Η Ελλάδα αγοράζει αεροσκάφη, φρεγάτες και πυραύλους - Ενίσχυση της άμυνας ανακοινώνει ο Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ

Την ενίσχυση της άμυνας της χώρας ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Κύπρο ο Πομπέο. Στο Καστελόριζο την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σωτήρης Σταθόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΣΩΤΗΡΗς ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟς

Την στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων και των απειλών στην ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση απαντά με την άμεση ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και την στρατηγική της συμφωνία με την Γαλλία, τις οποίες θα ανακοινώσει το βράδυ από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Οι επόμενες 48ώρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σήμερα λήγει η Navtex για το ερευνητικό πλοίο "OrucReis" ενώ από αύριο ξεκινά η διήμερη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί σήμερα στην Κύπρο και θα ενημερωθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στην περιοχή, με την Άγκυρα να δεσμεύει την περιοχή βόρεια της Κύπρου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για τα εξοπλιστικά

Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού το βράδυ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει εκ νέου μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν καλώντας τον να αποκλιμακώσει την ένταση, να αφήσει τις απειλές και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις από την Ε.Ε.

Θα επαναλάβει πως από την πρώτη στιγμή η χώρα μας ήταν εκείνη που επιθυμούσε την έναρξη των συνομιλιών με την γειτονική σε αντίθεση με την Τουρκία που "πυρπόλησε" με την στάση της οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα. Παράλληλα θα σημειώσει πως η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα με οποιαδήποτε τρόπο και θα ανακοινώσει για πρώτη φορά επίσημα την συμφωνία με την Γαλλία για τα εξοπλιστικά.

Η ομιλία του πρωθυπουργού για την αμυντική ενίσχυση της χώρας μας θα βασίζεται σε τρείς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά στην αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών "Rafale" αλλά και την στρατηγική συνεργασία με την Γαλλία σε περίπτωση "θερμού επεισοδίου" στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν και το οποίο περιλαμβάνεται στην συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την πρόσληψη 6.000 επαγγελματιών οπλιτών μέσα στο 2021. Ήδη το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται στο τελικό στάδιο και θα αφορά ΕΠΟΠ 5ετούς θητείας, με στόχο την άμεση αύξηση του αριθμού των ανδρών που υπηρετούν.

Η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας είναι ο τρίτος άξονας πάνω στον οποίο αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός. Ένας σημαντικός τομέας που ενεργοποιείται μετά την αδράνεια υπήρξε τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση σχεδίαζε την αναβάθμιση της ΕΑΒ με την συμμετοχή ιδιωτών ωστόσο οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά κάνουν πιο επιτακτική αυτή την ανάγκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία είναι κοντά στην αποκρατικοποίησή της αλλά και για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναβάθμιση των Mirage

Στα σχέδια της κυβέρνηση για την ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας ήταν και η αναβάθμιση των Mirage. Μια υπόθεση που εκκρεμούσε για αρκετούς μήνες και πλέον με τα πολεμικά αεροσκάφη να μένουν καθηλωμένα λόγω ανταλλακτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ που επιβεβαιώνουν ανώτερες στρατιωτικές και δικαστικές πηγές, εγκρίθηκε από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για την υποστήριξη των ελληνικών Mirage. Αφορά το σύνολο του στόλου, δηλαδή 18 Mirage 2000 και 25 Mirage 2000-5.

Οι τρεις εταιρείες υποστήριξης, Dassault , Thales και Safran αναμένεται να δώσουν τις προσφορές τους στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η παράδοση των ανταλλακτικών. Οι επισκευές και οι συντηρήσεις των μαχητικών θα γίνουν μέσα στις μονάδες γεγονός που σημαίνει πως σύντομα θα είναι στη διάθεση της πολεμικής αεροπορίας.

Ξέφυγε ο Ακάρ

Με νέα παράνομη Navtex και απειλές συνεχίζει να προκαλεί ένταση στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία. Αυτή την φορά δέσμευσε περιοχή στην βόρεια Κύπρο για άσκηση με πραγματικά πυρά. "Η τουρκική Navtex παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας" απάντησε η Λευκωσία.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ξεπερνώντας ακόμα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε προκλητικότητα κάλεσε την Ελλάδα να σωπάσει "αν δεν θέλει να γίνει μεζές". Οι απειλές από τον Χουλουσί Ακάρ δεν σταμάτησαν εδώ και συνεχίστηκαν στον ίδιο τόνο "Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν".

Νέα μηνύματα από τις ΗΠΑ

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Λευκωσία ο Μάικ Πομπέο σε δηλώσεις του υποστήριξε πως "οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες". Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε με θετικά σχόλια και στον διπλωματικό ρόλο του Βερολίνου προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. "Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν".

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Κύπρο είναι η πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου μετά την απόφαση των ΗΠΑ να άρει το εμπάργκο για το εμπόριο όπλων στην Μεγαλόνησο, μία κίνηση που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 23 Σεπ 2020 | 16:53

Capital Economics: Η τουρκική λίρα βυθίζεται και θα συνεχίσει να βυθίζεται...- Μεγάλο πρόβλημα για τον Ερντογάν

Η Capital Economics προβλέπει, ότι το τουρκικό νόμισμα θα βυθιστεί έως και 9,25 έναντι του δολαρίου από περίπου 7,69 σήμερα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΖΑΙΜΠΕΡΤ 23 Σεπ 2020 | 15:54

Ελληνοτουρκικά: Το Βερολίνο χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών - Τι λέει για τις κυρώσεις

Την απόφαση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών χαιρέτισε το Βερολίνο, κάνοντας λόγο για "θετικό δείγμα".

Η 4Η ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 23 Σεπ 2020 | 14:52

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για την 7η έκθεση αξιολόγησης των Θεσμών: Μεγάλη πρόοδος σε μόλις έναν χρόνο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωσή του αναφέρει ότι η 7η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών αποτελει αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙ "ΑΠΑΤΡΙ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗ" ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 23 Σεπ 2020 | 13:56

Ζητάει και τα ρέστα η Τζάκρη του ΣΥΡΙΖΑ: "Δεν καταλάβατε την ειρωνεία μου" - Μύδροι από Φίλη, Καββαδία, Μπίστη

Διευκρινίσεις από την Θοδώρα Τζάκρη για το εθνικιστικό παραλήρημα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΜΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΦΑΓΩΜΑΡΑ 23 Σεπ 2020 | 13:06

Δημόσιο "χαστούκι" Τσακαλώτου σε Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παίρνει θέση κατά των όσων είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 23 Σεπ 2020 | 12:36

Χουριέτ: Στο τραπέζι τηλεδιάσκεψη Ερντογάν με Μητσοτάκη- Θα μιλήσει σήμερα με Φον ντερ Λάιεν και Στόλτενμπεργκ

Επικοινωνία Μητσοτάκη- Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης προαναγγέλλει η εφημερίδα Χουριέτ.

"ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ" 23 Σεπ 2020 | 09:54

Πέτσας: Είναι δεδομένες οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν.

ΠΑΖΑΡΙΑ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ 23 Σεπ 2020 | 07:35

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας μετά από πέντε χρόνια σιωπής - Θρίλερ με την ημερομηνία μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής

Την ίδια στιγμή όμως που έβγαινε "λευκός καπνός" από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ ανακοίνωνε την αναβολή της Συνόδου Κορυφής.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ 22 Σεπ 2020 | 23:02

Ερντογάν σε Μακρόν: Μην υποστηρίζεις τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας - Η απάντηση του Γάλλου προέδρου

Μακρόν και Ερντογάν συζήτησαν για την κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, σε τηλεφωνική επικοινωνία

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. 22 Σεπ 2020 | 22:37

Μακρόν: Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό προϋποθέσεις

ΤΙ ΕΙΟΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 22 Σεπ 2020 | 21:58

Δένδιας: Ανακοίνωσε την επανεκκίνηση διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε πως είναι συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 22 Σεπ 2020 | 20:04

Διπλωματικός μαραθώνιος: Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη για Τουρκία

O Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ 22 Σεπ 2020 | 19:35

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί καμία επιβολή, παρενόχληση ή επίθεση στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέλουμε να λύσουμε τα ζητήματα στην περιοχή μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση και σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους, δήλωσε ο Ερντογάν.