Η εξομολόγηση της Φώφης: Έμαθα να μη χάνω στιγμές από τη ζωή

«Με τα παιδιά τόσο μικρά η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχασα όμως ποτέ το θάρρος και την αισιοδοξία μου», είπε η Φώφη Γεννηματά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η εξομολόγηση της Φώφης: Έμαθα να μη χάνω στιγμές από τη ζωή

Μια διαφορετική συνέντευξη έδωσε στο περιοδικό HELLO η Φώφη Γεννηματά, όπου αποκαλύπτει ότι πάλεψε πολύ για να αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική.

Παραδέχεται ότι η περιπέτεια της υγείας της την στιγμάτισε και δηλώνει ότι πλέον έμαθε να μην χάνει στιγμές από την ζωή. Αποκαλύπτει τι της είπε ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς, όταν έμπαινε στο χειρουργείο για να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

Σημεία συνέντευξης της Φώφης Γεννηματά στο περιοδικό HELLO:

Για τις γυναίκες στην πολιτική και τις προκαταλήψεις.

Υπάρχουν ακόμα. Όμως, «σπάμε» τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε «δεύτερους ρόλους». Η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και δεν αφορά μόνο το χώρο της πολιτικής. Σε κάθε χώρο δουλειάς οι γυναίκες είμαστε υποχρεωμένες να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι μπορούμε. Δουλεύουμε διπλά για να πείσουμε, γι αυτά που για έναν άντρα θεωρούνται αυτονόητα.

Για το αν ήταν μονόδρομος η ενασχόληση με την πολιτική.

Το αντίθετο θα έλεγα. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα μου για να πάρω την απόφαση. Ο ίδιος πίστευε ότι θα υπάρξουν πολλοί συνεχιστές για όσα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει. Στη ζυγαριά βάρυνε η σκέψη πως όσοι τον γνωρίσαμε και μάθαμε δίπλα του πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο που άνοιξε. Την πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο.

Για το αν είναι στοίχημα να πετύχει ως μια από τις πρώτες γυναίκες αρχηγούς κόμματος στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Ήταν και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για μένα. Η εκλογή ήταν το πρώτο βήμα αλλά δεν αρκεί. Τα δύσκολα αρχίζουν μετά. Η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, το κλίμα για τους πολιτικούς είναι αρνητικό και η παράταξή μας πληγωμένη. Οι περισσότεροι με συμβούλευαν να το τολμήσω αλλά δεν είναι λίγοι και αυτοί που λένε εντάξει, αλλά μια γυναίκα μπορεί; Ε λοιπόν οι γυναίκες μπορούν.

Για το αν υπήρξαν λάθη ή εσφαλμένοι χειρισμοί από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Πάπας έχει το αλάθητο! Δεν υπάρχει κανείς που να μην κάνει λάθη, όμως προτιμώ να στέκομαι στα θετικά. Η παράταξη μας έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος. Μας ακούν ξανά. Επιστρέφουν πολλοί και νέοι άνθρωποι δουλεύουν γι αυτή. Κάθε μέρα είναι και καλύτερα και χαίρομαι γιατί πιστεύω ότι έχουμε να δώσουμε πολλά στον τόπο.

Για την ευθύνη που νιώθει απέναντι στο κόσμο που την πλησιάζει και της εκφράζει τις ανησυχίες του.

Η ευθύνη είναι μεγάλη. Όμως πολλές φορές η ανάγκη να εκφραστούν οι άνθρωποι και να μοιραστούν απόψεις και αγωνίες είναι μεγαλύτερη από το να πάρουν επί τόπου απαντήσεις. Είναι σημαντικό να ξέρεις να ακούς και πολλές φορές οι απαντήσεις προκύπτουν μέσα από αυτά που ακούς. Εμείς ακούμε και δουλεύουμε για να δώσουμε λύσεις.

Για τις αρετές που οφείλει να έχει ένας νέος πολιτικός.

Είναι κλασσικές οι αρετές που πρέπει να έχει όποιος ασχολείται με τα κοινά. Πρώτα εντιμότητα και ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα . Στη σκέψη και στις πράξεις του να βαραίνει το χρέος απέναντι στην Πατρίδα και το λαό μας.

Για το τι μπορεί να πετύχει μια πολιτικός για τις γυναίκες.

Μια γυναίκα πολιτικός πρέπει να κάνει ανθρώπινη την πολιτική. Ο άνθρωπος μετράει. Όσο αφορά τις γυναίκες μπορείς να στηρίξεις και άλλες, να αναγνωρίσεις την αξία τους και να τις ενθαρρύνεις, έχεις παράλληλα και τη δυνατότητα να αλλάξεις τα πράγματα, να δημιουργήσεις τις απαραίτητες υποδομές στήριξης μιας εργαζόμενης μητέρας . Έχεις όμως κυρίως τη δυνατότητα, μέσα από τη δημοσιότητα να δημιουργήσεις νέα πρότυπα και να αποδείξεις ότι Ναι η γυναίκα μπορεί.

Για το πώς είναι ως μητέρα.

Αγχώδης, υπερπροστατευτική, όχι καταπιεστική, αυστηρή όταν πρέπει, αλλά θέλω να τα αγκαλιάζω, να τα φιλάω, να τα στηρίζω, χαίρομαι να τα βλέπω να ανοίγουν σιγά σιγά τα φτερά τους.

Για το ποια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που κρατάει από τον πατέρα της και τι την δίδαξε στη ζωή.

Όταν έμπαινε στο χειρουργείο, μου είπε ότι είδε όλη του τη ζωή να περνά από μπροστά του , τη μητέρα μου όταν γνωρίστηκαν σε μια βάρκα στη Σύμη, τα παιδιά του, τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της πολιτικής του διαδρομής και ιδιαίτερα μια εμπειρία ζωής στα Κουφονήσια, που πήγε πριν φτάσει το ηλεκτρικό, με απλούς ανθρώπους που είχαν μια σοφία που τον άγγιξε, το ΕΣΥ όπου έλεγε ότι άφησε ένα κομμάτι από την ψυχή του και την Αυτοδιοίκηση που ερωτεύτηκε. Η αισιοδοξία που ξεπηδούσε από τα λόγια του με συντροφεύει μέχρι σήμερα.

Πέρα από την αγάπη και την πίστη στην οικογένεια , με δίδαξε την προσφορά στον συνάνθρωπο. Ήξερε να νοιάζεται και να δίνει χωρίς να ζητά ανταλλάγματα και γι αυτό πιστεύω ότι τον σέβονται και τον εκτιμούν μέχρι σήμερα ακόμα και οι αντίπαλοι.

Για το ποια θα ήταν η αντίδρασή του για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα του σήμερα.

Αντιμετώπισε μια παρόμοια κρίση το 1993 όταν ανέλαβε Υπουργός Οικονομίας. Το χρέος είχε πάλι εκτροχιαστεί τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν πενιχρά. Μέσα σε 4 μήνες κατάφερε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά , με δύσκολες αποφάσεις και μέτρα που συμφωνήθηκαν με τους κοινωνικούς εταίρους μέσα από εξαντλητικό κοινωνικό διάλογο, χωρίς αντιδράσεις και χωρίς να καίγεται η Αθήνα. Κατάφερε να βάλει τότε τα θεμέλια της πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ. Ακόμα και σήμερα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες εκείνης της περιόδου που αξίζει να μελετηθεί.

Για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή της, τι την δίδαξε αυτή η περιπέτεια και τι ήταν αυτό που την έκανε να μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη με τον καρκίνο.

Αναμφίβολα η περιπέτεια της υγείας μου. Με τα παιδιά τόσο μικρά η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Δεν έχασα όμως ποτέ το θάρρος και την αισιοδοξία μου. Δεν το έβαλα κάτω ούτε στιγμή. Πάλεψα σκληρά και σήμερα είμαι εδώ και συνεχίζω να παλεύω γι αυτά που αξίζουν στη ζωή.

Αυτό που με δίδαξε είναι ότι η ζωή είναι ωραία. Έμαθα να μην χάνω στιγμές. Να απολαμβάνω το σήμερα. Να βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Να προσβλέπω στο αύριο. Ζω σε ρυθμούς τρέλας στην καθημερινότητα μου αλλά είναι επιλογή μου.

Μίλησα ανοιχτά γιατί πιστεύω ότι πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού γιατί έτσι βοηθάμε άλλες γυναίκες πριν από όλα να έχουν το νου τους στην πρόληψη και ταυτόχρονα πολλές που μπαίνουν σε αυτή την ιστορία έχουν ανάγκη να ακούσουν κάτι θετικό, ότι δεν τελείωσαν όλα. Βρήκα μεγάλη βοήθεια και διδάχθηκα πολλά από άλλες γυναίκες που είχαν περάσει τα ίδια και όμως ήταν όρθιες, γερές και συνέχιζαν τη ζωή τους. Πρόληψη και αισιοδοξία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 29 Ιουλ 2020 | 14:36

Φώφη Γεννηματά: Eκτάκτως στο νοσοκομείο – Η ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας της

Στο νοσοκομείο μετέβη εσπευσμένα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 24 Ιουλ 2020 | 20:08

Γεννηματά: Η επέτειος της Δημοκρατίας στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας

Το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά για την Αγία Σοφία και τα 46 χρόνια αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 23 Ιουλ 2020 | 16:58

Μαξίμου για συναντήσεις Μητσοτάκη με τους αρχηγούς: "Γόνιμος διάλογος παρά τις επιμέρους διαφορές"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις με την Τουρκία

Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ 23 Ιουλ 2020 | 16:28

Φώφη Γεννηματά για Τουρκία: Κανένας εκβιασμός να μην μείνει αναπάντητος

Τι είπε η Φώφη Γεννηματά στους συνεργάτες της για την Τουρκία μετά το ραντεβού με Μητσοτάκη

ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 23 Ιουλ 2020 | 14:30

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη- Φώφης- Αρχισε με καθυστέρηση

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 22 Ιουλ 2020 | 19:47

Γεννηματά: Το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ η μεγαλύτερη πλάνη της Μεταπολίτευσης

Η Φώφη Γεννηματά είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Ιουλ 2020 | 13:54

Καρφιά Βενιζέλου κατά Τσίπρα: Ζητάει ανταλλάγματα σε Novartis και Μάτι για να δώσει συναίνεση στα εθνικά θέματα

"Ο κατήφορος δεν έχει τέλος", αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ» 19 Ιουλ 2020 | 12:02

Γεννηματά για ελληνοτουρκικά: Αυτή την ώρα δεν υπάρχει εθνική γραμμή στην Ελλάδα

"Κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας", ανέφερε η Φώφη Γεννηματά,

15 Ιουλ 2020 | 08:15

ΚΙΝΑΛ με βέρα στο ...δεξί

Το ΚΙΝΑΛ επιλέγει συνεχώς να απευθύνεται σε μια πιο συντηρητική δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία εδώ και χρόνια έχει μετακινηθεί δεξιότερα σε μόνιμη βάση.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 13 Ιουλ 2020 | 14:37

Γεννηματά στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές για Αγία Σοφία: Πρωτοβουλίες από την ΕΕ για την αναίρεση της απόφασης Ερντογάν

Ζητάει από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να αναλάβουν εκστρατεία κατά της απόφασης του Τούρκου Προέδρου

ΖΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 10 Ιουλ 2020 | 22:16

Γεννηματά για Αγιά Σοφιά: "Μέτρα και κυρώσεις - Μόνο αυτό καταλαβαίνει η Τουρκία"

"Πότε επιτέλους η Ελληνική Κυβέρνηση θα αντιδράσει αποτελεσματικά;" αναρωτιέται η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 10 Ιουλ 2020 | 16:07

Μήνυμα Γεννηματά σε Παπανδρέου - Καστανίδη: Διαγραφή σε όποιον δεν σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων

Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής με δήλωσή της προειδοποιεί ότι όποιος βουλευτής δεν ακολουθεί τις αποφάσεις των οργάνων θα τίθεται με δική του ευθύνη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας