
Την καθιερωμένη έκθεση για την ελευθερία του Τύπου δημοσίευσε στο τέλος Απριλίου το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στην αναλυτική έκθεση παρουσιάζεται η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για να διεξαχθούν τα συμπεράσματα και να προκύψει η κατάταξη των χωρών.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης έρχονται σε αντίθεση με αντίστοιχη έκθεση που συντάχθηκε από τους "Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα", ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο επίπεδο όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη (κεντρική φωτογραφία), υποστήριζε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική.
Πάνω από τη χώρα μας βρίσκονται Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία και Πορτογαλία. Στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα είναι Ισπανία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λιθουανία και Βέλγιο.
Αντίθετα, σε χαμηλό επίπεδο ελευθερίας του Τύπου βρίσκονται χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Λετονία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, τα Σκόπια και η Τουρκία.
Στην έκθεση αυτή, μεταξύ άλλων, λαμβάνονται υπόψη οι εγγυήσεις που δίνουν οι νόμοι κάθε χώρας στην ελευθερία έκφρασης, η ασφάλεια των δημοσιογράφων και όσων έχουν δημόσιο λόγο, η ανεξαρτησία και η πολυφωνία του Τύπου όπως και η αξιοπιστία των μέσων και η εμπιστοσύνη στην πληροφορία που παρέχουν.
Στην αντίστοιχη έκθεση της ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα", η Ελλάδα τοποθετούταν στην τελευταία θέση ανάμεσα στους "27", ενώ σε αυτή γινόταν αναφορά και στη "Βόρεια Κύπρο", το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα, η οποία μάλιστα παρουσιαζόταν σε υψηλότερη από τη χώρα μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr