Βενιζέλος: «Αναπόφευκτη, αλλά σε άγνωστο χρόνο η συμφωνία»

Τί συζητήθηκε στο ραντεβού Σαμαρά-Βενζιέλου - Ποιά είναι τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα- Στουρνάρας: "Αναμένουμε δήλωση πολιτικής στήριξης από το Eurogroup»

i-duskoli-diapragmateusi-me-tin-troika-sto-trapezi-tou-maksimou
SHARE THIS
0
SHARES

Αναπόφευκτη, αλλά σε άγνωστο χρόνο, είναι η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα, εκτίμησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Η τρόικα κινείται υπηρεσιακά», σχολίασε φλεγματικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία αυτή και άφησε αιχμές κατά της τρόικα, σχολιάζοντας με φλεγματικό τρόπο ότι «κινείται υπηρεσιακά» και πως δεν εξαρτάται η τύχη της διαπραγμάτευσης «από την τιμή του βιβλίου».

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για να κλείσει η διαπραγμάτευση έως το Σάββατο και πως σε κάθε περίπτωση θα επιδιωχθεί μια πολιτική δήλωση στήριξης από το Eurogroup της Δευτέρας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το theTOC.gr, στόχος είναι να επιτευχθεί η τμηματική εκταμίευση της δόσης, με πολιτικές κυρίως αποφάσεις, καθώς, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον «σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο».

Σε κάθε περίπτωση, ερμηνεύοντας και τη στάση της τρόικα στη διαπραγμάτευση, τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι οριστικές λύσεις για το ελληνικό ζήτημα (κυρίως σε ό,τι αφορά το χρέος και τη διαχείρισή του) δύσκολα θα υπάρξουν πριν τις ευρωεκλογές - γι' αυτό και στόχος πλέον της κυβέρνησης είναι οι δηλώσεις πολιτικής στήριξης που θα ανοίξουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν, πάντως, ότι ακριβώς εν όψει των ευρωεκλογών και για να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχώρησης στις διαφαινόμενες απαιτήσεις της τρόικα κυρίως όσον αφορά στα περίφημα tool kits του ΟΟΣΑ - γεγονός που «κάνει στην πραγματικότητα τη συζήτηση δύσκολη».

Αύριο τα stress tests των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Πλήρης κάλυψη, επίσης, υπάρχει ως προς το ζήτημα των τραπεζών και των κεφαλαιακών αναγκών τους, με τους κυβερνητικούς εταίρους να έχουν δώσει το πράσινο φως στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο να προχωρήσει «μονομερώς» στην ανακοίνωση των stress tests.

Πράγμα που επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Στουρνάρας το προσδιόρισε για αύριο.

 

  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook