Η Ελιά ζητά ενίσχυση της Δημοκρατικής παράταξης

«Παρών» για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, δηλώνουν υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς. Ζητούν άμεση εκλογή συνέδρων και ανοιχτό συνέδριο.

i-elia-zita-enisxusi-tis-dimokratikis-parataksis
|
SHARE THIS
0
SHARES

Προτείνουν να προκύψει η πλειοψηφία των συνέδρων από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης

Κείμενο με το οποίο δηλώνουν παρόντες για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με τον τίτλο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ» υπογράφουν υποψήφιοι με το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς και μέλη από τις κινήσεις και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, μεταξύ των οποίων οι Νίκος Μπίστης, Π. Καψής και Γ. Βερνίκος.

Προτείνουν να προκύψει η πλειοψηφία των συνέδρων από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με ευθύνη των κατά τόπους Επιτροπών, και ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν. Τέλος, το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της.

Μεταξυ άλλων σημειώνουν ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση του τρίτου πόλου. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση».

Τονίζουν επίσης ότι «η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όσοι έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή».

Το κείμενο υπογράφουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Τάκης Αναστόπουλος, Γιώργος Βερνικος, Αλεξανδρα Δαλιάνη,  Μάνος Επιτροπάκης,  Κώστας Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Σωτήρης Κατσέλος, Παντελής Καψής, Παναγιώτης Κωστούλας, Νίκος Μπίστης, Σωτήρης Νικόπουλος και Παναγιώτης Πάτρας. Απο τις κινήσεις και τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο υπογράφουν οι: Ειρήνη Αγαπηδάκη, Παυλος Αθανασόπουλος,Δαναη Αντωνακου,Παναγιώτης Βιδάλης, Ηλίας Βλαχάκης, Μανώλης Γκαζής, Νικος Γκιώνης,Μανώλης Γλαπεδάκης, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Χρήστος Δερβένης, Νικος Διακουλάκης, Βακίνα Δραμουντανή. Ρουλης Εδιαρογλου, Μαριος Θεμιστοκλέους, Πετρος Καβάσαλης,Σπύρος Καββουνίδης, Κωστας Καζαντζής, Θοδωρής Καλούδης, Αρης Καραμανίδης, Βασίλης Καραμητσάνης,Αννα Καραμάνου,Θόδωρος Καρούνος,Δημήτρης Λέκκας, Δημήτρης Μερεντίτης,Λιλιαν Μήτρου,Αλέξανδρος Μοντιανο, Αντρεας Οικονομου, Λελα Παπαγιαννοπούλου, Ανδρεας Παπάς, Νίκος Παπαμίχος, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Βασίλης Ραλλίδης,Χρηστος, Θανάσης Σαμαράς, Σεββαστιαδης,Γιάννης Σεργόπουλος, Γιάννης Σιταράς, Δημήτρης Σκάλκος, Γιάννης Τούντας, Αγγέλα Τριανταφύλου, Βιλλυ Φωτοπούλου, Κώστας Χλωμούδης, Μιχάλης Ψύχας, Δημήτρης Ψυχογιός.

Αναλυτικά το κείμενο

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

1. Όσοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό δηλώνουμε παρόντες και παρούσες στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Δηλώνουμε παρόντες, γιατί στην κρίσιμη αυτή περίοδο μια ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη με κορμό τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία αποτελεί εγγύηση για την τόσο απαραίτητη πολιτική σταθερότητα, την ανόρθωση της οικονομίας, τη λήψη κοινωνικών μέτρων, τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

2. Για τους ίδιους λόγους, δηλώσαμε παρόντες και παρούσες στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Υποστηρίξαμε την Ελιά, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανταποκρινόμενοι στη μοναδική πρόταση για ενότητα της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς.

3. Η εκλογική επίδοση της Ελιάς, που υπερέβη τις δημοσκοπικές προβλέψεις, απέτρεψε την πολιτική αποσταθεροποίηση και τον κλονισμό της σημερινής κυβέρνησης εθνικής ανάγκης, η οποία, παρά τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις παλαιοκομματικές πρακτικές σε αρκετές περιπτώσεις, αποτελεί, υπό τις παρούσες συνθήκες, τη μόνη εφικτή κυβερνητική λύση, αλλά όχι επαρκή για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Απέτρεψε επίσης τη σύνθλιψη της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας στις συμπληγάδες του επιχειρούμενου δικομματισμού ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε το δρόμο για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων, στο πλαίσιο πλέον της Δημοκρατικής Παράταξης.

4. Σε αυτόν το δρόμο καλούμαστε να πορευτούμε ενωτικά, ισότιμα και δημοκρατικά, χωρίς άσκοπες αμφισβητήσεις και προσωπικές στρατηγικές. Η κρισιμότητα των επόμενων εκλογών δεν αφήνει περιθώρια για ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του χώρου μας, να δούμε αυτοκριτικά και με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες που οδήγησαν στην συρρίκνωση της παράταξης και βέβαια να δώσουμε απαντήσεις στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν μας περισσεύει ο χρόνος, δεν περισσεύει κανείς.

5. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η ενίσχυση του τρίτου πόλου. Χωρίς ισχυρή Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θα επικρατήσει η διχαστική πόλωση που ήδη εκτρέφει τον αριστερό λαϊκισμό και τον δεξιό νεοσυντηρητισμό, θα αναβιώσει το πελατειακό κράτος και ο κομματικός συνδικαλισμός, παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση.

6. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η παρουσία στο πολιτικό προσκήνιο των δυνάμεων που στηρίζουν ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνία. Των δυνάμεων που μπορούν να καταπολεμήσουν τις κοινωνικές ανισότητες με αλληλεγγύη και με εφικτές πολιτικές, αποφεύγοντας παροχολογίες και ψεύτικες υποσχέσεις. Των δυνάμεων που θα διαμορφώσουν στην Ευρώπη ένα νέο μίγμα μακροοικονομικής, αναπτυξιακής πολιτικής υπέρβασης της κρίσης απέναντι στις αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές. Των δυνάμεων που είναι σε θέση να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στο ορατό μέλλον.

7. Δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Θέλουμε να συσπειρώσουμε όσους μπορούν να αντιμετωπίσουν τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στα μνημόνια. Θέλουμε μαζί τους να αλλάξουμε την κοινωνία με όρους ισονομίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης, να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις που κρατούν την παιδεία καθηλωμένη και που κλονίζουν το σύστημα υγείας. Να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να απασχοληθούν δημιουργικά στην πατρίδα μας, σε νέες θέσεις εργασίας, που θα αξιοποιούν το ταλέντο και τα επιστημονικά και επαγγελματικά τους εφόδια.

8. Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, θα πρέπει να συγκροτήσουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, χωρίς να καταλύεται η αυτοτέλεια και ο διακριτός ρόλος των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν, αλλά και δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτοοργάνωσης και συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

9. Η υπέρβαση του παλιού και η γέννηση του καινούργιου δεν θα επιτευχθεί ούτε με παρθενογενέσεις ούτε από μεσσίες, αλλά με σεβασμό στις πολιτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την επιβίωση της χώρας με τεράστιο πολιτικό και προσωπικό κόστος. Εξάλλου, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την διπλή πραγματικότητα, που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, πρέπει να συμφιλιωθούν όσοι έχουν την φιλοδοξία να συμβάλουν στην υπόθεση αυτή.

10. Η ανάγκη για συνέχεια, ενότητα, ανανέωση της παράταξης, επιβάλλει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, οι οποίες όμως θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις εκάστοτε συνθήκες και να εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα για έξοδο από την κρίση. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και λειτουργίας, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την αντιπροσωπευτικότητα, τη συλλογικότητα και την ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, ανοίγοντας τον δρόμο για πολιτική ενεργοποίηση των νεότερων γενεών. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν πρακτικά στην πορεία προς το Συνέδριο ώστε να αρθούν καχυποψίες και να αποτραπούν φαινόμενα είτε ηγεμονισμού είτε μικρομεγαλισμού.

11. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα πρέπει να είναι πραγματικά ανοικτό, ώστε όλοι να μπορούν να εκφράσουν ισότιμα τις απόψεις τους και να συμβάλουν στην επεξεργασία ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος. Χρειαζόμαστε ένα συνέδριο ανανέωσης σε πρόσωπα και σε ιδέες, αντάξιο των χιλιάδων πολιτών που στηρίζουν τη Δημοκρατική Παράταξη, και όχι ένα συνέδριο των μηχανισμών. Eνα συνέδριο ελπίδας και προοπτικής.

12. Για το σκοπό αυτό προτείνουμε η Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου που θα συγκροτηθεί από κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να επεξεργαστεί τη Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις που θα δοθούν για διαβούλευση προς το Συνέδριο. Η πλειοψηφία των συνέδρων να προκύψει από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με ευθύνη των κατά τόπους Επιτροπών, και ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν. Τέλος, το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της.».

Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook