Η Ελλάδα αγοράζει αεροσκάφη, φρεγάτες και πυραύλους - Ενίσχυση της άμυνας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Την ενίσχυση της άμυνας της χώρας ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Κύπρο ο Πομπέο. Στο Καστελόριζο την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Την στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων και των απειλών στην ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση απαντά με την άμεση ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την στρατηγική της συμφωνία με την Γαλλία, τις οποίες θα ανακοινώσει το βράδυ από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Οι επόμενες 48ώρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σήμερα λήγει η Navtex για το ερευνητικό πλοίο "OrucReis" ενώ από αύριο ξεκινά η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο και θα ενημερωθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην περιοχή, με την Άγκυρα να δεσμεύει την περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά

Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού το βράδυ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει εκ νέου μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να αποκλιμακώσει την ένταση, να αφήσει τις απειλές και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ε.Ε.

Θα επαναλάβει πως από την πρώτη στιγμή η χώρα μας ήταν εκείνη που επιθυμούσε την έναρξη των συνομιλιών με την γειτονική σε αντίθεση με την Τουρκία που "πυρπόλησε" με την στάση της οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα. Παράλληλα θα σημειώσει πως η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα με οποιαδήποτε τρόπο και θα ανακοινώσει για πρώτη φορά επίσημα την συμφωνία με την Γαλλία για τα εξοπλιστικά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού για την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας θα βασίζεται σε τρείς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά στην αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών "Rafale" αλλά και την στρατηγική συνεργασία με την Γαλλία σε περίπτωση "θερμού επεισοδίου" στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν και το οποίο περιλαμβάνεται στην συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών μέσα στο 2021. Ήδη το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα αφορά ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, με στόχο την άμεση αύξηση του αριθμού των ανδρών που υπηρετούν.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι ο τρίτος άξονας πάνω στον οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός. Ένας σημαντικός τομέας που ενεργοποιείται μετά την αδράνεια υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση σχεδίαζε την αναβάθμιση της ΕΑΒ με την συμμετοχή ιδιωτών ωστόσο οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κάνουν πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία είναι κοντά στην αποκρατικοποίησή της αλλά και για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβάθμιση των Mirage

Στα σχέδια της κυβέρνηση για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας ήταν και η αναβάθμιση των Mirage. Μια υπόθεση που εκκρεμούσε για αρκετούς μήνες και πλέον με τα πολεμικά αεροσκάφη να μένουν καθηλωμένα λόγω ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ που επιβεβαιώνουν ανώτερες στρατιωτικές και δικαστικές πηγές, εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για την υποστήριξη των ελληνικών Mirage. Αφορά το σύνολο του στόλου, δηλαδή 18 Mirage 2000 και 25 Mirage 2000-5.

Οι τρεις εταιρείες υποστήριξης, Dassault , Thales και Safran αναμένεται να δώσουν τις προσφορές τους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η παράδοση των ανταλλακτικών. Οι επισκευές και οι συντηρήσεις των μαχητικών θα γίνουν μέσα στις μονάδες γεγονός που σημαίνει πως σύντομα θα είναι στη διάθεση της πολεμικής αεροπορίας.

Ξέφυγε ο Ακάρ

Με νέα παράνομη Navtex και απειλές συνεχίζει να προκαλεί ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Αυτή την φορά δέσμευσε περιοχή στην βόρεια Κύπρο για άσκηση με πραγματικά πυρά. "Η τουρκική Navtex παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας" απάντησε η Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε προκλητικότητα κάλεσε την Ελλάδα να σωπάσει "αν δεν θέλει να γίνει μεζές". Οι απειλές από τον Χουλουσί Ακάρ δεν σταμάτησαν εδώ και συνεχίστηκαν στον ίδιο τόνο "Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν".

Νέα μηνύματα από τις ΗΠΑ

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Λευκωσία ο Μάικ Πομπέο σε δηλώσεις του υποστήριξε πως "οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες". Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με θετικά σχόλια και στον διπλωματικό ρόλο του Βερολίνου προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. "Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν".

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο είναι η πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο για το εμπόριο όπλων στην Μεγαλόνησο, μία κίνηση που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 28 Οκτ 2021 | 08:36

Στην Αθήνα σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ - Ο επίλογος μίας "έντονης" σχέσης

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο η Άνγκελα Μέρκελ, για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας - Εκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΕΚΠΛΗΞΗ 28 Οκτ 2021 | 08:14

Τι είναι το πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για την πρόληψη του καρκίνου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Γυναίκες ηλικίας από 50 έως 69 ετών θα ειδοποιούνται μέσω sms προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 27 Οκτ 2021 | 19:40

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 2022 καθιερώνεται ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου με το όνομα "Φώφη Γεννηματά"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο 2022 καθιερώνεται με ένα ειδικό πρόγραμμα πιλότο, η δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

"ΔΕΣΜΟΙ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ" 27 Οκτ 2021 | 11:37

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Κινέζο ΥΠΕΞ στο Μαξίμου: Cosco, τουρισμός και πολιτισμός στην ατζέντα

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Κινέζου ΥΠΕΞ στο Μαξίμου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝ 27 Οκτ 2021 | 10:12

Αμερικανοί βουλευτές καλούν τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ομάδα Αμερικανών βουλευτών καλεί τον Τζο Μπάιντεν να μην επιτρέψει τη πώληση F-16 στην Τουρκία για χάρη της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 19:41

Μητσοτάκης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας: Διεύρυνση συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμό και άμυνα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρίγκιπας αλ Σαούντ επαναβεβαίωσαν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων

ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΑΝΤ 26 Οκτ 2021 | 19:21

Μητσοτάκης για Τουρκία: "Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή - Έχουμε τις συμμαχίες μας, έχουμε χαράξει τις γραμμές μας "

Η συζήτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο John Defterios στο Future Investment Initiative.

ΣΤΟ FUTURE INVESTMENT INITIATIVE 26 Οκτ 2021 | 17:41

Live η συζήτηση Μητσοτάκη με τον γνωστό δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος σε επενδυτικό φόρουμ στο Ριάντ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα εκτάκτως από τη Σαουδική Αραβία.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΕΣΟ 26 Οκτ 2021 | 15:35

Οργή Άγκυρας κατά DW που αποκάλυψε ότι ο Τσαβούσογλου απείλησε να παραιτηθεί- Για τους 10 πρέσβεις

Ο Επικεφαλής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορεί την Deutsche Welle ότι δηλητηριάζει τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ 26 Οκτ 2021 | 15:13

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρίγκιπα της Σ. Αραβίας: Στο "τραπέζι" Ανατολική Μεσόγειος, ελληνογαλλική συμφωνία και τουρισμός

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 26 Οκτ 2021 | 11:26

Ατακτη υποχώρηση Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα απελαθούν οι 10 δυτικοί πρέσβεις που έκαναν διάβημα για την αποφυλάκιση Καβαλά

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει να κηρυχθούν "ανεπιθύμητα πρόσωπα" οι πρεσβευτές δέκα χωρών επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ 26 Οκτ 2021 | 09:31

Μπλίνκεν σε Βαρθολομαίο: Προτεραιότητα των ΗΠΑ το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Συνάντηση Βαρθολομαίου με Μπάιντεν και Μπλίνκεν. Στο επίκεντρο ο ρόλος του οικουμενικού Πατριαρχείου στη διαχείριση των διεθνών προκλήσεων και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 26 Οκτ 2021 | 07:38

Μητσοτάκης – Γεννηματά: Οι προσωπικές σχέσεις και ο αμοιβαίος σεβασμός - Δεν αντάλλαξαν ποτέ βαριές κουβέντες

Οι συζητήσεις για τα παιδιά τους, η μυστική τους συνάντηση για την προεδρική εκλογή, αλλά και οι πολιτικές του κόντρες, που ποτέ δεν ξέφυγαν από τα όρια.