετά από 5 χρόνια μνημόνια και μαυρίλα.

Δεν μπορεί να παραμείνει η σχέση 90% το κράτος και 10% οι αγρότες στις συντάξεις του ΟΓΑ».

Αλεξιάδης: Δεν έχουμε φορολογικό αγροτών

Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης.

«Στα θέματα φορολογίας αυτήν την εποχή δεν έχουμε αλλαγές. Στα ζητήματα φορολογίας δεν υπάρχει επεξεργασία νομοσχεδίου και δεν περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση. Στα ζητήματα φορολογίας υπάρχει μία σύγχυση στους αγρότες.

Τώρα πάμε να υλοποιήσουμε τη συμφωνία που ψηφίστηκε πέρυσι τον Αύγουστο στη Βουλή. Αυτές είναι αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Αυτήν την περίοδο δεν επεξεργαζόμαστε άλλες αλλαγές για τον αγροτικό κόσμο.

Οι αγρότες πληρώνουν μέσω όρο φόρου εισοδήματος 386 ευρώ την ώρα που οι υπόλοιποι φορολογούμενοι πληρώνουν πάνω από 900 ευρώ».

Αποστόλου: Σε αυτήν την συνέντευξη εγώ είμαι μια ιδιαιτερότητα

Οι αγροτικές επιδοτήσεις έως του ποσού των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

«Εγώ είμαι μια ιδιαιτερότητα στη σημερινή συνέντευξη. Θέλω να καλέσω τους Έλληνες αγρότες να δούμε την επόμενη ημέρα. Έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης πάνω από 6 δισ. Το κύριο ζητούμενο είναι η αναδιάρθρωση και η παραγωγική ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθούν οι αγρότες. Αυτήν την ώρα θεσμική συγκρότηση δεν υπάρχει. Ο διάλογος είναι μονόδρομος.

Έχω καλέσει τον αγροτικό κόσμο να αντιμετωπίσουμε δυο γκρίζες ζώνες: το δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα με βιβλία εσόδων - εξόδων και την καθιέρωση του εργόσημου ως μέσω πληρωμής στον αγροτικό χώρο. Να την κάνουμε αυτήν την συζήτηση. κερδισμένοι θα βγουν οι αγρότες από αυτήν».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις απαιτήσεις των Θεσμών και τι θα κάνει η κυβέρνηση σε αυτήν την περίπτωση ο κ. Κατρούγκαλος περιορίστηκε να απαντήσει: «Εμείς δεν είμαστε με τον κ. Ντάισλεμπλουμ, εμείς είμαστε με τον κόσμο. Εμείς γράψαμε το νομοσχέδιο δεν μας ήρθε από έξω. Οι έξω είναι δεκτικοί στις προτάσεις μας. Αλλά εμείς απολογούμαστε στον κόσμο.

Σε ερώτηση πότε θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θέλει να ελπίζει ότι το ν/σ θα ολοκληρωθεί ενώ για το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα είπε ότι η κυβέρνηση δεν το έχει ξεχάσει.

Θα εξετάσουμε την πρόταση εξαίρεσης του ΟΓΑ από το ασφαλιστικό

Σε ερώτηση αν θα εξαιρεθεί ο ΟΓΑ από το ασφαλιστικό όπως λέει το συντονιστικό των αγροτών ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει αυτήν την προοπτική, αλλά όπως είπε αυτό είναι προσωπική του θέση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ Η ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 30 Νοε 2020 | 17:04

Πέτσας για το τέλος του lockdown: Στο τέλος της εβδομάδας το διάγγελμα Μητσοτάκη

Πέτσας: Ανακοινώσεις για το πώς και πότε θα αρθεί το lockdown, θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της εβδομάδας

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 30 Νοε 2020 | 16:52

Νέα πρόκληση Ακάρ: Η Ελλάδα αποφεύγει πεισματικά τις διαπραγματεύσεις - Κάνει λάθος

Δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα ο Χουλουσί Ακάρ - Επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα για την εξέλιξη των συνομιλιών Αθήνας - Άγκυρας.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 30 Νοε 2020 | 16:32

Ο Νίκος Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ- Παρών δηλώνουν Λοβέρδος και Γερουλάνος

Μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο και ο Νίκος Παπανδρέου δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος για την θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ 30 Νοε 2020 | 15:58

Και ο Σύψας διαψεύδει το "κρυφό σύστημα" καταγραφής των κρουσμάτων κορονοϊού- Εξεπλάγην με όσα διάβασα [βίντεο]

Σε θέμα της ημέρας έχουν αναδειχτεί τα στοιχεία του ΕΟΔΥ - Τι λέει ο καθηγητής Νίκος Σύψας για το μητρώο κρουσμάτων.

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Νοε 2020 | 14:29

Εκπρόσωπος Κομισιόν για κυρώσεις στην Τουρκία: "Τα πάντα είναι στο τραπέζι"

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο είπε αναφορικά με την Τουρκία ότι "τα πάντα είναι στο τραπέζι".

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:46

Γεννηματά: Ολοφάνερες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας - Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά επιρρίπτει βαριές ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ 30 Νοε 2020 | 13:40

Πάιατ: Πολυετής η διαδικασία για να πάρει η Ελλάδα μαχητικά F-35

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, λέει ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ διαψεύδοντας δημοσιεύματα.

ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. 30 Νοε 2020 | 13:34

Εκτίμηση Συρίγου: Οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας θα είναι ήπιες - Δύο οι τάσεις στην ΕΕ

Οι δύο τάσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. και το ενδεχόμενο για ήπια μέτρα κατά της Τουρκίας. Πώς περιέγραψε τις ισορροπίες ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Α. Συρίγος.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 30 Νοε 2020 | 13:32

Όταν ο Μιχάλης Ιγνατίου συνάντησε την Τζένιφερ Ψάκι: "Το επίθετό μου είναι ελληνικό και είμαι ενθουσιασμένη για αυτό"

Τι είχε απαντήσει η Τζένιφερ Ψάκι σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου για την ελληνική καταγωγή της

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 30 Νοε 2020 | 13:25

Οργή Δένδια: Διαψεύδει κατηγορηματικά μυστική συνάντηση με Μέρκελ

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι ουδέποτε υπήρξε μυστική συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Νοε 2020 | 12:52

Κορονοϊός - Το μήνυμα του Γιάννη Πλακιωτάκη από τον Ευαγγελισμό: "Είμαι σε καλά χέρια..."

"Αξίζει ένα τεράστιο ευχαριστώ σε γιατρούς και νοσηλευτές" αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γιάννης Πλακιωτάκης. Συνεχίζεται η νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 30 Νοε 2020 | 12:48

Βαρουφάκης: Επίκαιρη ερώτηση σε Μητσοτάκη για το εάν υπάρχει παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 καλεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στην Βουλή και για να απαντήσει εάν "λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30 Νοε 2020 | 12:21

Μητσοτάκης για άρση lockdown: Εχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας - Μέχρι τέλος του έτους το εμβόλιο στην Ελλάδα

"Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες για την άρση του lockdown, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα", είπε ο πρωθυπουργός.